Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Toszka 22:37, 06 lis 2018

Margerytka40 napisał(a)

Każdą gałązkę,te biegnące do środka krzewu też,czy tylko te po obrysie? Marudzę ale wiesz,zgodnie z Twoim mottem

po obrysie, bo te tworzą formę
Margerytka40 22:42, 06 lis 2018

Toszka napisał(a)

po obrysie, bo te tworzą formę

Uff, zawsze to mniej trochę. Dziękuję.
Margerytka40 22:48, 06 lis 2018

effka napisał(a)
No dobra, muszę nadrobić a sekundę mnie nie było ....

E tam, i tak pewnie będę teraz ciągle jedno wałkować to szybko się połapiesz bez nadrabiania. Nie katuj się
m_gocha 23:10, 06 lis 2018

Toszka a ten przepis na cisy można zaadoptować na buksy?

Ciekawa jestem ja wygląda Twój lizak z cisa Fastigiaty. Mogłabyś pokazać? Please!...
Mam dość sporego cisa kolumnowego, chyba Wojtka - chociaż ten podobno nie zawiązuje owocków a mój coś tam zawsze ma
Wysoki już na około 2,5 metra i chętnie bym coś w nim zmieniła
m_gocha 23:11, 06 lis 2018

Asia czy ja Ci już pisałam, że Cię nieustannie podziwiam
Sosna niwaki superowa! Dobrze, że się ostała
magnolia 08:35, 07 lis 2018

Toszka napisał(a)

Do kulek pasują kulki

U Polinki pisałam jakiś czas temu, że przypadkiem odkryłam sposób na szybkie zagęszczenie się cisa. Myk polega na tym żeby często ciąć...nawet co 2-4 tygodnie. Tylko na początek radzę zrobić w połowie marca cięcie wyprowadzające, czyli radykalne. To będzie jednorazowe cięcie mające na celu naszykowanie sobie krzaka do zagęszczenia w określoną formę.
Warunkiem jest należycie ukorzeniony cis, co najmniej 2 lata po sadzeniu. Bez zachowania tego warunku możemy dość znacznie osłabić roślinę z niewydolnymi korzeniami (piszę to na wszelki wypadek, gdyby ktoś podczytywał)

Radykalne cięcie ma na celu "schowanie" głębiej grubych gałązek, bo to nie one będą tworzyć kształt. A na pewno będą sporą przeszkodą przy cięciu.

Tak więc na początek musisz wiedzieć jakiej wysokości chcesz docelowe kule. Wyjaśniam od razu, że z Hicksii możesz uzyskać kule lub kulo-maczugi. Z poduchami będzie kiepsko, bo Hicksii naturalnie rośnie w maczugę - na dole wąski, a na górze szeroki. Poduchy tylko z baccaty lub cisów typu repandens (o poziomych gałązkach).
Tu, z tego co widzę, to nie da się odciąć ładnie konarów. Możesz jedynie lekko je obskubać, a resztę utopić w niskich zadarniaczach typu carex etc.
Cis te pieńki miewa często tak jakby sklejone i cięcie wychodzi brutalne i brzydkie finalnie... dlatego tak trudno o lizaki

A więc jesli ustalisz, że chcesz mieć kule docelowo np. 90cm wysokie, to koniecznie musisz radykalnie uciąć o 15-20cm mniej. Potem odrosty systematycznie do nawet połowy sierpnia tniesz co 2-4 tygodnie. Cały czas, tak by utrzymać je w jednej gładkiej płaszczyźnie. I nie martw się, że na początku nie będzie 90cm wysokości. Częstym cięciem wyprowadzisz - po prostu - gładki, monolityczny kształt całej kuli. Po bokach też. Dwa, trzy lata takiego cięcia, a uzyskasz pożądany kształt i rozmiar.
Tym częstym cięciem chodzi o to, że nie czekając na dojrzenie odrostów, skracaniem non-stop doświetlasz wnętrze bryły, a tym samym prowokujesz śpiące oczka do wybudzenia i wzrostu. Tu jest ukryta moc cisa

fajny przepis, dobra robota Toszko
Ja się zastanawiam cały czas czy walczyć z tymi cisami..... chodzi mi po głowie, żeby pozwolić im troszkę podrosnąć i ciąć je na takie grzyby/parasole ale ciut wyżej, np na wysokości oczu. Od dołu golić pędy od góry ciąć na parasol.
Wtedy jeden z nich może być do towarzystwa do jabłonki przy garażu- jest bardzo inny niż ona i zimozielony... mi tam gra. A drugi tez znajdzie miejsce gdzieś napewno.
Ale tez się nie upieram, jakoś nie mam pewności w tym temacie.
Albo walce może z nich formować?
Bo czy walczyć o kule z nich, jak one nie bardzo na kule?
magnolia 08:49, 07 lis 2018

a kule z cisa jak nie musza być malutkie, to mi się bardzo podobają z elegantissimy- tzn to bardziej poduchy szerokie, ale Ty masz miejsce to i szersze mogą być.
Może pod jabłonkę dac kilka rozplenic , przed nimi ze trzy poduchy cisy i coś zadarniającego...- bodziszek rozanne?
Albo odwrotnie- cisy pod jabłonką, potem trawa jakaś- sporobolus/trzcinnik cheja du czy coś takiego niezbyt dużego ( briza?) i coś na przód... bodziszek z berberysem atropurp. Wtedy po drugiej stronie , przed anabelkami z grubsza to samo- trawa z berberysem i bodziszkiem, albo cis poducha z berberysem.
W trawy te lżejsze, nie rozplenice można jeszcze dorzucić coś na wcześniej- naparstnice, czy łubiny, choć nie wiem czy one u Ciebie dają radę
Margerytka40 09:43, 07 lis 2018

magnolia napisał(a)

fajny przepis, dobra robota Toszko
Ja się zastanawiam cały czas czy walczyć z tymi cisami..... chodzi mi po głowie, żeby pozwolić im troszkę podrosnąć i ciąć je na takie grzyby/parasole ale ciut wyżej, np na wysokości oczu. Od dołu golić pędy od góry ciąć na parasol.
Wtedy jeden z nich może być do towarzystwa do jabłonki przy garażu- jest bardzo inny niż ona i zimozielony... mi tam gra. A drugi tez znajdzie miejsce gdzieś napewno.
Ale tez się nie upieram, jakoś nie mam pewności w tym temacie.
Albo walce może z nich formować?
Bo czy walczyć o kule z nich, jak one nie bardzo na kule?

Hmmm... no dylemat z tymi cisami ale na szczęście do wiosny jeszcze troszkę czasu, może po drodze rozwiązanie przyjdzie samo.
Margerytka40 09:51, 07 lis 2018

magnolia napisał(a)
a kule z cisa jak nie musza być malutkie, to mi się bardzo podobają z elegantissimy- tzn to bardziej poduchy szerokie, ale Ty masz miejsce to i szersze mogą być.
Może pod jabłonkę dac kilka rozplenic , przed nimi ze trzy poduchy cisy i coś zadarniającego...- bodziszek rozanne?
Albo odwrotnie- cisy pod jabłonką, potem trawa jakaś- sporobolus/trzcinnik cheja du czy coś takiego niezbyt dużego ( briza?) i coś na przód... bodziszek z berberysem atropurp. Wtedy po drugiej stronie , przed anabelkami z grubsza to samo- trawa z berberysem i bodziszkiem, albo cis poducha z berberysem.
W trawy te lżejsze, nie rozplenice można jeszcze dorzucić coś na wcześniej- naparstnice, czy łubiny, choć nie wiem czy one u Ciebie dają radę

I patrz, ja nie dawno właśnie przeglądając neta znalazłam sadzonki tego cisa Elegantissima i nawet myślałam czy nie kupić
Pomysł zpoduchami podoba mi się tylko trochę się pogubiłam gdzie ta jabłonka, na tej stronie ze ścianką czy przy samym garażu. Tak czy inaczej trawy i cisy ok, fajnie. Tyle, że na efekt trochę poczekam bo takich ładnych poduch nie kupię a raczej małe ciski do wyprowadzenia.
Margerytka40 10:01, 07 lis 2018

Może wieczorem spróbuję coś rozrysować, jak będę miała dostęp do kompa