Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

Poppy 11:45, 05 mar 2019

Kasiu, ale to troche inna sprawa. Ty sie swiadomie zdecydowalas na taki uklad, by miec kawalek ziemi w miescie, a Ania wybudowala dom ze swiadomoscia, ze owszem, sasiadow miec bedzie, ale nie centralnie z widokiem paronamicznym na ogrod. Przyznasz, ze to nie jest typowe rozwiazanie jesli chodzi o zabudowe I tak dobrze, z tego, co Ania pisala, ze nie zabiora jej slonca, ale sasiadom z drugiej strony juz tak. Ja u siebie mam tylko 3metrowa na wysokosc sciane garazu na granicy a ilosc slonca zmniejszyla mi sie drastycznie o tyle, ze pomidory w foliaku w jedynym naslonecznionym miejscu w ogrodzie maja go za malo, bo za krotko. A moj ogrod ma tylko 6-7m szerokosci (dlatego Aniu pytalam ile masz, 20m brzmi lepiej, ja mam tyle na dlugosc)
Teraz sasiedzi beda rozbudowywac dom, i tez beda mi centralnie zagladac do ogrodu, ale mnie akurat b boli brak slonca To raczej oni z tych, ze ich krepuje moj widok w pizamie rano a nie odwrotnie

Tez trzymam kciuki, by sasiedzi byli zajeci, takze w weekendy, i by nie krecili nosem na wyrosniete drzewa w przyszlosci.
Kasia_CS 12:08, 05 mar 2019

effka napisał(a)
Kasiu fajne podejście masz, rzeczywiście grodzimy się zasłaniamy trochę obsesyjnie... musze przemyśleć swoje nastawienie...

Nie no, to nawet nie o to mi chodziło, że się zasłaniamy obsesyjnie- sama bym chętnie posadziła drzewa, ale nie mogę. Więc nauczyłam się nie zwracać uwagi na te milion okien

HannaR napisał(a)
Kasiu, to ty masz dwa ogródki? Dlaczego ja wcześniej tego nie zauważyłam?

Rzeczywiście trzeba się skupiać na pozytywach. Ja też mam bloki z jednej strony domu (dom stał wcześniej niż zbudowano bloki). Wiadomo, że wolałabym mieszkać w innej okolicy, ale jak się nie ma tego co się lubi, to się lubi co się ma.

Ogródek mam jeden-to co widać za bliższym płotkiem na pierwszym zdjęciu z trawnikiem i kilkoma tujami to ogródek sąsiadów z parteru. Mnie się marzyłby taki ogród i dom, ale środków za mało, żeby w bliskiej okolicy do miasta było można coś kupić.

Poppy napisał(a)
Kasiu, ale to troche inna sprawa. Ty sie swiadomie zdecydowalas na taki uklad, by miec kawalek ziemi w miescie, a Ania wybudowala dom ze swiadomoscia, ze owszem, sasiadow miec bedzie, ale nie centralnie z widokiem paronamicznym na ogrod. Przyznasz, ze to nie jest typowe rozwiazanie jesli chodzi o zabudowe

Tak Maczku, nawet sama zaznaczyłam w tamtym poście, że u mnie sytuacja trochę inna i godzę się na to z jakby z wyboru -zastałam jakby nie patrzeć już taką sytuację przy zakupie mieszkania. Bardziej chodziło mi o podkreślenie, że da się jakoś przywyknąć do różnych sytuacji- człowiek patrzy na swój ogród, a ten skutecznie odwraca uwagę od wszelkich koszmarków

No i tak jak myślę, chyba mieszkając w domu najwięcej czasu spędza się w salonie na parterze, czy się mylę? Może to okno to tylko tak z rozmachu, a wyglądać będą przez nie z rzadka o poranku po wyjściu z sypialni
Kawa 13:51, 05 mar 2019

Ania
macham wiosennie
nie zazdroszczę tego co masz za ogrodzeniem ale dobrze że już podchodzisz w miarę do tego spojkojnie
graby już ciąć
a cisy Toszka zawsze mówiła w połowie marca - mam nadzieję ze nie pomyliłam
sylwik69 18:15, 05 mar 2019

Aniu! brzozy to naprawdę fajny pomysł i dobre rozwiązanie no niestety nie każdy ma taki komfort,aby nie widzieć swoich sąsiadów... ja mam z kolei imprezowiczów i szczęśliwa jestem gdy nadchodzi jesień i zima,choć zimna nie lubię
Pięknie będzie z brzozami
Makusia 18:27, 05 mar 2019

Gdzie te brzozy zamierzasz kupić? Namierzylas już?
AnnaCh 19:02, 05 mar 2019

Ewa, no właśnie u Ciebie na Dolnym Śląsku zawsze dużo cieplej niż u mnie
Kurcze chyba muszę zakasać rękawy i brać się do roboty
Serby mam co 2 metry

Ewo-frezjo, musi być

Agato, dziękuję bardzo, ale nazwanie mojego małego poletka kwiatków pięknym ogrodem, to lekka przesada Tak właśnie sobie myślę, że trzeba wziąć byka za rogi i jakoś sobie poradzić Z siatką tymczasowo jest lepiej, nawet M to przyznał, że kopał sobie dziurę na pułapkę dla kreta i mówi, że słyszał panów budowlańców, ale już ich nie widział. Pochwalił, że to dobry pomysł był

Jankosia, a mam jakieś inne wyjście niż pogodzić się z faktem? Jak już pisałam płacze, dramaty i myśli o przeprowadzce już były
Ferie na Wyspach były cudniaste, ja po prostu uwielbiam tam być i gdybym wygrała w totka, to na zimę kupiłabym sobie tam dom
Serby po lewej mają na celu przysłonięcie okien mojego tarasu całorocznie Są posadzone między moim i sąsiadów tarasem (chyba tam będzie taras w tej dziurze ). Wiem, że górą nie będą tak wysokie jak dołem, ale innego całorocznego, wysokiego, w miarę wąskiego drzewa nie znalazłam

Zoja, będą brzozy i myślę jeszcze intensywnie nad jarząbami
Nasadzę drzew dużo i będzie mi lepiej

Małgosiu, ja już powoli się przyzwyczajam Masz rację, muszę teraz stworzyć ładny ogród i będą mogli sobie patrzeć ile chcą, dopóki czubków drzew nie będą widzieć

Agato, bardzo miłych i chyba raczej nie szukających konfliktów sąsiedzkich, okazało się, że moja koleżanka ich dobrze zna i wypowiadała się o nich bardzo dobrze

Luteczko, miło Cię widzieć

Kasiu, dziękuję za zdjęcia i uświadomienie, że w sumie masz rację, na mnie ewentualnie będzie patrzeć tylko jedna rodzina
Gdybym miała mieszkać w bloku, to ma 100% tak jak Ty kupiłabym mieszkanie na parterze z ogródkiem, namawiałam ostatnio do tego mojego brata w Łodzi, ale ostatecznie stanęło na I piętrze i dwóch dużych balkonach Ale on mało ogrodowy

Haniu, no właśnie podejście jest tu bardzo ważne. Przestałam już rwać włosy z głowy, bo to nic nie da, teraz trzeba zakasać rękawy i działać
AnnaCh 19:07, 05 mar 2019

Poppy, no 20 metrów jakoś daje radę, słońca mi nikt nie zabiera, sąsiedzi od południą są bardzo w porządku. Robiąc swój ogród uwzględnili moje nasadzenia i np. w miejscu gdzie ja mam tuje, oni już nie sadzili

Kamila, w takim razie jutro może graby potnę

Sylwia, nie jest powiedziane, że moi nie będą imprezowiczami do tego wszystkiego

Martuś, nie nie namierzyłam. W zeszłym roku miłe panie mówiły, że u nich w szkółce były doniczkowane. Pojadę tam jak tylko znajdę wolną chwilkę
AnnaCh 19:13, 05 mar 2019

Jeszcze jedno. Na lewo od serbów w stronę ulicy, mam posadzone cisy i 5 hortek grandiflora, uzupełnione to ma być hakone. A dziś mi wpadł do głowy szatański pomysł, żeby i tam pierdutnąć jeszcze drzewa, tyle że tam mało miejsca i cień. Czy jarząb pospolity fastigiata da tam radę? Pasowałyby mi bo piszą, że dorasta do 5-8 m wysokości i 1,5-2,5 m szerokości. Znalazłam na różnych stronach sprzeczne informacje co do nasłonecznienia.

Chodzi mi o to miejsce

Sorki, aktualnie nie mam lepszego zdjęcia.
tulucy 19:24, 05 mar 2019

ja bym pierdutnęła mało tego dałabym je jeszcze między serby, żeby górę wypełniły korony liściastych - wiesz, odwrócone stożki żeby się robiły... tyle, że ja to wiadomo, kolanem upchnę...
AnnaCh 19:30, 05 mar 2019

Wiem o co chodzi, bo i to przez myśl mi przeszło
Kiedyś jak Makusia była u mnie, to taki pomysł się pojawił, tylko z grabami, ale graby za duże, a te jarząby mniejsze. Tylko jak ja je tam upchnę? Muszę pomierzyć