Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogrodzie Lorki za zakrętem

W ogrodzie Lorki za zakrętem

Shemsi 23:03, 07 lip 2015

lorka napisał(a)

Shemsi a zapraszam serdecznie a co dziergasz ciekawego?
ja mam 3 dziewczyny.. najstarsza ma 15 lat i juz jest wielka jak ja, srednia 5, a najmlodsza to ta beza różowa hihi wlasnie 7 miesiecy jej stuknie i odkryła ,ze trawe mozna wyrywac, przypuszczam więc ,że neidługo zacznie wcinać ziemię hah

Właśnie zorientowałam się, że chyba nawet jesteśmy prawie sąsiadkami. Jeśli będziesz przejeżdżać kiedyś przez Anin zapraszam na herbatkę

Ja robię ręcznie cokolwiek się da, bez większego składu Robiłam zaproszenia na ślub, teraz mam w planach napisy 3D do łazienki. Kiedyś trochę robiłam na drutach i szydełku, ale ostatnio nie mam na to czasu, za to odkrywam możliwości maszyny do szycia i szyję wszystko, co mi przyjdzie do głowy od poduch, przez literki do pokoju synka, po jakieś proste ciuchy.

Wesoło musisz mieć, taki babiniec U mnie same chłopaki i jakoś nie bardzo są widoki na dziewczynkę, mąż ma dwóch braci (zresztą układ wieku dość podobny, jak u Twoich dziewczyn ).

Shemsi 23:09, 07 lip 2015

Aaaa, jeśli możesz, wrzuć proszę zdjęcie tej rabatki z różami i trawami. Myślę ostatnio o takim połączeniu, chętnie zobaczyłabym jakiś szerszy kadr Twojego zestawienia.
lorka 10:48, 08 lip 2015

W sumie niewiele widać, rabata jest jeszcze nie skonczona( będę dosadzała rośliny) ale moze cos zobaczysz..

od tyłu: 9 cisów, które utworzą żywopłot, przed nimi po bokach dwa klony flamingo szczepione, po srodku magnolia nigra.. po bokach magnolii po 2 miskanty 'morning lights) przed nimi perovskie, 4 stipy 'Pony tails' , 3 krzaki róż okrywowych 'Larissa'( 3 nie widac bo ją zsłania kosodrzewina, ktora zostanie przeniesiona na nowa rabate jak sie ochlodzi) i 4 krzaczki lavendy. Dokoła tyci bukszpaniki, które stworzą obwódkę. Będe dosadzac jesienią czosnki główkowate pomiedzy stipy( jako ciemniejszy akcent) no i cebulowe ,zeby wiosną rabata kwitłą też. jeszcze na rogi cos muszę wymysleć.. zastanawiam się nad carexami, albo rozplenicą hameln( tak mi koleżanka radzi) a moze zostane pokonana i dam kulki jakies haha, a no i na to bedzie wysypany zwir co lezy po bokach i czeka
lorka 10:56, 08 lip 2015

Shemsi napisał(a)

Właśnie zorientowałam się, że chyba nawet jesteśmy prawie sąsiadkami. Jeśli będziesz przejeżdżać kiedyś przez Anin zapraszam na herbatkę

Ja robię ręcznie cokolwiek się da, bez większego składu Robiłam zaproszenia na ślub, teraz mam w planach napisy 3D do łazienki. Kiedyś trochę robiłam na drutach i szydełku, ale ostatnio nie mam na to czasu, za to odkrywam możliwości maszyny do szycia i szyję wszystko, co mi przyjdzie do głowy od poduch, przez literki do pokoju synka, po jakieś proste ciuchy.

No jestesmy ( nazwa mojego ogrodu przewrotna co) do Anina jeżdzę do dentysty na Kajki jest świetny z podejsciem do dzieciaków

Widzę ,ze Ty masz jak ja.. uwielbiam jak mi ręce pracują.. szydełko, druty, maszyna, farby, łopata, wiertarka hihi byle coś robić

ps, gdybyś chciała coś dla dzieciaczka czytałam,że się Wam rodzinka powiększy, to mam sporo rzeczy .. na szczeście nie wszystkie różowe haha ( jak dajesz rade w te upały w ogóle?)
pozdrawiam
iwka 11:22, 08 lip 2015

Agata właśnie czytałam u Shemsi o tym wężu pocącym i miałam Ciebie pytać bo widzę, że masz, nie wiesz przypadkiem jaka jest jego wydajność, tzn ile pobiera wody przez godzinę? Bo ja mam wodę z głębinówki na prąd i tak się zastanawiam ile musiałaby pompa pracować, aby odpowiednio podlać.
lorka 11:43, 08 lip 2015

iwka napisał(a)
Agata właśnie czytałam u Shemsi o tym wężu pocącym i miałam Ciebie pytać bo widzę, że masz, nie wiesz przypadkiem jaka jest jego wydajność, tzn ile pobiera wody przez godzinę? Bo ja mam wodę z głębinówki na prąd i tak się zastanawiam ile musiałaby pompa pracować, aby odpowiednio podlać.

ok 2L/min
tak mowi szefu
iwka 12:11, 08 lip 2015

dzięki, myślałam, że to wolniej leci.
Super sprawa, teraz stoję pewnie z 1,5 godziny aby wszystko podlać.
I nie chlapie po roślinach. Trzeba pomyśleć nad zakupem
Shemsi 13:28, 08 lip 2015

lorka napisał(a)
W sumie niewiele widać, rabata jest jeszcze nie skonczona( będę dosadzała rośliny) ale moze cos zobaczysz..

od tyłu: 9 cisów, które utworzą żywopłot, przed nimi po bokach dwa klony flamingo szczepione, po srodku magnolia nigra.. po bokach magnolii po 2 miskanty 'morning lights) przed nimi perovskie, 4 stipy 'Pony tails' , 3 krzaki róż okrywowych 'Larissa'( 3 nie widac bo ją zsłania kosodrzewina, ktora zostanie przeniesiona na nowa rabate jak sie ochlodzi) i 4 krzaczki lavendy. Dokoła tyci bukszpaniki, które stworzą obwódkę. Będe dosadzac jesienią czosnki główkowate pomiedzy stipy( jako ciemniejszy akcent) no i cebulowe ,zeby wiosną rabata kwitłą też. jeszcze na rogi cos muszę wymysleć.. zastanawiam się nad carexami, albo rozplenicą hameln( tak mi koleżanka radzi) a moze zostane pokonana i dam kulki jakies haha, a no i na to bedzie wysypany zwir co lezy po bokach i czeka

Widać, widać i bardzo mi się podoba Może coś zgapię A jakie ona ma wymiary?
amelia_b 14:42, 08 lip 2015

lorka napisał(a)

dzięki
patrzę co rano na tą rabatę( nie skończoną przecież) i jestem zachwycona.. do tej pory sadziłam sobie pojedyncze roslinki, ok podobaly mi się.. ale teraz dopiero dzięki ogrodowisku, patrzę całościowo.. kompozycja, dobieranie kolorów kształtów faktur.. już myślę jak to będzie jesienią, co dosadzić,żeby od wiosny pięnie było...
Danusia i to miejsce zmieniła sposób patrzenia na ogród mój i chyba wielu forumowiczów
w końcu podoba mi się to co robię i w jakim kierunku idę, a przecież to dopiero pierwsza rabata..( taka najszybsza)

ja też po sztuce zawsze kupowałam, teraz biore 3 lub 5 i mój zawsze a po co ci tyle nie możesz sobie jednej wziąść to biore po 1 lub 2 i tak dokupuje po trochu i tak za 2 tygodnie i tak nie wie co kupowałam. Lorka za rok za dwa będziemy wyrywać bo nam się za bardzo porozrasta
amelia_b 14:46, 08 lip 2015

lorka napisał(a)

a po bokach może jakiś berberys? ja wszystko spisałam Juz z miesiąc się głowiłam co to za skrót ML a to o miskant morning light chodzi