Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:57, 23 cze 2015

Do góry
Jadwiszka ten najwyższy to 4 letni miskant giganteus, ale zastanów się zanim go posadzisz bo jest bardzo ekspansywny i u mnie na kiepskiej glebie spokojnie osiąga ponad 3 metry, miałem go wykopać w tym roku, ale się nie wyrobiłem i aż się boję co będzie za rok bo jego wykopanie to trudny temat Obecnie ma spokojnie 2 metry.
Jednak każdy miskant jeżeli już się rozrośnie o tej porze ma minimum metr, a niektóre mniej ekspansywne odmiany więcej np Malepartus czy silberpfeder te chyba kwitną na jesień, ale pewien nie jestem bo nie mam.

Polinka na razie szybkość wzrostu mnie cieszy bo dużo mi potrzebne na drugi ogród, a co później to nie wiem

Aniu mam nadzieję, ze takich potffforów jak ty mieć nie będę przecież nie mam tak żyznej gleby Z tych dwóch roślinek od Pana bylinowego z zeszłego roku mam 4 wielkie kępy i mnóstwo dzieci w odrostach
Mój ogród nad rzeką... 10:07, 23 cze 2015

Do góry
Juki będą kwitły. Rabata w trakcie "modernizacji". Brakuje mnóstwa traw.
Ale zanim, muszę przekopać ziemię i wzbogacić.

Moje rodki po kwitnieniu

A ten, którego dostałam ostatnio, zagłodzony , wypuścił młodziutkie, zdrowe pędy. Pięknie kwitł.

Szpaler z Limelight'a Iście ogrodowiskowy Dostanie pewnie jeszcze cebule do kompletu. Czosnki? Czy tulipany?

Zakątek z perukowcem i rozplenicami.

Perukowiec coś choruje, usychają mu kwiaty zamiast tworzyć peruczki, a liście mają jaśniejszą obwódkę.

Hortka pełna pąków

Rośnie w towarystwie cisa repandens i miskanta ML

I trzmielina. Co do jej posadzić wyższego do towarzystwa?

Grandiflory i zaczątek kuli z cisa Grandiflory ciachnęłam bardzo nisko po zaqkupie. Może niekoniecznie powinnam. Mają pąki kwiatowe.

I taki tam widoczek

Ta tsuga miała być Jeddeloh'em Chyba nie jest.

Patrzę, że nic nie kwitnie.
Rozplenica dostanie jezówki do kompletu.

Moja kula rozczochrana, jeszcze przed cięciem.

Ten kosz czeka aby go ktoś otrzymał w prezencie
Miskant Gracek, Róża pnąca zółta, scewola. Róża ma iść po pałąku.
Ogród w Puszczykowie 19:52, 22 cze 2015

Do góry
Dziewczyny dla Was fotki sprzed chwili kilka razy startowałam, bo dziś co chwilę leje

pod grujecznkami w pierwszej linii przywrotniki, za nimi szałwie i na końcu jarzmianki oraz miskant ML, kory póki co brak, więc deszcz bryzga na roślinki

gaury

rdest Darjeeling Red powoli pochłania trzmieliny
ale jest cudny, na razie jeszcze go nie ograniczam

Trudny teren - dużo pracy! 23:25, 21 cze 2015

Do góry
Anitko to Twoje dzieło, a moje wykonawstwo i jestem z tego DUMNA... ale zatrzymałam się na tym, że kilka roślin nie poszlo do gruntu od frontu i na skraju ze względu na to, że skarpa mi zjechała. Hosta Stilleto w całości poszła na koniec rabaty a dwie brunery jak widzisz w jeden kąt. Nie darowałabym sobie jakby któraś z tych piękności nie przeżyła. Bergenenie dzisiaj wylądowały wraz z moja ze skarpy na przeciw tarasu dużego w wielkiej rabacie. Kilka innych roślin tez znalazły swoje miejsce co nie znaczy, że na stałe. Kilka traw, a dokładnie 4 czyli dwa miskanty, a dwie NN dla mnie otuliło magnolie. Zurawka ciemna poszła pomiędzy trzy trawy przy serbie i tam tez wylądował bardziej na tyłach jeden miskant.
Przy małym tarasie w sąsiedztwie roz znalazły miejsce dwie trawki NN (jedna podzielona )i 3 szałwie. Poza tym ni z gruszki, ni z pieteuszki przyszedł mi ze szkółki berberys harlequin i tez siedzi w ziemi. Jak cos będę z nimi/roslinami wędrował w inne miejsca

Niewątpliwe będę potrzebowała Twojej pomocy czy ściana zasłaniając a plot z serbów, cisow, choiny kanadyjskiej, thui jak i jałowca spartan to dobry pomysł....
Tworzę mój skromny ogród 21:05, 21 cze 2015

Do góry
Ciąg dalszy:
Borówka amerykańska

Lada moment zobaczę kwiaty werbeny

Jedna biała różyczka

Chyba miskant

Ogródek Iwony 12:37, 21 cze 2015

Do góry
Z tyłu rośnie miskant, perovska i werbena, ale jeszcze nie przerosły róż. Mam nadzieję, że dadzą ostatecznie radę.
Za lawendą goni stipa.

Mój ogród pod górkę... 09:42, 21 cze 2015

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)

Fajnie wyszło!
A co to za miskant variegatus przed cisami?

Tak, to variegatus. Dzięki
Mój ogród pod górkę... 09:38, 21 cze 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Zajawka nowej rabaty bukszpanowej

Fajnie wyszło!
A co to za miskant variegatus przed cisami?
Malutki pod lasem 22:33, 20 cze 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Większość planu na dzień dzisiejszy wykonana
- tawułki wsadzone
- wyrwany stary szpinak, w to miejsce posadzona fasolka
- bakłażany wsadzone
- buraczki opielone
- miskant znalazł w końcu miejsce i posadzony
- rabatka pod oknem kuchennym opielona
- kora na rabacie wiosennej uzupełniona
- samochód poodkurzany (to już bardzo dodatkowo było)
- a no i tata złożył Jasiowemu piaskownicę, muszę ją jeszcze maznąć impregnatem i piasku wsypać, ale już mu się podoba

Jejku, tytan pracy z Ciebie Aniu normalnie. Ale warto, bo coraz piękniej się robi.
Malutki pod lasem 22:21, 20 cze 2015

Do góry
Większość planu na dzień dzisiejszy wykonana
- tawułki wsadzone
- wyrwany stary szpinak, w to miejsce posadzona fasolka
- bakłażany wsadzone
- buraczki opielone
- miskant znalazł w końcu miejsce i posadzony
- rabatka pod oknem kuchennym opielona
- kora na rabacie wiosennej uzupełniona
- samochód poodkurzany (to już bardzo dodatkowo było)
- a no i tata złożył Jasiowemu piaskownicę, muszę ją jeszcze maznąć impregnatem i piasku wsypać, ale już mu się podoba

Malutki pod lasem 22:11, 20 cze 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
Widzę że coraz więcej roślin w ogrodzie. Tawuly rozjasnia zurawki. I nawet sporo poszerzylas rabate z lawenda.

Malgosik napisał(a)
Na tej frontowej rabatce to mi jeszcze wysokości brakuje. Moze miskant na poczatku i koncu? Albo cos na pniu.

Małgosiu, jak się cieszę, że zajrzałaś do mnie i na dodatek podzieliłaś moje zdanie co do tawułek
Rabata z lawendą zawsze taka była, nie zmieniałam jej od wiosny, widocznie na innych zdjęciach wyglądała "chudo"
Na frontowej nie za bardzo jest jeszcze miejsce, ale obok będzie jeszcze jedna, jak zagospodaruję do końca przedogródek, to tam mam w planach jakieś wyższe rośliny.
Malutki pod lasem 12:42, 20 cze 2015

Do góry
Na tej frontowej rabatce to mi jeszcze wysokości brakuje. Moze miskant na poczatku i koncu? Albo cos na pniu.
Od nowa ... na przekór wszystkim 11:35, 18 cze 2015

Do góry
Shemsi napisał(a)
Dziękuję za odwiedziny i ciepłe słowa! Przeczytałam cały Twój wątek i jestem zachwycona.

Zaczynam nabierać ochoty na lawendę, choć wcześniej o niej nie myślałam. Cudna jest! Oj, lista chciejstw zaczyna się wydłużać

Bardzo mi się podoba rabatka z konwalnikiem, ale słabo jeszcze rozpoznaję rośliny, zdradzisz, co tam rośnie?

Shemsi na tej rabacie to rośnie sama zbieranina, upychałam rośliny w każde wolne miejsce przed moją świerkową demolką Wszystko co rosło w pobliżu świerków musiałam poprzenosić, aby nie zniszczyć. Zresztą mam wiele takich zakątków gdzie są rośliny, które do siebie nie pasują. Chyba w tym roku już nie będę ich przesadzać, dam im czas na podrośnięcie, bo widzę, że dopiero teraz pomału zbierają się w sobie

Mam tu miodunkę pstrą, dąbrówkę rozłogową, bukszpany, begonie ale to jednoroczne, konwalnik oczywiście, jakiś miskant, którego nazwy niestety nie znam ale go bardzo lubię . Z prawej strony berberys Maria, przetacznik i hosty. Z lewej rabata z żurawkami i trawą ice dance, tawułka i lilie, które juz niedługo będą kwitły

A co do lawendy to ja mam na jej punkcie fioła, zamówiłam znowu 12 sztuk tylko coś Pani nie odpisuje od dwóch dni.
No i udało mi się ukorzenić swoją po raz pierwszy, po cięciu powsadzałam patyczki między tulipany i kilka żyje i ma piękne przyrosty, ba nawet będzie kwitła. Normalnie jestem heepy
Mój mały ogród - to mnie wciąga!! 00:13, 18 cze 2015

Do góry
Lamaze napisał(a)
Świeżutka nowiutka zakończona wczoraj rabata w narożniku działki - w tle pęcherznica diabolo, obok i przed nią hortensje vanilla fraise oraz wim's red, góruje bardzo jeszcze licha wierzba hakuro nishiki, po dnią rozchodniki, krwawniki paprica, turzyce, miskant africa, 2 bukszpanowe kule, czerwone berberysy i kilka żurawek electric lime - przeniesionych z innego miejsca, gdzie je słonko przypalało, może tu im będzie lepiej.
Czekam, aż to wszystko się rozrośnie i zakwitnie i będzie busz

Dziewczyno, to ty już masz busz! Za chwilkę będziesz to wszystko rozsadzać

Lamaze napisał(a)

obecnie:

Lubię to! Widać szkołę Ogrodowiskową
Rozpoznawanie traw 22:17, 17 cze 2015

Do góry
Nabyłam taką trawkę. Podobno miskant morning light, ale czy aby na pewno bo na chwaściora mi wygląda.
Ogród wśród pól i wiatrów 21:58, 17 cze 2015

Do góry
Kolejne zakłócenie proporcji mam na hortensjowej (??)
W ub roku ML był sporo wyższy od hortek. W sumie to nie wiem, czy miskant niższy czy hortki w tym roku wyższe. A ciachnęłam wiosną naprawdę niziutko

I na koniec hostowo Lubię hosty z rozplenicą

Dobrej nocy
Nasz ogród - wspaniała przygoda czy czarna magia 19:49, 17 cze 2015

Do góry
Posadzone, teraz między nimi trawki myślałam o Miskant chiński 'Apache' jest ciut niższy od normalnego i może fajnie dorastałby do końca pnia tuj, myślę że jego żółte paski ładnie korespondowałyby z bukszpanami. Jedyny problem taki, że trawy drogie i jak w sklepie w którym zazwyczaj kupuję tj Albamar zrobiłam listę potrzeb jeszcze kostrzewy, żurawki bo też chcę tu posadzić to rachunek wyszedł na 200zł. I to przy pojedynczych sztukach a jakbym chciała kupić po ogrodowiskowemu to 500zł nie moje ;(

Odcienie zieleni 22:54, 16 cze 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
witam się ponownie w wątku o nowej nazwie widzę u Ciebie zmiany koncepcji i zmiany w ogrodzie, podoba mi się kierunek który obrałaś bo też mi jest bliski; jedyna uwaga- uprasza się o więcej zdjęć!

Dzięki, postaram się o zdjecia, narazie rabaty pozaczynane i nieskończone wiec za bardzo niema co focić, narzie się obkuję, zakupiłam carex the beatles i miskant gracilimus- o przepraszam trawki kupiła mi Lindsay80
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 15:08, 16 cze 2015

Do góry
Hortensja napisał(a)
Iwcia dziękuję za odzew.
Jeśli chodzi o nasadzenie to zawsze byłam zwolennikiem minimalizmu i prostoty. W zasadzie cały czas była zdecydowana na szpaler jednej - białej - odmiany hortensji z dodatkiem traw ozdobnych. do czasu kiedy nie zobaczyłam wystawy Szkółki Szmit na zeszłorocznej wystawie "Zieleń to życie"
Kompozycja: hortensja, trawy, rozchodnik, werbena plus zawilce i ostróżki - rozszypały w drobny mak moją konsekwencje i zdecydowanie w wyborze stylu.
Zakochałam się w tej aranżacji a jak to z zakochanymi bywa nie zawsze umieją "trzeźwo" i praktycznie myśleć

Hortensjo,
Ja pod wpływem aranżacji w ogrodzie z lustrem ( projekt Pani Danusi) zdecydowałam się na wywalenie z mojego pomysłu szpaleru traw i posadzenie cisa a przed cisem trawy (miskant gladicimus) na przemian z limelight - dokładnie jak Danusia i kiedy pytałam czy nie dodać do tego rozchodnika odezwały się głosy że za dużo... nie wiem chciałam "od tyl" za hortensjami wsadzić ostróżki które u mnie właśnie juz zaczęły kwitnąć.
Możesz mnie naprowadzić na zdjęcia z tej wystawy o której mówisz? Dzięki wielkie ! Ja póki co ogarniam mój ogród i przygotowuję się do nasadzeń jesiennych finansowo i psychicznie haha usciski
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies