Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 19:04, 08 lip 2015

Tess napisał(a)
Gdzie znajdę te zawilce?
Fiu, Fiu, ależ pięknie się porobiło

Tesiu, tutaj - dwie sztuki za admirationem

Ups, aparat dostrzegł to, czego moje oko nie zobaczyło: pierwszy kwiatek będzie

A takie były we wrześniu, jak kupiłam rok temu:

O matko, jakie mizeroty były w zeszłym roku te moje roślinki, a ja się i tak zachwycałam.

Iwk4 19:18, 08 lip 2015

Szukałąm dla Tesi zawilców z września i znalazłam fotki. Zdziwiłam się.
Wrzesień 2014:

Lipiec 2015:

frezja 19:23, 08 lip 2015

[

co to za trawka??poproszę Iwono opis pierwszej i tej na dalszym planie;szukam,czytam,ale od czegoś nalezy zacząć.. mam już 2 odmiany dopiero niedawno posadzone ale chcę jeszcze coś sprawdzonego..pozdrawiam
Iwk4 19:24, 08 lip 2015

Wrzesień 2014 - początki:

Pierwsze nasadzenia - próby, nadal Wrzesień 2014:

Lipiec 2015 - a za chwilę wystartują jeżówki, zawilce i hortensje :

frezja 19:26, 08 lip 2015

to późno jeżówki u Ciebie...
Iwk4 19:31, 08 lip 2015

frezja napisał(a)

co to za trawka??poproszę Iwono opis pierwszej i tej na dalszym planie;szukam,czytam,ale od czegoś nalezy zacząć.. mam już 2 odmiany dopiero niedawno posadzone ale chcę jeszcze coś sprawdzonego..pozdrawiam

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/90/905919/original.JPG
Ta na pierwszym planie - to stipa, wysiana w lutym na parapecie okiennym. Piękna, nie? Zawdzięczam nasionka Joasi z "Ogrodu Joanny i Andrzeja"
Na dalszym planie jest Miskant Morning Light (potocznie ML). Uwielbiam go za ten kolor
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/90/905946/original.JPG
a jeszcze na dalszym planie Molinia od Ewy Bacowej, która często gości na moim wątku. Wczoraj wklejała fotki u mnie ze swojego ogrodu. Tam jest co podziwiać. Byłam tam wczesną wiosną, a teraz sobie wyobrażam, jak musi być pięknie. Ewa ma chyba każdą trawę, jaką byś chciała. Jak co, to zadaj Ewie u mnie pytanie
Iwk4 19:35, 08 lip 2015

frezja napisał(a)
to późno jeżówki u Ciebie...

Nie wiem dlaczego, wszystko u mnie dwa tygodnie później startuje. Jak sprawdzam prognozy pogody, to u mnie zawsze jest tak, jak w Słupsku, chociaż dzieli mnie spora odległość. Wszędzie naokoło pada, u mnie sucho. Zawsze jest inna pogoda, niż 15 km dalej, jakby odciął nożycami na drodze deszcze, wiatry itp. Przyzwyczaiłam się.
Ja mam dopiero pierwszy kwiatek werbeny (i to jeszcze ten z sadzonek od Małej Mi, bo moje siewki może w grudniu zakwitną), u innych już są łany.
lojalna_ 19:36, 08 lip 2015

no moja werbena w pelnym rozkwicie ))))
frezja 19:38, 08 lip 2015

Tego miskanta to sobie zamówię..i posadzę obok róż...jaki wysoki u Ciebie bo widać,że spory.Myślę jeszcze nad carex ice cream...takie niskie i planuję dać pod iglaki.
frezja 19:40, 08 lip 2015

Iwk4 napisał(a)

Nie wiem dlaczego, wszystko u mnie dwa tygodnie później startuje. Jak sprawdzam prognozy pogody, to u mnie zawsze jest tak, jak w Słupsku, chociaż dzieli mnie spora odległość. Wszędzie naokoło pada, u mnie sucho. Zawsze jest inna pogoda, niż 15 km dalej, jakby odciął nożycami na drodze deszcze, wiatry itp. Przyzwyczaiłam się.
Ja mam dopiero pierwszy kwiatek werbeny (i to jeszcze ten z sadzonek od Małej Mi, bo moje siewki może w grudniu zakwitną), u innych już są łany.

za to wszystko dłużej niz u nas) nie miałam tej werbeny mam tylko popularną taką do donic,choć u mnie płoży się na grządce.