Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Ogrodnik mimo woli 23:11, 19 wrz 2012

Do góry
asc napisał(a)

I rzut oka na wsiowy bałagan....

ta rabata fioletowo-różowa piękna!
Ta w głębi - jak mówisz 'wsiowa' - też niczego sobie Ot, kolorystyka inna

Aniu, w głebi czerwona kępa przy płotku

Jaka ona wśiowa??? Toć to prawdziwie angielska : róża + bukszpan, a że astry się zapodziały toż to prawdziwa stylizacja

Ps fajnie te fioletowe astry z różami wyglądają!!
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 23:09, 19 wrz 2012

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

Miłego wieczoru Ci życzę
A jak postępy werandowo-ogrodowe ???

buźka Madżenko ... jeszcze 2 dni i wrócę do swojego rytmu ...

weranda przedwczoraj szczęśliwie zaolejowana 2x przed zimą ... ogród ... tj to co u mnie nazywamy ogrodem ... plan minimum ... trawa odłożona do wiosny - kręgosłup małża tej jesieni mówi nie ... bukszpany wsadzone ... surfinie wyciepane ... róże w miejsce surfinii ... wsadzone miesiąc temu okrywowe szaleją w pąkach ... czekam na to ocieplenie i wybuch ... bo naiwnie wierzę w kfiatek z każdego paka ...

mam czas do pierwszych przymrozków aby wykopać kanny ... te to uprzejmie zwariowały ... mają dobrze ponad 2 metry

poza tym ... papryka ... buraczek ... gruszka ... dynia i słoiczki ... zwłaszcza ta gruszka bardzo mnie kusi zimą ... no i jabłuszka imbirowe ...

i tam jestem jak mnie tu nie ... w kuchni co akurat mocno nienormalne jak na mnie

A to czekam na fotki z olejowania i nie tylko
Kiedyś będzie tu pięknie ... 23:07, 19 wrz 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
W tego speeda nie ciężko mi uwierzyć
Marzena, a ja poproszę o skróconą wersję akcji z bambusami. Dlaczego grozi im eksmisja? Nie nadążam za wątkami od jakiegoś czasu, wybacz, ale bardzom ciekawa.

Aguś w skrócie historia bambusów:
1 W kwietniu po posadzeniu przed wielkanocą były przecudne - ciemnozielony powiewający busz
2 Wielkanoc mróz i na dodatek wiatry i palące słońce
3 wszystkie liście zżółkły
4 w maju poprawka z przymrozków i nadal zimne wiatry i słońce
5 po reanimacji na przemian magiczną siłą i florowitem w okolicach konca czerwca zaczęly wyuszczac młode listki. część liści opadła lub straszyła na suchych badylach
6 w lipcu wreszcie zaczęły wyglądać jako tako
7 z 11 szt posadzonych - dwa calkiem były wycięte przy gruncie i mają teraz 50 cm wzrostu.... 7 wygląda przyzwoicie, 1 jako tako a jeden do chwili obebecnej zastanwia się czy wypuścić liście czy nie, wypuścił je częściowo i się nie rozwijają....

Jeśli mam przez tyle miesięcy w przyszłym roku czekać to je eksmituję za płot na ulicę i corocznie będę je przycinać po zimie... A miały stanowić żywopłot przesłaniający od strony ulicy....
Kiedyś będzie tu pięknie ... 22:59, 19 wrz 2012

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
10 sztuk ... no to brzmi jakos tak bardziej dla mnie )) ... zaraz je wygooglam ...
w speeda nie wątpię ... i ta wiosna będzie wypatrywana ... oj jak ona przeze mnie wypatrywana będzie ... zawsze tupie i zaklinam marzec już ... ale w tym roku to będzie razy kilka nasilone ...

Już dałam pełną ściągę
Kiedyś będzie tu pięknie ... 22:59, 19 wrz 2012

Do góry
Evchen napisał(a)
Madżenko, ale jeśli możesz podpowiedzieć jakieś fajne odmiany tulipanów, żonkili, szafirków itd... to ja plosę.... ...

A przed chwilą polecilam - pełne z grupy double np.
http://www.cebule.pl/product-pol-1404-Tulipan-Double-Beauty-of-Apeldoorn.html
http://www.cebule.pl/product-pol-1420-Tulipan-Ice-Wonder.html

Te mam z ubiegłego roku
http://www.cebule.pl/product-pol-2028-Tulipan-Double-Negrita.html
U Kapiasów te akurat były droższe ... Niż w necie

I polecam liliokształtne - jutro dojadą do mnie od Finki białe sapporo. Na innej stronie widzialam za 100 szt za 99 zł
http://www.cebule.pl/product-pol-76-Tulipan-Sapporo.html

Z bialych moje ulubione virdiflora !!! Po 1 zł były u Kapaisów a tu zobacz cenę!!! Wszystko trzeba sprawdzać
http://www.cebule.pl/product-pol-994-Tulipan-Spring-green.html

Najbardziej libie pełne i liliowe i virdiflory. Strzępiaste i pauzie już mnie nie zachywcają
Narcyzów nie sadziłam od lat. Teraz kupiłam wyłącznie białe:
http://www.cebule.pl/product-pol-101-Narcyz-Obdam.html
http://www.cebule.pl/pol_m_JESIEN_Narcyzy-Narcissus-_Tazetta-209.html
I jeszcze jedne gatunek którego nazwy nie pamiętam...

Zaznaczam, że w tym roku nie zamiawaialm na tej stronie. Ale w ubiegłym roku tak i było wszystko ok.

Kiedyś będzie tu pięknie ... 22:49, 19 wrz 2012

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

Sebek masz rację, przejrzałeś mnie widać że dobrze liczysz....
Mam 420 tulipanów i narcyzów
200 krokusów
Szafirków 110
Irysów 50
Czosnkow giganteum i gladiator 11
na chwilę obecną zatem 791 szt i jutro kolejne 120 szt tulipanów
O matko chyba kupię jeszcze sto aby w sezon z tysiącem wejść...
Ubiegłorocznych nie liczyłam.....

powinno ich być 1000 ale tych 5 ma być symbolem ... wobec tego dla równowagi ja nie sadzę cebulek ... chyba ...

no i nic już nie napiszę bo zaniemówiłam

Iza nie ilość ale kompozycje się liczą
A skoro ja nie mam talentu do kompozycji to idę w ilość
Ale przyznam się, że w głowie jeszcze mi się nie narodzil pomysł na ostateczne wersje kolorystyczne i dlatego zbieram się do sadzenia i zebrać nie mogę
Ale jak mnie najdzie natchnienie to takim speedem posadzę, że sie nawet nie obejrzycie
Polecam na początek tulipany z grupy double - czyli pelne. Na jednej łodydze wyrasta kilka o wyglądzie różyczek lub jak kto woli piwonii efekt niesamowity nawet gdy posadziisz 10 szt
Kiedyś będzie tu pięknie ... 22:43, 19 wrz 2012

Do góry
asc napisał(a)
Ja kupiłam coś ponad sto i myślę gdzie to posadzić......... możesz sadzić te cebule...... zgodnie z literaturą fachowa.. to najpózniej najlepiej sadzić tulipany...... bez histerii...... ja sadzę od września do grudnia.. i wszystkie rosną
A że trochę pofilozofowałąm........ zeszła zima myłą inna .. ale trudno nastawiać się na każdą taka, a jak przyjdzie za wczesnie to też będzie źle......
I częśc cebul jak pogoda pozwoli posadzęw sobotę albo niedzielę.... musze sie urwać na 2 godzinki do ogrodu z tego głupiego kieratu roboczego......... i posadzić wrzosy..... bo już kilka zasuszyłam..... na amen.....

Aniu co do sadzenia masz rację. Nigdy nie mialam czasu na wczesne sadzenie i zwykle ten czas był na ostatnią chwilę w październiku Dlatego po co dobre praktyki zmianiać? I tak będę teraz pewnie przez miesiać sadzić
Kiedyś będzie tu pięknie ... 22:42, 19 wrz 2012

Do góry
marzena napisał(a)
Marzena, no wierzyć się nie chce...szaleństwo z tymi cebulami !!!
jak dasz radę to posadzić ???
życzę powodzenia
...a ja jeszcze żadnych nie kupiłam...oj nie, ok 10 czosnkow tylko....

Marzenko mam jeszcze dużo czasu na sadzenie cebulowych więc bedę partiami sadzić.
W ubiegłym roku mało posadziłam bo byłam na etapie zakładania ogrodu i umęczyłam się sadzeniem innych roślin i wiedzialam, że wiosną będę dalej wkopywać inne rośliny. Więc nie szalałm.
W starym maciupeńkim ogródku na 60m2 zwykle mialam z 200 szt... Więc cóż na większej powierzchni stanowi 1000???
Kiedyś będzie tu pięknie ... 22:39, 19 wrz 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
No ilość cebul chyba nie do pobicia, podziwiam!

Aga aż się przeraziłam.....
Ale wynik zrobiły te najdrobniejsze cebulki, które hurtowo w zawijaski będę sadzić.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 22:38, 19 wrz 2012

Do góry
Kasik to ustrojstwo w Zielonym Centrum kupiłam u nas w Psarach. Czy się przyda okaże się, test będzie w weekend
Ogród Sylwii od początku :) 22:01, 19 wrz 2012

Do góry
Syla napisał(a)

Ale się dzieje

Teraz mając z grubsza podzielony teren mogę kombinować z rozmieszczeniem takich elementów jak ściana wodna , kula granitowa i lustro które również planuję i u siebie W efekcie zmian nastąpiły również zmiany w projekcie ogrodu .... Muszę intensywnie pomyśleć o innym niż dotychczas ustawieniu miejsc z wodą ....

Daj sobie na to czas zimą
Ogrodnik mimo woli 21:03, 19 wrz 2012

Do góry
asc napisał(a)
Martek.. Pan który by mnie chiał podnieść..... nie wie nawet ile ryzykuje...... bo ja czasmi się nie zastanawiam.....
Marzenko.. to ja do Ciebie będe musiałą na nózkach dojść? (Tak dyskretnie się wpraszam... )

Madzenko.. to łączymy sie w naszyh utrapieniach drogowych, by było pięknie.... chodnik jest nam potrzebny bardzo... dzieci chodzą do szkoły a ruch jest duzy na drodze... zresztą mielismy nawet spotkanie na ruchliwej drodze też przy próbie wyjazdu z drogi.. motocykl z prędkością śwatła (ograniczenie do chyba 30km/h) jak przyzdwonił w auto, to aż pokosiło dostawczaka i cudem chłop się nie zabił... okazał osię że to katacheta.. wiec mandat dostalismy MY, a on kupi nowy motor którym kiedy jakie dziecko zabije pędząc ze 140 ........ Wiec na takich wariatów chodnik musi być..... bo u nas to nawet pobocza nie było......

U nas tez chodnik i podobno ścieżke rowerową budują.
O wypadkach nie wspominam, kilka ofiar smiertelnych było... radna wzywała telewizję bo starostwo nie mogło się zmobilizować aby droge powiatową przez środek wsi wyremontować i zrobić chodnik...
Kiedy przyjeżdżasz: baaaaaaaaaaardzo zapraszam
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 20:59, 19 wrz 2012

Do góry
Aga ja rok temu takie same małe kupowałam za 35 zł.... Po co przepłącać? Za rok bedziesz miała wielkie.
I jeszcze Ci na cebulowe wystarczy
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 20:49, 19 wrz 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)

Sprawdź ten spirytus Miałaś być nieobecna dzisiaj a jednak jedną ręką piszesz
Całkowicie sie z Tobą zgadzam, że liściaste tworzą ogród i szybko rosną. Dlaczego w polskich ogrodach tak mało drzew lisciastych??? Tuje, tuje, tuje wszędzie jak oko wykol....

Właśnie, też jak obserwuję ogrody sąsiadów czy ogrody w okolicy, to mało kto decyduje się na prawdziwy ogród. Nie wiem czy to z braku pomysłu czy wygody?

Największy komplement sprawił mi ostatnio kolega mojego syna, który był u nas pierwszy raz. Zapytał się syna czy my tu mamy ogród botaniczny?

Nic, tylko tabliczki z nazwami będę ustawiać i kasować bilet na wjeździe

Dobrze, ze kolega ma skalę porównawczą
Gratuluję konsekwencji
Ogrodnik mimo woli 20:33, 19 wrz 2012

Do góry
Aniu pozdrawiam z rokopanej wsi: ) U mnie od kwietnia drogę przez całą wieś robią.... Co dziennie w innym miejscu zakazy skrętu na moim osiedlu stawiają bo podobne niespodzianki krawężnikowe robią
Może im się uda jednak wspólny poziom znaleźć
Pocieszam się tylko, że kiedyś będzie pięknie....
Buziam
Ogród z perspektywą na przyszłość 20:22, 19 wrz 2012

Do góry
Wrzosy pod brzozami piękne!!
U mnie przymierzam dwie sztuki i z zachwytu nie mogę wyjść...
Ogród z perspektywą na przyszłość 20:21, 19 wrz 2012

Do góry
kwiatholandii napisał(a)
No właśnie, te płytkie oczko jest super. M bardzo chce je mieć, ale też chce mieć domek na zimne wieczory, albo, albo. Niestety. Ostatnio miał pomysł, że zamiast kupić mi nowy samochód, w którym zupełnie się już nie mieścimy z chłopakami, zrobi mi bagażnik na dachu Z tym, że mam cabrio...haha. Nieważne, domek ważniejszy dla M. Zmienił jednak zdanie jak go z chłopakami wysłałam do miasta zapakowany po brzegi z poodkręcanymi kołami od wózka (Montaż następuje po wypakowaniu wszystkiego) Po powrocie była szybka decyzja Kupujemy

Dobre
Ja w ten sposób M do nawadniania namówiłam... dwa razy dostał szlauf i info, że w danym dniu jest odpowiedzialny za podlanie całego ogrodu.... trzeciego razu już nie było tylko powiedział, że robimy
Za rok powie, że to nawadnianie to był jego pomysł
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:17, 19 wrz 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Jasne, że ogarniam A dziś radości ciąg dalszy - m.in w zimozielonym sadziliśmy cebulki (koło 700, a przed chwilą nabyłem jeszcze nóż do kantów Fiskars się mi złamał ...

I kto mi wypomina moje ilości
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:13, 19 wrz 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Hej Marzenko! Dzięki za życzenia i rady! Boję się trochę miskantów tam, bo jednak urosną do 1,5m i więcej i mi zasłonią winorośle, przynajmniej do tej wysokości... a ja ich wyżej mieć nie bardzo chcę, ma tam być 2metrowa pergola, więc ledwo co by wystawały, a one bez słońca źle owocują...
... myślałam o trzcinniku, max 70 cm... z kwiatostanami, bez - ok 50 cm - idealnie...
Jutro poprzymierzam trzcinniki (i irysy syberyjskie zamierzałam)... Żurawki chciałam Lime Marmelade żeby odcinały się od kory, inne żółte na słońce się nie nadają - a tu jest słońce non stop i sucho. Jutro posadzę turzyce carexy które dzisiaj kupiłam i zobaczymy co dalej

Karola u mnie na słońcu świetnie sobie dają purple palace
Trzcinników nie znam to nie doradzę
Początki w Kruklandii 20:10, 19 wrz 2012

Do góry
Megi już za dwa lata Justynka będzie rozsadzać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies