Toszka a ten przepis na cisy można zaadoptować na buksy?
Ciekawa jestem ja wygląda Twój lizak z cisa Fastigiaty. Mogłabyś pokazać? Please!...
Mam dość sporego cisa kolumnowego, chyba Wojtka - chociaż ten podobno nie zawiązuje owocków a mój coś tam zawsze ma
Wysoki już na około 2,5 metra i chętnie bym coś w nim zmieniła
fajny przepis, dobra robota Toszko
Ja się zastanawiam cały czas czy walczyć z tymi cisami..... chodzi mi po głowie, żeby pozwolić im troszkę podrosnąć i ciąć je na takie grzyby/parasole ale ciut wyżej, np na wysokości oczu. Od dołu golić pędy od góry ciąć na parasol.
Wtedy jeden z nich może być do towarzystwa do jabłonki przy garażu- jest bardzo inny niż ona i zimozielony... mi tam gra. A drugi tez znajdzie miejsce gdzieś napewno.
Ale tez się nie upieram, jakoś nie mam pewności w tym temacie.
Albo walce może z nich formować?
Bo czy walczyć o kule z nich, jak one nie bardzo na kule?
a kule z cisa jak nie musza być malutkie, to mi się bardzo podobają z elegantissimy- tzn to bardziej poduchy szerokie, ale Ty masz miejsce to i szersze mogą być.
Może pod jabłonkę dac kilka rozplenic , przed nimi ze trzy poduchy cisy i coś zadarniającego...- bodziszek rozanne?
Albo odwrotnie- cisy pod jabłonką, potem trawa jakaś- sporobolus/trzcinnik cheja du czy coś takiego niezbyt dużego ( briza?) i coś na przód... bodziszek z berberysem atropurp. Wtedy po drugiej stronie , przed anabelkami z grubsza to samo- trawa z berberysem i bodziszkiem, albo cis poducha z berberysem.
W trawy te lżejsze, nie rozplenice można jeszcze dorzucić coś na wcześniej- naparstnice, czy łubiny, choć nie wiem czy one u Ciebie dają radę
I patrz, ja nie dawno właśnie przeglądając neta znalazłam sadzonki tego cisa Elegantissima i nawet myślałam czy nie kupić
Pomysł zpoduchami podoba mi się tylko trochę się pogubiłam gdzie ta jabłonka, na tej stronie ze ścianką czy przy samym garażu. Tak czy inaczej trawy i cisy ok, fajnie. Tyle, że na efekt trochę poczekam bo takich ładnych poduch nie kupię a raczej małe ciski do wyprowadzenia.