NewLife w ogrodzie
11:02, 01 maj 2016
Dziękują Aniu.
Miałam ich ze 30 sztuk. Wszystkie z B i wszystkie zeszły. Jesienią zacznę powiększać kolekcję o inne cebulki.
Poza hiacyntami posadziłam jeszcze 4 czosnki i teraz czekam na nie bardzo. Już mają spore pączki.
Anula, przy bukszpanach jest jakiś metr i trochę zapasu, ale przed nimi chciałam jeszcze zapełnić rabatkę trawkami niskimi czy mniejszymi kuleczkami, więc troszkę słabo. A tak w ogóle to ja je posadziłam za daleko od siebie i teraz będę kombinować, jak je jakoś zespolić w kompozycję. To znaczy, rosły blisko siebie, ale jak je przycięłam dosyć stanowczo, to okazało się, ze sporo miejsca pomiędzy nimi.
Według mnie bez jest śliczny. Nie wiem, czemu się wahasz, co z nim zrobić. Ma niesamowite liście. Sama zobacz.
W zeszłym roku zakupiłam na A malutką sadzonkę a w tym roku już ma ponad pół metra. Waham się czy zostawić jako krzaczek, czy zacząć formować na drzewko. Pewne jest, że chcę je przenieść na te moje obszerne rabaty.
W związku z tym biorę się za założenie trawnika od nowa, a co za tym idzie również zainstalowanie automatycznego systemu nawadniania w części południowej przed domem, która zawsze cierpiała latem. Dom mam podpiwniczony w bliskiej okolicy Wrocławia i jako źródło wody posłuży mi początkowo wodociąg 3/4 cala 3,8 bar, ale chciałbym przyszłości użyć wody ze studni po dobraniu odpowiedniej pompy.
Tak to wyglądało przed rozkopaniem.