Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Beskidzkie marzenie 09:41, 26 cze 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)

a ja tam nie jestem przekonana czy biała szałwia do lawendowej rózy spasuje? no nic testuj Moniko to połączenie

bo mam ta róże i mam do niej posadzona rózowa szałwię ...ale chyba dosadze do tej rózy granatowa niska odmiane szałwi compaktowej?

Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak nie bardzo to poprzesadzam, w tym jestem spwcjalistka
Beskidzkie marzenie 09:03, 26 cze 2017
Do góry
Zana napisał(a)
Piękne róże Z białą szałwią będzie im bardzo do twarzy.

a ja tam nie jestem przekonana czy biała szałwia do lawendowej rózy spasuje? no nic testuj Moniko to połączenie

bo mam ta róże i mam do niej posadzona rózowa szałwię ...ale chyba dosadze do tej rózy granatowa niska odmiane szałwi compaktowej?
Ukojenie 08:39, 26 cze 2017

Do góry
Zakupy świetne, ta różowa szałwia świetna (też mam i ją kocham). Rabata bardzo mi się podoba. A co rośnie pomiędzy kulkami z tuj a bukszpanem? Takie krzaczkowate?

Trzymam kciuki za trawkę. Chociaż z rolki to od razu efekt pięknego dywanu...
Mój ogród pod lasem 08:28, 26 cze 2017

Do góry
Gosia, u mnie na stronie 450 szałwia Marcus, zobacz jak fatalnie wygląda.
Ogród z rzeźbą 08:09, 26 cze 2017

Do góry
Moja stara szałwia też leży i co roku mnie wkurza. Na pewno ją wymienię.
Na dodatek co roku nie tylko leży to jeszcze łapie mączniaka. Co wkurza jeszcze bardziej.
Ogród z rzeźbą 07:56, 26 cze 2017

Do góry
Moja szałwia Ostfriesland też leży . Zastanawiam się czy Caradona lepiej się sprawuje. Różowa niska tak jak Twoja stoi sztywno, bardzo mi się podoba.
Prześliczne te Twoje róże a Novalis zjawiskowa! Nie chorują Ci?
Ogród z rzeźbą 07:36, 26 cze 2017

Do góry
Patrycja szałwia koniecznie! Mnie zachwyca ta moja różowa, jest nie za niska, nie za wysoka, stoi sztywno w kępach i jak na razie się nie rozwala na boki. Chyba nie zdąży, bo za tydzień będzie już raczej do cięcia.

Jola jakie chaszczyki, co też Ty piszesz! U Ciebie jest urozmaicony busz.

Mad u mnie na Marcusie nie zauważyłam białawego nalotu, ale za to jak wyżej napisałam strasznie nieporządna jest.
Hmm, tak to naprawdę jest przechowalnik. To wszystko będzie rozsadzane jak wreszcie będę tam tworzyć tzw. słoneczną rabatę. Będzie wielka i to mnie przerasta i przeraża. Jakąś wizję już mam na szczęście.

Marysiu dziękuję, doczytam później. Wczoraj późno wróciliśmy.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:58, 25 cze 2017

Do góry
Ta szałwia mnie urzekła
Ogród w remoncie 23:48, 25 cze 2017

Do góry
Derenia właśnie za ten długi czas kwitnienia lubię. Akurat jak skończy zaczną hortki i tym sposobem ta rabata powinna być długo atrakcyjna.
Ja swoje patyki wsadziłam już do gruntu,trochę ryzyko ale niech tam. Powiem Ci że gdybym miała kasy jak lodu pewnie nie bawiłabym się w dzielenie ale to jednak spore oszczędności. Tyle że trochę trzeba czekać aż roślinki po dzieleniu się odbudują. Szałwia wysiewa mi się sama,taka jakaś bezodmianowa. Ta odmianowa z siewu powtarza cechy? Dopiero w tym roku mam odmianowe szałwie więc nie wiem.
Herbatka jak najbardziej aktualna. Musimy się umówić.

Zakupy w J robię,dawno nie byłam w B.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:34, 25 cze 2017

Do góry
Z dużej chmury mały deszcz, a w zasadzie brak deszczy, bo przez ostatnie dni spadło zaledwie parę kropel.
W ogrodzie następuje niespieszna zmiana dekoracji. Wciąż najbardziej w oczy rzucają się róże, ale rozpoczęłam już przycinanie kocimiętki. Wkrótce pod nóż pójdzie szałwia i czyściec. Pojawiła się firletka, główki przegorzanu i drobnych czosnków. No i lilie oraz liliowce.
W warzywniku zakwitły ogórki, w piątek zjedliśmy pierwszy bób i agrest, rumieni się pierwszy pomidorek.

Na froncie najbardziej rzuca się w oczy łan z róż Bonica i okrywowych Męidiland.

Ogród zapracowanej mamuśki 20:40, 25 cze 2017

Do góry
Na pocieszenie kupiłam na pchlim rozchodnika i hortensje (a te różowe to córcia sobie kupiła )

Rozchodnik idzie na gabionową (szałwia przekwitła, przy samych gabionach są nieszczęsne jeżówki)
Rozchodnik będzie tu "przy trawniku"

Albo tu przy miskanie Flamingo za stożkami
Tu mi teraz bardziej pasuje,
Kwitnące skarpy 17:17, 25 cze 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Powiem Ci , że jakoś nie miałam świadomości, że Ty taki różany facet jesteś
Cudne te królowe ogrodu u Ciebie i fajnie wkomponowane
Zestaw firletka szałwia też mam

I kopa w tyłek i to niejednego za jakieś tu przerwy
Ani mi się waż!!!

Jeszcze potrafię zaskoczyć Starałem się je sadzić tak aby miało to ręce i nogi Tylko Ty sylwia masz spore areały z firletką Wszyscy chcą mnie po tyłku bić
Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:07, 25 cze 2017

Do góry
Jeszcze szałwia bo teraz śliczna

Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:54, 25 cze 2017

Do góry
kerii napisał(a)
Ale Ci szałwia poszalała, super to wygląda.

Też mi się bardzo podoba
Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:53, 25 cze 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)

Kiedy mi ta szałwia taką urośnie nie mówiąc o takim łanie.

Ula moja sadzona jesienią 2015 w zeszłym sezonie już kwitła ładnie , ale ja nie wiedziałam , że się po kwitnieniu przycina i potem powtarza kwitnienie no i nie ścięłam. Zakwitła , ale też posiała się Teraz siewki przesadzam na inne rabatyUwielbiam ją dzięki Reni
Doświadczalnia bylinowo-różana 08:24, 25 cze 2017

Do góry
babka napisał(a)
Piękne fotki Ewa, co tu dużo mówić...
Twoja szałwia Amethyst świetnie się prezentuje, moja jakoś inaczej wygląda. Wybujała mi na chyba ponad metr, kolor nie tak intensywny i pokłada się. Nie mam coś szczęścia do szałwii

Pytałam już u Ewy z futrzakami o różę nadającą się do skrzyni, jaką Ty byś mi poleciła ? I czy jest szansa by w niej przezimowała ?
Skrzynia ocieplana o wymiarach ok 50x60cm. Dałaby radę ?

Moja Amethyst też wybujała, im dłużej kwitnie tym większa i wtedy też się pokłada. Teraz już ją ścięlam, więc pewnie za dwa, trzy tygodnie się odbuduje. Pewnie ma zbyt żyzną glebę.

Róża do skrzyni, a jaką skrzynia ma wysokość? 50 cm to minimum. Ryska ma bardzo fajną miniaturkę u siebie, na dodatek pachnącą, Diamond Eyes Do donicy poza tym może iść praktycznie każda róża, np. Schneekope, Harlow Carr, Abraham Darby, Munstead Wood, Bonica. Na zimę podczas mrozów ważne jest, żeby stała cały dzień w cieniu i osłonięta od wiatru. Od góry też możesz ją wtedy nakryć jakąś fizeliną.
W zgodzie z naturą 06:28, 25 cze 2017

Do góry
Nowy zakup to szałwia Deep Blue?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 01:18, 25 cze 2017

Do góry
Ale Ci szałwia poszalała, super to wygląda.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 01:08, 25 cze 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Kiedy mi ta szałwia taką urośnie nie mówiąc o takim łanie.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 00:37, 25 cze 2017

Do góry
Połączenie fioletu szałwi i żarówiastej zieleni zawsze daje wspanialy efekt.Tez zauwazyłam ze szałwia "rozkwita" przy czymś zielono-żółtym i wszędzie ją wsadzam, a pięknie mi się wysiała.

Świetne metamorfozy. Az trudno uwierzyc ze tak to poszło.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies