Garść inspiracji.
Skoro chcesz mieć widok na góry, to zrezygnuj z drzew i zrób piętra jak na Red Border w Hidcote Manor. Poważnie. Tam rosną bordowe klony palmowe, czarny bez i perukowiec,też leszczyna, wszystkie z ciemnymi liśćmi. Dadzą wysokość. Oczywiście wtedy z tyłu i też najwyżej 3-4 sztuki na całej rabacie, też w rytmach.
Tu masz zdjęcia z maja, jak widać lepiej strukturę tej rabaty. O tęgoszach (tej purpurowej jakby jucce) zapomnij, u nas nie zimują. Rabata jest ogromna, trzeba dostosować skalę.
Latem, w sierpniu jeszcze. Generalnie zwróć uwagę na tę stronę, która ma za tło żywopłot, ta po przeciwnej stronie te duże drzewa ma posadzone za rabatą, częściowo ją ocieniają.
A tu taka inna w Bourton House, wszędzie są krzewy, nie drzewa.
Garść inspiracji.
Skoro chcesz mieć widok na góry, to zrezygnuj z drzew i zrób piętra jak na Red Border w Hidcote Manor. Poważnie. Tam rosną bordowe klony palmowe, czarny bez i perukowiec,też leszczyna, wszystkie z ciemnymi liśćmi. Dadzą wysokość. Oczywiście wtedy z tyłu i też najwyżej 3-4 sztuki na całej rabacie, też w rytmach.
Tu masz zdjęcia z maja, jak widać lepiej strukturę tej rabaty. O tęgoszach (tej purpurowej jakby jucce) zapomnij, u nas nie zimują. Rabata jest ogromna, trzeba dostosować skalę.
Latem, w sierpniu jeszcze. Generalnie zwróć uwagę na tę stronę, która ma za tło żywopłot, ta po przeciwnej stronie te duże drzewa ma posadzone za rabatą, częściowo ją ocieniają.
A tu taka inna w Bourton House, wszędzie są krzewy, nie drzewa.
Ja na jarząbach się nie znam, sąsiedzi mają, nie wiem jaki, ale taki strzelisty właśnie, delikatnie już się rozkłada na boki, trzy, cztery metry szeroki już jest, więc jak posadzisz trzy obok, to może to wystarczy?
I jak pamiętam, to już w tej chwili ażurowy nie jest, może jak był młody.
Gabrysiu, piękne inspiracje dałaś Już mnie głowa bolli od myślenia.
Z krzewów mam już tam posadzone: pęcherznica o bordowych liściach, ognik, mahonia, forsycja, bez o czarnych liściach tez tam miałam, ale przeniosłam, bo za ładny za dom
Wysiałam dalie o ciemnych liściach, dostałam też kanny o ciemnych liściach, będzie ogniście Klony - chyba za bardzo tam wieje. Brakuje mi jeszcze takich wysokich bylin, ale to kwestia czasu.