Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 00:22, 20 lip 2016

Do góry
Z ogrodowych zdjęć tym razem najbardziej podoba mi się leżąca stipa i jeżówki

Hortki ogrodowe zakwitną czy nie mają kwiatostanów?

Moje trawy do Twoich to maleństwa.

Fajna wyprawa, fajne zdjęcia
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:18, 19 lip 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Stipa oczywiscie lezy po ulewnych deszczach

I tak kocham u Ciebie te falujące trawki, udające mały sztorm w zatoczce
Fajnie, ze juz wróciłaś!
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:24, 19 lip 2016

Do góry
Berberysy proszą sie o cięcie

Stipa oczywiscie lezy po ulewnych deszczach
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 15:26, 19 lip 2016

Do góry
A stipa to dwuletnia? Jeju taka wypasiona moje mizernotki ledwo ledwo
Jak feniks z popiołów 12:59, 19 lip 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)
Czy koniecznie na herbowej ten podział musi być taki wyraźny?
Brakuje mi jakiegoś łącznika, bo podzieliłaś to trochę.....i nie mam zamiaru Cię obrażać, bo widzę, że kombinujesz, szukasz i uczysz się a ogród wygląda coraz piękniej....trochę jak ogródek warzywny.
Może coś wyższego tam wprowadź, jakieś drzewo na środku, wyższe trawy i więcej wypełniaczy. Barwinek jest fajny, ale jak sobie z pod czegoś wystaje, taki plac barwinkowy, to dla mnie za dużo.
Masz słuszne przemyślenia i dostrzegasz swoje "błędy", więc jesteś na dobrej drodze do ideału

Sylvano - szkoda tylko,że mój ogródek warzywny jakoś warzyw nie rodzi .
Mnie mój ogródek to raczej przypomina obraz jelenia na rykowisku czyt. kicz, dużo drobiazgów, które w zamyśle miały być ozdobnikami, a w rzeczywistości ... no właśnie rzeczywistość odbiega od założeń pierwotnych. Niby poszczególne roślinki fajne, ale całości spójnej to nie tworzą. Ot kiczowata pstrokacizna. Coś w stylu meblościanki na wysoki połysk z kryształami za szybką.
Drzewa na środku nie wprowadzę. Nic na środek rabaty nie wrzucę. W 1/3 to może tak, ale nie pośrodku. Jestem maniakalnym wyznawcą trójpodziału i niesymetrii. A poza tym poległabym gdybym miała kopać dół pod niego. Glina, glina, glina. Już i tak przygotowując dołki pod inne rośliny zdarzyło mi się korzystać z wiertarki udarowej by wzruszyć gliniany beton. Tu pewnie oberwie mi się od Toszki, że zabrałam się od d .. strony i zamiast podziałać coś z glebą to ja z roślinami od razu wyskoczyłam jak nie przymierzając husaria polska, byle do przodu a potem to jakoś to będzie. No to z pewnością się domyślacie jak to u mnie z tym "jakoś" teraz wygląda.
Co do barwinka - w tej kwestii podzielam Twoje zdanie - nie jest to kandydat na podium; nie nadaje się na głównego bohatera i już. Ale wkurzały mnie szafirki po kwitnieniu i cóż było robić? Wsadziłam coś zadarniającego, co mama dała, a był to barwinek.
Miej na uwadze, że to wszystko działo się w erze przedogrodowiskowej.

Trawki mi się marzą. Taka stipa na przykład. Musze sobie o niej poczytać co i jak.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 20:43, 18 lip 2016

Do góry
Kasja Iwka Konieczki żaba dziekuje

Tak to moja stipa ale zdjęcie stare...treraz już kwitnie ")
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 16:17, 18 lip 2016

Do góry
siakowa napisał(a)

Żabka urocza, a na drugiej fotce to Twoja stipa? Wow
Moja codzienność - ogród Oli 11:30, 18 lip 2016

Do góry
leon60 napisał(a)

lepiej kupować jak widać co kwitnie ale jak posadzisz wiosną to jakoś te krzaczki szybciej masy nabierają

Masy to u mnie nabrała tylko stipa, a inne trawy godne pożałowania. Widocznie ja nie potrafię zaklinać i czarować
Ogród pewnej ogrodniczki 14:12, 17 lip 2016

Do góry
Rabata o która Iwonka pytała i zktóra tyle zamiesznia było. Wygrały derenie i stipa w takim mozole hodowana zimą.
Aktualnie wszystko dużow większe ale nie mam kiedy bieżących fotek porobić

Działeczka Asi :) 11:00, 17 lip 2016

Do góry
Lecę patrzeć, co to za stipa
Ogród z rzeźbą 10:43, 16 lip 2016

Do góry
Zana napisał(a)
A to trawa Stipa brachytricha, kupiłam wiosną dwie sadzonki, fajnie przyrastają i mają taki ładny fontannowy pokrój. Strasznie jestem ciekawa ich kwiatostanów, mam nadzieję że zakwitną w tym roku.

Też ją mam (stipę) w ilości 6 Kupiłam z premedytacją Będzie Pani zadowolona Pięknie z tawułkami!
Miłego weekendu!
U Agi - czyli słońce i piach 23:15, 15 lip 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)
Nareszcie! Stipa kwitnie!

Pieknie!!!
U Agi - czyli słońce i piach 23:10, 15 lip 2016

Do góry
Nareszcie! Stipa kwitnie!

Ogród z rzeźbą 21:49, 15 lip 2016

Do góry
A to trawa Stipa brachytricha, kupiłam wiosną dwie sadzonki, fajnie przyrastają i mają taki ładny fontannowy pokrój. Strasznie jestem ciekawa ich kwiatostanów, mam nadzieję że zakwitną w tym roku.

Podziadkowe rododendrony przesadzane wiosną też mają się dobrze, nawet ten wyższy drapak jakoś lepiej wygląda po zmianie miejscówki, dostał w końcu dobrą ziemię i z wdzięczności wypuścił od dołu nowy pęd.

I jeszcze raz tawułki:

Ogród na piasku i z wielkim murem 15:54, 15 lip 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
stipa jest fajowa bardzo ładnie wygląda

Dominika dzięki, stipa w tym momencie nieżle wygląda, ale dla mnie to trochę póżno i tyle z nią pracy, pikowanie tych niteczek to nie na moje nerwy.
Z kolei kupiona na wiosną sadzonka w tej chwili niezbyt ciekawie wygląda, jakaś taka pożółkła, więc chyba z tą stipą dam sobie spokój.
A może do wiosny mi przejdzie i znów wysieję ?
Ogród na piasku i z wielkim murem 14:38, 15 lip 2016

Do góry
stipa jest fajowa bardzo ładnie wygląda
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 11:52, 15 lip 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Brązową trawę nadal uważam jako uschniętą, chociaż coraz bardziej mi się podoba

Stipa z własnego wysiewu pochłania bardzo dużo pracy, a efekt marny w stosunku do kupnej.
Przerobiłam temat w tym roku tzn.wysiew nie - kupna tak.

I jeszcze spieszę dodać, że:
wszystkie siewki stipy zaczęły wychodzić na przełomie maja/czerwca. te co kwitną też

PS. Powinnam wziąć to w cudzysłów, ale niech będzie, że tak po prostu mam taką wiedzę
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 10:43, 15 lip 2016

Do góry
navi , no rosnie wielki,większy ode mnie ale o to akurat nietrudno...
Kwitnie na taki kolor czerwono-rozowo-brązowy

ivo ,brzozowej nie focilam ostatnio. Muszę przyciąć jarzmianki bo przekwitly to wtedy.
A cisowa to ta pod garażem? Stipa jeszcze mała, rozchodnikI wiosną wypadły i do tej pory bambusy sterczą, na razie rządzą tam jezowki białe

Kuba, dziękuję

Luki , Krater był przypadkowym wyborem bo nie miałam konkretnej odmiany. Nie wiem czy pamiętasz ale na poczatku rosły w brzozach
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 08:48, 15 lip 2016

Do góry
Moniczko- dzięki, choć nic nie było "zakupem"- raczej "darowizną"

MirellaB napisał(a)

Stipa z własnego wysiewu pochłania bardzo dużo pracy, a efekt marny w stosunku do kupnej.

Mirello, ta stipa, którą dostałam jest "samosiejkami"- przynajmniej częściowo. Większość jest ogromniasta po prostu.

Brązowa trawa może budzić kontrowersje, to fakt- ale ostatecznie, to inny, oryginalny akcent w ogrodzie
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 08:03, 15 lip 2016

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies