Idealne piszesz a jednak nie za bardzo tam rosną nie wiem jaka to przyczyna.
Może jeszcze za wcześnie 3 rok tam rosną. W kwaśnej ziemi i nawoze też dobrze. Tam nie ma specjalnie dużo słońca. Wiosna chcemy przyciąć sosny i wpuścić trochę słońca.
Mam tam tylko obok hortensje rosną też nie za bardzo.
Widzialam skalniak jest to obecnie trend zamiast kamieni różnej wielkości to korzenie, duże kloce drewniane z mchem cuda nie widy. Bardzo ładnie to wyglądało. Mam sporo drewna kominkowego dębowego, grabowego jak jest bardzo nie foremne to odkładam i na skalniak lub w żwir daje.
Popełniłam gafę z tymi kalinami zamiast bzów.
Mimo wszystko mam sporo kalin jeszcze młode, ale za jakieś 2 lata będą już spore. Nie wiem która jest która czekam na kwitnienie.
Mam jeszcze kalinę Pink Beauty i St. Keverne. Liście mają podobne, różnią się wzrostem.
Martka odnośnie róż. Wykop dołki ok. 30x30 cm na spód daj obornika jak masz ten koński a bydlęcy masz? np 2 szpadle i zmieszaj z rodzima ziemia. Ja daję jeszcze skórki z banana mają dużo potasu. Co tu dużo mówić róże lubią obornik.
Ja sądzę w bydlęcym jak nie mam to daje kompost nie musi być przerobiony, nieraz granulat kurzy. Co mam to sypie tylko z umiarem.
Włóż do dołka co uważasz najwyżej wiosna jak wypuszcza pierwsze paczki podlejesz np gnojówka z bananów.
Dobre szkolki do róż dołączają ulotki jak sadzić i tym sie kieruj.
Teraz odnośnie traw. Jak bym wiedziała gdzie posadzić to bym posadziła, chyba że nie wiesz to zadoluj ale bez donic. W zeszłym roku trawy które pokazywałam jeszcze palczatki, trawy preriowe wszystkie miałam zadołowane bez donic. Trochę na podwyższeniu zawsze to pewniejsze woda dobrze odchodzi i korzenie nie gniją.
Martka w szkółkach to pracownicy sądzą (flancuja) rośliny do doniczek każą sypnąć nawozu to sypią. Raz sypnie więcej raz mniej. Przeważnie sypią granulat Substrala, działa 6 miesiecy.
Jeszcze jedno to nie Kaliny te ciemne u mnie to bzy czarne. Jeden kolumnowy "Black Tower Effelt1". Kupowałam je w FugureGardens. Co mi przyszło do głowy dopiero jak przeczytałam twój wpis się kapnęłam. Kalin mam sporo.
W zeszłym roku 7 listopada Kasia Pestka ona nie ma wątku, ale pisala jeszcze wiosna zna prawie wszystkie trawy (może czyta). Przywiozła mi trawy trzcinnik Cheju do zobacz jakie maleństwa też z jakiejś szkółki nie pamiętam
Ty wiesz jak one się pięknie rozrosły.
Dla mnie mniejsza roślina jest lepsza.
To nie skrzynka lecz dwa dębowe wkłady do kominka a roślina to Skalnica Arendsa. Miała większą, ale coś jej nie odpowiada. Mrówki mi grasują na skalniaku sypie proszkiem do pieczenia ale słabe efekty.
Kaliny kupowałam w iglaki24 zresztą dużo krzaków u nich kupowałam. Był okres na Ogrodowisku że wszyscy zaczęli się chwalić kalinami więc ja w te pędy też muszę mieć. Kupiłam 2 szt jedna przyszła bardzo marna druga w dobrym stanie. Posadziłam je obok siebie myślę, że jak się marna nie przyjmie to druga urośnie.
Wyobraź sobie że to marna maleńka przegoniła ta druga. Rozkrzewila sie i urósł ładny krzak. Drugą przesadziłam tej wiosny i się przyzwyczaja do nowego stanowiska.
Mam sporo kalin nie pamiętam nazw, Watanabe
Kilimandżaro ( nie mogę znaleźć foty) - u mnie kwitnie od wiosny do teraz. Miałam ją dosyć długo w donicy bałam się, że w gruncie zmarznie. Dopiero zeszłej jesieni wkopalam do gruntu rośnie bardzo ładnie.
Poniżej też Kaliny ta pierwsza ma bardzo ładne duże granatowe owoce.
Jak pięknie można urządzić ogród na różnych trawach i wplatając w nie rozne dodatki. Rozplenica hameln w twoim ogrodzie jesiennym robi duże wrażenie. Pewnie posadzona w pełnym słońcu.
Gaura piękna nadaje ogrodowi zwiewnosc. U mnie gaura biala zimuje od kilku lat. Mirka chyba nie napisała, że trzeba ją przyciąć ok 10 cm nad ziemią późną jesienią. Po pierwszych przymrozkach zasyp kępy liśćmi suchymi i przykryj igliwiem aby nie 1zfruneły.
Z różową trochę trudniej z zimowaniem postępuj tak samo.
Miałam w zeszłym roku 5 krzaków różowej i przezimowała tylko jedna.
Gaura wyrasta wiosna trochę później. Ma palowy korzen więc jeżeli będziesz miała siewki (później wychodzą) to staraj się ok 15 cm siewki wykopać, zadoniczkowac lub posadzić docelowo. Dużych kęp Gaury się nie przesadza mają długi korzeń (głęboki) można go uszkodzić jest wrązliwa na przesadzanie i długo się regeneruje.
Dzięki Richie że zajrzałaś.
Mój w porównaniu z twoim to bałagan. Staram się robić porządki na bieżąco, ale się nie wyrabiam.
Dużo liści jeszcze ten wiatr ktory przenosi liście w każdą stronę po całej działce. Na szczęście już coraz mniej liści na drzewach.
Dzisiaj wiązałam Miskanty ma padać deszcz jak mokre ciężko wiązać suche szybko i po robocie. Jeszcze rozplenice, ale nie jest ich dużo.
Wygrabilam lasek brzozowy. Może jeszcze będzie jedno koszenie trawnika przy okazji liście zbierzemy.
Jeszcze śmieca metasekwoja z grabieniem trzeba poczekać.
Kolorków coraz mniej.
Po prawej Marcinek wrzosolistny. Maleństwo myślałam , że to chwasty wiosna i usunęłam wygrzebałam z odpadów. Niestety skalniak też przykryty liśćmi. Ile się da to czyszczę ale za chwilę znowu pełno.
Witaj Elu .
Własne zbiory,plony warzyw zawsze cieszą
Mi w tym roku pomidory nie wyszły.Szybko je zaraza zżarła.
Ale jeszcze z nimi będę próbować.
A reszta warzyw to dobrez, ładnie rosły i porosły.
Cukinii to ja dużo nie sadzę.2 i wystarczy.
Moje dynie są jeszcze jako ozdoby .Jeszcze trochę i będą skonsumowane.
Oj jesień, chłodna jesień i do zimy coraz bliżej.
Wcale mnie to nie cieszy.Ale cóż taki may klimat.
Ciemiernik tylko jeden mi kwitnie.
Och to faktycznie mocno drogie te ciemierniki w OBI były.
Dziękuję i ja pozdrawiam cieplutko
Danusiu wiem, że nie jesteś noga. Masz pojęcie nie tylko o różach
Ja opisałam jak ja kupowałam na wyczucie i bezmyślnie fotka na opakowaniu mi się podobała to kupowalam. Teraz dopiero jestem trochę bardziej oświecona.
Interesuje się różami.
Przesadzanie róż - niektóre u mnie są przesadzane po 2 razy.
Na bukszpanach się kompletnie nie znam więc nie zabieram głosu.
Ewa podaje piękne róże to ja też piękne róże Kordesa z atestem Madame Amisette i Sunny Sky.
Bardzo dziękuję ze się podoba ogród. Azalii prawie nie przycinam tylko kosmetycznie. Na wiosnę raz zasilam nawozem a potem zakwaszam glebę.
Również pozdrawiam.
. Ja jeszcze wszystkich odmian bukietowych i ogrodowych nie pokazałam ale wystawie tylko sporo tego jest. Wszędzie dadzą radę rosnąć hortki np.ogrodowe kwestia miejsca najlepsze miejsce dla nich przy ścianie domu strona północno-wschodnia. A bukietowe i drzewiaste anabelki maja ochronę z wielkiej korony orzecha i czereśni, te drzewa zostały się po poprzednim właścicielu.