Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus

Gardenarium 20:50, 26 cze 2013

krzysztof1623 napisał(a)

To może być fytoftoroza albo zamieranie, albo przemarzł częsciowo.

Można spróbować go ratować, ale trzeba wyciąć wszystko co brązowe, więc zoostanie nikła część. Na pewno będzie kiepsko wyglądała, ale ratować można. Podlać Previcurem.

Instagram Ogrodowiska
krzysztof1623 21:07, 26 cze 2013

Dziękuję, za tak szybkie odpowiedzi.
Dodam, że ten pierwszy i ten już prawie nieżyjący rosły w dużych donicach. Wody raczej miały pod dostatkiem, możliwe, że przesadziłem. Na zimę były zabierane przez firmę do magazynu.

Ten nowy rośnie w gruncie i dość niedawno oklapł i zaczyna przysychać na nowych końcówkach. Sadzony był w tym roku na wiosnę.
Gardenarium 08:31, 27 cze 2013

Zabieranie do magazynu na zimę przeważnie kończy się kiepsko dla bukszpanów, albowiem janlepiej zimują zadołowane w donicach na zewnątrz. Ja już to przerobiłam.

Napisałam nawet o tym wątek poczytaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/748-zimowanie-bukszpanow-w-donicach
Dwa lata temu zapłaciłam kilkaset zł, za zimowanie laurów, spiral bukszpanowych i kordylin w szklarni centrum ogr. i co z tego? Padły wszystkie

Więc myślę sobie - to nie ma najmniejszego sensu. (płacenie za zimowanie).

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:32, 27 cze 2013

krzysztof1623 napisał(a)

Ten nowy rośnie w gruncie i dość niedawno oklapł i zaczyna przysychać na nowych końcówkach. Sadzony był w tym roku na wiosnę.

A to jest całkiem dziwne, coś my się zmieniło na gorsze skoro, rósł bo był wiosną sadzony a teraz zamiera. Może go pdlałeś zbyt stężonym nawozem, a jak nie to może w wodzie ma korzenie? Wygląda, że cały zamiera. Tylko, że te inne mają się dobrze.

A może był przemarznięty, ruszył a teraz padnie niestety.

Instagram Ogrodowiska
Sabinka 19:43, 30 cze 2013

u mnie to wyglada tak:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1042-ogrod-u-mayi?page=30

Czyli jesli wszystko dobrze zrozumialam mam grzybola i musze go potraktowac Mirage + Topsin.

Pytanie za 100 punktow gdzie mozna znalesc Mirage??

I jeszcze jedno Danusiu jak postepujemy w kolejnosci po rozpoznaniu choroby i w okresie kiedy nalezy przyciac bukszpany czyli czerwiec:

1/ obrywamy listki
2/ przycinamy (formujemy)
3/ podlewamy dolistnie i doglebowo (mirage + topsin)
Gardenarium 20:44, 30 cze 2013

Możesz
- przyciąć
- oberwać listki brązowe
- opryskać

Mirage w necie jest, ja kupiłam.

Instagram Ogrodowiska
MartaS 08:51, 02 lip 2013

Mam jakiegoś szkodnika na bukszpanie, listki mają takie małe przecinki popryskałam to coś Calypso bo miałam akurat w posiadaniu.
Co to może być i jak się tego pozbyć?
czy można podlać po pryskaniu florovitem?
Mazan 12:49, 02 lip 2013

Witam

Sabinko, Mirage 450 EC ma zamienniki i nie trzeba stu punktów, Wymienię trzy: to Atak 450 EC, Sportak 450 EC i Prorok 450 EC, a najwięcej stosują go plantatorzy rzepaku, jako że substancja czynna - prochloraz - ma dość długi okres karencji.

Pozdrawiam,

Mazan - Walerek
Sabinka 13:02, 02 lip 2013

Mazan napisał(a)
Witam

Sabinko, Mirage 450 EC ma zamienniki i nie trzeba stu punktów, Wymienię trzy: to Atak 450 EC, Sportak 450 EC i Prorok 450 EC, a najwięcej stosują go plantatorzy rzepaku, jako że substancja czynna - prochloraz - ma dość długi okres karencji.

Pozdrawiam,

Mazan - Walerek

Dziekuje CI serdecznie
Gardenarium 07:04, 03 lip 2013

MartaS napisał(a)
Mam jakiegoś szkodnika na bukszpanie, listki mają takie małe przecinki popryskałam to coś Calypso bo miałam akurat w posiadaniu.
Co to może być i jak się tego pozbyć?
czy można podlać po pryskaniu florovitem?

W kształcie przecinka to jest skorupik jabłoniowy, ale on żeruje na pędach nie na liściach- pędy zamierają, widoczne są na nich brązowe lub szare tarczki owadów w kształcie przecinka. Zwalczanie - oprysk w maju, w czasie wylęgania larw - Mospilan, Actellic, teraz nie wiem czy nie za późno na oprysk.

Poczytaj o stadium rozwoju skorupika.

Natomiast jeśli na liściach są objawy to na pewno przędziorek - Polysect, Talstar, Magus. Poszukaj jakie są dostępne preparaty przędziorkobójcze.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies