Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

alis 08:32, 04 lip 2017

Makusia napisał(a)
...i 03 lipiec

Ślicznie, te czosnki są cudne, nadają tyle uroku rabatom.
Czemu tak rzadko focisz swoje roślinki, coooom?

Marti, a o jakichś turzycach między kulkami myślałaś może? Ja mam FC u Madżenki widziałam stipę zdaje się, gdzieś przemknęły mi też brązowe trawy i żurawki, ja wiem, że decyzja bardzo trudna, ale dasz radę Szałwia i trawki wśród kulek to też ciekawe zestawienie moim skromnym zdaniem, ale ja z tych co nie bardzo się znają na zestawieniach, więc nie wiem.
AnnaCh 08:36, 04 lip 2017

Asiu, ja byłam u Martusi i wydaje mi się, że kulki na półce i kulki przy dąbku będą fajnie wyglądały
Martuś pełen szacun za tak piękne przygotowanie rabaty, czyściutko, puściutko, nic tylko sadzić teraz
mrokasia 08:46, 04 lip 2017

Marta, te 4 tony ziemi co leżały przed półka rozplantowałaś na nowej rabacie? Ślicznie przygotowana .
Czosnki puchną w oczach . Muszę sobie o nich poczytać, może bym je gdzie u siebie wetknęła . One zostają na zimę w gruncie czy trzeba wykopać?
Margerytka40 09:02, 04 lip 2017

AnnaCh napisał(a)
Asiu, ja byłam u Martusi i wydaje mi się, że kulki na półce i kulki przy dąbku będą fajnie wyglądały
Martuś pełen szacun za tak piękne przygotowanie rabaty, czyściutko, puściutko, nic tylko sadzić teraz

Ania ok. Tak mi się tylko lużno skojarzyło . Nie zwracajcie na to uwagi.
Johanka77 09:26, 04 lip 2017

Makusia napisał(a)

Już je widzę oczami mej wyobraźni!
iwka 09:40, 04 lip 2017

Johanka77 napisał(a)

Już je widzę oczami mej wyobraźni!
ja też tu będą ślicznie wyglądać jaki masz porządeczek, ja jak coś robię to tak nabałaganię, że później sama na siebie zła jestem. Tyle razy sobie już obiecywałam że chwasty do wiaderka i nic, zawsze jakaś kupka na trawniku ląduje a później głupiego robota
Makusia 10:13, 04 lip 2017

Asiu dziękuje- trafne decyzje zdecydowanie pożądane, bo chciałabym mieć radość spoglądając na tą rabatę.

Kasiu ja też swoim hortensjom zaprawiłam dołki, ale sądzę, że za dużo zniosły w tym sezonie. Wiosną stały permanentnie w wodzie. Żeby podnieść rabatę, musiałam je wysadzić w inne miejsce, a potem znowu wsadzić, więc miały wrażeń moc

Asiu z ogrodu w remoncie- nie wiem, tak mi się wydaje. Zanim nastąpi czas podjęcia decyzji mam jeszcze chwilę, bo kulki będą najprawdopodobniej w niedzielę, a jeśli nie pójda tam, to z pewnością znajdą inną miejscówkę- akurat z zagospodarowaniem kulek problemów być nie powinno
Makusia 10:38, 04 lip 2017

Alicjo buksy i szałwia była pierwszą myślą, która mi przyszła do głowy. HAnia mnie nieco zdystansowała pisząc, że szałwia ładna jest przez dwa tygodnie, a później nic specjalnego. Niby nie do końca się z tym zgadzam, bo mam aż jedną () i kwitnie zdecydowanie dłużej niż dwa tygodnie, jak jeszcze nawet nie kwitnie, to tworzy fajną zwartą kępę, a po ścięciu zakwita ponownie. Stąd ta szałwia mi się nasunęła.
Myślę, że kolor jest tam absolutnie potrzebny, bo będzie ściana z zielonych tuj, zielone buksy, zielony dąb już jest. Mam też żurawki forever purple- ładne są -weteranki z hortensjowej. Mam brązową trawę (nigdy nie pamiętam jak ona się zwie), ale nie o tego rodzaju kolor mi chyba chodzi. Mam hakone macra- ona jest taka nie całkiem zielona- może gdzieś kilka wetknąć przed tuje, a za buksy? Mam też lawendę.
Jeśli coś miałabym dokupywać, zamiast korzystać z roślin, które już mam, to tylko szałwię

Aniu tak to wygląda, bo primo- rabatę robię mozolnie już tydzień- zawartość korzeni i chaszczy mnie powaliła. Secundo- przekopałam rodzimą z obornikiem, potem to przekopane z nawiezioną, ale przede wszystkim- tertio- na wierzch jest już tylko warstwa ogrodowej rozłożonej- fajna, bo przesiana, więc rzeczywiście wygląda tak, jak zawsze na wątkach patrzę i wzdycham

Myślę, że jak dostanę te kuliszcza, to zwyczajnie je przymierzę, i zobaczymy jak będą się prezentować

Kasiu- pierwsze 4 tony poszły na rabatę hortensjową- robiłam ją w zeszłym roku, znacznie osiadła ziemia przez zimę i poziom był poniżej trawnika. Efekt był taki, że część roślin brodziło w wodzie. Ta nowa dostawa 4 ton mniej więcej w połowie rzeczywiście poszła na rabatkę "kulkową" (jeszcze muszę dosypać), a reszta- potrzeb jest tyle, że pewnie i tak będę domawiać

Asiu remontowa- ja się ciesze z każdego głosu i każdy doceniam. Mając przy tym na uwadze moją tendencję do "zapalania się" odmienny głos działa stopująco i bardzo dobrze

Johanka Ty się wygrzewaj dalej, a nie na necie przesiaduj. W Polsce zimno, deszczowo- korzystaj z chorwackiego nieba

Iwonka Porządeczek Prawda jest taka, że jak pracuję sama to mam taki roz..., że ciężko się ruszyć, żeby się na coś nie nadziać. Wiadro na chwasty niby mam, ale jak za daleko stoi, to i tak na kupkę odkładam, bo mi się podejść po niego nie chce
Jak się gdzieś eM koło mnie zakręci, to wprowadza ład, bo wynosi to, co niepotrzebne, sprząta po mnie mówiąc otwarcie

Też mnie te kulki tam nęcą- APELUJĘ o wypowiadanie się w temacie kulek
Bo jak po wsadzeniu stwierdzicie, że kulki tam ni przypiął ni wypiął, to zaryczę się
inka74 10:40, 04 lip 2017

Zapowiada się kuleczkowe szaleństwo u ciebie. To ile ich zamówiłaś?

Kulki są fajne, nawet ostatnio myślałam o jeszcze 2 sztukach zamiast piwonii, która mnie wnerwia. Jedyne co mnie powstrzymuje to myśl o ostatnim cięciu 9 sztuk, które mam... dobrze, że to raz na rok. Mała kulka - szybko idzie cięcie.
Makusia 10:44, 04 lip 2017

inka74 napisał(a)
Zapowiada się kuleczkowe szaleństwo u ciebie. To ile ich zamówiłaś?

Kulki są fajne, nawet ostatnio myślałam o jeszcze 2 sztukach zamiast piwonii, która mnie wnerwia. Jedyne co mnie powstrzymuje to myśl o ostatnim cięciu 9 sztuk, które mam... dobrze, że to raz na rok. Mała kulka - szybko idzie cięcie.

....10