Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród Agi - trudne początki 08:31, 07 cze 2013

Do góry

Tutaj posadź trzy kulki Thuja Danica, lub kulki z cisa, albo Thuja 'Golden Tuffet" - jest wesoła i ma łądny kolor. ożywi tę kopozycję.
Ogród Agi - trudne początki 08:29, 07 cze 2013

Do góry

Na tej lewej rabatce masz wszystko zielone, to smutne jest. Pod modrzewiem stwórz kompozycję z trzmieliny żółtej a obok może żurawki Berry Smoothie? one takie optymistyczne są w kolorze

Albo od płotu 3 szt Platycladus orientalis Aurea Nana a przed nim różowe żurawki, a na brzegu inny kolor np. pomarańczowy, lub na odwrót.
Ogród Agi - trudne początki 08:26, 07 cze 2013

Do góry
Witaj, ten garaż sąsiada to bardzo trudne miejsce, bo nie wiadomo, czy pozwoli coś na niej puścić. Najlepiej byłoby ją całkowicie ją zasłonić, bo takie malutkie kratki-krateczki wprowadzają tylko chaos.

Jeśli się da to ja nawet bym albo:
-po całości wsadziła tuje Smaragd, bryły mają małe, zmieszczą się, wyrosną wysoko i zapomnisz o tej ścianie, będzie ściana, ale zieleni
Bo cokolwiek byś nie zrobiła, to i tak ściana będzie dominować i koniec.
Ta ściana fatalnie wygląda, bo są zacieki. Jest wielka, po prostu przytłacza.

Albo jak radzi Beatka, stwórz na całości kratownicę i posadź szybko rosnące pnącze (winobluszcz pięciolistkowy) który wejdzie na ścianę, ale jesienią spadną liście i będą wisiały tylko "sznurki" czyli gołe pędy. Poza tym winobluszcz jest ekspansywny, więc może sąsiadwi zniszczyć budynek, Będzie kazał go zerwać.

Inna opcja Hedera czyli bluszcz, jak ja mam na murze, a w nim róże i powojniki, to chyba najlepsza opcja obok tuj,

Drzewa? Śliwy wiśniowe? musiałąbyś je na płąsko przycinać, może graby lub buki na płąsko prowadzone.
Pod nimi pasują hortensje bukietowe Limelight.

Wszystko wymaga wielkich wysiłków budowlancyh oprócz tui, które w sumie nie są takie najgorsze w tym akurat przypadku, zwłaszcza Smaragdy.
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - czerwiec 2013 00:28, 07 cze 2013

Do góry
Aniu, popatrz po tych co się zgłosili, czy są z Twoich okolic
Kłopoty - problemy z trawnikiem 00:26, 07 cze 2013

Do góry
Da się, trzeba skosić prawie po ziemi czyli nisko, oczywiście dobry nawóz i lanie wody. I poprawi się.
Ogród w Tarnowie 00:24, 07 cze 2013

Do góry
Dobrze, że mi antenę naprawili wczoraj
Rozpoznawanie traw 22:01, 06 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To może być Anemanthele lessoniana, mam ją. Ale 100 % nie wiem.

Danusiu kochana, dzięki wielkie
Tak to ta trawka - pooglądałam w google
Inna nazwa: Stipa arundiancea.
Czyli jednak stipa

Niestety wymarza (do -17C) - muszę ją potraktować jako jednoroczną.
Chelsea Flower Show 2013 21:23, 06 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Łąka z ostnicami

To jest okropne
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:25, 06 cze 2013

Do góry
Tylko niemądry może zalecić wapnowanie, że prawdopodobnie jest za kwaśna gleba. Najpierw ją trzeba zbadać, pobierz próbkę i zbadaj, ale wg mnie to zbytnio nie wpłynie na poprawę. Topsin tak.

A może gleba zbyt zasadowa akurat jest.?

To jakby komuś aplikować środki na nadciśnienie, a on ma niedociśnienie, Obniżysz lekami i kaput..
Otwarte ogrody Józefów koło Warszawy 2013 17:20, 06 cze 2013

Do góry
Napisz do Haiki (Haika).
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - czerwiec 2013 17:16, 06 cze 2013

Do góry
Podam jak dojechać na pw,

nie pytajcie legalnie w necie jak do kogoś dojechać, adres telefon itd tego się nie podaje bo to będzie już na zawsze zapisane w google, nawet jak usunie się ten post, to nierozsądne jest

Każdy jest zapisany kto przyjedzie i wyślę na pw adres.

Godzina jest podana na pierwszej stronie tego wątku

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3267-swieto-roz-w-ogrodzie-nie-tylko-bukszpanowym-2013
Ogród u Mayi 16:31, 06 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Miodówka bukszpanowa, stosuj Mospilan, czytaj art, na stronie głównej po tagiem buszkpan, to normalne o tej porze, oprysk pomoże.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/5-uprawa-bukszpanow

Danusiu jeszcze jedno. Czy ja moge je podlewac dopalaczami ( takie moje ludzkie stwierdzenie na dokarmianie buxusikow ) po tym spryskaniu przeciw szkodnikom?

Ogród u Mayi 16:30, 06 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ciężka sprawa, musisz wybrać ile się da ziemi, przytargać w workach dobrą ziemię, poszukać tui lub grabów lub sadzonek irgi błyszczącej, podsypać dobrze w korzenie, założyć linię kroplującą, żeby miały wodę i będą rosły.

Szmata jest wstrętna, nie wiem co bym zrobiła, chyba bym mur obok postawiła na swojej działce albo wysoki, drewniany płot.

Wezwij sąsiada na piśmie do zdjęcia tej szmaty. To nie jest normalne.

Myslelismy z M o tujach prosty plot piekny zielony . Ale skoro ten facio mi wczoraj powiedzial niechetnie ze nie chce Tuji to co trzeba zrobic by nie przechodzily do niego. Sila rzeczy beda przelazic przez ta cholerna szmate.

Mam w glowie jeszcze jedna dyskusje w stylu konfrontacji. Poprostu kategorycznie powiedziec albo woz albo przewoz.

Danusiu musi byc cos zimozielonego i nie duzego. Ja tak chcialam ladnie zrobic ze gdyby te Thuje byly u sasiada to ja bym sobie po swojej stronie ciela on po swoejej, dolem bym dala jakies trzmielinki i wszystko to wokol bialych kamieni...Ale teraz to poprostu nie widze swiatelka w tunelu.

Musze zlapac tego sasiada i musimy dojsc do porozumienia bo sie wykoncze nerwowo.
Ogród u Mayi 16:24, 06 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Widziałam u Sylwii, że pisałaś o obrywaniu młodych przyrostów u różaneczników. Że będziesz to robić. Nie róbcie dziewczyny na ślepo tego, co ktoś robi całkiem w innym celu.

Cel tu jest najważniejszy i otóż Sylwia obrywa bo ma krzewy rzadkie, ale też jednocześnie duże i jednocześnie chce je zagęścić w środku. Obrywanie temu służy, żeby wypuszczały młode w środku i zagęszczały.

Normalnie co roku tego się nie robi.

Więc, u różaneczników wyłamujemy kwiatostany oczywiście i to służy temu, że od razu z kątów wybijają młodziutkie przyrosty, które dają nam krzew duży i ładny, taki jak ma być. Gałazki młode zostawiamy

Odmiana o białych kwiatach "Cunningham's White' i Rhododendron yakushimanum są z reguły bardziej zwarte i kuliste - taką mają urodę - inne czasem rosną pokracznie, gdzieś tam wybije jakaś gałąź, którą oczywiście można uciąć jeśli zakłóca pokrój krzewu, ale nie ślepo ciąć bo ktoś tnie... lecz całkiem w innym celu.

Podsumowując, przeczytajcie po co się tnie różaneczniki.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/369-jak-ciac-rozaneczniki

Tak Danusiu, ja tylko oberwalam kwiatostany wylamujac je delikatni i staralam sie by nie uszkodzic nowych listkow. Ja mam bialego RH CW i jestem zadowolona i napeno na jednym sie nie skonczy. Bedzie ich wiecej Teraz musze go powiekszyc dlatego nie obrywam listeczkow.
Ogrodowe komplety mebli 16:12, 06 cze 2013

Do góry
Wszystko zależy w jakim stylu chcesz urządzić kącik wypoczynkowy. No i cena też gra rolę i albo coś Ci się podoba bo to widziałeś i akceptujesz cenę, albo szukasz w necie po grafikach i znajdujesz odpowiedni sklep i cenę tych mebli.

Gdzie kupować? To jak z samochodem, jednych stać na drogie meble z zagranicy, inni polują na wyprzedaże w marketach.

Ja swojej ławki szukałam 5 lat zanim znalazłam kto ją sprowadza, bo chciałam konkretny model.

Mam nadzieję, że nie chcesz tutaj teraz wrzucać linków do kolejnych sklepów, tego nie robimy, to nie ranking sprzedawców. Tutaj pokazujemy jakie mamy meble w swoim ogrodzie.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 16:05, 06 cze 2013

Do góry
To przędziorki, zastosuj Talstar.
Rozpoznawanie traw 16:04, 06 cze 2013

Do góry
Gabisia napisał(a)

To może być Anemanthele lessoniana, mam ją. Ale 100 % nie wiem.
To właśnie tu 16:02, 06 cze 2013

Do góry
Pierwsze dwa - Mariesii
Bajszowe klimaty 15:35, 06 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ruta.

Gardenarium właśnie zrobiłam z niej nalewkę - już wcześniej sama odkryłam, ale dziękuję i pozdrawiam.
Bajszowe klimaty 15:32, 06 cze 2013

Do góry
bajsza napisał(a)

Ciągle nie wiem co to za roślinka, może ktoś pozna?

Ruta.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies