Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Moja codzienność - ogród Oli 10:02, 25 mar 2015

Do góry
No, a ja myślałem, że jestem cały czas na bieżąco z czytaniem, a też mnie projekt ominął. Tuje świetne, takie od razu dają efekt
Zapewne kolejne prace to przerabiania oczka... ta niecierpliwość i ciekawość
Moja codzienność - ogród Oli 08:24, 25 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Na jakim obrazku? Chyba coś ominęłam?
Pięknie wygląda taki przenikający się ekran w dwóch rzędach

o projekt chodzi ale będzie inaczej
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:14, 24 mar 2015

Do góry
pszczółko- nie do końca, przecież jak jest projekt to projektant podaje rozsadę która uwzględnia docelowe rozmiary roślin aby właśnie uniknąć tego typu przesadzania starszych egzemplarzy
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 00:29, 24 mar 2015

Do góry
Chyba mniej wiecej tak by to wygladalo, nie jest zle

atena13 napisał(a)
Oczywiście zgadzam się z tym że Danusi projekty są najlepsze jak się naoglądam to potem spać nie mogęale pomyślałam jakby tak przy chodniku do samych schodów były iglaczki cięte w kule ?ale wtedy projekt musiałby byc innyno i chodzi jeszcze o koszenie trawy -jakby jej tam nie było to już troszkę mniej,a koszenia trochę jest co myślicie?
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 22:22, 23 mar 2015

Do góry
Gosia coś widzę, że powstaje kolejny projekt ogrodu Lubię takie twórcze szaleństwo więc siadam na ławce i kibicuję
Projektowanie ogrodu - skala, jak rysować itp sprawy 14:32, 23 mar 2015

Do góry
Za chwilę wyjdzie moja książka. Jak ją kupisz i przeczytasz na pewno będzie łatwiej.

"Jak zaprojektować ogród marzeń" szukaj w księgarniach

Skala w jakiej zrobisz projekt i wielkość kartki z tym związana, zależna jest od rzeczywistych wymiarów kawałka jaki jest do zaprojektowania. Podaj wymiary działki, długość i szerokość.

Pewnie będzie w skali 1:200 i na A0 czyli 1189x841. Ale niekoniecznie
Projektowanie ogrodu - skala, jak rysować itp sprawy 14:30, 23 mar 2015

Do góry
Witam

Jestem współ-właścicielem działki około 5ha - z tego mogę sobie "wykroić" do 1,8ha.Teren dość płaski, znajduje się mniej więcej koło Drawska pomorskiego. Chcę mieć z tegeo obszaru prostokątną działkę.

Mam kilka koncepcji ogrodu, jednak niewiem jak zacząć samo projektowanie na kartce. Jak już mam dokładny projekt, sobie poradzę.

1. Chcę zrobić dosyć szczegółowy plan nasadzeń, jaką najlepiej wybrać wielkość kartki : A1 (59cm na 84cm), A0 - 84cm na 118cm, czy 2A0 - 118cm na 168cm.

2. Jak działka by miała proporcje papieru A1 (długości boków) , to ile powinna mieć w terenie ? (długość w metrach, szerokość). Czyli pytanie trochę matematyczne.

3. Czy jest w internecie jakaś tablica z piktogramami roślin ?

Początek czasem trochę trudny, liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam
Lech

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:11, 23 mar 2015

Do góry
Oczywiście zgadzam się z tym że Danusi projekty są najlepsze jak się naoglądam to potem spać nie mogęale pomyślałam jakby tak przy chodniku do samych schodów były iglaczki cięte w kule ?ale wtedy projekt musiałby byc innyno i chodzi jeszcze o koszenie trawy -jakby jej tam nie było to już troszkę mniej,a koszenia trochę jest co myślicie?
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 21:00, 22 mar 2015

Do góry
malkul napisał(a)
Oluś bardzo bardzo mie sie podoba ten wasz warzywnik!
no mistrzostwo świat normalnie.
świetny projekt, swietne wykonanie mega profesjonalnie.
tak sobie śmiesznei pomyślałam że jakby on był "zrobiony na szaro" to wszyscy piali by z zachwytu.
A mnei sie podoba taki bo pasuje do całego otoczenia ładnie się wkomponuje w taras i pozostałe drewno w obejściu.
Wydaje mie sie tez że będzie bardzo praktyczny, jak na głowę nie będzie tam kapać to pomidory miałabyc pewnie wysmienite.
Już czekam aż zarosnie buszem warzywnym.
siaałś juz coś na rozsady?

Dziękuję kochana też jestem pod wrażeniem wykonania
a z tą szarością to też mi przyszło do głowy ale mi szarość do niczego by nie pasowała choć nie ukrywam, że lubię na nią patrzeć ale za parę lat może wróci moda na brązy i wtedy szarości będą przemalowywać a ja już je będę mieć a tak serio.... Magnolia uświadomiła mi jak zimą fajnie te drewno kontrastuje ze śniegiem i już nie patrzę na te szarości z takim utęsknieniem

boję się tylko o tą praktyczność bo nie wiem czy tam za dużo cienia nie będą te dechy rzucać, ale zobaczymy latem jak słońce będzie wyżej ... no i na pleksy muszę coś przykleić, żeby ptaki nie ucierpiały. A zadaszenia nie będzie a pomidorki to tylko koktajlowe będę uprawiać bo one nie są takie wymagające

nic nie siałam w tym roku, czasu brak i głowy przez remonty i takie tam, będę inwestować w sadzonki ale najpierw czymś te skrzynie trzeba zapełnić a kompostu swojego brak :/
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 12:47, 22 mar 2015

Do góry
Oluś bardzo bardzo mie sie podoba ten wasz warzywnik!
no mistrzostwo świat normalnie.
świetny projekt, swietne wykonanie mega profesjonalnie.
tak sobie śmiesznei pomyślałam że jakby on był "zrobiony na szaro" to wszyscy piali by z zachwytu.
A mnei sie podoba taki bo pasuje do całego otoczenia ładnie się wkomponuje w taras i pozostałe drewno w obejściu.
Wydaje mie sie tez że będzie bardzo praktyczny, jak na głowę nie będzie tam kapać to pomidory miałabyc pewnie wysmienite.
Już czekam aż zarosnie buszem warzywnym.
siaałś juz coś na rozsady?
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:27, 21 mar 2015

Do góry
Pawlus napisał(a)

Też tak miałem rok temu po zakładaniu trawnika nad stawem. Mówiłem: "To już ostatni raz, nigdy więcej takiej demolki".

I co - po pół roku to samo, a nawet i więcej

Aktualną demolkę planowałem od dawna, tylko nie wiedziałem jak się za to wziąć... NA szczęście zimą zrobiłem sobie projekt zmian i dzisiaj tylko się do niego zastosowałem
Mój mały skrawek ziemi 19:04, 20 mar 2015

Do góry
Kasiu niestety w drugą stronę jest zbyt szeroko na łuk. Sama naprawdę nie mam pojęcia już co robić ....
Będzie musiało poczekać , tylko stara pergola nie wytrzyma następnego sezonu a em czeka na projekt by mógł go zrealizować ....

Aniu pozdrawiam cieplutko , dzisiaj u nas była prawdziwa wiosna
aż wyszłam na ogród po pracy i choć troszeczkę powycinałam em będzie sprzątał
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 18:32, 20 mar 2015

Do góry
Pomysłowa kobitka I cisy i projekt na warzywnik - ekstra pomysły
Co zdecydowałaś się dać pod hortensje ?
Ogród z tatarakiem w tle 12:36, 20 mar 2015

Do góry
EwaG napisał(a)

A wymiary rabatki można prosić. Czy brzozy koniecznie muszą rosnąć w rządku?
Można sprobować zrobić lasek - na przód dać hortensje (np. Tardiva - ma sztywne pędy, biel kwiatostanów będzie świetnie korespondować z bielą pni brzóz; oczywiście trzeba nawadniać bo brzozy wysuszają glebę).
Jałowce na obwódkę są takie sobie, ale możesz spróbować z bardzo niskimi płożącycmi w błękitnym odcieniu np. Blue Carpet.

Ewa dziekuję
Ty mi zawsze dobrą radą i super pomysłem służysz. Projekt przepiekny!

Rabata ma długość 22 m i w najszerszym miejscu ma od płota około 7m.

Planowałam posadzić brzozy w formie lasku-troche mi na rysunku to nie wyszło.
Ewo a czy mogę tam wsadzić w cienistym zakątku paprocie lub funkie? Tam tylko rano do 10 jest takie słonce jak na zdjęciu. POźniej robi sie cień- miejsce z nr 1.

Czy moga tam być hortensje limelight?
Wyczytałam, żeby sadzić brzozy co 1,5-2m. Czy pod brzozami wsadzić jakies trawki, może rozchodnik okazały?

Podoba mi sie bardzo rozmieszczenie brzózek. Te 2 szt od prawej strony bardzo pasują

A czy zamiast jałowców poleciłabyś coś innego, najlepiej zimozielonego?
Z prawej strony, za stojakiem na pranie planowałam posadzić tawuły i ciąc je w kule. Co o tym myślisz? Tam jest wąska częśc rabaty i 2 piętra roślin raczej się nie zmieszczą.
To tu... 21:26, 19 mar 2015

Do góry
Magda_ napisał(a)
a pokażesz nam ten projekt

eee. nie będzie niespodzianki a tak to napięcie rośnie
To tu... 21:23, 19 mar 2015

Do góry
a pokażesz nam ten projekt
Mój ogród pod górkę... 13:43, 19 mar 2015

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)

Tylko projekt do góry nogami nie weźcie huhuuhhhu Kibicuję, trzymam kciuki za piękną pogodę

no własnie
Mój ogród pod górkę... 13:40, 19 mar 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Dzięki. Zaczynamy od samej góry, pod betonowym płotem, żeby później mieć z górki

Tylko projekt do góry nogami nie weźcie huhuuhhhu Kibicuję, trzymam kciuki za piękną pogodę
Minimalizm z odrobiną romantyczności 09:46, 19 mar 2015

Do góry
To jakiś obłęd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jestem wku... na maxa!

Nasze pseudo firmy ogrodnicze chyba nie chcą pracować, albo przerastają ich wymagania klienta!
Szkoda tylko, że od razu przy rozmowie tego nie powiedzą, a wręcz przeciwnie... wszystko pięknie i ładnie.

I tak 2 tygodnie temu miałam mieć już projekt, który sama wymyśliłam i powiedziałam co, gdzie i jak, i który dla mnie nie jest potrzebny, ale firmie i owszem... dodatkowa kasa..ha!
...i do tej pory cisza, Pani już wysyłała i jakoś do tej pory nie ma...

Mało tego, telefonów nie odbierają!!!

Nie rozumiem czegoś takiego...
Jak nie chcesz, czy nie możesz, to powiedz wprost!

Kolejne tygodnie w plecy!
Typografia ogrodu 07:19, 19 mar 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Nawigatorki duzy klaps na gola doopę na poczatek!! Jak można sie tak długo nie ujawniać!!
Piekny ogrod tworzysz, konsekwentny ,z wizją zachowany sie nim wszyscy a co bedzie w tym sezonie to aź miło pimyśleć.
Cieszę sie, że malutki odcisk mojej ręki w Twoimogrodzie widac
Bedę kibicować i będę już stale na bieżąco

I jeszcze jedno , ten sam Dom z Wizja miałam kupiony, juz nawet zaadaptowany, przed złożeniem wniosku o pozowlenie na budowe znalzalm aktulany projekt więc wizja domu nawet podobna

Buziaki i cieszę się, ze plantacja bukszpanowa sie spisała.

Gdzie mieszkasz! W okolicach Wrocławia?

Nawet nie wiesz jak się ciesze ze do mnie zajrzałas! Ale już bez klapsów proszę bo juz ich trochę w ostatnim czasie dostałam
Odcisków (także niewidocznych) Ciebie w moim ogrodzie jest wiele bo to Twój wątek czytam najwierniej-pamiętam nawet jak jeszcze gabionow nie miałaś. I tak się teraz zastanawiam,że to właśnie Twój dom-"kościół" sprawił że uznałam,że jeśli dom tak wygląda to i ogród będzie... I się nie myliłem.dziękuję wiec za każdy dzień w Twoim ogrodzie.a projekt rozpoznałas bezbłędnie
A gdyby nie potrzeba kupienia większej ilości bukszpanowych pewnie bym się nigdy na O.nie odwazyla zalogować-bo to do Ciebie wtedy pisałam z prosba o kontakt.
Jestem spod Poznania
Zapraszam czesciej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies