Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

NewLife w ogrodzie 11:02, 01 maj 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)
No to masz tych przemyśleń trochę
ale i krzewy już jakieś są. i hiacynty, jakie ładnie kolorystyka dobrane .suuper!!

Dziękują Aniu.
Miałam ich ze 30 sztuk. Wszystkie z B i wszystkie zeszły. Jesienią zacznę powiększać kolekcję o inne cebulki.
Poza hiacyntami posadziłam jeszcze 4 czosnki i teraz czekam na nie bardzo. Już mają spore pączki.

Zana napisał(a)
Śliczne te hiacynty! A przy tych bukszpanach nie można pomniejszyć o pól metra? Możesz wkleić zdjęcia tego bzu Sutherland Gold? Też go mam, biedaki dwie sztuki męczą się drugi rok w doniczkach, a ja nie mogę się zdecydować czy chcę je mieć czy jednak się ich pozbyć. Kupiłam je w porywie ... no właśnie sama nie wiem w porywie czego i teraz problem mam.

Anula, przy bukszpanach jest jakiś metr i trochę zapasu, ale przed nimi chciałam jeszcze zapełnić rabatkę trawkami niskimi czy mniejszymi kuleczkami, więc troszkę słabo. A tak w ogóle to ja je posadziłam za daleko od siebie i teraz będę kombinować, jak je jakoś zespolić w kompozycję. To znaczy, rosły blisko siebie, ale jak je przycięłam dosyć stanowczo, to okazało się, ze sporo miejsca pomiędzy nimi.
Według mnie bez jest śliczny. Nie wiem, czemu się wahasz, co z nim zrobić. Ma niesamowite liście. Sama zobacz.

W zeszłym roku zakupiłam na A malutką sadzonkę a w tym roku już ma ponad pół metra. Waham się czy zostawić jako krzaczek, czy zacząć formować na drzewko. Pewne jest, że chcę je przenieść na te moje obszerne rabaty.
Ogród wyrozumiały 10:56, 01 maj 2016

Do góry
Olili napisał(a)
Proszę wypowiedzcie się czy w tym kierunku to może mieć sens?

Poczytałam...
I dorzucam swoje spostrzeżenia:
- myślę, że jeśli masz miejsce,to warto wysłonić siatkę/płot czymś zimozielonym, np. cis, zywotniki, zawsze będziesz już miała odpowiednie ramy i zimą będzie ładnie. Choć ta rabata z werją z kulkami jest chyba dość wąska, więc faktycznie chyba tylko coś pnącego na siatkę... A tuje sąsiada urosną i zrobią tło
- czy wersja z dosadzonymi brzozami upadła? Bo mi się ona podobała. Do tego jakieś trawy i byłoby ok.
- dlaczego przed limkami nie chcesz rozchodników? Rozumiem, że nie żurawki, bo są problemowe, ale rozchodniki rosną same i przez cały rok (no, oprócz wiosny po wycięciu) ładnie się prezentują.
- kulki bym zdecydowanie pogrupowała, jak to zrobiłaś. To bukszpan? Przymie się bez problemu DO tego coś kwitnącego - mi ostatnio po głowie jeżówki chodzą...

To się namądrzyłam...
Tu narazie jest ściernisko... 10:55, 01 maj 2016

Do góry
To już ostatnie fotki tulipanów bo zaczynają przekwitac. Ale w słońcu pięknie się otworzyły i musiałam to uwiecznić
Ogród dla moich synków 10:55, 01 maj 2016

Do góry
Białe tulipany deszcz połamał niestety

późniejsze zaraz zakwitną
Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 10:54, 01 maj 2016

Do góry
Kasia ma w swoim ogrodzie ciekawe miejsca i zakątki, którym dodają uroku różne wyszukane stylowe dodatki

te gąski są śliczne

albo szkolna ławeczka

stare sprzęty domowego użytku w miniaturze

Ogród z rzeźbą 10:53, 01 maj 2016

Do góry
Zana napisał(a)

Pani pod magnolią też odwróciła wzrok

Fajna historia transportu drzewek Niech szybko i zdrowo rosną
Ogród dla moich synków 10:51, 01 maj 2016

Do góry
Wszyscy mają smardze, mam i ja

Wyplewiłam , jeszcze kancik muszę poprawić

Hosty łaskawie wychodzą

Hirutkowy raj:)) 10:44, 01 maj 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
Krysiu to absolutnie niemożliwe by wciąż robić tak pyszne sałatki, ja Cię proszę - mężowi wciąż opowiadam o nich, a ich nie robię.. daj mi na priv przepis na tą z makaronem ryżowym, była kosmicznie aksamitna

Bardzo mi milo,ale to zasluga moich mlodych wspolpracowniko po poludniu,koncze poranny napoj i mykam do ogrodu

Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 10:43, 01 maj 2016

Do góry
Relacja z wczorajszego spotkania u Kasi-Luizy.
w skrócie - podziwiamy ogród Kasi:

teraz czas się posilić, Kasia zrobiła pyszności, a część pyszności my przywiozłyśmy

Potrzebna pomoc do zagospodarowania mikroogródka w szeregowcu :) 10:35, 01 maj 2016

Do góry
A może znalazłabyś miejsce na bambusa? Ja się zakochałam, ale z różnych względów muszę sobie go na razie darować. Co do mebli z palet to mam i polecam O! Znalazłam nawet fotki z poduchami
2,5 tys. m stepu u Marty .... do zagospodarowania 10:32, 01 maj 2016

Do góry
Jestem po wertykulacji działki, grabienie zajęło mi 2 dni od rana do wieczora, a to efekt(prawie wszystko to mech):

Ostatecznie niewiele trawy zostało, ale wygląda to już dużo lepiej (czyściej) .
Powyrywałam też trawę z między płyt chodnikowych i mech i wycięłam krawędzie trawnika.

Dzisiaj zabieram się za tą rabatę pod płotem.

Moja "przyziemna" :) pasja 10:29, 01 maj 2016

Do góry
Wczoraj nie poszalałam w ogrodzie. Spryskałam jedynie nawozem choiny, cisy i bukszpany.

Uporządkowałam też rabatę przy ściance. Tymczasowo, zanim nie doprowadzę tu wody, przeciągnęłam pod nią pas rozplenic.

System automatycznego nawadniania 10:25, 01 maj 2016

Do góry
Witam wszystkich jako nowo zarejestrowany użytkownik, a "gość" portalu od dłuższego czasu. Zwracam się z prośbą o weryfikację planu nawadniania. Sprawa wzięła się z tego, że musiałem zakopać betonowe szambo przed domem.
W związku z tym biorę się za założenie trawnika od nowa, a co za tym idzie również zainstalowanie automatycznego systemu nawadniania w części południowej przed domem, która zawsze cierpiała latem. Dom mam podpiwniczony w bliskiej okolicy Wrocławia i jako źródło wody posłuży mi początkowo wodociąg 3/4 cala 3,8 bar, ale chciałbym przyszłości użyć wody ze studni po dobraniu odpowiedniej pompy.
Tak to wyglądało przed rozkopaniem.
Odwiedziłem hurtownię która ma w ofercie wyroby Hunter'a i Rain Birda. Sprzedawca pomógł nieco w doborze oraz rozmieszczeniu spryskiwaczy. Wszystkie statyczne. Dobrał 3x dysze rotator MP1000 oraz dysze VAN 10, 12 i 18, które już zakupiłem. Jednak po analizie na rysunku nie wydaje mi się, że jest to wystarczające.
Na nawodnieniu części za drugim płożącym iglakiem nie zależy mi obecnie ponieważ tam nie miałem problemu z wysychaniem trawy ale przyszłościowo kto wie? Skrzynkę przyłączeniową planuję założyć w zaznaczonym na planie miejscu poboru wody.

Proszę o pomoc w weryfikacji planu, nie bardzo wiem jakie średnice rur zastosować i jak stworzyć obwody łącznie z tym rezerwowym na przyszły rozwój. Chciałbym zdążyć wykonać roboty do połowy maja. Z góry dziękuję za pomoc!
Prawie - jak ogród 10:24, 01 maj 2016

Do góry
Jeszcze pochwalę się kostrzewą. Też miała dostać eksmisję na rzecz brązowej turzycy, ale się skubana wybroniła. Po wiosennym wycięciu jako pierwsza tak mocno i ładnie przyrosła. Pojawiają się już nawet kłosy...

Ruszyły red barony...

I klon crimson centry...

Ogród z rzeźbą 10:23, 01 maj 2016

Do góry
Zana napisał(a)
I teraz chwila prawdy, czyli miejsce gdzie je ulokowałam: tzw. rabata pod ruderą czyli rudera w całej okazałości!
Widok z tarasu:

Widok na wprost (tuje będę jeszcze dosadzać):

No i czar prysł! No właśnie takie coś mam za płotem i muszę z tym żyć! Jak żyć? Pytam się.
Dlaczego Nigry:
- bo mi się podobają
- bo chciałam drzewa, które nie urosną wysokie, od tej strony pada słońce i wysokie drzewa dawałyby zbyt dużo cienia, a cienia też ci u mnie dostatek.

Wątpliwości jakie mną targają, to czy one tam w ogóle pasują. Pociesza mnie to, że za siatką rosną jeszcze jakieś klony, które tam się dziko wysiały i jak rozwiną liście to będzie trochę bardziej w plecach zielono.

A teraz proszę o komentarze, wszelkie

Uśmiałam sie z transportu Nigry Kochamy tych naszych M ale oni tacy sami nieporadni

Nigry to znakomity pomysł na zasłonięcie rudery. One szybko rosna. Na moim osiedlu jest olbrzymi chyba 5 metrowy zywopłot osłaniający posesje . Nie ma wiecej niz 8 lat , tyle ide dom.
Moje Pissardi ciete co roku ze dwa razy maja juz wysokosć chyba 3-4 M a sadziłam nisko szczepione
Będzie git!!! To znakomity pomysł na ozrsloniecie domu a w nogach mozesz im zrobić piekne nasadzenia

Tylko czy ta po lewej nie bedzie wchodzić na korone magnoli?

Prawie - jak ogród 10:19, 01 maj 2016

Do góry
Queeny jeszcze w pąkach, choć kolor już widać

I moje ulubione zurawki lime marmoleade. Choć, jak każde dość szybko się starzeją i te sadzone na samym początku już musiałam wymienić. Wycięłam wszystkie stare liście, to, co widać, to nowe przyrosty

Nasz przydomowy ogródek 10:17, 01 maj 2016

Do góry
Miłego świętowania!

Gliniasto, skarpiasto i wietrznie. 10:16, 01 maj 2016

Do góry
Słonecznej niedzieli życzę. Pa.

Prawie - jak ogród 10:12, 01 maj 2016

Do góry
Trochę zdjęć z ostatniego dnia kwietnia...

Migdałka co roku planuję wyrzucić z tej rabaty, ale wiosną znów mnie zachwyci ... i zostaje...

I janinowe tulipany Claudia. Wreszcie zakwitły

Tu w miejscu bardziej zacienionym dopiero się rozchylają...
Gliniasto, skarpiasto i wietrznie. 10:12, 01 maj 2016

Do góry
Słoneczna pogoda pozwoliła na pracę w warzywniaku. Może kiedyś doczekam się na piękne skrzynie. Póki co musi wystarczyć kawałek płaskiej powierzchni.

A na porzeczkach przed wawywnikiem jak co roku mszyce już harcuja.
I jeszcze za płotem - jaki cudny trawnik! Niestety to sąsiada
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies