Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:50, 22 mar 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Tak, chcę 3 sztuki, nie więcej. Z lipy w tym miejscu rezygnuję. Będę myśleć gdzie ją dać. A grujecznika takiego do 4 m. byś tam w narożniku widziała?
Gabrysiu, tu z okien domu mam widok na górki. Z innych miejsc na działce też, ale z okien to tylko tutaj. A my często gapimy się w te okna. Na dole mam widok z kuchni i na górze chłopcy z pokoju

Garść inspiracji.
Skoro chcesz mieć widok na góry, to zrezygnuj z drzew i zrób piętra jak na Red Border w Hidcote Manor. Poważnie. Tam rosną bordowe klony palmowe, czarny bez i perukowiec,też leszczyna, wszystkie z ciemnymi liśćmi. Dadzą wysokość. Oczywiście wtedy z tyłu i też najwyżej 3-4 sztuki na całej rabacie, też w rytmach.
Tu masz zdjęcia z maja, jak widać lepiej strukturę tej rabaty. O tęgoszach (tej purpurowej jakby jucce) zapomnij, u nas nie zimują. Rabata jest ogromna, trzeba dostosować skalę.

Latem, w sierpniu jeszcze. Generalnie zwróć uwagę na tę stronę, która ma za tło żywopłot, ta po przeciwnej stronie te duże drzewa ma posadzone za rabatą, częściowo ją ocieniają.

A tu taka inna w Bourton House, wszędzie są krzewy, nie drzewa.

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:50, 22 mar 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Tak, chcę 3 sztuki, nie więcej. Z lipy w tym miejscu rezygnuję. Będę myśleć gdzie ją dać. A grujecznika takiego do 4 m. byś tam w narożniku widziała?
Gabrysiu, tu z okien domu mam widok na górki. Z innych miejsc na działce też, ale z okien to tylko tutaj. A my często gapimy się w te okna. Na dole mam widok z kuchni i na górze chłopcy z pokoju

Garść inspiracji.
Skoro chcesz mieć widok na góry, to zrezygnuj z drzew i zrób piętra jak na Red Border w Hidcote Manor. Poważnie. Tam rosną bordowe klony palmowe, czarny bez i perukowiec,też leszczyna, wszystkie z ciemnymi liśćmi. Dadzą wysokość. Oczywiście wtedy z tyłu i też najwyżej 3-4 sztuki na całej rabacie, też w rytmach.
Tu masz zdjęcia z maja, jak widać lepiej strukturę tej rabaty. O tęgoszach (tej purpurowej jakby jucce) zapomnij, u nas nie zimują. Rabata jest ogromna, trzeba dostosować skalę.

Latem, w sierpniu jeszcze. Generalnie zwróć uwagę na tę stronę, która ma za tło żywopłot, ta po przeciwnej stronie te duże drzewa ma posadzone za rabatą, częściowo ją ocieniają.

A tu taka inna w Bourton House, wszędzie są krzewy, nie drzewa.

Miłkowo - sezon 2016-2022 10:48, 22 mar 2016

Do góry
JUSTYNA
rano ustalamy i planujemy
często ja wpadam na dobre rozwiązania, choćby dziś z lustrzanymi oknami na tył Imprezowni
już mąż lata i zakupuje materiały

MARTAIBARTEK
ciszę się że zaglądasz, bardzo dziękuję i pozdrawiam

AGA-BLEEBLA
wybornie pewnie kawa smakowała, tez stale przycupnę, stale w innym miejscu
w święta ma byc pogoda, to rodzinnie na ogrodzie tez będzie
magnolia posadzona na miejsce Sunrise, a tę dałam na trójkącie na wprost tarasu Imprezowni
Duża ta Black Tulip, po zniżce wyszło 157, za taki okaz to dobra cena, chyba zakwitnie, kilka pąków jest
bociek wylądował w koszu

znowu dokupię te żonkile, kwitnące i wsadzę w kolejne miejsca
zachwycają mnie, bo nawet jak nie ma słońca, kwiaty widać
mam ich pełno, zaczynają

idzie szczypior i trawa pampasowa
siałam ją 2 lata temu, aż dziw, że żyje
Narodziny ogrodu Eweli 10:46, 22 mar 2016

Do góry
Na dodatek jestem mile zaskoczona czosnakami, które kupiłam w biedrze. Wszystkie 10 wzeszły i rosną

Fajne to uczucie jak się natura odwdzięcza!

Ta rabata jest do poprawienia. Mam zamiar dokupić trzmielinkę, trochę poszerzyć rabatę, dosadzić żurawki i zabrać stąd trawy, w których się zakochałam w zeszłym sezonie

Ogród i z nim kłopoty u Doroty:-) 10:41, 22 mar 2016

Do góry
Witam.
Mam niedużą działkę 1000m2, na której poza domem i sporą ilością kostki pozostało ok 600m2 do zagospodarowania na ogród.
niestety poza zamiłowaniem do roślinek w ogrodzie jest niewiele.

No ale od początku.
tak było.

cdn
Narodziny ogrodu Eweli 10:40, 22 mar 2016

Do góry
Za to raduje się moja dusza, bo z każdym dniem widzę jak rosną zasadzone jesienią tulipany
Nie mogę się doczekać kiedy zakwitną...

Miłkowo - sezon 2016-2022 10:39, 22 mar 2016

Do góry
AGATA
teraz tak, kiedyś do 12 w dzień spałam i po nocy buszowałam, eh młodość

MADŻENKA
no chłodno, dziś deszczowo, z czego się cieszę, bo przesadzałam niezapominajki i bodziszki i podlewa tez nowe nasadzenia

i wyciągałam 2-letnie siewki ciemiernika i lokowałam w miejsca docelowe
jakie to ma korzonki, taka mini roślina
roczne na razie nie ruszam

pełno tego

wywaliłam żurawki i tu dałam siewki, ale nie tylko tu
będą osłonięte i wilgoć mają
Narodziny ogrodu Eweli 10:37, 22 mar 2016

Do góry
Na tę chwilę mam taki oto problem z żurawkami. Może ktoś coś podpowie?
Może za sucho im jest? Chociaż już je podlałam. Do korzeni nie zdążyłam zajrzeć.
Ogródek Ewy 10:30, 22 mar 2016

Do góry
Napia napisał(a)
Efekt super aż mi żal, że moje stawy w takich zwyczajnych brązowych doniczkach może im chociaż coś nakleję

Aguś, to bardzo prosta metoda ozdabiania. Troszkę białej akrylowej farby, serwetka, klej i lakier.
Też mam alergię na brązowe i czarne doniczki, zwłaszcza plastikowe.
Zmiana wszystkich donic jakie mam nie wchodzi w rachubę z wiadomych powodów, więc chociaż w taki sposób zmieniam ich wygląd.

Cebulowa donica też trafiła do osłonki.

Miłkowo - sezon 2016-2022 10:28, 22 mar 2016

Do góry

Gożdzikowa - wiejski ogród 10:23, 22 mar 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
ja to inne pokolenie grechuta i Niemien owszem ale najbardziej lubilam Wolna Grupa Borowina i Czerwony Tulipan

Wiosna musi zostac nie ma wyjscia na lato za wczesnie a zima juz nie w modzie

Poczytałam o Twoich ulubionych zespołach...nie znam ich twórczości,chociaż ten sam nurt - poezja śpiewana
Czerwony tulipan -to grupa olsztyńska,na pewno dobrze znana mojemu szwagrowi,on się obraca w tym środowisku od czasów studenckich, do dzisiaj.

U mnie wiosna dzisiaj płacze deszczem

Miłkowo - sezon 2016-2022 10:22, 22 mar 2016

Do góry
ryska napisał(a)
Podpatruję czy przyszła Ci przesyłka z powojnikami i czy sadzisz już. Napisałaś że Twoje górskie już pączki mają, u moich z przesyłki wczorajszej powojniki ledwie listki mają zaznaczone. Ale posadzę dopiero po świętach. U Ciebie wiosna i ciepełko dużo szybciej Miłej pracy w ogrodzie

O, jaki letni avatarek
Powiem ci, że ładnie zapakowane i zdrowe rośliny
Już posadzone, teraz czekanie
Mam wiosenne, letnie i jesienne powojniki
I deszczyk je podlewaiii jednak nie dokupuję, starczyło.

oto one

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 10:22, 22 mar 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

Agniesiu, z 10 na pewno, ale ja w tym miejscu kipisz zrobiłam, 5 lat temu, wywaliłam jałowce, i dopiero się bardziej odkryły ranniki. Przedtem jakoś ich nie było widać.
Jeżeli ktoś się nastawi ma ich "hodowlę" to 6 lat będzie akurat. Pod warunkiem, że nie startuje z jednej roślinki.

Chyba się nastawię miejsce już znalazłam pod brzozą. Tylko czy one sobie tam poradzą? Mam tendencję do zakupów hurtowych
Ogród w cieniu brzozy 10:11, 22 mar 2016

Do góry
Renato, witaj, szukaj je, bo one śliczne są, a jak moje zaczną się wysiewać to też mogą trafić do Ciebie.

Ewik, takie aksamitki wysiewałam w tamtym roku i nie wzeszły mi, nie wiem czy coś zrobiłam nie tak, czy coś z nasionami było nie tak. Mam je jeszcze i zastanawiam się czy wysiewać znowu.

Mirko, warto spróbować, szukaj ich gdzieś w dobrej cenie, są duże różnice, może gdzieś trafisz. Miejsce, trzeba im też znaleźć odpowiednie, nie za mokro, pod krzewami dobrze rosną, a Ty masz ich trochę i gdzieś blisko domu, by cieszyły na wiosnę. Poniżej fotki, mojego najciemniejszego, w tamtym roku kupiłam bez kwiatka i w tym mnie zaskoczył, że kwitnie i to jeszcze tak ładnie.

I jeszcze fotki dla Gabrysi, penstemony.

I przetacznikowiec.
Kolorowy ogród na piasku 10:10, 22 mar 2016

Do góry
viva napisał(a)

Ja też nie wiem jaka moja jest, bo kupiłam na targu po dwie sadzonki (już sporo nadzieliłam) Pytanie jaka to lobelia wywołało u pani sprzedającej wielkie zdenerwowanie - "nie mam zamiaru tylu nazw się uczyć"
Gabrysiu, takie jak moje możesz mieć a ja jestem chętna na taką jak Ty masz, która to chce u nas zimować
Na sianie jednorocznej jeszcze się nigdy nie skusiłam, czasem kupuję gotowe sadzonki.

No jasne, kto by tam sobie głowę zawracał nazwami, chyba widziałaś że pani kwiatki sprzedaje.
Lobelia niebieska może być w podwójnej wersji - sadzonek i nasion, wygodnie będzie w maju.
Gotowe sadzonki lobelii, kupowane w maju, już pięknie kwitnące niestety żyją krótko, a te siane są do mrozów.

uzupełniam o zdjęcie lobelii wielkiej, wklejałam u Margarytki

Typografia ogrodu 10:05, 22 mar 2016

Do góry
Takie przesylki to ja lubie
Dzikuje ogromnie M
Hortki karmione miesem i to chyba wołowiną
Wszystko od zera 09:51, 22 mar 2016

Do góry
Dzisiaj wygladaja juz tak!

Odcienie zieleni 09:50, 22 mar 2016

Do góry
Efffa napisał(a)
Zrób fotę, a gdzie się Twój watek zgubił?

Na tej rabatce chce wrzucić ciemiernik bo łyso jest jak jeszcze nic nie kwitnie. Tak trochę w stronę ognika na środku. Rabata co prawda jest od strony południowej ale tak do połowy jest cień od iglaków. Na rabacie rośnie ognik, trzmielina, leszczyna i hortensja ogrodowa kwitnąca na jednorocznych pędach. Tu pójdzie jeden biały ciemiernik. Czarnego dam w innym miejscu - tu za dużo będzie. Kiedy ciemiernika wsadzić do gruntu? teraz to chyba jeszcze za wcześnie...
Opuchlaki 09:49, 22 mar 2016

Do góry
Czytam, że częstym pytaniem jest co jedzą opuchlaki. Mam wrażenie, że wszytko co ma mięsiste korzenie, tu
tu wrzucałam listę
Dziś dopisałabym jeszcze dużo innych roślin takich jak róże, bluszcz, ognik........

Największe straty (doprowadzają do padnięcia rośliny) robią w żurawkach i rozchodnikach.

Rozchodniki wszystkich intrygują, czy jedzą czy nie... jedzą, jedzą..

To rozchodnik jesienią (wielka kępa)

A to kwiecień... nie zjadły do końca bo wykopałam dziady..
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 09:48, 22 mar 2016

Do góry
Witam.
Jestem po raz pierwszy na jakimkolwiek forum- w związku z powyższym za wszelkie błędy z góry przepraszam
Z Ogrodowiskiem zetknęłam się wczoraj i od razu polubiłam stronę.
Jestem z okolic Piotrkowa Trybunalskiego. od 2 lat mam "ogród", choć trudno tak o nim mówić. Przez 2 lata działką zajmował się mój mąż -budował domek, no ale teraz działka należy już do mnie. no i tu zaczynają się schody.
działka jest nieduża- ok 600m2 ale problemem okazała się gleba.Słaba klasowo a do tego piach i chwasty.Sama nie wiem czego chcę a oglądając Wasze ogrody- mam "doła".
Liczę na wszelkiego rodzaju propozycje i podpowiedzi.
Na początek wstawiam zdjęcia kawałka przedogródka do aranżacji. Jakieś pomysły już mam, ale może ktoś z Was mógłby zaproponować coś ciekawszego.
Pozdrawiam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies