Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Angelika95 12:22, 25 sty 2024

Dla mnie cała w grysie, bez 'dziubdziania' trochę tego, a trochę tego
MartaCho 13:10, 25 sty 2024

Cześć Marcin,
podczytuję u Ciebie plany, nie mieszam się, bo się nie znam, ale odnośnie ścieżek i roślinek na mur to polecam wątek Pawła z Nce Garden- ma świetnie poprowadzone powojniki na ścianę i rośną mu w żwirku:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/10985-n-ce-garden?page=39

Może w ten sposób bluszcz poprowadzisz sobie? Albo bluszcz z powojnikiem?
Patrycja_KG_Lu 13:18, 25 sty 2024

Głosuje za wysypaniem pod sam budynek. A z drugiej strony czym oddzielisz od trawy?
Marcin89 13:38, 25 sty 2024

MartaCho napisał(a)
Cześć Marcin,
podczytuję u Ciebie plany, nie mieszam się, bo się nie znam, ale odnośnie ścieżek i roślinek na mur to polecam wątek Pawła z Nce Garden- ma świetnie poprowadzone powojniki na ścianę i rośną mu w żwirku:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/10985-n-ce-garden?page=39

Może w ten sposób bluszcz poprowadzisz sobie? Albo bluszcz z powojnikiem?
Cześć, a mieszaj się Chcę zawsze usłyszeć kilka głosów, czy to na temat drzew, czy ścieżek.

Powojniki to nie mają szansy nawet, strona północna, przy ścianie głęboki cień i jest okap dachu.

Znam te ogrody N-ce
Marcin89 13:39, 25 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Głosuje za wysypaniem pod sam budynek. A z drugiej strony czym oddzielisz od trawy?
Ekobordem. Żeby kamyczki nie leciały tak mocno na trawnik. A i tak będą, bo są dzieci
LIDKA 16:37, 25 sty 2024

Marcin pod ekoborda dobrze wyrównaj ziemie i daj równo włónine grubą lub nawet folie taką co na fundamenty się kładzie i na tym stawia ścianę.

Bo jak zielsko poprzerasta koło szpilek i w tych plastykach od niegładkiej strony to wyrywanie jest męką. A trawa wlezie na pewno. Mówię to bo miałam je 2 sezony. woleliśmy wydać kasę na kostkę bo nas wkurzały bardzo.
Marcin89 16:42, 25 sty 2024

Tak, wiem Lidka. Pod nawierzchnie z grysu planuję dać agrotkaninę - plastikową z tymi kratkami pomocniczymi. Miejscami można dziurki porobić, by woda nie stała, a wsiąkała.
Joann 16:45, 25 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Też jestem za tym, ale przy samej scianie na razie oszczędnie bym sypnęła, żeby bluszcz miał czym oddychać. Zawsze można dosypać później.
Marcin89 17:43, 25 sty 2024

I zobaczcie kolejny dylemat początkującego

Wizualnie pasowało by mi oddzielić ścieżkę i pas z bluszczem. Dla bluszczu było by też raczej lepiej rosnąć w korze, moim zdaniem. Zużycie ekobordów podwójne.

Druga opcja też nie będzie źle wyglądać, tylko będzie ścieżka szeroka z zatopionymi roślinami. Można potraktować jako opaskę budynku. Bluszcz tak mocno nie sypie liśćmi, więc chyba też ok. Ale czy będzie dobrze rósł? Tego nie wiem. Tutaj mniej ekobordów pójdzie, ale o połowę więcej grysu.

I ja tak mam ze wszystkim... Niezdecydowany

Marcin89 19:34, 25 sty 2024

Ostatnie dylematy do tej części ogrodu (póki co)

Więc daję dwa fragmenty ogrodu przy tarasie moim (prawy), granica działki pod skosem do domu, szerszy bok działki niż u brata. U mnie wychodzi taki placyk żwirowy, który przechodzi potem w ścieżkę wzdłuż tarasu i potem wzdłuż gospodarczego. Dodatkowo musimy zrobić drzwi wejściowe tutaj i żeby z chodnika można było swobodnie skręcić. Jest to moja jedyna droga na ogród za domem, żeby nie iść tarasem. Trochę duży ten placyk, więc patrzę, czy nie zrobić wcięcia tej rabaty (pomarańczowe linie). Druga opcja to placyk, ale tutaj gdzie się nie będzie chodzić dać lawendy. Albo takie podłużne płyty betonowe, jak na ścieżce - żeby nie było "łyso". Co myślicie?

Edit: już widzę, że pomarańczową kreskę można pociągnąć do końca tarasu i tam rozwidlenie żwirku na ogród i do drzwi?

Taras brata to ten (lewy), gdzie na górze rysunku jest rabata z drzewami kulistymi. Granica równolegle do domu, szerokość od ściany domu do ogrodzenia tylko 4 m.

Tutaj fajnie by było zrobić coś podobnego jak u mnie. Identycznie nie wyjdzie, bo są inne wymiary. No i wyszedł też placyk z grysu, ale dziwnie zakończony równo z rabatą. Dlaczego tak? Bo nie widzę tutaj trawnika, który i tak by był zadeptany i nie wiadomo jak tu zraszacz zaplanować na taki wąski pasek? Ale urwanie tej ścieżki też średnio wygląda? Nie wiem co zrobić.

Kolejna opcja tutaj to zmniejszenie żwiru i zrobienie żywopłociku w kształcie L z laurowiśni (zielone prostokąty). Ewentualnie można zrobić pas ciemierników (tu jest taki półcień).

Brat też wspominał, że myśli o jakiejś ścieżce dołem tarasu.

Ale nie do końca mi się tu wszystko "spina". Ktoś coś podpowie?