Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 14:06, 19 gru 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Sylwia, współczuję bardzo przeżyć. Zmęczeni jesteście oboje. Sporo macie na głowie, a lat przybywa. Nie dziwota, że czasem zdarzą się niedociągnięcia czy błędy. Potrzebujecie oboje dłuższego odpoczynku, a z tego co czytam, to raczej nie wchodzi w rachubę.
Może trzeba pomyśleć o jakiejś selekcji ważności spraw. Rozumiem po ludzku Twoją potrzebę meblowania kuchni, ale ...w tym budynku wciąż trwa budowa. Będzie się kurzyć, te wszystkie przydasie trzeba będzie odkurzać, myć, ściągać i wieszać, wchodzić i schodzić z drabiny. Wiele drobnych czynności sumuje się w spory wysiłek. Twój mąż pracuje zawodowo, prawie każdy weekend to dla niego ciężka praca na budowie lub w ogrodzie. Możliwości energetyczne każdego organizmu nie są studnią bez dna. Przepraszam, że tak nieco ostro to napisałam, ale sądzę, że plany-planami, marzenia-marzeniami; przychodzi jednak taki moment, że priorytetem powinno być własne zdrowie, bo bez niego trudno cokolwiek zdziałać.
Trzymaj się dzielna kobieto.
Haniu nie będę tego ściągać i odkurzać. Będzie czekało do malowania w takim stanie i dopiero wtedy posprzątam. Trzymałam w szafkach w pokoju, ale będą meblowe roszady jak zaczniemy. Pierwszym malowaniem i panelami, ciężko przestawiać meble pełne szkła. Raz, że ciężar podwójny, dwa to się tłuką. Więc doszłam do wniosku, że tak będzie lepiej i bezpieczniejsze i mniej roboty z wyciąganiem wszystkiego i wkładaniem.
Szafki wieszamy bo trzeba dziury pod haki w odpowiednich miejscach wiercić. Potem po malowaniu już się tylko powiesi bez brudzenia ścian przy wierceniu. Staram się ograniczać marnowanie sił choć to czasem może wyglądać inaczej nie ważne czy na ostro czy łagodnie, czuję, że kieruje Tobą troska, doceniam i dziękuję.
sylwia_slomc... 14:07, 19 gru 2023

Joku napisał(a)
Szczęście w nieszczęściu że zostałaś tam dłużej. Życzę spokojniejszego czasu.

Tak ostatnio tego szczęścia w nieszczęściu sporo, nie wypada narzekać, ale czuję się zmęczona psychicznie takimi niespodziankami.
sylwia_slomc... 14:09, 19 gru 2023

Basieksp napisał(a)
Nigdy nie jest tak przez cały czas źle, po tych złych rzeczach przychodzą zawsze te lepsze, czasami zaczynają się od drobiazgów i tak powoli, powoli coraz lepiej będzie Zobaczysz, zwolnij odrobinę, skup się na tych fajniejszych rzeczach, chociaż na chwilę, by złapać trochę spokojniejszego oddechu trzymam kciuki

Na razie usiłuję skupić się na Świętach. A potem jak dożyjemy potoczy się wózek życia dalej.
sylwia_slomc... 14:12, 19 gru 2023

Kordina napisał(a)
Ja do życia podchodzę jak do doświadczania, teraz doświadczasz takich sytuacji, a potem innych, a potem znowu i znowu, bo takie życie jest mnie włącza się wtedy przycisk naprawczy - "jak najlepiej wyjść z tej sytuacji"?
I tak jak mówi Eliska - padłaś? powstań! popraw koronę i do przodu

(obrazek z: https://www.facebook.com/ziutkainspiruje/photos/a.115438709831472/571919074183431
/?type=3)

Dopisek - też nie lubię lakieru połysk, ale zawsze możesz tą warstwę potraktować jako podkładową i na wierzch strzelnąć mat, a najłatwiej i najszybciej kupić w aerozolu i prysnąć lekko na połysk i mat gotowy. Też tak miałam z pracami dekupażowymi.

Dobre. Na razie się nagimnastykowałam żeby górę dopasować do dołu. Tak chyba zostanie, może kiedyś jeszcze poprawię, ale Emuś ma wielkiego minusa za to.
sylwia_slomc... 14:15, 19 gru 2023

hankaandrus_44 napisał(a)
Trzymam kciuki za poprawę zdrowotności, o spokój w domu. Teraz jest czas na wytchnienie, Pozwól sobie na odrobinę relaksu. Ogród musi odpocząć i od Was.. Gości w zimie do ogrodu nie zapraszaj, nie będzie to Ciebie stresować, że coś
jest w nieporządku. Trzymaj się, bo jak główny zawiadowca stacji jest niw w sosie, to pociągi nie startują wg rozkładu.

Wiem to z życia, Miałam tak przez kilka lat.

Staram się Hanuś. Tak sobie myślę, że im trudniej mi tutaj w tym życiu to może tym lżej będzie kiedyś po drugiej stronie...
Urszulla 02:13, 20 gru 2023

Ale perypetie! Też mam ogrom trudności,które trzeba przetrzymać albo nieustannie rozwiązywać. Gdy zrobiło się wiosennie na krótko, od razu myśl o porządkach ogrodowych się zjawiła i zapomina się,że wcześniej trzeba było walczyć o przetrwanie
Myślę że jestem na etapie, że ogród sprawia luz i radość, a inne sytuacje z butów wyrywają.
Darecka 06:02, 20 gru 2023

Sylwio, jesteście niezwykle utalentowanymi, pracowitymi i ambitnymi ludźmi, tworzycie piękną, zgraną rodzinę (fantastycznie, że spędzacie czas razem i chodzicie na koncerty, jesteś bardzo przebojową babeczką) oraz magiczną przestrzeń do życia, choć bywają czasem gorsze dni, kiedy wydaje się, że wszystkie siły konspirują przeciwko Wam. Wydaje mi się, że nastąpiło po prostu "zmęczenie materiału", trzeba wsłuchać się w siebie, swój organizm, który zaczyna mówić powoli "dość" i dać sobie trochę wytchnienia, wszystko i tak wskoczy w końcu na właściwe tory, tak jak po zimie przychodzi wiosna i odrodzenie i wstępują w człowieka nowe siły. Życzę Ci, abyś nadal potrafiła doceniać i cieszyć się z tego, co już masz, a masz na prawdę wiele powodów do uśmiechu, tylko chwilowo przysłoniły je ciemniejsze chmury, warto marzyć i mierzyć wysoko, jednak proces dążenia do celu też powinien sprawiać nam radość na każdym etapie, odpocznijcie, skupcie się na sobie, dom i ogród poczeka na lepszy czas, który na pewno przyjdzie już niebawem, ściskam mocno i pozdrawiam!
Darecka 06:12, 20 gru 2023

Kontonaogrod 14:43, 20 gru 2023

Sylwia, będzie dobrze. Rzeczywiście co chwilę pod górkę macie trzymam kciuki, będzie dobrze. Grunt że trzymacie się razem, to najważniejsze!
Może odpocznij i zwolnij trochę chociaż na święta? Buziaki, ściskam!
sylwia_slomc... 16:22, 20 gru 2023

Urszulla napisał(a)
Ale perypetie! Też mam ogrom trudności,które trzeba przetrzymać albo nieustannie rozwiązywać. Gdy zrobiło się wiosennie na krótko, od razu myśl o porządkach ogrodowych się zjawiła i zapomina się,że wcześniej trzeba było walczyć o przetrwanie
Myślę że jestem na etapie, że ogród sprawia luz i radość, a inne sytuacje z butów wyrywają.

Ula współczuję i zazdraszczam bo nie umiem mieć takiego nastawienia jak Ty. Ja bardzo każdy problem przeżywam, jakaś pod tym względem nadwrażliwa się zrobiłam. Ale też myślę o porządkach e ogrodzie i jak pogoda pozwoli to startuję w styczniu bo potem mam nie wyróbkę bo pogoda nieprzewidywalna, a ja już mam zaległą robotę z jesieni przez te choróbska.