Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Muszelki 22:59, 10 sie 2023

Do góry
Znalazłam zdjęcie warzywnika od strony wschodniej - w roli głównej Amelek.

W ostatnich dniach upodobał sobie wygniatanie tyłeczkiem papryki i sałaty. Gdy przemawiam do niego, że ma iść leżeć do swojego koszyczka, on udaje, że nie słyszy

Mój ogrodowy pamiętnik 22:56, 10 sie 2023

Do góry
Nowa12 napisał(a)
To by było na tyle .

Bardzo fajny widok Jednak duże drzewa w ogrodzie tworzą klimat
Kraina spełnionych marzeń 22:52, 10 sie 2023

Do góry
Na tym odcinku żywopłot jest z tui Atrovirens. Od Globusów oddzielony trzema Smaragdami. Zestaw trzech Smaragdów powtarza się w kilku miejscach ogrodu.
Śliwy Pissardii z hortensjami Bobo i Confetti oraz dereniem rozłogowym Kelseyi. Z tyłu miały być niebieskie ostróżki, ale posmakowały ślimakom do tego stopnia, że nic z nich nie zostało.

Śliwy były kupowane i sadzone w tym samym czasie i miały podobne rozmiary. Teraz jedna jest prawie dwa razy większa od drugiej. Być może dlatego, że rośnie bliżej tunelu rozsączającego oczyszczalni.

Na środku tworzy się rabata środkowa. Szkielet już jest: platan, jodła jednobrawna i klon czerwony. Do tego tuje globus, których rozmieszczenie będzie jednak nieco zmienione. Na razie wszystko przykryte kartonem (i wyplewionymi chwastami), żeby trawa rozłożyła się i wzbogaciła glebę. Być może na jesień uda się zrobić tu nasadzenia. Jeśli nie, to wiosną.

Pod południowo-wschodnią ścianą budynku miejsce na warzywnik w skrzyniach. Skrzynie już "się robią" (czekają na olejowanie i skręcenie, ale nie wiadomo, kiedy się doczekają). Będzie 6 skrzyń o wymiarach 1x2m. Pomiędzy nimi ścieżki wysypane żwirkiem.

Kraina spełnionych marzeń 22:39, 10 sie 2023

Do góry
Następnie coś na kształt różanki. Róże: Charming Piano, Stephanie Baronin zu Gutenberg, Pastella, Aprodite i First Lady. To ich pierwszy sezon, a wszystkie zakwitły. Teraz powtarzają kwitnienie. Po bokach (symetrycznie) mają białe bodziszki korzeniaste, miskanty Gracillimus, po dwie rozplenice Hammeln i jeżówki. Od frontu tuje Danica i ponownie rozplenice Hammeln z bodziszkami. Ta duża kula mniej więcej na środku to chryzantema drobnokwiatowa, co do której byłam przekonana, że nie przetrwa zimy.

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 22:36, 10 sie 2023

Do góry
Kaszubskie wrzosy:

I kaszubskie jagody

I pytanie: czy z takich maków można zebrać nasionka do wysiewu?

Ogród pod lasem 22:36, 10 sie 2023

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Kombinuj, kombinuj Dziś posadziłam jedną sadzonkę kanadyjskiego na próbę. Duuża i tłusta, z kwiatami. Zobaczymy czy da czadu.

I tak tego Carpeta nigdzie nie ma, jedna sadzonka kanadyjczyka to za malo, ja bym chciala rabate zadarniajaca zrobic z 12 minimum potrzebuje
zobacz jakie boskie:

moze zaczne od kilku i sie szybko rozrosna jak epimedia, bo te to u mnie szaleja.
A napisz, sadzonki knadola kupilas lokalnie czy w necie zamawialas?
Pachnący różami, malowany bylinami 22:32, 10 sie 2023

Do góry
ewsyg napisał(a)

Elu, nie jestem pewna, czy dadzą radę w tym miejscu. Jeżeli nie to je przesadzę. Niedawno kupione i posadzone na nowej rabacie. Nic więcej nie jestem w stanie o nich powiedzieć.

mam jeszcze taką

Posadziłam tez świecznicę

Ja mam u siebie i rodgersje i świecznicę. Jedną i drugą mam na tej samej rabacie w cieniu. Na wiosnę dociera tam więcej słońca, jak na drzewach jest mało liści. I bardzo często je podlewam, jak były upały to codziennie Na zimę rodgersję delikatnie przykrywam jakimiś liśćmi, a poza tym nie są trudne w uprawie
Kraina spełnionych marzeń 22:25, 10 sie 2023

Do góry
Na wprost domu niski żywopłot z tui Globus. Za nimi przy ogrodzeniu planuję białą gaurę, której kwiaty w zamyśle mają powiewać nad tujami. Przed tujami: róża Lavender Ice i róża Aspirin Rose (w towarzystwie skrzypu ), rząd bodziszków Biokovo, rozchodnik (nn - od znajomych), rozplenica Hammeln, centralnie Piwonie, a potem lustrzane odbicie: rozplenica Hammeln, rozchodnik, róża Aspirin Rose i róża Lavender Ice (oraz kocimiętka do przesadzenia).
Żywopłot jest niski, bo chcę, żeby przedogródek był widoczny z drogi. Niech cieszy oko przechodniów.

Pachnący różami, malowany bylinami 22:23, 10 sie 2023

Do góry
Widać młodziutką różę Sibelius

Kraina spełnionych marzeń 22:14, 10 sie 2023

Do góry
Na rabacie frontowej: od strony podjazdu rząd irysów (nn - otrzymany od sąsiadki teściów), dwa grujeczniki, pomiędzy nimi trzy hortensje Sundae Fraise, wszystko otoczone hakonechloa Greenhills i Beni Kaze. Do tego tuja Danica, bergenie Baby Doll oraz posadzone tu za wcześnie hosty (za wcześnie, bo jeszcze nie mają odpowiedniego cienia). Szałwia z siewu - wzeszła połowa. Przy Smaragdach kocimiętka, która stąd wyleci, bo jest za mało reprezentacyjna.

Druga rabata frontowa prawie identyczna, ale bez grujeczników (bo na oczyszczalni), zamiast tego jest tu pięć hortensji Sundae Fraise.
Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 22:14, 10 sie 2023

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)
Z jagodami. Nigdy sie nie znudzą

Mniammm
Ogród Muszelki 22:11, 10 sie 2023

Do góry
Pachnący różami, malowany bylinami 22:10, 10 sie 2023

Do góry
Róża Lacre ma dużo pąków kwiatowych

Ogród Muszelki 22:06, 10 sie 2023

Do góry
Dzisiejszy zachód słońca nad moim jeziorem.

Pachnący różami, malowany bylinami 22:04, 10 sie 2023

Do góry
Powtarzają róże
Abraham Derby

Burgundy

Kraina spełnionych marzeń 22:02, 10 sie 2023

Do góry
Od frontu ciągła budowa (w tym roku kończyliśmy elewację - struktura i malowanie na docelowy kolor, a także pewne nietypowe rozwiązanie, które zostanie zaprezentowane później - przy okazji historyjki o sowie).

Za hostami będą hortensje Phantom. Na początek po 3, a gdy za mocno się rozrosną, to po jednej z każdej strony będzie do przesadzenia. Tutaj idę w kierunku szybszego efektu, a nie czekania na docelowe rozmiary. Hortki oczywiści czekają w poczekalni:

Pachnący różami, malowany bylinami 22:00, 10 sie 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Widzę piękna roślinę która też mi się podoba przykładam się do kupna od dłuższego czasu.
Lubi zacienienie u ciebie w słońcu czy to czasowe nasłonecznienie?
Lubi tylko cień.

Elu, nie jestem pewna, czy dadzą radę w tym miejscu. Jeżeli nie to je przesadzę. Niedawno kupione i posadzone na nowej rabacie. Nic więcej nie jestem w stanie o nich powiedzieć.

mam jeszcze taką

Posadziłam tez świecznicę

Bylinowa łąka 21:59, 10 sie 2023

Do góry
Gosialuk napisał(a)

Gosia, przepiękne widoki, cudne te kwietne łąki.
Kraina spełnionych marzeń 21:55, 10 sie 2023

Do góry
Za garażem na razie graciarnia, ale tu kiedyś oczywiście będzie pięknie. Kompostowniki jak ta lala, stanowisko robocze ze stołem i regałem na rozsady oraz rododendrony i inne cieniolubne.

Pachnący różami, malowany bylinami 21:53, 10 sie 2023

Do góry

Bodziszek Patrycia był zdominowany innymi roślinami. Przesadziłam go w inne miejsce i nabiera masy. Dopiero teraz zakwitł. /ma takie ładne kwiatuszki, szkoda byłoby go stracić.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies