Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Pszczelarnia 10:50, 07 lis 2018

magnolia napisał(a)
a kule z cisa jak nie musza być malutkie, to mi się bardzo podobają z elegantissimy- tzn to bardziej poduchy szerokie, ale Ty masz miejsce to i szersze mogą być.
Może pod jabłonkę dac kilka rozplenic , przed nimi ze trzy poduchy cisy i coś zadarniającego...- bodziszek rozanne?
Albo odwrotnie- cisy pod jabłonką, potem trawa jakaś- sporobolus/trzcinnik cheja du czy coś takiego niezbyt dużego ( briza?) i coś na przód... bodziszek z berberysem atropurp. Wtedy po drugiej stronie , przed anabelkami z grubsza to samo- trawa z berberysem i bodziszkiem, albo cis poducha z berberysem.
W trawy te lżejsze, nie rozplenice można jeszcze dorzucić coś na wcześniej- naparstnice, czy łubiny, choć nie wiem czy one u Ciebie dają radę

Rozmarzyłam się.

Widziałam pasy Rozanne i hakone - bajka o każdej porze roku. I kulki lub poduchy.
Pszczelarnia 10:52, 07 lis 2018

Asia, cudowne poduchy daje cis Repandens - wart rozważenia. Zrobię w łykend zdjęcie za dnia. Nie jest wysoki, da się ogarnąć.

Elegantissima (też zrobię zdjęcia szpalerów i poduch) jest jednak masywna, mocna ale ma świetny kolor o każdej porze roku (zmienny).

Margerytka40 12:06, 07 lis 2018

m_gocha napisał(a)
Asia czy ja Ci już pisałam, że Cię nieustannie podziwiam
Sosna niwaki superowa! Dobrze, że się ostała

Sosna, nawet przez myśl mi nie przeszło jej usunięcie a z podziwem to wiesz, zobaczymy co wyjdzie, jaki efekt końcowy. Na razie to tylko kopę, przesadzam i nie ma czego tak po prawdzie podziwiać
Margerytka40 12:07, 07 lis 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Rozmarzyłam się.

Widziałam pasy Rozanne i hakone - bajka o każdej porze roku. I kulki lub poduchy.

Ja też
Margerytka40 12:08, 07 lis 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Asia, cudowne poduchy daje cis Repandens - wart rozważenia. Zrobię w łykend zdjęcie za dnia. Nie jest wysoki, da się ogarnąć.

Elegantissima (też zrobię zdjęcia szpalerów i poduch) jest jednak masywna, mocna ale ma świetny kolor o każdej porze roku (zmienny).

A to poproszę o te fotki, wygląda na to, że się zacisuję
eVka 13:21, 07 lis 2018

Superowa sosna niwakowa, bardzo takową chciałabym mieć Kibicuję planom mocno, będzie się działo wiosną, bo masz sporo jeszcze do ogarnięcia
Margerytka40 19:57, 07 lis 2018

effka napisał(a)
Superowa sosna niwakowa, bardzo takową chciałabym mieć Kibicuję planom mocno, będzie się działo wiosną, bo masz sporo jeszcze do ogarnięcia

To zwykła pospolita sosna, M kiedyś wsadził, jeszcze jak nawet nie marzyłam o ogrodzie. Na szczęście w porę zaczęłam ją formować, głównie miałam na celu by nie urosła taka wielka jak normalnie. Później jak się zagęściła przerzedziłam gałęzie. Wszystko na czuja bo zielonego pojęcia wtedy nie miałam o takich formowaniach. Wyszło jak wyszło, z carexami w nogach chyba nie jest najgorzej
eVka 20:09, 07 lis 2018

Margerytka40 napisał(a)

To zwykła pospolita sosna, M kiedyś wsadził, jeszcze jak nawet nie marzyłam o ogrodzie. Na szczęście w porę zaczęłam ją formować, głównie miałam na celu by nie urosła taka wielka jak normalnie. Później jak się zagęściła przerzedziłam gałęzie. Wszystko na czuja bo zielonego pojęcia wtedy nie miałam o takich formowaniach. Wyszło jak wyszło, z carexami w nogach chyba nie jest najgorzej

Świetny pomysł miałaś, mam trzy gęste sosny odmianowe, nie chce żeby wielkie rosły, może je bym zaczęła formować. Od czego zacząć?
Margerytka40 20:28, 07 lis 2018

effka napisał(a)

Świetny pomysł miałaś, mam trzy gęste sosny odmianowe, nie chce żeby wielkie rosły, może je bym zaczęła formować. Od czego zacząć?

Wiesz tu są specjaliści od takich eksperymentów. Może popytaj. Ja bym uszczykiwała nowe przyrosty, tylko nie wiem jak to z wysokością tzn czy poczekać aż osiągną docelową wysokość, czy można od małego. Ja zaczęłam jak już były takie wysokie jak są(mam takie dwie). Nie chciałabym się tu wymądrzać, mnie po prostu fartem się w miarę udało. Czy odmianowe można tak samo nie wiem
Margerytka40 20:37, 07 lis 2018

Chyba Zbyszek zDziałki prawie w Borach Tucholskich ma formowane sosny.