Przysłajcie mi linki na pryw. wiadomość i ja będę wiedziała co z tym zrobić, odnajdę inne śmieci także, tylko linki, gdzie to jest i będziemy usuwać oraz blokować konta zaśmiecającym Nic się nie dzieje, po prostu nie szanuje się cudzej pracy
Albo pozycjonuje się strony, umieszczając linki w poczytnych miejscach, a takim Ogrodowisko jest.
To buk, odmianę sobie wybierz z katalogu, bo są kolumnowe i inne, bardziej rozłożyste. Natomiast uprzedzam, że mój był w tym roku radykalnie cięty w stożek. Obrąbany do gołego
Róże, kwiaty to wszystko można, posadzić dbać i mieć,
ale przeżyć budowę, zaplanować i realizować, to wie tylko ten kto to przeżył,
Piękne zdjęcia, wspomnienia, wracające przeżycia i emocje.
Czy gdybyś miała zacząć jeszcze raz, to zrobiłabyś to z ochotą czy z obawami, i tak samo czy zupełna zmiana.
Pozdrawiam serdecznie i Buziole.
Danusiu dziękuję za ekspresową poradę, więc to przędziorek bo na liściach mam objawy takie jak pisałam. Mam nadzieję że się tego dziada pozbędę bo strasznie szkoda mi tych bukszpanów tak się ładnie rozrosły a tu masz...
Kompost do takich drobnych roślinek musi być przesiewany, a w zasadzie to do wysiewów nie stosuje się żyznego podłoża, bo to opóźnia kiełkowanie
Tutaj zamieszczam fragment mojego artykułu o wysiewach.
Konieczne jest też właściwe podłoże. Powinno być wolne od wszelkich grzybów, nicieni i nasion chwastów. Niewielkie ilości podłoża możemy wyprażyć w piekarniku albo zakupić gotowe i już sterylne podłoże do wysiewów. Charakteryzuje się ono sporą przewiewnością, luźną strukturą i niewielką żyznością (często jest z dodatkiem piasku lub perlitu), aby zmusić siewki do wytwarzania mocnej bryły korzeniowej.
Żyzna ziemia opóźnia proces kiełkowania. W mniej zasobnej glebie korzenie intensywniej się rozwijają.
Jednocześnie i ptasim i obornikiem się tego nie robi, a o przygotowaniu nawozu z kurzaka to dobrze poczytaj, bo to nawóz wysoko skoncentrowany i może być ostrożnie używany w bardzo dużym rozcieńczeniu, bo spalisz rośliny.
Zmieszać z wodą, odczekać trzy tygodnie - owszem, ale nie podlewać.
Możesz podlewać, jak to co w wiadrze jeszcze raz rozcieńczysz z wodą w stosunku 1:10.
Czyli 1 l nawozu na 10 l wody, albo jeszcze więcej wody. Tak jak mówię - ostrożnie bo to mocny nawóz.
Podlewaj rośliny, które już rosną, są zakorzenione i nie jesteś zadowolona z ich wyglądu. A gdy świeżo coś sadzisz skup się na doskonałym przygotowaniu pod nie podłoża, wtedy miej w pogotowiu przekompostowany obornik i dodawaj do ziemi - to będzie dla nich dobre.
Dobrze jest też ściółkować rośliny kompostem z dodatkiem obornika.
W kształcie przecinka to jest skorupik jabłoniowy, ale on żeruje na pędach nie na liściach- pędy zamierają, widoczne są na nich brązowe lub szare tarczki owadów w kształcie przecinka. Zwalczanie - oprysk w maju, w czasie wylęgania larw - Mospilan, Actellic, teraz nie wiem czy nie za późno na oprysk.
Poczytaj o stadium rozwoju skorupika.
Natomiast jeśli na liściach są objawy to na pewno przędziorek - Polysect, Talstar, Magus. Poszukaj jakie są dostępne preparaty przędziorkobójcze.
O rany Danusiu....mozesz miec racje...Przeczytalam linka i przypominam sobie ze ja swojej przy zakladaniu nowej rabaty troche uszkodzilam korzenie...Ozesz Ale tylko troszke,tak malutko a tu taki brzydki efekt?...A myslalam ze to woda I co teraz??
Marzenko, Marzenko, a w sprawie wisienek Amanogawa, to poczytaj czy to czasem nie jest groźna werticilioza, jakoś tak kiepsko to mi wygląda na utopienie
Problem w tym, że gdyby to był Nana Gracilis to on wyrasta od 0,2 m do 0,5 m, więc raczej nimożliwe że to rana po wycięciu grubszej gałazki, co prawda na zdjęciach w grafikach on różnie wygląda, a może to po prostu nie jest Nana Gracilis, bo Nana oznacza formę karłową.