Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Z miłości do brzozy ... 18:59, 08 paź 2018

Do góry
Magnolia, ale się cieszę, źe jesteś
No tak klona strzepiastokorego w sumie mogłabym tu posadzić, choć miałam na niego inny plan. Na wiosnę mialam zakładać nowa rabatę strzępek z trawami , wygląda on narazie tak i rośnie w sumue w przechowalniku wiec proszę o wyrozumiałoścć dla sąsiedztwa
Ma jakies 1.3 m, nie wiecej
Z miłości do brzozy ... 09:49, 08 paź 2018

Do góry
Aggaa napisał(a)

A wiesz, źe myślałam o klonie tatarskim Tylko jakiego egzeplarza szukac zeby zrobic na drzewo wielopniowe? A moze dwa razem posadzic ?
A klona strzępiastokorego to nawet mam jednego, ale jest maly taki liliputek narazie 1.3 m. No i nie jest rozgaleziony . To jak nalezaloby go prowadzic?

ale ten strzępuasty, którego masz możesz tam posadzić? Pokaż go może

Tatarski- ja bym szukała takiego, co ma dwa-trzy pnie , albo trzy większe i resztę da się wyciąć.
Może tez być jednopniowy, ale nisko rozgałęziony, jednak warto żeby te pnie czy rozgałęzienia szły w miarę w górę, nie bardzo szeroko na boki.
Patrząc na klona wyobraź sobie jak by wyglądał po wycięciu małych gałązek od dołu, pędów na pniach do jakiejś wysokości, np 130cm
Z miłości do brzozy ... 09:49, 08 paź 2018

Do góry
Aggaa napisał(a)

A wiesz, źe myślałam o klonie tatarskim Tylko jakiego egzeplarza szukac zeby zrobic na drzewo wielopniowe? A moze dwa razem posadzic ?
A klona strzępiastokorego to nawet mam jednego, ale jest maly taki liliputek narazie 1.3 m. No i nie jest rozgaleziony . To jak nalezaloby go prowadzic?

ale ten strzępuasty, którego masz możesz tam posadzić? Pokaż go może

Tatarski- ja bym szukała takiego, co ma dwa-trzy pnie , albo trzy większe i resztę da się wyciąć.
Może tez być jednopniowy, ale nisko rozgałęziony, jednak warto żeby te pnie czy rozgałęzienia szły w miarę w górę, nie bardzo szeroko na boki.
Patrząc na klona wyobraź sobie jak by wyglądał po wycięciu małych gałązek od dołu, pędów na pniach do jakiejś wysokości, np 130cm
Kwiaty we włosach 23:13, 07 paź 2018

Do góry
liście bergenii zmieniają kolorystykę

zobaczcie jak rośnie New Dawn wkurza mnie, miała tylko 1 kwiatek, pogniewałam już się na nią, magnolia na pierwszym planie, też nie kwitła.

Chopin niesamowicie wysoki

chryzantemy miniatury mają pąki

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:50, 07 paź 2018

Do góry
jolanka napisał(a)

Agatko, co to za roślina?

Magnolia Jolanko...parasolowata i jej nasienniki
Miejski azyl 19:22, 07 paź 2018

Do góry
Szeroko jeszcze nie robie, bo bałagan straszny i straszy w rogach kadru i wszystko w fazie roboczej co chwile przebudowywane.

Z planów opisywanych i powstających na bierząco na razie zrobiliśmy na froncie:
1. Żywoplot z cisa posadzony ( na razie nic nie wypadło - tfu tfu przez lewe ramię)
2. Dwie Magnolie Grandiflory są posadzone - rosna jak szalone i uważamy że to nasze najpiękniejsze drzewa
3. Pod jedna magnolia mamy posadzone trzy formalne kulki z cisa (śmieję sie, że to podpis ogrodowiska ) wraz ze stipą (ta sie ostro rozrosła i trochę teraz kulki zasłania, wiosną ją wycinam i wtedy kulki będą królami wejścia - uwielbiam taką zmienność )
4. Mamy drugą (2mx8m) dużą rabatę na froncie gdzie posadziłam drugą magnolie. W tym miesiącu ma być dosadzona duża jodła kalifornijska. Pomiędzy magnolią a jodłą dosadzam rośliny - teraz są posadzone troche za gęsto bo robię bezpieczny teren pod sadzenie jodły (będę rozsadzać). Podstawy z innych roślin to "trawy" czyli głównie Carex flagellifera 'Bronzita', do tego runianka japońska Green Carpet i obwódka z lawendy White Scent (jeszcze teraz pięknie kwitnie). Oprócz tego czekam teraz na trzy sztuki róży Carolyn Knight, mam zasadzone naparstnice rdzawe, trytomie, jezowki, rudbekie, irysy, tulipany botaniczne talda, tulipany balerina, żólte hiacynty, planuje jeszcze kukliki i inne kwiaty na czerwiec i lipiec (może białą rutewke) tak by cały czas rabata sie zmieniała i miała kwiaty w kolorystyce biało, żółto, pomarańczowej.
5. Na razie nie wziełam się za waska rabate przy ogrodzeniu, ale tam mam plan na zime by zasilić ziemie i ją nawieźć

Część za żywopłotem z cisa jest zrobiona połowicznie. Mam zbite skrzynie warzywne i zbieramy z nich plony, wysypany teren kamieniem, mamy już placyk pod stolik kawowy, urosła nam już piękna kępa miskanta Silberspinne czy śliczny zawilec japoński. Posadzone są już dwa klony palmowe Osakazuki i w 70% zakończone oczko wodne. Ale brak tu jeszcze uprządkowania i dosadzenia kwiatów oraz traw.
Ogród w remoncie 10:03, 07 paź 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
Asia u mnie pięknie przebarwia się swidosliwa.
Nie wiedziałam że sumaki miały być wyrzucone coś mi umknęło

Świdośliwy mam Aniu ale koniec końców wylądowały w przechowalniku póki co bo nie umiem znależć im miejsca a nie wyeksponowane odpowiednio nie są jakoś specjalnie piękne. Sumaki miały zostać ale wiosną jeden nie wiadomo czemu usechł a ten co został nie wyglądał juz fajnie sam i wyszło na to,że wyleci. Trochę szkoda bo już duże były ale z drugiej strony koniec problemów z odrostami i mogę posadzić coś mniej kłopotliwego.Będzie magnolia
Z miłości do brzozy ... 21:43, 05 paź 2018

Do góry
magnolia napisał(a)
ja bym tam widziała drzewko w formie parasola z kilkoma pniami- świdośliwę, klona tatarskiego, ewentualnie klon strzępiastokory ( ten to nawet nie musi być wielopniowy). Wielopniowym wycina się nadmiar pędów, głownie na początku jest z tym robota i ogałaca się pędy do założonej wysokości. Wtedy są gołe pnie dokądś i korona powyżej, taka własnie parasolowata ( ale nie taka jk u form płaczacych, zwisła)
Zobacz- taka forma:
https://66.media.tumblr.com/037b202892a2e36cac7700e368df14fa/tumblr_oqsecgvACe1qh9hfko1_500.jpg

Z miłości do brzozy ... 15:44, 05 paź 2018

Do góry
magnolia napisał(a)
ja bym tam widziała drzewko w formie parasola z kilkoma pniami- świdośliwę, klona tatarskiego, ewentualnie klon strzępiastokory ( ten to nawet nie musi być wielopniowy). Wielopniowym wycina się nadmiar pędów, głownie na początku jest z tym robota i ogałaca się pędy do założonej wysokości. Wtedy są gołe pnie dokądś i korona powyżej, taka własnie parasolowata ( ale nie taka jk u form płaczacych, zwisła)
Zobacz- taka forma:
https://66.media.tumblr.com/037b202892a2e36cac7700e368df14fa/tumblr_oqsecgvACe1qh9hfko1_500.jpg

A może magnolię wielopniową...mam magnolię Susan podobna do tego pina w maju musze jej trochę nóżki podgolić
Z miłości do brzozy ... 13:03, 05 paź 2018

Do góry
Zobacz- taka forma:
Między polem, a lasem. 16:33, 04 paź 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Jakie inne nawozy pk znalazłaś? Daj linki.

Magnolia, hortensje potrzebują dodatku siarki wyliczonej do ph twojej ziemi i domieszkę igliwia i lisci np. dębowych.

igliwia i liści dębowych - może być problem.
A dawać domieszkę ziemi "specjalnej do kwasolubnych?"
Między polem, a lasem. 16:25, 04 paź 2018

Do góry
Toszka napisał(a)

Magnolia, hortensje potrzebują dodatku siarki wyliczonej do ph twojej ziemi i domieszkę igliwia i lisci np. dębowych.

ale pozostałe "dobroci" też się daje?
Między polem, a lasem. 14:20, 04 paź 2018

Do góry

Między polem, a lasem. 13:53, 04 paź 2018

Do góry
Jeszcze raz, żeby się upewnić. Taka mieszanka (kora, mączka, obornik, kompost, fosfor) to dołek startowy dla KAŻDEJ rośliny?
A co jeśli to np. magnolia, czy hortensja, które są kwasolubne. Czy od razu daje się im coś wg ich upodobań?

I jeszcze, jeśli chodzi o ten fosfor. Znalazłam różne, ale chyba chodzi o doglebowy, nie dolistny (tym to chyba można później, na wiosnę)?
Jakieś polecacie, poza tym Magic PK?
Z miłości do brzozy ... 12:27, 04 paź 2018

Do góry
czyli ktora to rabata?- ta przy schodkach od południa?
Jak feniks z popiołów 17:57, 01 paź 2018

Do góry
A magnolia w słońcu musi rosnąć?
Jak feniks z popiołów 11:01, 01 paź 2018

Do góry
I co tu sadzić?
I jak?
Ten dąb Green Dwarf się mi podoba.
Jakoś tak trudno mi połączyć sensownie w całość oczara, wiśnie i to coś nowego co miałoby być na froncie, by połączyło się to harmonijnie (czkawką odbija się tu brak planu i wizji całości tylko robienie ogródka fragmentami).
I magnolia mi się podoba. Może na tyły dać jakąś karłowata odmianę? Tak w okolicach skarpy (pn -zach narożnik)?
Pszczelarnia 18:11, 26 wrz 2018

Do góry
piękna robota EWo

Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 14:01, 22 wrz 2018

Do góry
Lotos

Magnolia ma mączniaka prawdziwego. Oprysk Nimrodem i po dwóch tygodniach Saprolem.

Pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:14, 21 wrz 2018

Do góry
Ładne sadzonki były

A to cudo iglaste to dwa cyprysy, które zastąpiły w lasku te dwa co się nie przyjęły przez te upały i straszyły takie suchelce
Podobno to hit roku 2017 na wystawie w Warszawie

i jeszcze magnolia na miejsce tej koło bacówki co po przesadzeniu ubiegłej jesieni zimą wymarzła

i cebulki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies