Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

tulucy 19:34, 05 mar 2019

tak na oko to miejsca jest sporo... co ile masz te serby??
AnnaCh 19:40, 05 mar 2019

Co dwa metry. Tylko widzisz, do tarasu mało. Bo tam ma być donica i przejście musi być
Rumianka 19:54, 05 mar 2019

Aniu, planujesz tak blisko domu sadzić brzozy? Warto taką decyzję dobrze przemyśleć...Brzozy są urokliwe i romantyczne... Jednakże baaardzo niepraktyczne wg mnie...Przy domu Rodziców rosła kiedyś ogromna brzoza i tyle co pamiętam, to były z nią wieczne kłopoty. W czasie kwitnienia zmiatałam z podwórza codziennie prawie pełne wiadro "samolocików i kiełbasek" to znaczy tych nasienników... Jesienią natomiast niezliczona ilość liści spadających wokół... no i również w rynny... Wiatr nie dał rady ich stamtąd wywiać, więc leżały spokojnie i czekały na jesienne deszcze...Tworzył się wówczas z nich ubity "koc", który zapychał rynny dachowe i woda leciała po ścianach, gdyż odpływ rynnowy był niedrożny...Raz nawet mieliśmy firmę specjalistyczną, bo samemu nie dało rady usunąć zalegających latami liści...U siebie w ogrodzie posadziłam 4 brzozy, ale 2 lata temu eMuś tak drastycznie je podciął, że nie przeżyły upalnych dni...i w ich miejscu rosną teraz 2 wiśienki...
tulucy 20:04, 05 mar 2019

ja bym tych liściastych tak nie wysuwała nawet... prędzej w linii serbów, no może w linii przodu serbów
Kasia_CS 20:56, 05 mar 2019

Rumianka napisał(a)
"samolocików i kiełbasek"

Uśmiałam się z tych nazw, w punkt!
AnnaCh 22:04, 05 mar 2019

Elisa, planuję doorenbosy, one podobno nieco mniej śmiecą. I one nie będą w tym miejscu, co teraz rysowałam, tylko parę metrów dalej. Mała dla mnie to róznica, ponieważ dookoła mam mnóstwo brzóz u sąsiadów i w lesie. Zaledwie z metr od granicy mojej działki mam pierwszą sąsiadową brzozę. Nie będą mi wpadać do rynien.

Łucja, ale te serby są bardzo gęsto jak na serby, co 2 metry, biorąc pod uwagę, że serb dołem może mieć ze 4 metry, to jak tam wcisnąć jarząba?

Kasiu, nazewnictwo na O mnie też czasem powala
AnnaCh 22:05, 05 mar 2019

Przeglądam trochę aukcje itd i w mojej okolicy są brzozy 3 metry po 140 zł w doniczkach, ale wiem też, że można kupić takie 2 metrowe po 30-35 zł. Jak szybko rośnie brzoza doorenbos? Czy ten metr więcej jest wart tej ceny?
eVka 22:15, 05 mar 2019

AnnaCh napisał(a)
Przeglądam trochę aukcje itd i w mojej okolicy są brzozy 3 metry po 140 zł w doniczkach, ale wiem też, że można kupić takie 2 metrowe po 30-35 zł. Jak szybko rośnie brzoza doorenbos? Czy ten metr więcej jest wart tej ceny?

Moje mega szybko mężnieją, nie tyle na wysokość co na grubość pieńka. Ciężko mi powiedzieć ile urosły przez sezon. Kupowałam takie 2 m za jakieś 60 zł.
tulucy 22:39, 05 mar 2019

ja bym wcisnęła... teraz jeszcze gałęzie serba nie przeszkadzają, a tak to najwyżej będą pieńki otulać
Makusia 22:46, 05 mar 2019

W okolicy znaczy u mnie
Widziałam je też. Pomijając, że moje że szkółki w J były olbrzymie i po 120, L (ale przypominam, że padły jak jeden mąż) to te za 140 wydają się dużo mniejsze. Ja kupiłam w zeszłym roku za 35 zł w końcu.