Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

Sebek 20:50, 21 mar 2015

Madzenka 20:52, 21 mar 2015

Gdzie ta rewolucja ?
AgnieszkaW 20:53, 21 mar 2015

Ja też czekam i czekam, a tu same kwiatki
anna_g 20:54, 21 mar 2015

Sebek napisał(a)
Nie wiem od czego zacząć - więc zacznę od ładnych rzeczy

Łał... łał, łał, łał... Dawno mnie nie było Sebek i nie nadrobię zaległosci, ale zdjęcia to Ty miałeś zawsze ładne, ale teraz... piękne... coraz lepsze... pozdrawiam
Sebek 21:00, 21 mar 2015

I zaczęło się Na pierwszy ogień poszły 5 letnie pęcherznice... Koszmar

Potem wykarczowałem tuje Danica rosnące pod schodami... Co roku je miażdzył śnieg i w tym roku już całkowicie poległy - poszły na opał

Zacząłem wykonywać kanciki i zdejmować darń. Potem usuwałem kilofem kostkę, by ułożyć ją na nowo - również za pomocą kilofa... Jaki w tym sens? Domownicy nie widzieli żadnego W międzyczasie godzina przerwy, bo mieliśmy gości - jako jedyni byli zadowoleni z moich działań
Najwyższa Izba Konroli sprawdza czy się aby nie obijam Bo było już zaawansowane popołudnie, a obrzeża nie zrobione... Korę wygrabiłem na trawnik, by potem nie zginęła w całości przy wyrywaniu roślin z ziemi...

Sebek 21:24, 21 mar 2015

Dobiega godzina 16 - połowa roślin jeszcze nie wykopana... Za to wykopałem takie kamienie, że dom można by na nich zbudować... Ehhhh, chyba wolałbym glinę lub piach niż same kamienie zamiast ziemi...

Rośliny sukcesywnie trafiają w miejsca docelowe

Druga strona - właściwie nie tknięta...

W ciągu tych 2.5 godziny zdążyłem wykopać kilkanaście krzewów,
dziesiątki bylin i cebulowych,
zdjąć kostkę,
ułożyć ją na nowo (to będą najbardziej krzywe linie proste na świecie )
wkopać wydobyte z ziemi rośliny w nowe miejsca
wsadzić od nowa cebule
wywieźć kilkanaście taczek kamieni i zdjętej darni
wgrabić korę z trawnika na rabaty
posprzątać pozostawiane sprzęty

Czy to dużo? Jak na to patrzę to teraz sam nie wiem, a zasuwałem biegiem na pełnych obrotach...

Za tydzień muszę wykopać rh i przesunąć je gdzieś o całe pół metra - dziś nie miałem odpowiedniej ziemi i dlatego zostawiam to na przyszły tydzień. Jeśli się mi uda zakupić to wsadzę derenie Aurea i założę trawnik w powstałych dziurach wykorzystując wykopaną darń... I tak sobie głośno myślę, że chyba poczekam do maja aż cebulowe przekwitną i dopiero wtedy wyprostuję obwódki bukszpanowe i rozsadzę carexy Ice Dance(chyba zmieszczą się tylko dwa rzędy na szerokość - miały być 3). Wtedy również odkryję gdzie się schowały hosty, które może przetrwały dzisiejsze zabiegi Je też muszę przesadzić...

Na dziś tyle... Padam na twarz i pewnie zaraz zasnę Mam nadzieję, że i Wy dzisiaj ostro działaliście

Sebek 21:27, 21 mar 2015

Pawlus napisał(a)

Też tak miałem rok temu po zakładaniu trawnika nad stawem. Mówiłem: "To już ostatni raz, nigdy więcej takiej demolki".

I co - po pół roku to samo, a nawet i więcej

Aktualną demolkę planowałem od dawna, tylko nie wiedziałem jak się za to wziąć... NA szczęście zimą zrobiłem sobie projekt zmian i dzisiaj tylko się do niego zastosowałem
Sebek 21:28, 21 mar 2015

Madzenka napisał(a)
Gdzie ta rewolucja ?

Stopniuję napięcie Stan aktualny pokażę jutro - o ile będzie co...
Sebek 21:29, 21 mar 2015

AgnieszkaW napisał(a)
Ja też czekam i czekam, a tu same kwiatki

Po większości kwiatków zostały zdjęcia - ale może przeżyją
malgorzata_s... 21:29, 21 mar 2015

Sebek dałeś czadu z tą robotą Szacun Ja dzisiaj też podziałałam ale do ciebie to mi daleko. Życzę braku zakwasów