Szeroko jeszcze nie robie, bo bałagan straszny i straszy w rogach kadru i wszystko w fazie roboczej co chwile przebudowywane.
Z planów opisywanych i powstających na bierząco na razie zrobiliśmy na froncie:
1. Żywoplot z cisa posadzony ( na razie nic nie wypadło - tfu tfu przez lewe ramię)
2. Dwie Magnolie Grandiflory są posadzone - rosna jak szalone i uważamy że to nasze najpiękniejsze drzewa
3. Pod jedna magnolia mamy posadzone trzy formalne kulki z cisa (śmieję sie, że to podpis ogrodowiska

) wraz ze stipą (ta sie ostro rozrosła i trochę teraz kulki zasłania, wiosną ją wycinam i wtedy kulki będą królami wejścia - uwielbiam taką zmienność

)
4. Mamy drugą (2mx8m) dużą rabatę na froncie gdzie posadziłam drugą magnolie. W tym miesiącu ma być dosadzona duża jodła kalifornijska. Pomiędzy magnolią a jodłą dosadzam rośliny - teraz są posadzone troche za gęsto bo robię bezpieczny teren pod sadzenie jodły (będę rozsadzać). Podstawy z innych roślin to "trawy" czyli głównie Carex flagellifera 'Bronzita', do tego runianka japońska Green Carpet i obwódka z lawendy White Scent (jeszcze teraz pięknie kwitnie). Oprócz tego czekam teraz na trzy sztuki róży Carolyn Knight, mam zasadzone naparstnice rdzawe, trytomie, jezowki, rudbekie, irysy, tulipany botaniczne talda, tulipany balerina, żólte hiacynty, planuje jeszcze kukliki i inne kwiaty na czerwiec i lipiec (może białą rutewke) tak by cały czas rabata sie zmieniała i miała kwiaty w kolorystyce biało, żółto, pomarańczowej.
5. Na razie nie wziełam się za waska rabate przy ogrodzeniu, ale tam mam plan na zime by zasilić ziemie i ją nawieźć
Część za żywopłotem z cisa jest zrobiona połowicznie. Mam zbite skrzynie warzywne i zbieramy z nich plony, wysypany teren kamieniem, mamy już placyk pod stolik kawowy, urosła nam już piękna kępa miskanta Silberspinne czy śliczny zawilec japoński. Posadzone są już dwa klony palmowe Osakazuki i w 70% zakończone oczko wodne. Ale brak tu jeszcze uprządkowania i dosadzenia kwiatów oraz traw.