Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Joann 16:34, 25 sty 2024

Lidko, wiem, że rozmnazalas hortki z patyków. Masz jakiś sprawdzony przepis? Chciałabym wyprodukować trochę dla mamy.
LIDKA 16:42, 25 sty 2024

Tne patyki po 4 oczka. 3 daję pod ziemię a jedno wystaje, nad wystającym oczkiem ze 2 cm patyka. Miejsce w lekkim cieniu i zaciszu i stała wilgoć. Mnie się udają w glinie w ziemi i w doniczkach,
nie stosuję specjalnego podłoża nawet.

No i nie pomylić góra-dół tzreba.

Na wiosnę wsadzam. Latem podlewam a na jesień zaglądam i zwykle są korzonki.
Te z pierwszego mojego eksperymentu już kwitły 2 sezony u koleżanki i sis. Bo ja je zwykle rozdaje. taka moja satysfakcja
Teraz też mam kilka doniczek do rozdania.
pestka56 18:06, 25 sty 2024

LIDKA napisał(a)

Jeszcze pękne bo chyba za mało tych szałwi zamówiłam. Raba dluga ok 20-22 m
Na mijanke z sesleria bede sadzic .

Nie sadź na mijankę. Będzie nudno na tak długiej rabacie. Posadź po 3-5 seslerii w grupie i tak samo szałwie. Ja bym jeszcze dodała tu i ówdzie Amsonię hubrichtii i może Allium Millenium. To pierwsze ma jasne liście i kwitnie na niebiesko, a jesienią pięknie się przebarwia. A ten czosnek rozrasta się w pękate kępy, jest dosyć niski, w sam raz jako kompan dla seslerii, a kwitnie w lecie.

O Albamarze mam zdanie średnie. Kupiłam u nich ostatnio 6 doniczek Andropogon ternarius i 3 padły błyskawicznie, a z pozostałych trzech dwie w ogóle tej palczatki nie przypominają. Tempo przyrastania też mizerne.
Być może winę ponosi sposób rozmnażania. Ich sadzonki są być może rozmnażane in Vitro, a ta metoda nie zawsze daje dobre efekty. Dlatego tacy szkółkarze jak np. Słowińscy wolą rozmnażać trawy przez podział. Kupowane od nich rośliny są droższe, ale za to od razu można taką sadzonkę podzielić na co najmniej 2.
LIDKA 19:44, 25 sty 2024

pestka56 napisał(a)

Nie sadź na mijankę. Będzie nudno na tak długiej rabacie. Posadź po 3-5 seslerii w grupie i tak samo szałwie. Ja bym jeszcze dodała tu i ówdzie Amsonię hubrichtii i może Allium Millenium. To pierwsze ma jasne liście i kwitnie na niebiesko, a jesienią pięknie się przebarwia. A ten czosnek rozrasta się w pękate kępy, jest dosyć niski, w sam raz jako kompan dla seslerii, a kwitnie w lecie.

O Albamarze mam zdanie średnie. Kupiłam u nich ostatnio 6 doniczek Andropogon ternarius i 3 padły błyskawicznie, a z pozostałych trzech dwie w ogóle tej palczatki nie przypominają. Tempo przyrastania też mizerne.
Być może winę ponosi sposób rozmnażania. Ich sadzonki są być może rozmnażane in Vitro, a ta metoda nie zawsze daje dobre efekty. Dlatego tacy szkółkarze jak np. Słowińscy wolą rozmnażać trawy przez podział. Kupowane od nich rośliny są droższe, ale za to od razu można taką sadzonkę podzielić na co najmniej 2.

Kasia na tej rabacie chce wprowadzić porządek na brzegu. Mam już seslerię na 2 innych rabatach.
Na mijankę mam z rozchodnikami na innej rabacie. Sama jestem ciekawa jak mi to wyjdzie. Bo to młode nasadzenia.

Amsonii nie znam -obejrze a te czosnki akurat wyczaiłam na florinii i się zastanawiam.
Pewno je wprowadzę ale raczej nie na obwódkę.

To na tej rabacie będą zmiany.

Szkoda że nie udały ci się te zakupy w sklepie na A.

Wobec tego część szałwi zamówię gdzie indziej.
Joann 01:39, 26 sty 2024

LIDKA napisał(a)
Tne patyki po 4 oczka. 3 daję pod ziemię a jedno wystaje, nad wystającym oczkiem ze 2 cm patyka. Miejsce w lekkim cieniu i zaciszu i stała wilgoć. Mnie się udają w glinie w ziemi i w doniczkach,
nie stosuję specjalnego podłoża nawet.

No i nie pomylić góra-dół tzreba.

Na wiosnę wsadzam. Latem podlewam a na jesień zaglądam i zwykle są korzonki.
Te z pierwszego mojego eksperymentu już kwitły 2 sezony u koleżanki i sis. Bo ja je zwykle rozdaje. taka moja satysfakcja
Teraz też mam kilka doniczek do rozdania.

Dziękuję za przepis:*
Widzę, że kuszą Cię zmiany na rabatach, czyżbyś odchodziła od rządkozy?
Kontonaogrod 10:01, 26 sty 2024

Potwierdzam, florini ma lepsze/wieksze sadzonki niż albamar. Albamar też jest w porządku ale kupuję u nich na wiosnę, bo mini sadzonki na jesień znaczą że część nie przetrwa zimy...

pozdrawiam
pestka56 10:32, 26 sty 2024

No, tak ja ci wciskam takie bardziej naturalistyczne nasadzenia, a ty lubisz porządek. To całkiem inna bajka.
Pozwolę sobie wstawić tu zdjęcia kilkuletniej Amsonii hubrichtii (usunę jak obejrzysz) z ogrodu mojego znajomego, bo raczej nie ma takich w necie, a to bylina, którą powinno się obejrzeć przed decyzją i przewidzieć dla niej miejsce. Zdjęcia są z późnego lata i wczesnej jesieni.
Wysokość max ok. 90 cm; stanowisko słońce, półcień; kwiaty jasno niebieskie V-VI.
Liście są dekoracyjne, a ich największym atutem jest jesienne przebarwienie intensywnie pomarańczowo-żółte. Bylina, podobnie jak mały krzew rośnie bardzo gęsto.

Z zakupów w Albamarze zrezygnowałam bez specjalnego żalu. Ot, spróbowałam i nie jest to mój faworyt wśród sklepów wysyłkowych. Znalazłam miejsce, gdzie jakość sadzonek nie zawodzi. A ilość odmian po prostu wymiata i to przez cały sezon. Po prostu mogę tylko chwalić
MartaCho 10:38, 26 sty 2024

Kasiu, możesz na priv napisać, jakie to miejsce? Obiecuję nie wykupić wszystkiego
Patrycja_KG_Lu 11:20, 26 sty 2024

MartaCho napisał(a)
Kasiu, możesz na priv napisać, jakie to miejsce? Obiecuję nie wykupić wszystkiego

Też mnie to zaciekawiło po tym opisie. Jestem z tych osób co wolą zamawiać online.
Marcin89 13:28, 26 sty 2024

Mnie również ciekawi co to za sklep internetowy