Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:22, 10 cze 2013

Do góry
polaczekfx napisał(a)

i ostatnie

Moim zdaniem masz czerwoną nitkowatość w trawniku, podlewaj sitkiem topsinem rozrobionym wg przepisu na opakowaniu.

Ale w sumie to też niekoniecznie, może to po prostu zwykłe padnięte liście obumarłe, co normalne jest.

Na poprzednich zdjęciach były takie plamy wskazujące na czerwoną nitkowatość.

Tu masz zdjęcia poglądowe
Rozpoznawanie chorób i szkodników 15:04, 10 cze 2013

Do góry
Zzaneta napisał(a)
Witam
Na naszych jabłoniach pojawił się szkodnik i nie wiemy jak go przegonić. Dodam, że drzewa były już na zakupionej przez nas działce, są w kiepskim stanie, nikt o nie nie dbał przez kilka lat. Sami niewiele wiemy na temat ogrodów, ale chcemy jak najwięcej się nauczyć. Od zeszłego roku robimy co możemy, by "sad" powrócić do życia. Ale łatwo nie jest. Na wiśni mamy mszyce i ostro z nimi walczymy - na razie bezskutecznie. A co zrobić z tym szkodnikiem? Proszę pomoc

Zbierać ręcznie, strząsać na płachtę, bo chemia odpada, chyba że nie będziesz jeść owoców to dawaj cokolwiek . Mospilan, Talstar, ale to nie o to chodzi.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:55, 10 cze 2013

Do góry
iw00na napisał(a)
Witam, jestem nowicjuszem na tym forum. Proszę o pomoc i poradę. Jakie rośliny i krzewy będą rosły przy brzozie, która zacienia miejsce. Próbowałam wielu roślin ale brzoza sąsiada jest silniejsza

Żeby coś rosło, trzeba wzbogacić glebę, dosypać trochę ziemi i podlewać, przynajmniej w pierwszym roku. Będą rosły hosty, ale muszą być podlewane.

Potem dadzą sobie radę. Ta duża to podsypana wyżej rabata wyspowa i to jest konkretne rozwiązanie i co chesz możesz posadzić. Tutaj są różaneczniki, pierisy i Carex Evergold oraz pachysandra i żurawki

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:50, 10 cze 2013

Do góry
margo napisał(a)
Danusiu kochana mam pytnie - pracuję w zieleni , robię takie drobne rabaty w mieście ( w sensie małe projekty) głównie nasadzeń na osiedlach i tu moje ważne pytanie.
Otóż przyszli do mnie mieszkańcy jednego z bloków z prośbą o zaniechanie nasadzeń powszechnie nazywanych 'thujami' - mam kilka odmian które tam sadzimy m.in Smaragdy i formy kuliste . Chodzi im o to, że ponoć w Niemczech jest zakaz sadzenia tych drzew z uwagi na to,że wydzielają pono CO2 - czy to prawda ? dla mnie jakaś bzdura - pierwsze słyszę . Jak wiesz coś na ten temat - proszę napisz . pozdrawiam gorąco . Małgośka

To bzdura jakaś, przeczytaj im definicję fotosyntezy na czym polega, co rośliny pobierają a co wydalają do atmosfery.
Może chodzi o olejki eteryczne, ale żeby były na taką skalę? Niemożliwe.

Coś takiego znalazłam, ale mi się nie chce tego czytać i chyba nie na temat jest, pewnie o tujach nie ma tam słowa.

http://www.mugv.brandenburg.de/cms/media.php/lbm1.a.2334.de/udb_3_pol.pdf
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:45, 10 cze 2013

Do góry
Magdalia86 napisał(a)
Witam.

Proszę o radę w zagospodarowaniu tej rabaty. Zdjęcie przedstawia jedynie 4 z 7 fal. Cała rabata ma ok 16m długości. Z tyłu zasadzony jest żywopłot z ligustru pospolitego.
Widoczne żylistki i berberysy mo zliwe do przesadzenia.

Chciałabym umieścić na niej tawuły "golden princess" (mam 6szt) oraz wierzbę "hakuro nishiki" (mam 3szt)

Same fale na tak długiej llinii, może będą nudne? Może trzeba gdzieś coś rozszerzyć albo koło wykonać ze żwirkiem?
Poza tym nie projrktuje się pojedynczej rabaty tylko z jednej strony, a bierze pod uwagę co będzie dalej.

Chelsea Flower Show 2013 12:37, 10 cze 2013

Do góry
Ta instalacja - The Rush of Nature - ogród wykorzystany jako medium - została stworzona przez artystę o nazwisku Marc Quinn i po wystawie wystawiona na aukcji, a pieniądze ze sprzedaży mają zostać przeznaczone na wspieranie nauki, kariery młodego pokolenia ogrodników.

Fundacja pozwoli na stworzenie nowego systemu praktyk w RHS, stworzenie centrum nauki w RHS Garden Hyde Hall w Essex i poczynienie dalszych inwestycji we wspomaganiu szkolnictwa ogrodniczego. Chyba tak z grubsza o to chodzi. Jestem członkiem RHS i wspomagam także tą działalność. dodatkowo, nie tylko obowiązkowymi datkami. Dzięki temu mam poza kolejką i darmowe wstępy do ogrodów RHS.

Kto jest dobry, niech tłumaczy

Chelsea Flower Show 2013 12:27, 10 cze 2013

Do góry
Poczytam o co w tym chodzi, ale tak było

A dziś jest artykuł i 110 zdjęć w galerii, zapraszam na stronę główną.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/412-chelsea-flower-show-2013-jubileusz-100lecia
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:51, 10 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jak się nazywa ta róża?

Danuś, czy Twoja kadź miedziana (był w niej miskant) ma jakieś otwory? Nie wiem czy muszę swoją dziurawić (szkoda mi).

Jak jest różnica w grabach tzw. żywopłotowych a hodowanych na drzewka? Skoro te rzekomo żywopłotowe jak małe drzewka wyglądają i mają ładne przewodniki?

Bylinowa cudna - już widzę jak każdego kwiatka ustawiasz, strofujesz, żeby chciał zrobić miejsce innym.
Powolne otwieranie stron ;-) 11:10, 10 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Debra, coś zmieniłaś w ustawieniach, i to nie 148 postów tylko powiadomień - postów są tysiące, stron do powiadamiania by zabrakło.

Spadku nie ma, bo jest wręcz ekspansja po Mai w ogrodzie u Rysia z Tarnowa

Już wszystko w porządku, rzeczywiście popularność Ci rośnie, a odcinek o tym ogrodzie musze sobie obejrzec w necie. Ja rzadko włączam to pudło zwane telewizorem
Róże ciemne różowo-fioletowe 10:35, 10 cze 2013

Do góry
Mam zdjęcia, dodam później.
Lawendowy kredens 09:27, 10 cze 2013

Do góry
Fajny tytuł, adekwatny do pogody
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:17, 10 cze 2013

Do góry
GorAna napisał(a)
Rabata od ulicy przepiękna aż kipi, za chwilę wyleje się do sąsiadów
Wiem, wiem trzymana jest w ryzach
Pozdrawiam

Te "ryzy" nieco chyba naruszę
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 09:15, 10 cze 2013

Do góry
No i proszę, dało efekt.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:14, 10 cze 2013

Do góry
Evchen napisał(a)
Mme Hardy jest boska Czekałam na te zdjęcia.. Czy ona rośnie wysoka?

Tak, u mnie powyginana jest w łuki I z każdego kąta liściowego puszcza pęd kwiatowy
Róże ciemne różowo-fioletowe 09:05, 10 cze 2013

Do góry
Rosa 'The Dark Lady'

Ma ciemny szkarłatny kolor, a kwiaty przypominają piwonie. Lekki zapach róży. Może wymarzać.

Róże ciemne różowo-fioletowe 08:55, 10 cze 2013

Do góry
I kolejna Rosa 'Tuscany Superb'. Mam tę różę trzeci rok, zimował dwie zimy. lekko tylko przykryta małym kopczykiem.

Jest sportem od Tuscany lub powstała jako siewka, tego nie wiadomo na pewno. Ma większe kwiaty, silniejszy wzrost, pełniejsze kwiaty, lekko pachnie.

Róże ciemne różowo-fioletowe 08:50, 10 cze 2013

Do góry
Na początek róża galijska, bardzo stara odmiana sprzed 1500 roku

Rosa 'Tuscany'

Ma dość duże, półpełne kwiaty, które otwierają się szeroko uwydatniając kontrastowej barwy żółte pręciki. . Kwiaty są aksamitne ciemne, pachnące. Róża rozrasta się i może być rozmnażana przez odrosty korzeniowe.

Róże ciemne różowo-fioletowe 08:46, 10 cze 2013

Do góry
To jedne z najciekawszych kolorów róż i pięknie wyglądające w kompozycjach. Jeśli macie takie roże, podzielcie się informacjami, jak zimują i kwitną w Polsce.

Blaski i cienie nowego życia 08:34, 10 cze 2013

Do góry
Co chciałaś wiedzieć o róży Tuscany? Ja mam Tuscany Superb. przywiozłam z Anglii i zimowała już dwie zimy. Ma pąki

Lecę w kulki... 08:26, 10 cze 2013

Do góry
anna_studio napisał(a)

Fotka zza szyby....Pozdrawiam....

Bardzo nasssstrojowo Ślicznie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies