Zrobiłam z pierwszej partii gnojówkę, ale nie ma kiedy zastosować bo nie podlewamy wcale, nadmiar wody mamy w tym sezonie stale.
Tu w Wojsławicach skrzyp jako roślina okrywowa
To jeżówka Magnus. Wokół drzewa są posadzone trzy sadzonki, nie pamiętam jakie odległości, mogę zmierzyć jutro. Zobacz znalazłam zdjęcie z wiosny 2022 ależ urosło wszystko.
Jedna sadzonka ma moc kwiatów, nawet ciężko policzyć. Piękna jeżówka, ona się wysiewa.
Zaznaczyłam fioletem Magnusy, a białe kulki to białe jeżówki.
Piękne masz te rozchodniki One już teraz cudnie wyglądają, delikatnie muśnięte żółtymi jeżówkami W tych trawach, bardzo mi się podoba ta kompozycja Do tego ta łuszcząca się kora tego drzewa, to jakieś klon?
W piatek przed opadami udało mi sie poczyścić część bylin wewnątrz rabat. Teraz trzeba czekać kilka dni, żeby rabaty obeschły.
Nigdy nie cięłam hortensji bardzo nisko. Mocno mnie zawsze dziwiło to, że niektóre dziewczyny cięły je tuż nad ziemią. U mnie niektóre po cięciu mają ok. 1,5 m. Wysokość cięcia w zależności od miejsca, w którym rosną hortensje, waha się w przedziale 0,5- 1 m. Nigdy nie miałam problemu z ich pokładaniem. One w glinie czują się jak ryba w wodzie. Gorzej jest z bylinami.