Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:18, 03 lip 2013

Do góry
Megi napisał(a)

u Ani-asc w wątku też to widziałam, okropnie denerwujące, żeby nie użyć mocniejszych słów - pewnie w innych wątkach też zaśmiecają :/

Przysłajcie mi linki na pryw. wiadomość i ja będę wiedziała co z tym zrobić, odnajdę inne śmieci także, tylko linki, gdzie to jest i będziemy usuwać oraz blokować konta zaśmiecającym Nic się nie dzieje, po prostu nie szanuje się cudzej pracy

Albo pozycjonuje się strony, umieszczając linki w poczytnych miejscach, a takim Ogrodowisko jest.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:51, 03 lip 2013

Do góry
boguslaw_r_ napisał(a)

Czy gdybyś miała zacząć jeszcze raz, to zrobiłabyś to z ochotą czy z obawami, i tak samo czy zupełna zmiana.
Pozdrawiam serdecznie i Buziole.

Ale trudne pytanie, nie wiem co bym zrobiła, pewnie inaczej, chociaż lubię to co mam teraz
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:50, 03 lip 2013

Do góry
ania_wesola napisał(a)

Danusiu to drzewo lisciaste to jak się nazywa? Poszukuję jakiegoś lisciatego właśnie do posadzenia w niedalekiej odległości od przyszłego tarasu i najlepiej aby w miarę szybko rosło. Możesz mi Danusiu coś doradzić?

To buk, odmianę sobie wybierz z katalogu, bo są kolumnowe i inne, bardziej rozłożyste. Natomiast uprzedzam, że mój był w tym roku radykalnie cięty w stożek. Obrąbany do gołego
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:47, 03 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dzisiejsze widoki, same nudy

Danusiu, przeczytałam "same nudy", przewinęłam stronę i dech mi zaparło. Odcienie zieleni - to najpiękniejsze nudy na ziemi. Żałuje, że tak daleko mieszkam i nie mogę ich zobaczyć na żywo.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:59, 03 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak miało być

Ewolucja ogrodu nie tylko bukszpanowego, budowa, po budowie i teraz

Róże, kwiaty to wszystko można, posadzić dbać i mieć,
ale przeżyć budowę, zaplanować i realizować, to wie tylko ten kto to przeżył,
Piękne zdjęcia, wspomnienia, wracające przeżycia i emocje.

Czy gdybyś miała zacząć jeszcze raz, to zrobiłabyś to z ochotą czy z obawami, i tak samo czy zupełna zmiana.
Pozdrawiam serdecznie i Buziole.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 08:34, 03 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

W kształcie przecinka to jest skorupik jabłoniowy, ale on żeruje na pędach nie na liściach- pędy zamierają, widoczne są na nich brązowe lub szare tarczki owadów w kształcie przecinka. Zwalczanie - oprysk w maju, w czasie wylęgania larw - Mospilan, Actellic, teraz nie wiem czy nie za późno na oprysk.

Poczytaj o stadium rozwoju skorupika.

Natomiast jeśli na liściach są objawy to na pewno przędziorek - Polysect, Talstar, Magus. Poszukaj jakie są dostępne preparaty przędziorkobójcze.

Danusiu dziękuję za ekspresową poradę, więc to przędziorek bo na liściach mam objawy takie jak pisałam. Mam nadzieję że się tego dziada pozbędę bo strasznie szkoda mi tych bukszpanów tak się ładnie rozrosły a tu masz...

pozdrawiam gorąco
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:47, 03 lip 2013

Do góry
A dziękuję, mam szczęście na publikacje w lipcu Już 3 a jeszcze została Kobieta i życie w połowie lipca

Polecam Zieleń to życie, jest tam napisane o bukach

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 07:19, 03 lip 2013

Do góry
Kompost do takich drobnych roślinek musi być przesiewany, a w zasadzie to do wysiewów nie stosuje się żyznego podłoża, bo to opóźnia kiełkowanie

Tutaj zamieszczam fragment mojego artykułu o wysiewach.

Konieczne jest też właściwe podłoże. Powinno być wolne od wszelkich grzybów, nicieni i nasion chwastów. Niewielkie ilości podłoża możemy wyprażyć w piekarniku albo zakupić gotowe i już sterylne podłoże do wysiewów. Charakteryzuje się ono sporą przewiewnością, luźną strukturą i niewielką żyznością (często jest z dodatkiem piasku lub perlitu), aby zmusić siewki do wytwarzania mocnej bryły korzeniowej.

Żyzna ziemia opóźnia proces kiełkowania. W mniej zasobnej glebie korzenie intensywniej się rozwijają.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/370-wysiew-nasion-kwiatow-i-warzyw-oraz-pielegnacja-siewek
Pod jakie rośliny stosujemy obornik ??? 07:12, 03 lip 2013

Do góry
pyza20 napisał(a)
kurzak jest świeży prosto z kurnika ale czytałam że można zmieszać z wodą i odczekać trzy tygodnie i podlewać kwiaty ,ano właśnie oprócz róż nie mam zielonego pojęcia co mogę podlewać taką mieszanką i nawozić obornikiem????

Jednocześnie i ptasim i obornikiem się tego nie robi, a o przygotowaniu nawozu z kurzaka to dobrze poczytaj, bo to nawóz wysoko skoncentrowany i może być ostrożnie używany w bardzo dużym rozcieńczeniu, bo spalisz rośliny.

Zmieszać z wodą, odczekać trzy tygodnie - owszem, ale nie podlewać.

Możesz podlewać, jak to co w wiadrze jeszcze raz rozcieńczysz z wodą w stosunku 1:10.
Czyli 1 l nawozu na 10 l wody, albo jeszcze więcej wody. Tak jak mówię - ostrożnie bo to mocny nawóz.

Tu jest o stosowaniu obornika i nawozów ptasich.

http://www.polifoska.pl/module-Publikacje-action-Nawozenie-file-content_26.html.html

Podlewaj rośliny, które już rosną, są zakorzenione i nie jesteś zadowolona z ich wyglądu. A gdy świeżo coś sadzisz skup się na doskonałym przygotowaniu pod nie podłoża, wtedy miej w pogotowiu przekompostowany obornik i dodawaj do ziemi - to będzie dla nich dobre.

Dobrze jest też ściółkować rośliny kompostem z dodatkiem obornika.

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 07:04, 03 lip 2013

Do góry
MartaS napisał(a)
Mam jakiegoś szkodnika na bukszpanie, listki mają takie małe przecinki popryskałam to coś Calypso bo miałam akurat w posiadaniu.
Co to może być i jak się tego pozbyć?
czy można podlać po pryskaniu florovitem?

W kształcie przecinka to jest skorupik jabłoniowy, ale on żeruje na pędach nie na liściach- pędy zamierają, widoczne są na nich brązowe lub szare tarczki owadów w kształcie przecinka. Zwalczanie - oprysk w maju, w czasie wylęgania larw - Mospilan, Actellic, teraz nie wiem czy nie za późno na oprysk.

Poczytaj o stadium rozwoju skorupika.

Natomiast jeśli na liściach są objawy to na pewno przędziorek - Polysect, Talstar, Magus. Poszukaj jakie są dostępne preparaty przędziorkobójcze.
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 06:57, 03 lip 2013

Do góry
Smaragd, tylko ten jest wąski.
Ewentualnie Thuja "Columna" ale jest brzydsza i szyszkuje a Smaragd to jest to, czego potrzebujesz.
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 23:19, 02 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Marzenko, Marzenko, a w sprawie wisienek Amanogawa, to poczytaj czy to czasem nie jest groźna werticilioza, jakoś tak kiepsko to mi wygląda na utopienie

http://targirolne.pl/Wiadomo%C5%9Bci/Choroby-wi%C5%9Bni-wi%C4%99dni%C4%99cie-drzew-owocowych-9114.html

Za poradą p. janusza sprawdzałam czy to nie werticilioza... Nie o pędy mają zielone. Wg mnie korzenie się udusiły....
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 22:05, 02 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Marzenko, Marzenko, a w sprawie wisienek Amanogawa, to poczytaj czy to czasem nie jest groźna werticilioza, jakoś tak kiepsko to mi wygląda na utopienie

http://targirolne.pl/Wiadomo%C5%9Bci/Choroby-wi%C5%9Bni-wi%C4%99dni%C4%99cie-drzew-owocowych-9114.html

O rany Danusiu....mozesz miec racje...Przeczytalam linka i przypominam sobie ze ja swojej przy zakladaniu nowej rabaty troche uszkodzilam korzenie...Ozesz Ale tylko troszke,tak malutko a tu taki brzydki efekt?...A myslalam ze to woda I co teraz??
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 21:47, 02 lip 2013

Do góry

Mój zielony świat malowany roślinami... 21:44, 02 lip 2013

Do góry
waska napisał(a)
ogród szerszym okiem

no i pytanie - co jej jest????

Sprawa chemiczna moim zdaniem, albo pies, albo ktoś chlusnął gorącą herbatę, albo inna chemia, może po sprzątaniu ktoś wylał rózowy ajax?
Spotkanie w ogrodzie u stóp klasztoru - lipiec 2013 19:30, 02 lip 2013

Do góry
alinak napisał(a)
Gardenarium ------------x 2
ania asc-------------------2
marekw----------------------1
Sebek------------------------1
Monteverde---------------1
agata19762--------------1
barbara_kraj...-----------x 2
zbigniew_gazda -----x2
mira -----------------------1
GabiK --------------------x3
eliza3 -------------------- x 2
marzena --------------------2
Urszulla ---------------------1
Ewa -------------------x 2
gaby3003 --------------1
ell -------------------------1
abiko----------------------1
Kondzio ----------------x 2
irena_milek ------------1
Janina --------------------x 2
Gabriela ----------------
dajana--------------------x 2
ka1sia -------------------x 2
Enya73 -----------------x 2
magnolia ---------------x 2
grazyna ----------------x2
agniecha973 -----------1
anna_g --------------------1
justa35 ----------------------1
Lena --------------------------4
Ozz ---------------------------2
Joaska ----------------------------1
pszczelarnia ---------------------2
finka -----------------------------------2
Syla --------------------------1
Aga_k------------------------1
Gierczusia------------------1
siaaska ---------------------4
Kindzia ---------------------2

a ja ??? no a ja ...
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 16:37, 02 lip 2013

Do góry
Problem w tym, że gdyby to był Nana Gracilis to on wyrasta od 0,2 m do 0,5 m, więc raczej nimożliwe że to rana po wycięciu grubszej gałazki, co prawda na zdjęciach w grafikach on różnie wygląda, a może to po prostu nie jest Nana Gracilis, bo Nana oznacza formę karłową.

Raczej obstaję za szczepieniem albo to całkiem inny cyprysik. Może Tempelhof?
http://www.gapphotos.com/imagedetails.asp?imageno=38347

Tu jest szczepiony

http://www.monrovia.com/plant-catalog/plants/2564/tempelhof-cypress.php
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 15:12, 02 lip 2013

Do góry
Sebek pozdrawia i informuje jednocześnie, że ma awarię internetu Buziaki dla Was Miałam przekazać
Olea europaea - drzewko oliwne, oliwka 15:04, 02 lip 2013

Do góry
Tutaj rosną w naturze (Jerozolima) 50 stopni w cieniu wtedy było

Skrętniki - odmiany, pielęgnacja, rozmnażanie. 14:43, 02 lip 2013

Do góry
Mamy już wątek, co prawda tylko o rozmnażaniu skrętników, ale może by je połączyć? I nazwę zmienić?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3007-rozmnazanie-skretnika
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies