Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

ryska 22:07, 15 maj 2016

Taka refleksja na dzisiejszy zielonoświątkowy dzień. Mam ciocię Zosię, ma prawie 80 lat. Przy okazji składania życzeń podpytałam jak wyglądało to święto w jej dzieciństwie. To był bardzo radosny czas. Bielono domy, palono ogniska, dzieci biegały po mokradłach za tatarakiem którym przystrajano wejścia do domów i wnętrza. Za każdym świętym obrazkiem była wkładana gałązka brzozowa. Jednym słowem wielka radość, że przyroda budzi się do życia. W naszym regionie już tej tradycji nie ma a czy w Waszych regionach pozostało coś z tych pogańskich, magicznych obrzędów?
Nallar 22:21, 15 maj 2016

ryska napisał(a)
Taka refleksja na dzisiejszy zielonoświątkowy dzień. Mam ciocię Zosię, ma prawie 80 lat. Przy okazji składania życzeń podpytałam jak wyglądało to święto w jej dzieciństwie. To był bardzo radosny czas. Bielono domy, palono ogniska, dzieci biegały po mokradłach za tatarakiem którym przystrajano wejścia do domów i wnętrza. Za każdym świętym obrazkiem była wkładana gałązka brzozowa. Jednym słowem wielka radość, że przyroda budzi się do życia. W naszym regionie już tej tradycji nie ma a czy w Waszych regionach pozostało coś z tych pogańskich, magicznych obrzędów?

Tak, dzisiaj łaziłam po mokradłach bo ogródek pływa, i nie za tatarakiem a za ślimakami, mam dość deszczu.
A tak na poważnie to chyba już nic z tego nie pozostało, przynajmniej tu gdzie mieszkam.
Anda 12:15, 16 maj 2016

Niestety tu gdzie mieszkam też już takich tradycji nie ma. Tylko 1. maja w niektórych miescowościach stawiane jest drzewko majowe. Co prawda są teraz akurat Zielone Świątki i mamy tu wolne, ale jedynie jarmark jest organizowany. W telewizji tylko widziałam że w Hesji na wsiach jest jeszcze organizowany pochód z panem majowym (coś jak Marzanna w PL). Ten pochód symbolizuje zwycięstwo lata na zimą. Maimann zbiera daninę od mieszkańców wsi, która potem jest wspólnie spożywana podczas festynu. Wg tradycji powinien być organizowany przez kawalerów danego rocznika.

W Wielkopolsce nie wiem jak jest, ale w moim mieście rodzinnym nie pamietam, aby coś sie w tym czasie działo.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Makusia 15:49, 16 maj 2016

Renato,
piękny ogród. Jak przeglądam Twój wątek, to zastanawiam się, czy się rozpłakać, że u mnie taka nędza, czy nabrać otuchy, że jednak można?
Cudnie!
ryska 23:22, 16 maj 2016

Ewo-Nallar, Ewo- Ando dziękuję za Wasz głos w odtwarzaniu wspomnień.
W prezencie zdjęcia bukietu z przypadku ( wiatr wyłamał pęd orlika).
Dodałam je goździkom do towarzystwa.
ryska 23:25, 16 maj 2016

Makusia napisał(a)
Renato,
piękny ogród. Jak przeglądam Twój wątek, to zastanawiam się, czy się rozpłakać, że u mnie taka nędza, czy nabrać otuchy, że jednak można?
Cudnie!

Witaj, bardzo mi miło. Znając życie żadnej nędzy nie ma a nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej Jutro u Ciebie zagoszczę a tymczasem zapraszam częściej i dziękuję
Donia72 07:22, 17 maj 2016

No proszę jak pięknie prezentuje się orlik w bukieciku
Iwk4 07:26, 17 maj 2016

Uśmiechnęłam się do orlika. U mnie tes w wazonie są kwiatki, jak przypadkiem się złamią. Tak mi szkoda zrywać. Wolę patrzeć w ogrodzie.
Nallar 09:01, 17 maj 2016

Dziękuję za bukiecik z przypadku W tym wazonie chyba wszystkie kwiatuchy prezentują się pięknie.
ryska 11:30, 17 maj 2016

Dorota fajnie, że zaglądasz, bo dawno Cię nie było.
Iwonko mam tak samo Nawet Mąż jak zobaczył moje tulipany zapytał- To znaczy, że co piątek już nie trzeba Ci będzie kupować kwiatków do wazonu? Tyle tu ich rośnie to sobie nazrywasz?
Ewo masz rację, bo wazon jest cudny. Licytacja życia