Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

magnolia 16:21, 09 lis 2018

Sporobolus jak zakwitnie to nie będzie niższy niż te 80 cm molinii- jemu tylko słońce potzrebne. kąpy ma zjawiskowe, ale wolno dość rosnie na początku. Molinia tez super,Paul p jest śliczna wg mnie
Rozplenica zbyt ciężka, okragła, lepiej lekkie wg mnie trawy.
Śmiałek tez fajny
Przesunięcie cisa na brzeg, jak pisze Ewa tez jest dobre- wtedy pod drzewem trawy- ładne
Toszka 16:22, 09 lis 2018

Czy kule są z baccata czy z innego cisa?
Ważne by określić średnicę poduch. To podstawa przy planowaniu.
magnolia 16:22, 09 lis 2018

Sporobolus jak zakwitnie to nie będzie niższy niż te 80 cm molinii- jemu tylko słońce potzrebne. Kępy ma zjawiskowe, ale wolno dość rośnie na początku. Molinia tez super,Paul p jest śliczna wg mnie- trudny wybór
Rozplenica zbyt ciężka, okragła, lepiej lekkie wg mnie trawy do cisów.
Śmiałek tez fajny.
Przesunięcie cisa na brzeg, jak pisze Ewa tez jest dobre- wtedy pod drzewem trawy- ładne
anka_ 16:33, 09 lis 2018

Margerytka40 napisał(a)
A molinia Paul Petersen, nie znam jej ale podoba mi się na zdjęciach.
Tej molinii nie znam, ale Heidebraut napewno do Oli pasuje. I wiosną jest cudownie limonkowa, więc odróżniałaby się na tle cisów.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Margerytka40 16:39, 09 lis 2018

Anda napisał(a)
Sporobolus moze byc w takim razie za niski. Czy pod jablonka sobie poradzi nie wiem, prawde mowiac.
Tej molinii nie znam, ale wyglada ladnie. Tez nie jest jakas wysoka. Pisza, ze rosnie do 80cm.

Chyba właśnie jakąś molinia mi najbardziej pasuje, śmiałek to taki trochę bałaganiarz jednak, w masie bardziej fajny.
Margerytka40 16:44, 09 lis 2018

makadamia napisał(a)
Śmiałek podobno toleruje stanowiska nie całkiem słoneczne, natomiast potrzebuje bardzo ubogiej gleby - na bogatszych szybko się starzeje.
Mnie się molinie podobają - sprawdź odmiany edith dudszus, heidebraut, transparent.

Będzie rewelacja!

No właśnie kierunek moliniowy mi w duszy gra, myślałam też o miskancie Morning Bright bo go mam od tego sezonu na wypróbowanie ale z nim to takie zimne zestawienie by się zrobiło. Bardziej do mnie przemawiają ciepłe, jesienne barwy molinii
Margerytka40 16:48, 09 lis 2018

Wiolka5_7 napisał(a)
Świetna rabata powstaje Asiu
Cisowe półkule śliczne i do tego jakąś trawkę dasz i będzie super

Fajnie ,że jeszcze masz pracę w ogrodzie,bo ja już nie mam co robić tylko wiązanie traw mi zostało

Wiolu, ja bym się nie zmartwiła jakby zimy wcale nie było w tym roku. Porobiľabym sobie jeszcze dużo bo końca nie widać Fajnie, że Ci się podoba
Margerytka40 16:50, 09 lis 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Ja bym tę trzecią kulkę cisa dała na brzeg, żeby zaakcentowała i jeszcze raz podkreśliła wejście do innej części ogrodu. Ale tak go ustawiła, żeby był zatopiony w bodziszku na brzegu z każdej strony.

I ew. przerzuiła kolejną kulkę na drugą stronę dla spięcia tej rabaty w jedno półkole.

O, też fajnie. Ciemno już bo bym zobaczyła w realu, może przy lampie coś zobaczę
Margerytka40 16:54, 09 lis 2018

Kasya napisał(a)
Strasznie ciężko zdecydować jak jest tyle możliwości każdemu cos innego w duszy gra
Ciekawa jestem co z tego wyjdzie

Gdzie kucharek sześć... , to żart tylko . Cieszę się że rzucacie pomysły, to normalne że każdy widzi inaczej a że ja mam ból głowy to inna sprawa
Margerytka40 16:58, 09 lis 2018

magnolia napisał(a)
Sporobolus jak zakwitnie to nie będzie niższy niż te 80 cm molinii- jemu tylko słońce potzrebne. kąpy ma zjawiskowe, ale wolno dość rosnie na początku. Molinia tez super,Paul p jest śliczna wg mnie
Rozplenica zbyt ciężka, okragła, lepiej lekkie wg mnie trawy.
Śmiałek tez fajny

Stawiam jednak na molinię, jeszcze nie wiem tylko którą. Lecę zaraz przestawiać doniczkę