A na okrągłą skarpetkę to tam nie jest za wąsko?
Ja bym prostokąty albo kwadraty zrobiła.
A gdyby tak dać kulke na pniu w kwadratowej skarpecie, potem miskant w jakiejś skarpecie i dalej powtórzyć? (kulka, miscant, kulka)?
Bo takie bardziej zwiewne by było.
Aniu, sprawdzę u Ciebie, ale nadrabiam znowu 20 stron, a u Ciebie nie da się przelecieć pismem obrazkowym. Tam jest sporo rad, które warto przeczytać.
A moje róże usłyszały chyba, że chcę je wyciepać i jak przyjechałam, przywitały mnie kwieciem. Ale i tak to nie jest to, co bym chciała
W porównaniu do mojej Montany - słabe
No i w plecach mam werbenę, Perovską i Miskant Grosse Fonntane - ładny, ale na razie ażurowy - nie dał tła werbenie
Przy okazji - kwitnie mi tylko sadzonka werbeny od Ciebie - reszta może w grudniu
I tak sobie myślę, że skoro na tej rabacie w sierpniu - wrześniu zrobię rewolucję - bo będę prostować linie rabaty, to może dokupię do Grahamka coś i zrobię jedną rabatę żółto - niebieską, a do kamiennej donicy przeniosę ciurkadełko?
Perovska by musiała pójść gdzieś z boku, bo nie może się zdecydować, czy ma być niska, czy wysoka? A ja nie znam, co to za odmiana
Morningi sadziłam u siebie co 80 cm. Jak posadziłaś 2 to chyba ok. Trzy na 2 metrową rabatę - to byłoby za ciasno. Apache bardzo dekoracyjny jest- dobrze, że nie poszedł na tą rabatę- za kolorowo by się zrobiło....
Udało mi się kupic miskanty gracillimus ( 4szt.) dokupiłam też 2 szt miskanta zebrinus ( wszystkie powędrują obok dwóch zebrinusów już posadzonych. Lawenda wylądowała na razie w doniczkach
tu zakupiony miskant garcillimus
Słuchajcie, czy tego Miskant Chiński "Gracillimus" delikwenta można dzielić? Kiedy, od razu, po czasie..itd. Muszę obsadzić nim przedpłocie, bok jeden i ścianę z przodu domu, słabo mi już na samą myśl przy cenie 11 zł ile zaplacę. Do tego pewnie dostanę jednego włosa, wrrrrr
Ewuniu - och.. cieszę się , bo wiesz... ja równiez je lubię
Gosiaczku - to dla ciebie... inny bukiecik
Dzisiaj nie fociłam... plewiłam, plewiłam, plewiłam... i jeszcze nie skończone... ufff...
Juzia... eglantyne od williama oddziela miskant ML, ale jest jeszcze malutki . Ten rok jest u nas bardzo suchy... róże słabiej kwitną, ale za to nie chorują . Eglantynkę masz na powyższej fotce... to ta bardziej "kolorowa"
Tak mi zdecydowanie lepiej leży .... jeśli uznasz za stosowne to nawet duże trawy miskant variegatus może tam znaleźć swoje miejsce .... Dla mnie teraz ok ....
Coś w ten deseń można jeszcze w te niskie trawy jakieś jeżówki ? ....
O ile jeszcze rabata pomieści i jest tam dużo słońca to lawenda jako obwódka .... aaaa ja nie projektuję ogrodów
Na tyłach miskant variegatus ....
I z lawendą .... o ile tam dużo słońca będzie ....
jeden stożek po lewej stronie a drugi po prawej ewentualnie ....tylko nie w liniach prostych ...
dosadziłam następne trawy czyli:miskant morning light-szt.2.
Pytasz o szer.to tak na oko ok.2 metrów(jutro zmierzę)i myślę,że nasadziłam nie za gęsto..zakupiłam jeszcze turzycę rzędową "Variegata"-szt.3 oraz Miskant Chiński Apache-szt.2.ale miejsce znalazły na innej rabacie.
Witaj Aniu dziękuje ale zakątek na ognisko będzie fajny gdy go skończę
jeśli chodzi o roślinki to kupiłam do donic koło ścianki wodnej miskant chiński Zebrinus i trawę czerwoną Imperata Red Baron
mam nadzieje że dotrwają zanim skończę tynkować donice
a to mój pierwszy wyhodowany brokuł
dziś też udało mi się przesadzić klona do donicy jeszcze teren wokoło nie jest skończony ale na razie tak to wygląda mój syn stwierdził że pod klonem jest łyso więc dosadziłam lawendę
no i moje postępy w zakątku brzozowym teraz czekam na kamień i bukszpan by ją dokończyć
Hortensja Anabel
Szałwia Mainacht
Agapanty
Przegorzan Ritro
Miskant ML
Mam podobną aranżację wokół okrągłego placyku, ale hortensje tak wybujały w tym roku, że zasłoniły trawy, a agapant nie wiem czy zakwitnie. Za to przegorzan tak
Popadało wczoraj Kasiu
Ale mało tego deszczu, w centrum miasta mocno dolało. Do nas jakieś resztki tylko dotarły.
Nie rozpoznam miskantów w tej fazie. Może jesienią jak zakwitną cokolwiek pomogę.
Możesz też zamieścić fotki w wątku o trawach to może ktoś pomoże.
Anabelki zaczynają Kasiu Lubię ten okres w ogrodzie.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/90/905919/original.JPG
Ta na pierwszym planie - to stipa, wysiana w lutym na parapecie okiennym. Piękna, nie? Zawdzięczam nasionka Joasi z "Ogrodu Joanny i Andrzeja"
Na dalszym planie jest Miskant Morning Light (potocznie ML). Uwielbiam go za ten kolor https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/90/905946/original.JPG
a jeszcze na dalszym planie Molinia od Ewy Bacowej, która często gości na moim wątku. Wczoraj wklejała fotki u mnie ze swojego ogrodu. Tam jest co podziwiać. Byłam tam wczesną wiosną, a teraz sobie wyobrażam, jak musi być pięknie. Ewa ma chyba każdą trawę, jaką byś chciała. Jak co, to zadaj Ewie u mnie pytanie