Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Muszelki 16:50, 19 maj 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)

Taaak, właśnie skończyłam sadzić. Odmiana 'Philovita' rośnie wysoko i wygląda dekoracyjnie. No więc, dostała dzwony

Posadziłam też odm. 'Tiny Tim'. To również jest pomidor koktajlowy, ale rośnie nisko. Od Reni dostałam 5 szt. 2 szt. posadziłam w swoich 15 l. donicach.

A 3 szt. postanowiłam ofiarować dalej Trzem małym osóbkom, które uwielbiają małe pomidorki Zrobiłam dla nich specjalne znaczniki Potem z mamami niech przesadzają do donic, jakie im będą pasować.

Na koniec, w popłochu cyknęłam zdjęcia, bo deszcz zaczął przeganiać mnie do domu. A tyle miałam planów ogrodowych na piątkowe popołudnie!

Ślicznie przygotowałaś pomidorki jako prezenty
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:28, 19 maj 2023

Do góry
amsonia

piwonia

LO

I "ogród leśny".

Zapłocie mocno się zazieleniło i dzięki temu znacznie wzrósł poziom ogrodowej intymności.

Ogród Muszelki 16:23, 19 maj 2023

Do góry
vita napisał(a)

Posadzisz pomidory w dzwonach?

Taaak, właśnie skończyłam sadzić. Odmiana 'Philovita' rośnie wysoko i wygląda dekoracyjnie. No więc, dostała dzwony

Posadziłam też odm. 'Tiny Tim'. To również jest pomidor koktajlowy, ale rośnie nisko. Od Reni dostałam 5 szt. 2 szt. posadziłam w swoich 15 l. donicach.

A 3 szt. postanowiłam ofiarować dalej Trzem małym osóbkom, które uwielbiają małe pomidorki Zrobiłam dla nich specjalne znaczniki Potem z mamami niech przesadzają do donic, jakie im będą pasować.

Na koniec, w popłochu cyknęłam zdjęcia, bo deszcz zaczął przeganiać mnie do domu. A tyle miałam planów ogrodowych na piątkowe popołudnie!

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:21, 19 maj 2023

Do góry
Martka napisał(a)

Mazowsze dziś lekko mokre, od jutra upały
Pomidory rosną i tyją na potęgę Wszystkie odmiany odpaliły niczym petardy ❤️
Pozdrawiam, Haniu!

U nas dzisiaj mżawka i ciągnie chłodem po stopach. Prognozy też mam dobre.
Moje pomidory wciąż w skrzynkach wysiewnych. Bałam się je wsadzać do gruntu przed wyjazdem. Dzisiaj aura zniechęca do dłubania w ziemi. Może jutro trafią w miejsca docelowe.
Z lekka nabrałam wątpliwości do tegorocznych sukcesów w uprawach gruntowych. Szpinak jest dorodny, dymka rośnie ładnie, a co będzie z resztą to znak zapytania. Pory i selery prawie nie przyrastają. Za zimno. Trzymam się mojej teorii, że w warzywniku zawsze coś się uda.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:08, 19 maj 2023

Do góry
Magara napisał(a)

Postaram się zaraz albo jutro priva skrobnąć żeby Cię wyprowadzić z błędu

Fajnie, że wróciłaś po fajnych wakacjach Myślę, że ogród cieszy bardziej jak się od niego choć na chwilę oderwiemy

Dziękuję za poświęcony czas na skrobanie.
Ogród cieszy zawsze. Jest. I to jego największa wartość. Zawsze coś w nim rośnie.

Orliki się zbierają do występu na scenie głównej.

Azalie zakwitły i rdest.

Czosnki się zagłówkowały.

Po kilku latach zmężniała mi wietlica japońska. Wciąż jej jednak trzeba szukać z lupą.

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 16:00, 19 maj 2023

Do góry
Lawenda w żwirze

Takie też mam, ku pokrzepieniu serc

Figi rosną

Pigwa

Serduszka

Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 15:55, 19 maj 2023

Do góry
Fleszu napisał(a)
z mojego doświadczenia nie ma sensu kupować takich większych już drzewek, bo ukorzenianie ich trwa 2-3 lata, dopiero po tym czasie widać że zaczynają mieć jakieś większe przyrosty, o ile drzewo nie padnie w międzyczasie. Lepiej kupić mniejsze za 30% ceny dużego i ono przez 3 lata dogoni to duże.

w tej kwestii cierpliwość jest złotem wiem to po własnych błędach. Sporo już drzew posadziłem i żadne duże nie przyjęło się dobrze a wszystkie mniejsze bez probolemu.

A jaki jest realny przyrost doorenbosów i jaki finalnie osiągają obwód pnia?
Mam na działce buki i sosny czarne i generalnie o wiele bardziej podobają mi się brzozy brodawkowate i wielkością pasowałyby do pozostałych, ale im starsze tym bardziej zwisają im gałęzie i to mogłoby nie wyglądać za estetycznie w grupie 5 drzew. No i sąsiedzi by nie byli zadowoleni ze śmieciuchów

Z mniejszych do wyboru mam te doorenbosy stojące w drugiej linii za brodawkowatymi. Knypki, ale już dobrze przekorzenione z dużymi dorodnymi listkami. Po jakim czasie osiągną obwody jak te brodawkowate? Dla porównania widziałam, że te większe doorenbosy, które dopiero do donic w tym sezonie wsadzili prawie w ogole nie maja liści, wiec faktycznie troszke strach czy się przyjmą.

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 15:54, 19 maj 2023

Do góry
Kasya napisał(a)

O i tu same cudenka piwoniowe.
Piękne odmiany. I szybko ci kwitną. A może ha mam późniejsze.
Ślimaki niestety i u mnie są. I to pełni ich
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 15:50, 19 maj 2023

Do góry
Kasya napisał(a)

Waw, ale cudna
I kolor i kwiat piękny
Moje piwonie jeszcze w pąkach.
Jedna taka majowa może za parę dni zakwitnie.
Anna i Ogród 2 15:28, 19 maj 2023

Do góry
Będę robić ogród koleżance. Mąż chciał wynająć firmę ale zrezygnował. Postanowili że wolą dać mi się wyszaleć .
Jestem po prostu przeszczęśliwa

Muszę sprawdzić ph gleby i pomierzyć.
Jedyna co udało mi się na szybko zrobić to zdjęcia tyłu bo tam najwięcej pracy będzie.

Konieczne jest osłonięcie od sąsiadów. Jest trochę iglaków więc muszę wypełnić luki.

Tu są jałowce. 4 wyglądają jako tako ale te po prawej stronie szpaleru to będą do wycięcia. Wydaje mi się że ich słaba kondycja ma coś wspólnego z rosnącym tam orzechem włoskim. To ten z ciętymi gałęziami.
Tu będę miała największy problem bo nie wiele roślin daje radę rosnąć pod orzechem a co dopiero znaleźć coś większego co zasłoni płot. Muszę to dobrze przemyśleć

A tu szpaler świerków sąsiada. Tu sprawa osłocięcia jest załatwiona.
Ogród z zegarem 15:24, 19 maj 2023

Do góry
Danusiu, kilka roślin przez psy też straciłam. A klony rosną u mnie w pełnym słońcu. Na razie rosną dobrze

Bożenko, Aneta, kukliki rzeczywiście robią teraz robotę

Jola, ta inna część klona jest żywa, nic nie usycha.
Nie pamietam czy jak puszczał liście, to było widać różnicę, ale chyba jeszcze nie. Dopiero jak się rozwijały.

Niestety nie mam zdjęcia (albo nie mogę znaleźć) tego klona z zeszłego roku. Ale znalazłam na stronie sprzedawcy. To mój klon.
W każdym razie tak wyglądał.

A tak wyglądają pędy (te jaśniejsze „plamy” to drewniejące kawałki)

Anna i Ogród 2 15:14, 19 maj 2023

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Zakupy, zakupy, zakupy...
Dużo tego. Robisz nową rabatę?
Piękne pokazałaś przykłady drzewek bonsai z wisterii.

Nie nie robię nowej rabaty. Wszystkie te rośliny (prócz hortensji) będą wypełniaczami luk pod sosną himalajską i magnolia. Rosną mi tam chwasty a wolę fajniejsze rośliny.

Hortensja dębolistna pójdzie na rabatę cienistą pod orzecha włoskiego bo rodki nie dają tam rady.
Chwasty w trawniku 14:55, 19 maj 2023

Do góry
Witam, mój trawnik zaatakowała wiechlina roczna, jestem troche załamany bo nie moge znaleźć nic konrektnego na tego chwasta.

Wiem, że dużo ludzi się z tym boryka i proszę o porady: jaka chemia i co robić

Dzięki!!

Małymi krokami-Ogród Wioli 14:50, 19 maj 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Nowe rabaty nabierają masy
W deszczu kolory mega soczyste,uwielbiam !

Cudnie to miejsce wymyśliłaś i wykonałaś
Szybko wystartowały czosnki. U mnie jeszcze w pąkach.
Anna i Ogród 2 14:48, 19 maj 2023

Do góry
Dziś kolejna paczka
Hortensja dębolistna 'Snow Queen'

Jasnoty ale 'Beacon Silver'

I kalamita mniejsza 'Marvalette White'

Jasnota w porównaniu z wczorajszą to mikrus ale jedna kosztowała 8zł a druga 15zł
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 14:29, 19 maj 2023

Do góry
daredevil napisał(a)
Niektóre lawendy niedlugo zakwitną?? W polowie maja? Hmmmm

Piękne!, u mnie prawie wszystkie lawendy jakieś takie biedne w tym roku, zwłaszcza te starsze, kilkuletnie w miarę ładnie rosną tylko te sadzone rok temu, choć do tych Twoich dużo im brakuje. a 2 krzewy w skalniku w ogóle suche jak w styczniu.
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 14:23, 19 maj 2023

Do góry
A teraz główna atrakcja
Było

I jest

Widać różnicę?
Grab - Carpinus 14:21, 19 maj 2023

Do góry
z czasem dół też się zagęści, mój tak samo wyglądał w 2021 a teraz już jest taki. Tnij 2 a nawet 3 razy w roku wszystkie dłuższe pędy dodatkowo podsyp azofoską albo innym nawozem azotowym i dbaj żeby nie miał zbyt sucho.

Ja przycinam w lutym, czerwcu i sierpniu/wrzesniu.

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 14:20, 19 maj 2023

Do góry
Zakupiłam hortensję strong Annabelle i to ona mnie zmobilizowała do wycieczki bo to dla mamy na dzień matki. Nie wiem czy się ucieszy ale ma taki cienisty kącik nie zagospodarowany. Tak mi się tam widzi Annabelle że musiałam :⁠-⁠D
Oto ona

Teraz sobie myslę że pasowała by do niej hakonka i chyba odstąpię kawałek z tej co dostałam od Helen. Albo do kompletu mama dostanie hakonkę muled winę którą również zakupiłam podczas ostatniej wizyty w szkółce. Tylko czy w cienistym miejscu pokaże oba swój urok? Pięknie ma się przebarwiać.
April podbija las... 13:57, 19 maj 2023

Do góry
Świetnie wygląda ten Twój las w delikatnej mgle .
To jest fajne ujęcie jak z zaczarowanego lasu

Tą rabatę też lubię , są klony, są hakonki, jest dużo odcieni zieleni

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies