Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 10:38, 22 mar 2016

Gabriela napisał(a)

Dziwne, bo ja różowych nie mam, znajdę zdjęcie, wkleję i porównasz.

Dwoma maleńkimi kwiatuszkami zdażyła zakwitnąć jesienią
laurowisnia 10:45, 22 mar 2016

margaretka3 napisał(a)

Cała rabata ma 17 metrów Od domku - między czwartym a dziewiątym metrem jest widok na górki, potem, po dziewiątym metrze do siedemnastego metra rabaty jest widok na dom sąsiada.

To może trzy jarząby w prawym narożniku, a przy domku jakieś inne jedno drzewo?
margaretka3 10:47, 22 mar 2016

Hmmm no ciekawy pomysł Tylko czy wystarczająco ażurowe jarząby zakryją widok na sąsiada?
Gabriela 10:50, 22 mar 2016

margaretka3 napisał(a)

Tak, chcę 3 sztuki, nie więcej. Z lipy w tym miejscu rezygnuję. Będę myśleć gdzie ją dać. A grujecznika takiego do 4 m. byś tam w narożniku widziała?
Gabrysiu, tu z okien domu mam widok na górki. Z innych miejsc na działce też, ale z okien to tylko tutaj. A my często gapimy się w te okna. Na dole mam widok z kuchni i na górze chłopcy z pokoju

Garść inspiracji.
Skoro chcesz mieć widok na góry, to zrezygnuj z drzew i zrób piętra jak na Red Border w Hidcote Manor. Poważnie. Tam rosną bordowe klony palmowe, czarny bez i perukowiec,też leszczyna, wszystkie z ciemnymi liśćmi. Dadzą wysokość. Oczywiście wtedy z tyłu i też najwyżej 3-4 sztuki na całej rabacie, też w rytmach.
Tu masz zdjęcia z maja, jak widać lepiej strukturę tej rabaty. O tęgoszach (tej purpurowej jakby jucce) zapomnij, u nas nie zimują. Rabata jest ogromna, trzeba dostosować skalę.

Latem, w sierpniu jeszcze. Generalnie zwróć uwagę na tę stronę, która ma za tło żywopłot, ta po przeciwnej stronie te duże drzewa ma posadzone za rabatą, częściowo ją ocieniają.

A tu taka inna w Bourton House, wszędzie są krzewy, nie drzewa.

Gabriela 10:50, 22 mar 2016

margaretka3 napisał(a)

Tak, chcę 3 sztuki, nie więcej. Z lipy w tym miejscu rezygnuję. Będę myśleć gdzie ją dać. A grujecznika takiego do 4 m. byś tam w narożniku widziała?
Gabrysiu, tu z okien domu mam widok na górki. Z innych miejsc na działce też, ale z okien to tylko tutaj. A my często gapimy się w te okna. Na dole mam widok z kuchni i na górze chłopcy z pokoju

Garść inspiracji.
Skoro chcesz mieć widok na góry, to zrezygnuj z drzew i zrób piętra jak na Red Border w Hidcote Manor. Poważnie. Tam rosną bordowe klony palmowe, czarny bez i perukowiec,też leszczyna, wszystkie z ciemnymi liśćmi. Dadzą wysokość. Oczywiście wtedy z tyłu i też najwyżej 3-4 sztuki na całej rabacie, też w rytmach.
Tu masz zdjęcia z maja, jak widać lepiej strukturę tej rabaty. O tęgoszach (tej purpurowej jakby jucce) zapomnij, u nas nie zimują. Rabata jest ogromna, trzeba dostosować skalę.

Latem, w sierpniu jeszcze. Generalnie zwróć uwagę na tę stronę, która ma za tło żywopłot, ta po przeciwnej stronie te duże drzewa ma posadzone za rabatą, częściowo ją ocieniają.

A tu taka inna w Bourton House, wszędzie są krzewy, nie drzewa.

laurowisnia 10:57, 22 mar 2016

Ja na jarząbach się nie znam, sąsiedzi mają, nie wiem jaki, ale taki strzelisty właśnie, delikatnie już się rozkłada na boki, trzy, cztery metry szeroki już jest, więc jak posadzisz trzy obok, to może to wystarczy?
I jak pamiętam, to już w tej chwili ażurowy nie jest, może jak był młody.
Gabriela 10:58, 22 mar 2016

I jeszcze te lobelie:

Agania 11:00, 22 mar 2016

Gabrysia no to pojechałaś....cud miód inspiracja i to zielone tło

Na ognistej przepięknie wyglądają drzewa w kolorze purpury...może jeszcze Gosia, pomyślisz nad klonem japońskim np Bloodgood.. w Krzywaczce dostaniesz?
https://www.google.pl/search?q=acer+Bloodgood&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwif6daPhNTLAhWKiywKHWY-BQEQsAQIHg&biw=1900&bih=938 i dołożysz tak jak Garyiela proponuje piętra i więcej tej purpury, żeby się tworzyła powtarzalność kolorystyczna
margaretka3 11:02, 22 mar 2016

Gabrysiu, piękne inspiracje dałaś Już mnie głowa bolli od myślenia.
Z krzewów mam już tam posadzone: pęcherznica o bordowych liściach, ognik, mahonia, forsycja, bez o czarnych liściach tez tam miałam, ale przeniosłam, bo za ładny za dom
Wysiałam dalie o ciemnych liściach, dostałam też kanny o ciemnych liściach, będzie ogniście Klony - chyba za bardzo tam wieje. Brakuje mi jeszcze takich wysokich bylin, ale to kwestia czasu.
margaretka3 11:05, 22 mar 2016

laurowisnia napisał(a)
Ja na jarząbach się nie znam, sąsiedzi mają, nie wiem jaki, ale taki strzelisty właśnie, delikatnie już się rozkłada na boki, trzy, cztery metry szeroki już jest, więc jak posadzisz trzy obok, to może to wystarczy?
I jak pamiętam, to już w tej chwili ażurowy nie jest, może jak był młody.

Bardzo chcę je mieć u siebie, jesienią są piękne