Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 19:19, 06 lis 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Z tego cisa nie będzie kulki, to hicksii, ona ma tendencję do bycia maczugą. Zawsze będzie miał braki w krągłościach na dole. I cięcie tego nie zmieni. Przerabiałam to wiele lat temu.

Tak czy tak muszę go ciąć a wyjdzie co Góra zechce
Gruszka_na_w... 20:14, 06 lis 2018

Margerytka40 napisał(a)
Fajnie by było tu przy garażu też jakieś takie sielskie drzewko dać, tak przy tym wejściu do warzywnika by mi się podobało
Może Olę posadzić przy garażu a na drugą stronę mogłoby być nawet coś większego ciut?

Wczoraj zabłąkała mi się myśl o rozpiętych drzewkach owocowych na ścianie garażowej. Nawet zaczęłam pisać, że ta ściana to dość duża sztuczna plama i warto by ja przesłonić, żeby optycznie ją pomniejszyć. A potem stwierdziłam, że marudzę i wykasowałam wpis.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Toszka 20:32, 06 lis 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Z tego cisa nie będzie kulki, to hicksii, ona ma tendencję do bycia maczugą. Zawsze będzie miał braki w krągłościach na dole. I cięcie tego nie zmieni. Przerabiałam to wiele lat temu.

Ewo, na pewno nie wyjdzie poducha - półkula leżąca na ziemi. To napisałam na wstępie. Ale przy systematycznym cięciu wyprowadzającym, z mocno spłaszczoną górną powierzchnią da się wyprowadzić kulo-maczugę...czyli ładnie od góry wyprowadzoną, zaokrągloną maczugę. Jeśli cierpliwie z fastygiaty zrobiłam lizaka, to tym bardziej z Hicksii da się zrobić "grzyba" o ładnym kapeluszu

Asiu, na wiosnę tnij po czerwonej linii, a boczne gałązki pracowicie, jedna po drugiej skróć.
Margerytka40 20:57, 06 lis 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Wczoraj zabłąkała mi się myśl o rozpiętych drzewkach owocowych na ścianie garażowej. Nawet zaczęłam pisać, że ta ściana to dość duża sztuczna plama i warto by ja przesłonić, żeby optycznie ją pomniejszyć. A potem stwierdziłam, że marudzę i wykasowałam wpis.

Kiedyś na tej ścianie tujki urosną ,będzie zielona ściana.. Nie zmienia to faktu ,że drzewo by się tam faktycznie przydało. Dziś Magnolia mi to uświadomiła. To wejście z tujami po obu stronach będzie bardzo kanciaste i drzewa po obu stronach trochę by to zatarły. Posadzić by je trzeba tak by w przyszłości zarys korony nakładał się na "futrynę" tego przejścia. Tak myślę.
Margerytka40 21:03, 06 lis 2018

Toszka napisał(a)

Ewo, na pewno nie wyjdzie poducha - półkula leżąca na ziemi. To napisałam na wstępie. Ale przy systematycznym cięciu wyprowadzającym, z mocno spłaszczoną górną powierzchnią da się wyprowadzić kulo-maczugę...czyli ładnie od góry wyprowadzoną, zaokrągloną maczugę. Jeśli cierpliwie z fastygiaty zrobiłam lizaka, to tym bardziej z Hicksii da się zrobić "grzyba" o ładnym kapeluszu

Asiu, na wiosnę tnij po czerwonej linii, a boczne gałązki pracowicie, jedna po drugiej skróć.

I tak nie mam nic straconego,w tej postaci marnie wyglądają
I one zdążą przez 4tyg. mieć przyrosty takie żeby je ciąć?. Wiem ,głupio pytam. Przecież u dziewczyn tak jest. To chyba takie działanie połączone. Cięcie powoduje przyrosty,nie cięte aż tak nie przyrastają.
Toszka 21:13, 06 lis 2018

Przyrostom nic nie jest. Nie ma to znaczenia, ze jeszcze młode. Tnę mocno. Tym właśnie sposobem Polinka w jeden sezon zagęściła w miśki swoje cisy na skarpetki i obwódki. Jakiś czas temu pokazywała zdjęcia z poczatku sezonu i teraz z jesieni.
Ważne, by na początku misternie przycinać każdą gałązkę dla rozkrzewienia i zagęszczenia.
sylwia_slomc... 21:15, 06 lis 2018

Czytam i oglądam, widzę planowanie i dylematy cisowe. Pomysł Toszki na grzybka cisowego bardzo mi się podoba, spróbuj
Margerytka40 21:43, 06 lis 2018

Toszka napisał(a)
Przyrostom nic nie jest. Nie ma to znaczenia, ze jeszcze młode. Tnę mocno. Tym właśnie sposobem Polinka w jeden sezon zagęściła w miśki swoje cisy na skarpetki i obwódki. Jakiś czas temu pokazywała zdjęcia z poczatku sezonu i teraz z jesieni.
Ważne, by na początku misternie przycinać każdą gałązkę dla rozkrzewienia i zagęszczenia.

Każdą gałązkę,te biegnące do środka krzewu też,czy tylko te po obrysie? Marudzę ale wiesz,zgodnie z Twoim mottem
Margerytka40 21:47, 06 lis 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Czytam i oglądam, widzę planowanie i dylematy cisowe. Pomysł Toszki na grzybka cisowego bardzo mi się podoba, spróbuj

Ech Sylwia,jak wymyślę co na cypelkowej,w okolicy ścianki i tego wejścia do warzywnika to już będzie prawie finito myślenia,bo roboty to jeszcze krocie ale łatwiej się pracuje jak wiadomo co z czym i gdzie
eVka 22:19, 06 lis 2018

No dobra, muszę nadrobić a sekundę mnie nie było ....