Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 06:00, 17 maj 2016

Dziewczyny, byłam w niedzielę na wycieczce w Muszynie (ogród sesnoryczny). Dorobili tam teraz taką nową część, bardzo ładne, przemyślane nasadzenia. Mam wielką prośbę o identyfikację dwóch traw. Były piękne, i chciałabym je kupić ale nie wiem co to

Nr 1: Dość wysoka, żywotna kępa. Wygląda trochę jak miniaturowe liliowce. Ale to chyba nie są one ..

Nr 2: Jasnozielona, pięknie rozrośnięta. Sesleria jesienna??

Poza tym zakochałam się w tawułach i berberysach. Jest ich tam mnóstwo i są piękne! A jak zakwitną łany lawendy, to chyba tam zamieszkam Koleżankom z moich okolic polecam na wycieczkę A i są jeszcze ogrody biblijne, z mnóstwem grabów i róż. Też ładniutkie i bardzo zadbane.
iwka 08:22, 17 maj 2016

a ta pierwsza to takie lekkie, miękkie liście ma? podobna do kłosownicy leśnej. Tu chyba bardziej na słońcu i takie jaśniejsze liście właśnie ma, w cieniu soczyście zielona.
jolka 08:41, 17 maj 2016

iwka napisał(a)
a ta pierwsza to takie lekkie, miękkie liście ma? podobna do kłosownicy leśnej. Tu chyba bardziej na słońcu i takie jaśniejsze liście właśnie ma, w cieniu soczyście zielona.

Tak Iwonka, ma miękkie liście, soczyste. Jej jej dużo w kępie, że tak się wyrażę Patrzę w googlu.. hmm, może to być to!! Dzięki!!
iwka 08:50, 17 maj 2016

jolka napisał(a)

Tak Iwonka, ma miękkie liście, soczyste. Jej jej dużo w kępie, że tak się wyrażę Patrzę w googlu.. hmm, może to być to!! Dzięki!!
szkoda, że się nie dogadałyśmy wcześniej, multum siewek mam tzn jeszcze nic straconego
jolka 09:02, 17 maj 2016

iwka napisał(a)
szkoda, że się nie dogadałyśmy wcześniej, multum siewek mam tzn jeszcze nic straconego

Muszę u Ciebie poszukać, jakoś wcześniej nie zwróciłam uwagi na tę trawę. Dopiero w tej Muszynie tak mnie oczarowała. Faktycznie szkoda, że się nie dogadałyśmy wcześniej.

Edit: taką u Ciebie znalazłam:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5591-od-nowa-na-przekor-wszystkim?page=29
piękna jest !!
iwka 09:04, 17 maj 2016

jolka napisał(a)

Muszę u Ciebie poszukać, jakoś wcześniej nie zwróciłam uwagi na tę trawę. Dopiero w tej Muszynie tak mnie oczarowała. Faktycznie szkoda, że się nie dogadałyśmy wcześniej.
u mnie nie szukaj, mało ją pokazuje bo rośnie w miejscu, którego prawie nie pokazuję U Malkul w wizytówce zobacz.
jolka 09:08, 17 maj 2016

iwka napisał(a)
u mnie nie szukaj, mało ją pokazuje bo rośnie w miejscu, którego prawie nie pokazuję U Malkul w wizytówce zobacz.

No właśnie mało pokazujesz, bo na pewno bym wcześniej znalazła.
Ale i tak ją namierzyłam Łatwo się rozmnaża??
Zerknę w szkółkach na miejscu, jak będę wracać z pracy.
Może uda mi się gdzieś lokalnie kupić.
iwka 09:18, 17 maj 2016

jolka napisał(a)

No właśnie mało pokazujesz, bo na pewno bym wcześniej znalazła.
Ale i tak ją namierzyłam Łatwo się rozmnaża??
Zerknę w szkółkach na miejscu, jak będę wracać z pracy.
Może uda mi się gdzieś lokalnie kupić.
kupiłam 10, podzieliłam od razu na pół, wiosną sryliony siewek, bardzo łatwo się mnoży. Pielenie może być uciążliwe, ale rośnie w kępie, nie rozłazi się na boki. Po deszczach może się kłaść, w lipcu sierpniu ścinam i od nowa rośnie dumaj, mogę wysłać
jolka 09:24, 17 maj 2016

iwka napisał(a)
kupiłam 10, podzieliłam od razu na pół, wiosną sryliony siewek, bardzo łatwo się mnoży. Pielenie może być uciążliwe, ale rośnie w kępie, nie rozłazi się na boki. Po deszczach może się kłaść, w lipcu sierpniu ścinam i od nowa rośnie dumaj, mogę wysłać

Nie mam co dumać, już ją kocham
Jak nie znajdę, przyjdę żebrać

Kawa 09:55, 17 maj 2016

jolka napisał(a)

Fotki dostałam - dzięki eM. też namierzył jakąś inną firmę z NS.
Ale teraz sama zostałam, więc temat troszkę odsunięty w czasie. Wróci jesienią

uuu to długo
łączę sie w bólu
jakbyś sie na działce nudziła daj znać