Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

Pszczelarnia 20:06, 10 lis 2014

Do góry
Z powodu gości na jedzenie patrzeć nie mogę.. i nie zaglądam na bloga.. ale zajrzałam do Ciebie napisać, że na mojej fotce to kalina Eskimo.
Wilcza Góra 19:15, 09 lis 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Pokazesz mam nadzieję te piekne zdjecia kaliny?

Sebek już odpowiedział, dziękuję

Sebek napisał(a)

Kalina na 443
Ewo - zdjęcia jak zwykle zwalają z nóg - trudno oderwać od nich wzrok

dzięki Sebek...bardzo...
Wilcza Góra 13:13, 09 lis 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Pokazesz mam nadzieję te piekne zdjecia kaliny?

Kalina na 443

Ewo - zdjęcia jak zwykle zwalają z nóg - trudno oderwać od nich wzrok
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 21:45, 08 lis 2014

Do góry
kachat napisał(a)
Ewa42, potrzebuję krzewów, aby granice działki obsadzić, taki zielony płot odgraniczający od sąsiadów Dlatego muszą być dość wysokie, przynajmniej na 2-3 metry, ale też żeby mi się w chaszcze nie zamieniły, które któregoś dnia pochłoną mi działkę (aktualnie czeremcha próbuje nas wchłonąć :/ Może ktoś reflektuje na czeremchowe sadzoneczki..? Drzewka różnej wielkości, cała masa, chętnie oddam za cokolwiek innego co by mogło u mnie rosnąć).
Najfajniej by było posadzić zimozielone ekrany, ale różaneczników mam już dość, a nic innego nie pasuje Wokół całej działki mamy świerki, więc rośliny rosnące przed nimi musiałyby być w stanie znieść suchą glebę, dodatkowo osuszaną przez te drzewa. Postawiłam na irgę błyszczącą, derenie białe i kalinę hordowinę, ale EwaG wspomniała, że kalina to nie jest najlepszy wybór, więc już nie wiem...

u nas w leśnictwie w takie suche miejsca sadzą buki. U mnie w suszy sobie dobrze radzą- jak już się ukorzenią. Polecam taki zielony płot. I wymienia liście więc zimą nie jest goły. Teraz można tanio kupić sadzonki z gołym korzeniem.
Derenie białe to też dobre rozwiązanie bo szybko masz efekt. Jak ja swój przycięłam nisko wiosną to teraz na jesień ma ok 3m. tylko już jest bez liści. Na początku trzeba podlewać a potem sobie da radę nawet w piachu- u mnie rośnie w białym piaseczku
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 20:55, 08 lis 2014

Do góry
Ewa42, potrzebuję krzewów, aby granice działki obsadzić, taki zielony płot odgraniczający od sąsiadów Dlatego muszą być dość wysokie, przynajmniej na 2-3 metry, ale też żeby mi się w chaszcze nie zamieniły, które któregoś dnia pochłoną mi działkę (aktualnie czeremcha próbuje nas wchłonąć :/ Może ktoś reflektuje na czeremchowe sadzoneczki..? Drzewka różnej wielkości, cała masa, chętnie oddam za cokolwiek innego co by mogło u mnie rosnąć).
Najfajniej by było posadzić zimozielone ekrany, ale różaneczników mam już dość, a nic innego nie pasuje Wokół całej działki mamy świerki, więc rośliny rosnące przed nimi musiałyby być w stanie znieść suchą glebę, dodatkowo osuszaną przez te drzewa. Postawiłam na irgę błyszczącą, derenie białe i kalinę hordowinę, ale EwaG wspomniała, że kalina to nie jest najlepszy wybór, więc już nie wiem...
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 20:14, 08 lis 2014

Do góry
Dzięki EwaG! Berberysu pospolitego właśnie nigdzie nie mogę znaleźć, bo że wśród tych Thunberga nie ma takiego zielonego co potrzebuję to już się zorientowałam

Z wymienionych przez ciebie krzewów większość odpada niestety Potrzebuję opinii osób, które mają dane krzewy w podobnych do moich warunkach. Kwaśna, sucha ziemia, zimny klimat i cień. Wspominasz o dereniu - mam białego i jak na razie dobrze rośnie, w sumie 10 krzaczków. Te posadzone w tym roku zwieszają liście jak jest goręcej, ale starsze znoszą upały dużo lepiej. Ponoć kalina hordowina mogłaby dobrze u mnie rosnąć (wedle info z netu) ale czy ktoś już testował..?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:20, 08 lis 2014

Do góry
tu będzie zbierania i grabienia!
kalina śliczny bordowy kolor dostała, fajnie z żółcią tamaryszka

rozplenica Black, metasekwoja
i jak zwykle parnie na pergoli

Ogrodnik Mimo Woli cd 15:52, 07 lis 2014

Do góry
Ojejku jak u ciebie zasuwa ten wątek, wszędzie zwolniło a u ciebie gna....
Jożina widziałam - fajny ale zimno mi sie robi od samego patrzenia, cóz jak mus to mus...i w kałuzy porządek zrobic trzeba żeby mieć radoche z niej na wiosne.
U mnie kolory też słabe ale dzis urzekł mnie mój green carpet i go obfotografowałam w charakterze jednej jedynej "żarówy" w moim ogrodzie.
Klony licho sie wybarwiły wiec dobrze że chociaż on. Czekam jeszcze az moja kalina na pniu sczerwienieje i berberys janina. Czy twoja janina sie wybarwiła już ? bo moja zaczyna dopiero
Buziak zosatwiam i donoszę że cały czas jeszcze pojedyncza babcia jestem........czekamy.......
Wilcza Góra 14:58, 07 lis 2014

Do góry
Kalina koralowa / Viburnum opulus "Compactum"

zachwycam się nią nieustająco
...bo ona jest niesamowita...na samym blogu popełniłam już kilka postów na jej temat...

często polecam ją znajomym, poszukującym ogrodowych "perełek"

...bo jak nie szaleć za kaliną , która od wiosny zachwyca pięknymi, pachnącymi białymi, baldachowatymi kwiatami, do których lgną owady...

...bo jak nie czekać na setki błyszczących, czerwonych kuleczek, które wbrew informacjom podawanym w różnych źródłach (ostatnio w Mai), zdecydowanie przysmakiem ptaków.
Owocami kaliny zajadają się w Wilczej kwiczoły i kosy. A bażanty wręcz za nimi szaleją. Przelatują prze ogrodzenie tak długo, aż krzaki kalin nie opustoszeją całkowicie.

i na koniec....bardzo nieobiektywny argument

...bo połyskujące w słońcu czerwone owoce, pozwalają sobie zrobić bardzo malownicze zdjęcia...

a poniższe zdjęcie jest moim ulubionym, bo zdaje się mieć wyjątkowy II plan

Wilcza Góra 13:49, 07 lis 2014

Do góry
Viola napisał(a)
Wilcza, a tam za rudbekią, to co to za kalina? To owoce takie czerwone czy liście? Trawy wymiatają

to czerwone, to owoce kaliny koralowej "Compactum"

wstawię dziś jej galerię...a co...nie będzie tylko damą II planu ...

a trawy aktualnie mokną w Wilczej pada
Wilcza Góra 09:51, 07 lis 2014

Do góry
WilczaGora napisał(a)
CZARNA ŁEBKI C.D.
dziś kolejna, mała, jesienna galeryjka Rudbekia błyskotliwa (Rudbeckia fulgida)...nie wygląda już najlepiej, ale z takim towarzystwem (kalina koralowa) w tle...
według mnie...może być

Jury konkursowe wybiera ten zestaw !

Wilcza Góra 09:47, 07 lis 2014

Do góry
Wilcza, a tam za rudbekią, to co to za kalina? To owoce takie czerwone czy liście? Trawy wymiatają
Znowu na wsi 21:00, 06 lis 2014

Do góry
Joku napisał(a)

Kaliny też mam. Ostatnio olbrzymią radość sprawiła mi kalina bodnantska "Dawn". Pojawiły się kwiatki no i ma pełno pączków. Hurrra!

Ta jesień jest bardzo łaskawa dla tej i nie tylko tej kaliny.
Kwitnie obficie. A jeszcze na przedwiośniu powtórzy.

Masz też zawciągowca. Mnie się nie udało utrzymać go w ogrodzie.
A szkoda, bo ma bardzo fajny kolor kwiatów.
Wilcza Góra 18:30, 06 lis 2014

Do góry
CZARNA ŁEBKI C.D.
dziś kolejna, mała, jesienna galeryjka Rudbekia błyskotliwa (Rudbeckia fulgida)...nie wygląda już najlepiej, ale z takim towarzystwem (kalina koralowa) w tle...
według mnie...może być

Ogród prawie romantyczny 22:55, 05 lis 2014

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Domek na tle kaliny w jesiennych barwach pięknie wygląda

Dziękuję Aniu
Też drewniany, jak Twój, tylko, o ile pamiętam, Twój zbudowany był z bali, a mój w systemie szkieletowym
Kalina ładnie się przebarwia
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 13:11, 04 lis 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Małgosiu napisałam u siebie, ale napiszę i tutaj.. do małego ogrodu kalina Kilimandżaro.. podobna, tylko kolumnowa. Swojej nigdy nei okrywałam, jest tylko na rabacie z korą...tzn na początku była kora, a od dawna już nie ma nic. Tzn są bodziszki.

Dzieki Aniu, juz zapisałam sobie tę nazwę.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 17:41, 03 lis 2014

Do góry
Małgosiu napisałam u siebie, ale napiszę i tutaj.. do małego ogrodu kalina Kilimandżaro.. podobna, tylko kolumnowa. Swojej nigdy nei okrywałam, jest tylko na rabacie z korą...tzn na początku była kora, a od dawna już nie ma nic. Tzn są bodziszki.
Ogrodowy spektakl trwa ... 10:20, 03 lis 2014

Do góry
mira napisał(a)

Ewa te korale to ma kalina koralowa - jak kwitnie to ładna a i korale trzyma całą zimę chyba że ptaszki się będą częstowały

To chyba u mnie się częstują ptaki właśnie, moje kaliny młode jeszcze, ale kwitły dwa razy, a korali nie widziałam
Śliczne są i piękny element do dekoracji jesiennych i świątecznych
Ogrodowy spektakl trwa ... 09:32, 03 lis 2014

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Korale takie piękne to jaka roślinka ma? Dama jakaś szykowna hihihi pozdrawiam

Ewa te korale to ma kalina koralowa - jak kwitnie to ładna a i korale trzyma całą zimę chyba że ptaszki się będą częstowały

Znowu na wsi 20:43, 01 lis 2014

Do góry
Makkasiu, dziękuję za odwiedziny. Jestem stałym gościem w twoim ogrodzie.

Kasiu, ano zagęściło się. I dobrze, mniej miejsca na chwasty . Irga też mi się bardzo podoba. Cieszy mnie tym bardziej że zakwitła i zawiązała owoce. Mam nadzieję że będzie dobrze rosła.
Kaliny też mam. Ostatnio olbrzymią radość sprawiła mi kalina bodnantska "Dawn". Pojawiły się kwiatki no i ma pełno pączków. Hurrra!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies