Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Hirutkowy raj:)) 22:04, 21 lip 2015

Do góry
Urszulla napisał(a)

Krysiu, piękny tarasik jeśli poł-zach i masz mieć róże to nic innego nie pozostaje jak: trawy, lawenda, werbena. Trawy się świetnie na wietrze bujają i przy tarasie miodzio- preferuję Miskant Gracimulus, a z niskich stipa, rozplenica można też bukszpanami zimozielonymi uzupełnić wtedy zimą z trawami się świetnie skomponują (tylko tak żeby śnieg z dachu na nie nie leciał), reszta śniegu się nie boipozdr.

Ula beda roze,mam ich kilka na rabacie do totalnego remont to jesienia przesadze i dokupie,stipa jest na calej dzialce wiec bedzie i tutaj,gracki wiosna do rozmnozenia tez je mam przy hortkach ale one pozarly trawy bukszpanow ma cale przedszkole wiec tez moze tutaj je wykorzystam,musi byc tutaj ladnie i porzadnie zaplanowane,nie mam juz sil do ciaglej zmiany i przesadzania
Hirutkowy raj:)) 14:16, 21 lip 2015

Do góry
Krys napisał(a)
Prosze o rade co posadzic kolo calego tarasu ,strona poludniowo-zachodnia wiec caly dzien slonce ,szerokosc rabaty dowolna,tylko bez przesady ja starsza pani jestem i juz sil brak

Krysiu, piękny tarasik jeśli poł-zach i masz mieć róże to nic innego nie pozostaje jak: trawy, lawenda, werbena. Trawy się świetnie na wietrze bujają i przy tarasie miodzio- preferuję Miskant Gracimulus, a z niskich stipa, rozplenica można też bukszpanami zimozielonymi uzupełnić wtedy zimą z trawami się świetnie skomponują (tylko tak żeby śnieg z dachu na nie nie leciał), reszta śniegu się nie boipozdr.
Ogród Sylwii od początku cz.II 11:11, 21 lip 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Pieknie psze Pani! Z werbena na fotkach to miskanty czy inna trawa?

Z werbeną prze Pani ! to miskant gracillimus ....
Wciśnięte są w nie hortensje i mus je do przodu obiektywu na wiosnę pchąć ...
Teraz przytrzymują je kosodrzewiny których nie widać bo zasłoniły je rozplenice .
Kosodrzewiny idą do sąsiadów choć na wiosnę grały pierwsze skrzypce przy ściętych bylinach i trawach ....
Może wcisnę tam choinę kanadyjską w zastępstwie ,ona lubi ciemność
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:26, 21 lip 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
O malkulu jak pięknie, perfekcyjnie w każdym detalu
Proszę Cię przy okazji napisz mi jaką trawę masz posadzoną wzdłuż podjazdu przy siatce? Pytam bo Edit mi poradziła takie rozwiązanie żeby zasłonić widoki za siatką u mnie

miskant gracillimus. ładny bo zielony jest z białego cieniutkiego paseczka prawie nei widać, a że ja nei lubie pstrokatego to mi ten akurat bardzo pasuje
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 22:54, 20 lip 2015

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
Zakupione rośliny już są zagospodarowane. Komarzyca z lawendą zdobią okno, clematis wylądował na swoim, docelowym już miejscu.
Miskant Morning Light rozrósł się niesamowicie, do tego stopnia, że już mam z niego 5 sztuk. A tak "płakałam", że mi zmarniał, a on po prostu później wystartował
Do poczekalni trafiła azalia.
Zdjęć nie mam, bo ulewa pokrzyżowała mi plany

No to cierpliwie poczekam na fotki
Czasem słońce czasem deszcz 22:19, 20 lip 2015

Do góry
Mo to zrodził się fajny pomysł.
Bluszcz i na jego tle miskant o jasnych listkach
Ogródek Iwony 19:48, 20 lip 2015

Do góry
Dla Ewy - Kuby:
Winobluszcz contra miskant

Przeczytałam, że masz dylemat.
Jutro skrobnę parę słów nt. tych dwóch roślinek
Jak w tamtym miejscu rozkłada się światło słoneczne?
Ile masz tam miejsca na posadzenie roślinek?
Kuba napisał(a)

ciekawa jestem Twojej opinii
obserwowałam wczoraj ile tam jest słońca i mi wyszło że ok. godziny rano i ok.2 wieczorem, w resztę dnia cień rzuca dom, siatka ma do 7 metrów, a szerokość miejsca do sadzenia to ok. 25cm

Ewa, mam winobluszcz na płocie i na domu. Jak go sadziłam, nie wiedziałam jeszcze o trójklapowym, posadziłam wtedy pięciolistkowy.
Jak się wprowadziliśmy, to pierwsza myśl, aby zacienić taras od południa - było posadzić bluszcz. Kupiliśmy kilka sadzonek, a kilka przynieśliśmy z lasu - rósł na jego skraju. Aby ograniczyć jego ekspansywność przy tarasie - wymurowałam dla niego donicę i sobie tam rósł kilka lat. W zeszłym roku odkryłam, ze sąsiedzi mnie nie widzą, ale ja ogrodu też

- postanowiliśmy zlikwidować go przy tarasie z jednej strony.
Mój synek bawiąc się w ogrodnika - posadził go w kilku miejscach ogrodu (same gałązki bez korzonków)- przy płocie od strony północnej. Pięknie się rozrósł. Jest tam mało miejsca, bo jest kostka i nawet go specjalnie nie podlewam. Przycinam czasem gałązki, które płożą się po ziemi lub wchodzą na tuję.

W tym roku sąsiad wymieniał ogrodzenie, cały musiałam wyciąć, obecnie odbił od korzenia i nowe sadzonki zaczynają się piąć na betonowym płocie. Miałam tam posadzić sadzonki bluszczu i chyba tak zrobię, wtedy zimą też tam będzie zielono.
Mam tez na domu od strony zachodniej, pnie się po rynnie - rano cień domu, po południu cień budynku gospodarczego - ptaki uwiły sobie w nim gniazdo. Mają jagody, które służą im jako pokarm dość długo i cień w upały. Gałązki ładnie z muru odchodzą - sporo zdjęłam w grudniu wykorzystując do plecenia wianków.
Skąpana w słońcu 17:43, 20 lip 2015

Do góry
liliowiec Last Snowflake

Hortensja Invincibelle i miskant Zebrinus

A tutaj nowość u mnie, zaqczyna jezówka Pink Poodle

A to moja siewka liliowca. Bardzo nieudany egzemplarz. To już trzeci kwiat i mogę stwierdzic, że się nie otwiera w 100 %. Idzie do kasacji

Co się stało kwiatom ... 14:35, 20 lip 2015

Do góry
Cieszę się że zawilec będzie kwitł, tylko uważaj na niego bo lubi się rozłazić.
Miskant od Ciebie też zaczyna nabierać masy.jutro go "obfocę"
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 08:53, 20 lip 2015

Do góry
Zakupione rośliny już są zagospodarowane. Komarzyca z lawendą zdobią okno, clematis wylądował na swoim, docelowym już miejscu.
Miskant Morning Light rozrósł się niesamowicie, do tego stopnia, że już mam z niego 5 sztuk. A tak "płakałam", że mi zmarniał, a on po prostu później wystartował
Do poczekalni trafiła azalia.
Zdjęć nie mam, bo ulewa pokrzyżowała mi plany
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:37, 18 lip 2015

Do góry
szemusia napisał(a)

Ach te czosnki Niesamowicie wyglądają. Sadzi się je jesienią? Jak tulipany?
Joasiu, a co to za miskant w tle? Na obu fotkach chyba ten sam?

Czosnki sadziłam jesienią.
Na fotkach miskant ML.
Pozdrawiam Beatko
Pokażę nasz ogród 15:52, 18 lip 2015

Do góry
Borbetka napisał(a)
Asiu, jakiego masz miskanta przy krzesłach? 2 lata temu kupiłam podobnego i myślałam że to Gracilimus. Dokupiłam 3 sztuki i okazało się, że ten pierwszy ma taki sam biały pasek na środku liścia, ale liść jest szerszy. Różnią się jak rosną obok siebie.

Monika, ten miskant ma paseczki, ale w poprzek to prawdowpodnie Miscanthus sinensis Kleine Zebrine. Kupiłam go na allegro jako najmniejszą odmianę Zebrinusa, No i widzisz jaka malizna z niego wyrosła. Dla proównania zdjęcie sprzed roku.

Ogród u stóp klasztoru cz. II 23:26, 17 lip 2015

Do góry
mira napisał(a)

a propos tych kocimiętek to która jest która, ja kupiłam jedną sadzonkę tej wolkers low i mam zamiar ją w przyszłym roku na wiosnę podzielić /chytra jestem/ czy ona szybko się rozrasta?
ja mam kocimiętkę jakąś starą odmianę niską co przycinam nawet 3 razy jak się łysa w środku zrobi a te wysokie tez się tnie??

pozdrawiam

MIRA
wolkers Lov to ta na pierwszym planie . już kiedyś pisałam że obie sa fajne ,ale Six hill fiant bardzo wysoka prawie do 70-80 cm .zajmuje dużo rabaty .obie po kwietnięciu obetnę teraz .
róża Alba rosa kwitnie długo i do tego dwa razy . zaraz po pierwszym kwitnieniu obcinam, kwiatostany . i początkiem września znowu kwitnie .żelazna róża zero chorób a to co widzisz ma 4 lata .

monteverde napisał(a)
Renia dzięki za zdjęcia z ogrodu Alinki z przyjemnością obejrzałam jej piękności

ANIA

Ty się zachwycasz tu a ja co krok u ciebie znajduję jakieś rarytasy . gdzie ty to wszystko mieścisz .pozdrawiam

babka napisał(a)
Ogród Aliny widziany okiem Reni bardzo mi się podoba Fantastycznie bogaty ogród no i zdjęcia pierwsza liga (jak zawsze ) Mimo wielkiego nasłonecznienia udało Ci się pięknie obfocić kompozycje roślin. Młody - słodziak

OLA

Zawstydzasz mnie ....I liga ?. no to dobrze że nie widzisz jaki po urlopie mam bałagan na rabatach .ale miło to słyszeć z twoich ust .

Sebek napisał(a)
Reniu - dziękujemy my za świeżą porcję zdjęć Są przepiękne, jak ogród Aliny

SEBA

Dobrze że Renia taki dobry fotograf ,sam wiesz bo ty też świetne foty strzelasz .

Urszulla napisał(a)
zawsze fantastyczne róże pod budynkiem widzę w tym roku szaleją, edenka rewelacyjna i królowa szwedzka taka delikatna, nie wiedziałam że pachnie.

Ulka czasami to już mylę która pachnie a która nie . któraś nawet u mnie pachnie fiołkami ,ale zabij teraz nie pamiętam która .

Kasya napisał(a)

a moze bedziesz mi mogła pomoc z identyfikacją miskantów ?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/580-miskant-miscanthus?page=28#post_0

KASIU

Z identyfikacją to poczekaj aż nieco urosną . po paru źdźbłach trudno rozpoznać .

malkul napisał(a)
oj Alinko, zazdraszczam baaardzzooo, kocham góry!

GOSIU

Widzisz to jesteśmy dwie .góry to moja miłość od dawna a teraz pokochałam Dolny Śląsk.mam coś dla ciebie .....

Viola napisał(a)
Ojej, ale się zestresowałam, że przegapiłam nowy wątek . Ale 20 stron szybko nadrobię, popatrzę na piękne widoki, żeby mieć cudowne sny

VIOLA

U mnie wszystko toczy się wolno ...nawet wątek

Ozz napisał(a)
Alina - czyżby Karkonosze? Mój małż pochodzi z tamtych rejonów, są przecudnie obłędne Aaaa i jest szlak pałaców i ogrodów w dolinie jelenio-górskiej jakby co część obiektów nawet kiedyś na rowerze zwiedziłam

OLENA

Wyobraz sobie że byłyśmy w Pakoszowie ,Książu i ogrodzie japońskim ,ale ten był marny . za to pałacowe i zamkowy bardzo ładnie utrzymany . piękne ogrody też w Pradze zwiedziłyśmy .

Pszczelarnia napisał(a)
Alina, zapomniałam o łupku - musisz przyjechać.

Błagam zrób jakieś zdjęcia tyłów - tam panuje cudowny klimat, the best.

Czy Ty swoją New Dawn w tym miejscu masz jakoś upiętą?

Podpory leżakują u siostry na razie. Jak je wstawić do powojników teraz? Chyba dopiero wiosną? Spróbować jakoś teraz?

EWA

Łupek nie ucieknie . ważne że transport sie udał . naprawdę się bałam jak dojedziecie ,ale widzę że " zaprawieni w bojach " jesteście .
fotki zrobię dopiero w niedzielę .
tak fajnie tydzień się ułożył że co dzień mam gości . teraz czas urlopów i z kumpelami nadrabiamy cały rok .
Jutro też mam gości ,ale ja kocham spotkania wieczorne .

Bogdzia napisał(a)
Alinko z M dzieki serdeczne za tak niespodziewana goscne , jedno mi sie tylko nie podobało że za krótko u Was bylismy, chetnie bym jeszcze choc troszke pobyła w Waszym ogrodzie i sympatycznym towarzystwie ale nie ma co narzekac bo wykonałysmy 200% zaplanowanego zwiedzania. Może kiedys pogadamy więcej . Buziaki ślę .

BOŻENKO

Zrobiłyście mi wspaniałą niespodzianka że przyjęłyście zaproszenie . na pogaduchy zawsze czasu za mało .pamiętasz choć jedno spotkanie żeby się wygadać z każdym ,bo ja nie . zawsze niedosyt .Mam nadzieję że jeszcze kiedyś tu zawitasz i na tę okazje już cię kochana serdecznie zapraszam .buziaki .

07_Rene napisał(a)
Ja też dziękuję, że dzieki Tobie mogłam porzeszyć "horyzonty" i poznać ciekawych ludzi z pasją.
Im dłużej Cię znam, tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że świetna kobita z Ciebie... i ogrodniczka też oczywiście

RENIA
Ależ się zaczerwieniałam..dlatego lubię spotkania ogrodowiskowe ,bo gdzie możemy się tak o kwiatkach nagadać ,jeśli nie tam.

zbigniew_gazda napisał(a)
Podziękowania poparte fotami mile widziane he he he.

ZBYSZEK

Ani jednej fotki nie zrobiłam ,nie było czasu . Nikita pstryknęła i koleżanka Bożenki

Nikita napisał(a)
Alinko, bardzo się cieszę, że mogłyśmy się znowu zobaczyć. I bardzo, bardzo dziękuję za wspaniałą gościnę i oczywiście za trawkę (śliczna jest). Ogród masz cudny!!! Mam nadzieję na kolejne spotkanie (może u Ani) ! Buziaki przesyłam.

Zbyszku, Urszulko, dla Was wszystko - na relacje zdjęciową zapraszam do mnie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4041-szmaragdowy-zakatek?page=279#post_1

MAGDA

Nooooo za trawkę mi nie dziękuj bo nie częstowałam......

mam nadzieję że niedługo się znowu gdzieś w Polsce spotkamy.
Ogród na glinie 15:06, 17 lip 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Gosiu, a te duże trawy przy ogrodzeniu, to miskanty?
Też się zastanawiam z lawendą: kiedy i jak?

tak, to miskant Graziella
Ogrodowe skarby 14:31, 17 lip 2015

Do góry
No w końcu mam chwilę żeby wstawić zdjęcia z małych rewolucji ogrodowych. Fachowcy układają kostkę , malują barierki a ja im gotuję i w międzyczasie latam po ogródku

Kulki bukszpanowe podsadziłam żurawkami cinnabar silver są niskie i dobrze znoszą słońce. Teraz dla odmiany będą w półcieniu . Zostało mi jeszcze uformować kulki o których mówiłam wcześniej i tawuły też trzeba przyciąć

Na rabacie z zawijaskiem wiało i zawijaska krzywo posadziłam hahaha dopiero na zdjęciu zobaczyłam - trzeba to poprawić !!!
Na tej rabacie zostawiłam hortensje, do sadziłam tawuły, miskant ML,trzcinnika i "coś " bo nie wiem co to wydaje mi się że to cyprysik Filifera nana ?!

U BusyBee w ogródku... 11:49, 17 lip 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Wszystko zależy od ceny. Jeżeli hortensja na pniu kosztuje tyle samo, co krzew, to warto wziąć gotową na pniu Chociaż formowanie też sprawia radość

Moja była dużo droższa, niż zwykły krzew, ale jest naprawdę wysoko wyprowadzona i bardzo jej potrzebowałam w tym miejscu. Mam nadzieję, że będzie jej u mnie dobrze

Na tym zdjęciu z tarasu widać, że hortka zasłania nas ( siedzących na tarasie z lampką wina ) przed wzrokiem zza płotu Przy płocie rosną pęcherznice- będzie z nich żywopłot i jeszcze miskant gracillimus- malutki na razie. Dlatego ta hortka bardzo mi tu pasuje Za rok, jak rośliny się rozrosną, to będzie bardzo skuteczna zasłona

Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 16:56, 16 lip 2015

Do góry
AnnaB napisał(a)
Czy mógłby mi ktoś doradzić która odmiana trawy miskant pasowałaby najlepiej do cudownej hortensji ogrodowej limelight ? Chciałabym, żeby trawa uzupełniana hortensje, nie zagłuszyła ją. Z góry dziękuje za jakiekolwiek porady.

U mnie była Gracillimus - miskant Gracillimus. Pasowała.
Przyjazny ogród 21:20, 15 lip 2015

Do góry
Floksy i werbena patagońska z prosem rózgowatym o bordowo zakończonych końcówkach liści.

Werbena i miskant 'Cabaret'

Zapomniałem nazwę tej trawy, sprawdzę i wstawię.

Co z tym ogródeczkiem począć 15:26, 15 lip 2015

Do góry
Tess napisał(a)
A na okrągłą skarpetkę to tam nie jest za wąsko?
Ja bym prostokąty albo kwadraty zrobiła.

A gdyby tak dać kulke na pniu w kwadratowej skarpecie, potem miskant w jakiejś skarpecie i dalej powtórzyć? (kulka, miscant, kulka)?
Bo takie bardziej zwiewne by było.

Tesiu ta rabata jest metr szeroka
Takie ciasne okrągłe skarpety by wyszły

Mogą być i kwadrdaty , ,pod psiową mam tuję w kwadratowej skarpecie .
Tylko będzie pasowała?
Na tym pasku od drogi same kulki a obok kwadraty ?
Co z tym ogródeczkiem począć 13:46, 15 lip 2015

Do góry
A na okrągłą skarpetkę to tam nie jest za wąsko?
Ja bym prostokąty albo kwadraty zrobiła.

A gdyby tak dać kulke na pniu w kwadratowej skarpecie, potem miskant w jakiejś skarpecie i dalej powtórzyć? (kulka, miscant, kulka)?
Bo takie bardziej zwiewne by było.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies