Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

ogród (nie)Mocy 16:05, 02 lut 2019

Do góry
No to dobra wiadomość dla mnie, Dziewczyny może póxniej się tak z tego cieszyć nie będę ale teraz tak. Brakuje mi tego 'oka' doświadczonego ogrodnika, który patrzy na roślinę i wyobraża ją sobie jako dorosłą za ileś lat-i wie od razu, czy to dobry czy zły pomysł. Wydaje mi się, że te brzozy będą jednak najodpowiedniejsze u mnie. Zanim działka została oczyszczona, była porośnięta głównie samosiejkami brzóz i osik ; skoro już tu rosły,i tak licznie, to chyba będzie im tu dobrze.

Dzisiaj wreszcie dzień z dodatnią temperaturą, śnieg zaczął topnieć ale nadal biało-ale czuję już, że wiosna coraz bliżej.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 05:26, 02 lut 2019

Do góry
abiko napisał(a)
Ziemia z kretowisk z perlitem mogłaby być fajna. Trzeba by sprawdzić... sama chętnie spróbuję. A jaki jest stan Twojej ziemi liściastej.. bo ja ich nie rozdrobniłam i chyba źle zrobiłam.

Można by jeszcze ją kompostem wzbogacić.

Ja mam zostawione liście w podziurawionych workach, które zebrałam dmuchawą na jesień. Są mocno przemielone przez rozdrabniacz w dmuchawie. Zwilżyłam je, dodałam przyspieszacz kompostowania, ale od tego czasu do nich nie zaglądałam. Powinno się je od czasu do czasu poruszyć. Można dodać na wierzch liści kredę nawozową (CaCO3) lub popiół drzewny (2-3 kg/1m³) oraz dawkę dojrzałego kompostu (20 litrów/1m³) lub obornika.

Może wciągnij swoje do dmuchawy do liści z rozdrabniaczem (jeśli masz) i wsyp do skrzyń z powrotem. Chyba, że już ziemią przysypałaś.
Aguś taki kompost z liści powstaje w czasie od 1 do 2 lat, jednak dobrze rozdrobnione i stale wilgotne liście drzew i krzewów, które łatwo ulegają rozkładowi (np. brzozy, jabłoni, leszczyny, wierzby) mogą przekształcić się w ziemię już nawet po 6 miesiącach. Ważne jest aby były cały czas wilgotne. W zimie proces kompostowania jest wstrzymany.
ogród (nie)Mocy 22:48, 01 lut 2019

Do góry
Brzozy i wierzby szybko rosną.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:42, 01 lut 2019

Do góry
anna_t napisał(a)
To brzozy można formować?? Czaad

Tak. Sebek kazał w lutym
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:41, 01 lut 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Aniu, pytanie Johanki dotyczyło chyba brzozy Youngii. To karłowa odmiana i ją się czasem formuje. Brzóz o naturalnym pokroju szkoda formować. Po co psuć to, co jest piękne z natury? Można je ewentualnie podkrzesać.

Nie. Chodziło mi o Doorenboosy. Andżelika je regularnie przycina i pięknie rosną.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:03, 01 lut 2019

Do góry
anna_t napisał(a)

Aniu, pytanie Johanki dotyczyło chyba brzozy Youngii. To karłowa odmiana i ją się czasem formuje. Brzóz o naturalnym pokroju szkoda formować. Po co psuć to, co jest piękne z natury? Można je ewentualnie podkrzesać.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 17:22, 01 lut 2019

Do góry
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 16:25, 01 lut 2019

Do góry
Pytanie forumowe mam.
Czy mogę jeszcze ciąć brzozy, skoro takie pędy i kotki mają?

Między polem, a lasem. 13:33, 01 lut 2019

Do góry
tak brzozy
Między polem, a lasem. 13:28, 01 lut 2019

Do góry
Szałwia to 'Caradonna' najlepsza (może być też Dear Antje, Maikoenigin). A pod brzozy może berberysy bordowe mini z wrzosami - jak chciałaś?

Ogród w remoncie 12:53, 01 lut 2019

Do góry
Toszko
Kamulec jak nie trudno się domyślić jest nie do ruszenia a ja baruję się zasłonić go czy wyeksponować. Na ten czas mam tam przed nim iteę wirginijską i jakieś carexy i czekam co to będziea no i są tam też azalie japońskie.
Na sosnę to jednak raczej tam za mało słońca. Brzozy dają spory cień. Co do rh, czy te repens mają jakieś inne kolory prócz czerwieni? Akurat z tym kolorem mam pod górkę
Między polem, a lasem. 12:50, 01 lut 2019

Do góry
kawa8002 napisał(a)
(...)

Tu dół od strony drogi i podjazdu. Kasztanowiec i dąb otoczone miskantami. Pozostałe kropki to hortensje (niebieskie), rude (dereń). Zupełnie nie mam pomysłu na to, czym podsadzić brzozy (już posadzone). Rozplenice? znowu dereń? Ta krzywa kreska po łuku to kolejny pytajnik. Chciałam początkowo plamy wrzosów, ale stwierdziłam, że będą mało widoczne. Może szałwię w jednym kolorze po całości łuku?

Krzyżyki to brzozy? Pisz szybciutko

Kasik, mam u ciebie problem z pomaganiem. Szczerze wyznaję bez ogródek. Otóż widzę twoje niezmierne przywiązanie do pierwotnego planu z kółkami. A ja bym te kółka poukrywała.
One dobrze wyglądają na planie...z lotu ptaka. Ale przecież będziesz widzieć ogród z poziomu. No i te kółka mi w takim spostrzeganiu ogrodu nie pasują

kawa8002 napisał(a)

Sama jestem ciekawa.
Da lata także sadziłam, ale ledwie kilkadziesiąt. Niewiele wzeszło, bo przegniły.
Zobaczymy jak będzie tym razem.

Przy zbitej glebie tak się dzieje. Do cebulek musi być ziemia puszysta, lekka, kompostowa z dobrym drenażem.
ogród (nie)Mocy 11:00, 01 lut 2019

Do góry
kawa8002 napisał(a)
Tak, brzozy, jestem ich fanką os niedawna.
Tata mówił "sadź", a ja nie, bo śmieciuchy, a teraz szukam ich wszędzie i się nimi zachwycam.
Pozdrawiam w lutym. U mnie nadal mocno śnieżnie
Mnie śmieciuchy nie przeszkadzają, niech sobie lecą liście, teraz to cenny towar, na ziemię liściową się przydadzą
U mnie lokalnie są w szkółce ale chyba małe bo tylko ok. 1,5 m ale jak nie będzie innych, to wezmę i te, kiedyś urosną choć niecierpliwość początkującego ogrodnika chce jak największe
ogród (nie)Mocy 09:16, 01 lut 2019

Do góry
Tak, brzozy, jestem ich fanką os niedawna.
Tata mówił "sadź", a ja nie, bo śmieciuchy, a teraz szukam ich wszędzie i się nimi zachwycam.
Pozdrawiam w lutym. U mnie nadal mocno śnieżnie
ogród (nie)Mocy 20:16, 31 sty 2019

Do góry
Ja lubię fikuśne liście, w ogóle lubię nietypowe rośliny
Jak posadzisz brzozy, będę je ciągle oglądać, bo już sobie to wyobrażam.
Będzie pięknie
A pro po przypalania, to dopiero " w praniu " widać, że nawet jak w szkółkach napiszą, że na słońce, to nie zawsze jest to prawda.
Mam krzewuszkę o żółtych liściach i wygląda w lecie fatalnie.
A miała być na słońce
Pójdzie do cienia.
Tu ma być ogród :) 14:07, 31 sty 2019

Do góry
Witaj lidsay cudny ogród,nawet zima jest zachwycający.Mozesz mi napisać jakiej odmiany masz brzozy w zagajniku?.W tym roku mam plan taki żeby go zrobić w rogu działki, darmowy dostęp mam do zwykłych brzóz samosiejek ,ale nie wiem czy się nadają.
Ptasi gaj 12:42, 31 sty 2019

Do góry
U mnie dużo roślin rośnie w fugach kostki. Nasiona brzozy, sosny kiełkują na
okrągło. Lawenda tylko w fugach i zwirze się wysiewa. Wniosek z tego, że nasiona kiełkują w lekkiej piaszczystej ziemi.
ogród (nie)Mocy 12:14, 31 sty 2019

Do góry
Ja bym dała same brzozy. Jesli chcesz buczka to można szukać miejscówki z drugiej strony domu
ogród (nie)Mocy 11:25, 31 sty 2019

Do góry
Kocham brzozy za ich piękny wygląd cały rok.
Gdybym tworzyła ogród od nowa to właśnie one byłyby posadzone.
ogród (nie)Mocy 21:51, 30 sty 2019

Do góry
Taki problem natury estetycznej mnie gnębi a mianowicie jak dopasować te trzy drzewa oobok siebie w kąciku cienistym preferuję chyba trzy brzozy Dorenbos .the questuon is czy mogą to byc brzozy Dorenbosw trio czy jakoś zmącic to iddyliczne braterstwo,?i dać jakiego Buczka albo wdzięk i urodę azy zrównoważyć tyle chłopa w jednym miejscu.jakie drzewa nieduże będą fajnie współpracować i bawić się radośnie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies