Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Choroby trawnika 17:02, 10 cze 2013

Do góry
Piterek83 napisał(a)
Dzięki za informacje jakoś przeczekam do jesieni.

Jeszcze jedno pytanie odnośnie tego siewnika z rozrzutem. Jeździ się nim raz przy razie czy trzeba patrzeć na jaką odległość rozrzuca i kolejną "rundę" zaczynać tam gdzie leciało najdalej?

W tym co mam sprawa była prosta sypał pod siebie więc raz przy razie się jeździło.
Może głupie pytanie ale tak właśnie zastanawiam się jak tu rozsiewać.

Najłatwiej wyczuć siewnik ręczny, kręcioł bo rękami kręcisz gdzie widzisz, że nie spadło.
Grzyby kapeluszowe na trawniku 16:58, 10 cze 2013

Do góry
polaczekfx napisał(a)
Witam a to sa moi nowi domownicy co z nimi zrobic ?? sa żółte i brazowe a nawet chyba jakiś czarny sie znalazł.

A zajrzyj na pierwszą stronę tego wątku i tam jest napisane co z nimi robić - ostatni post https://www.ogrodowisko.pl/watek/1075-grzyby-kapeluszowe-na-trawniku, poczytaj też dalej o podobnych grzybkach

Jeszcze ten post może pomóc

Musisz jednak wiedzieć, że jeśli Twój trawnik przebarwił się (jest ciemnozielony w okolicy grzybów) to już nie jest dobrze. Wygląda to brzydko i jest zaawansowany stopień. Podziemna grzybnia powoduje, że trawnik nie przyjmuje wody i staje się nieprzepuszczalny.

Usuwaj z gleby kawałki drewna pod grzybami i utrzymuj trawnik w dobrej kondycji właściwie go pielęgnując. Najlepszy sposób od wiosny to systematyczne nawożenie trawnika co trzy tygodnie i dobre podlewanie.

Poczytaj o pielęgnacji pod tagiem trawnik wszystkie artykuły https://www.ogrodowisko.pl/tag/trawnik

a przynajmniej te o pielęgnacji a wtedy więcej zrozumiesz jak postępować.

Można zastosować siarczan żelaza (3,5 grama na 1 litr wody na 1 m2 trawnika)
Grzyby kapeluszowe na trawniku 16:56, 10 cze 2013

Do góry
Podnawoź jeszcze i rozpuść dobrze polewając deszczykiem z węża. Musi pomóc bo na mój nos to ona zagłodzona jest, albo też ma taki piach pod spodem, że cała woda ucieka gdzieś bezpowrotnie.

Bo na tych zielonych plackach to widać że nie za bardzo udało ci się ładnie i równomiernie nawozu rozsypać. Patrz jak ten nawóz spada, musi spadać równomiernie
Buk pospolity - Fagus sylvatica 16:45, 10 cze 2013

Do góry
Ja widziałam i wygląda świetnie.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 16:43, 10 cze 2013

Do góry
martika napisał(a)

Te liście tej różowej stają sie jakies przebawione . Nie wiem co im jest.

To skoczek różany, oprysk od spodu liści. Od spodu skaczą takie małe, białe owady.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/57-uprawa-roz-choroby-i-szkodniki

Skoczek różany (Edwarsiana rosae)

Jest to pluskwiak, który żeruje na dolnej stronie liści. Początkowo widać białe plamki wzdłuż nerwu liściowego, potem całe liście stają się białe i opadają. Owady dorosłe mają kolor biały lub żółtawy o długości 3-3,5 mm z dachówkowato ułożonymi skrzydłami. Przy dotknięciu rośliny, owady skaczą. Na wiosnę trzeba przyciąć pędy i spalić wraz z jajami skoczka, które zimowały. Atak owadów nasila się w maju (I pokolenie) i sierpniu (II pokolenie). Opryski Decis od spodu liścia.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 16:41, 10 cze 2013

Do góry
martika napisał(a)
Mam 5 róż i znowu w tym roku walczę z nimi. Non stop coś

To może być czarna plamistość, szukaj objawów tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/57-uprawa-roz-choroby-i-szkodniki
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 16:32, 10 cze 2013

Do góry
Raczej zimna woda to jej nie zaszkodziła, bardziej jednak ten nawóz, bo jak świerk był kopany to w sumie to nie miał czym tego nawozu pobierać, a i coś przy okazji mogło spaść na igły.

Ale w sumie to mógł tez przemarznąć, był taki, czy zrobił się taki?

Teraz trzeba o niego dbać, żeby nie stał w wodzie ani nie miał za sucho, Musi ruszyć skoro zaczyna. Nie przeszkadzaj mu w tym kolejnym nawożeniem.

Co ma u nasady pnia? widać chwasty czy trawnik? Czy ma matę szmatę?

Jeśli trawnik, wytnij mu kółko i dbaj aby nawóz z trawnika na niego nie spadł. Wypiel chwasty, żeby nie konkurował o wodę i składniki pokarmowe, Mam nadzieję, że nie dałaś mu kwaśnej gleby jak dla iglaków, on lubi odkwaszoną, jak liściaste generalnie.

Kwaśny odczyn też może być przyczyną.

Mam nadzieję, że mu coś podsypałaś dobrego w dołek przy sadzeniu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:55, 10 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Róża 'Constance Spry' - pnąca i rambler, nie powtarza kwitnienia, ale ma silne pędy i dużo kwiatów- zapach mirry

Róża oczywiście Austina Rocznik a'la Witek M. czyli 1961

Kadź, matko gdzie ona jest? zapomniałam, ale miała dziurę. Dziurawić albo dobrac doniczkę w środek i traktować jako osłonkę.

Żywopłotowe graby są cięte nisko od małego, żeby się rozgałęziały a drzewko wprost przeciwnie - ma mieć pieniek czyli przewodnik.

Kupiłam 12 drzew grabowych. Chyba założę szkółkę, jak nauczę się ciąć.
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 15:55, 10 cze 2013

Do góry
asc napisał(a)

Werbena i co to białe?... śliczny zestaw.. mam jeszcze jedna donicę

Straszą mnie, że Wrocław też ma dziś mieć wujnię a nie pogodę...

Białe to to chryzantema
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:49, 10 cze 2013

Do góry
ana_art napisał(a)

A ja zastanawiam się jak duży ruch na forum jest po takim programie i czy osoba u której była emisja odczuwa zwiększone 'zaineresowanie' znajomych?

Jest u nas i tak ruch duży, ale zwiększa się i więcej osób się rejestruje nowych.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:47, 10 cze 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Jak się nazywa ta róża?

Danuś, czy Twoja kadź miedziana (był w niej miskant) ma jakieś otwory? Nie wiem czy muszę swoją dziurawić (szkoda mi).

Jak jest różnica w grabach tzw. żywopłotowych a hodowanych na drzewka? Skoro te rzekomo żywopłotowe jak małe drzewka wyglądają i mają ładne przewodniki?

Bylinowa cudna - już widzę jak każdego kwiatka ustawiasz, strofujesz, żeby chciał zrobić miejsce innym.

Róża 'Constance Spry' - pnąca i rambler, nie powtarza kwitnienia, ale ma silne pędy i dużo kwiatów- zapach mirry

Róża oczywiście Austina Rocznik a'la Witek M. czyli 1961

Kadź, matko gdzie ona jest? zapomniałam, ale miała dziurę. Dziurawić albo dobrac doniczkę w środek i traktować jako osłonkę.

Żywopłotowe graby są cięte nisko od małego, żeby się rozgałęziały a drzewko wprost przeciwnie - ma mieć pieniek czyli przewodnik.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:22, 10 cze 2013

Do góry
polaczekfx napisał(a)

i ostatnie

Moim zdaniem masz czerwoną nitkowatość w trawniku, podlewaj sitkiem topsinem rozrobionym wg przepisu na opakowaniu.

Ale w sumie to też niekoniecznie, może to po prostu zwykłe padnięte liście obumarłe, co normalne jest.

Na poprzednich zdjęciach były takie plamy wskazujące na czerwoną nitkowatość.

Tu masz zdjęcia poglądowe
Rozpoznawanie chorób i szkodników 15:04, 10 cze 2013

Do góry
Zzaneta napisał(a)
Witam
Na naszych jabłoniach pojawił się szkodnik i nie wiemy jak go przegonić. Dodam, że drzewa były już na zakupionej przez nas działce, są w kiepskim stanie, nikt o nie nie dbał przez kilka lat. Sami niewiele wiemy na temat ogrodów, ale chcemy jak najwięcej się nauczyć. Od zeszłego roku robimy co możemy, by "sad" powrócić do życia. Ale łatwo nie jest. Na wiśni mamy mszyce i ostro z nimi walczymy - na razie bezskutecznie. A co zrobić z tym szkodnikiem? Proszę pomoc

Zbierać ręcznie, strząsać na płachtę, bo chemia odpada, chyba że nie będziesz jeść owoców to dawaj cokolwiek . Mospilan, Talstar, ale to nie o to chodzi.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:55, 10 cze 2013

Do góry
iw00na napisał(a)
Witam, jestem nowicjuszem na tym forum. Proszę o pomoc i poradę. Jakie rośliny i krzewy będą rosły przy brzozie, która zacienia miejsce. Próbowałam wielu roślin ale brzoza sąsiada jest silniejsza

Żeby coś rosło, trzeba wzbogacić glebę, dosypać trochę ziemi i podlewać, przynajmniej w pierwszym roku. Będą rosły hosty, ale muszą być podlewane.

Potem dadzą sobie radę. Ta duża to podsypana wyżej rabata wyspowa i to jest konkretne rozwiązanie i co chesz możesz posadzić. Tutaj są różaneczniki, pierisy i Carex Evergold oraz pachysandra i żurawki

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:50, 10 cze 2013

Do góry
margo napisał(a)
Danusiu kochana mam pytnie - pracuję w zieleni , robię takie drobne rabaty w mieście ( w sensie małe projekty) głównie nasadzeń na osiedlach i tu moje ważne pytanie.
Otóż przyszli do mnie mieszkańcy jednego z bloków z prośbą o zaniechanie nasadzeń powszechnie nazywanych 'thujami' - mam kilka odmian które tam sadzimy m.in Smaragdy i formy kuliste . Chodzi im o to, że ponoć w Niemczech jest zakaz sadzenia tych drzew z uwagi na to,że wydzielają pono CO2 - czy to prawda ? dla mnie jakaś bzdura - pierwsze słyszę . Jak wiesz coś na ten temat - proszę napisz . pozdrawiam gorąco . Małgośka

To bzdura jakaś, przeczytaj im definicję fotosyntezy na czym polega, co rośliny pobierają a co wydalają do atmosfery.
Może chodzi o olejki eteryczne, ale żeby były na taką skalę? Niemożliwe.

Coś takiego znalazłam, ale mi się nie chce tego czytać i chyba nie na temat jest, pewnie o tujach nie ma tam słowa.

http://www.mugv.brandenburg.de/cms/media.php/lbm1.a.2334.de/udb_3_pol.pdf
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:45, 10 cze 2013

Do góry
Magdalia86 napisał(a)
Witam.

Proszę o radę w zagospodarowaniu tej rabaty. Zdjęcie przedstawia jedynie 4 z 7 fal. Cała rabata ma ok 16m długości. Z tyłu zasadzony jest żywopłot z ligustru pospolitego.
Widoczne żylistki i berberysy mo zliwe do przesadzenia.

Chciałabym umieścić na niej tawuły "golden princess" (mam 6szt) oraz wierzbę "hakuro nishiki" (mam 3szt)

Same fale na tak długiej llinii, może będą nudne? Może trzeba gdzieś coś rozszerzyć albo koło wykonać ze żwirkiem?
Poza tym nie projrktuje się pojedynczej rabaty tylko z jednej strony, a bierze pod uwagę co będzie dalej.

Chelsea Flower Show 2013 12:37, 10 cze 2013

Do góry
Ta instalacja - The Rush of Nature - ogród wykorzystany jako medium - została stworzona przez artystę o nazwisku Marc Quinn i po wystawie wystawiona na aukcji, a pieniądze ze sprzedaży mają zostać przeznaczone na wspieranie nauki, kariery młodego pokolenia ogrodników.

Fundacja pozwoli na stworzenie nowego systemu praktyk w RHS, stworzenie centrum nauki w RHS Garden Hyde Hall w Essex i poczynienie dalszych inwestycji we wspomaganiu szkolnictwa ogrodniczego. Chyba tak z grubsza o to chodzi. Jestem członkiem RHS i wspomagam także tą działalność. dodatkowo, nie tylko obowiązkowymi datkami. Dzięki temu mam poza kolejką i darmowe wstępy do ogrodów RHS.

Kto jest dobry, niech tłumaczy

Chelsea Flower Show 2013 12:27, 10 cze 2013

Do góry
Poczytam o co w tym chodzi, ale tak było

A dziś jest artykuł i 110 zdjęć w galerii, zapraszam na stronę główną.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/412-chelsea-flower-show-2013-jubileusz-100lecia
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:51, 10 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jak się nazywa ta róża?

Danuś, czy Twoja kadź miedziana (był w niej miskant) ma jakieś otwory? Nie wiem czy muszę swoją dziurawić (szkoda mi).

Jak jest różnica w grabach tzw. żywopłotowych a hodowanych na drzewka? Skoro te rzekomo żywopłotowe jak małe drzewka wyglądają i mają ładne przewodniki?

Bylinowa cudna - już widzę jak każdego kwiatka ustawiasz, strofujesz, żeby chciał zrobić miejsce innym.
Powolne otwieranie stron ;-) 11:10, 10 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Debra, coś zmieniłaś w ustawieniach, i to nie 148 postów tylko powiadomień - postów są tysiące, stron do powiadamiania by zabrakło.

Spadku nie ma, bo jest wręcz ekspansja po Mai w ogrodzie u Rysia z Tarnowa

Już wszystko w porządku, rzeczywiście popularność Ci rośnie, a odcinek o tym ogrodzie musze sobie obejrzec w necie. Ja rzadko włączam to pudło zwane telewizorem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies