Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Asiuniaa 10:05, 24 mar 2015

ana_art napisał(a)
skończyłam ciąć hortensję yuuuupi!!!!, przy ostatnich promieniach słońca dosłownie, potem siedziałam w domu i cięłam patyczki. Jutro będę robiła wysyłki. Dla łatwiejszego określenia którą stroną do dołu, patyki są przycięte od dołu po skosie strona która ma iść do góry na prosto

A ja jutro otrzymam przesyłkę z hortensjami - zamówiłam tam gdzie Iwonka mi poleciła . Zdecydowałam się na 3 letnie. Pokażę jutro to mi podpowiesz czy je jeszcze ciąć bo dziewczyny cięły.
Pszczelarnia 10:05, 24 mar 2015

ZielonaAnia75 napisał(a)
Aniu, nie podzieliłam się z Tobą pewnym wydarzeniem, które miało miejsce jakiś czas temu, a dotyczyło zdjęć Twojego ogrodu opublikowanych w gazecieKupiłam gazetę w małym, naszym, wiejskim sklepiku... płacąc, sprzedawczyni mówi: co ciepło, czas popracować w ziemi na co z uśmiechem na ustach odpowiedziałam, że tak, wreszcie!!! i nie omieszkałam poinformować pani sprzedawczyni z ogromnym uśmiechem i dumą, że w tejże gazecie znajduje się ogród znajomej (pozwól, że tak Cię nazwałam ) i oczywiście zaczęło się... kobitki, które przysłuchiwały się wymianie zdań, zaczęły oglądać zdjęcia, ja musiałam (bo bym się udusiła) komentować, opowiadać, jak ten ogród powstawał, w jak krótkim czasie i przy jakiej pracowitości, pasji Właścicielki. Rodowite mieszkanki na to, że jak się nie ma krowy, kur, itp... to w końcu coś trzeba robić!!! No coment

- w końcu coś trzeba robić - świetne!
Aneto, zaglądam w oczekiwaniu na cebulowe w łanach.
malkul 10:07, 24 mar 2015

Pszczółko-idę kurki nakarmić
ana_art 10:08, 24 mar 2015

aaasiunia24 napisał(a)

ale to kupujesz takich wielkich rozmiarów ja czy ona przez caly sezon wiosna-jesien tak duzo urosnie
one rosną szybko, kupowałam je u Finki
ana_art 10:09, 24 mar 2015

malkul napisał(a)
ana nie rozumiem tylko skąd się wziło to że to hortki tak blisko posadziłaś tych tuj? nie miałaś prawidłowego rozstawu podanego ? przeciez wiadomo jak aroslina jak rosnie i od razu sadzi sie wg wymagań.
no jakoś tak wyszło
Pszczelarnia 10:10, 24 mar 2015

ana_art napisał(a)

ja wbrew pozorom kumata jestem
na tym etapie rozwojowym im nie przeszkodzi przesadzanie. W 2013 przesadzałam je o 30cm (!!!!) już z ulistnieniem w czerwcu, potem podlewałam jak głupia i kwitły tak że oooch

Aneto, ta informacja bardzo mnie ucieszyła. Bo też mam dylematy hortensjowe, rosną w cennych hostach, a te jeszcze śpią snem zimowym.
malkul 10:11, 24 mar 2015

ana_art napisał(a)
no jakoś tak wyszło

dalej nie kumam- to miałas zgodnie z projektem?
Pszczelarnia 10:13, 24 mar 2015

malkul napisał(a)
ana nie rozumiem tylko skąd się wziło to że to hortki tak blisko posadziłaś tych tuj? nie miałaś prawidłowego rozstawu podanego ? przeciez wiadomo jak aroslina jak rosnie i od razu sadzi sie wg wymagań.

Kokoszko, niby tak jest. Ale dlaczego ja kilka razy rośliny targam i przesuwam? Brak wyobraźni i myślenia matematycznego, jak nic.
malkul 10:13, 24 mar 2015

ana_art napisał(a)
doszła mi biała hortensja i nowa hosta

pamiętasz gdzie kupowałś białe hortki?
gdzie mam szukać?
malkul 10:14, 24 mar 2015

pszczółko- nie do końca, przecież jak jest projekt to projektant podaje rozsadę która uwzględnia docelowe rozmiary roślin aby właśnie uniknąć tego typu przesadzania starszych egzemplarzy