Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w cieniu brzozy

Ogród w cieniu brzozy

olga80 17:20, 10 mar 2016

Gabriela napisał(a)

Niemodne są róże wielkokwiatowe. Ciężko z tą modą w ogrodzie, jakoś nie zwracam na to uwagi. Wolę się posługiwać kategorią stylu ogrodowego, a nie mody. Jak ogród ma styl, to nie ma znaczenia czy są w nim modne czy niemodne rośliny. W ogóle to trudno mi zrozumieć, jak rośliny mogą być bardziej lub mniej modne? Najwyżej mogą być częściej lub rzadziej używane przez projektantów.
Ogród to nie jest spódnica, modny być nie musi, ale musi mieć kształt i styl. Amen.

zgadzam sie w 100%
Joku 20:31, 10 mar 2016

Ta aksamitka też cały czas chodzi mi po głowie. Ciekawe czy kiedyś nadejdzie jej triumfalny powrót na salony?
rozark 09:57, 11 mar 2016

Agatko, mączka rogowa ma być w Lidlu 14 marca
Agania 19:40, 14 mar 2016

laurowisnia napisał(a)
Aga, czekam na Colette w twoim ogrodzie.
Mirko tam jest Mme Isaac Pererie, przekwita już, Perennial Blue i powojnik fioletowy, słabo widoczny.
Agato, czekam na namiary.

W ogrodzie powoli wszystko się budzi, troszkę zaczęłam robić porządki.
Pokażę moje pierwsze zakupy tegoroczne, ciemierniki.

Jeden trochę przywiędnięty ale uroczy.

Tak piękne, że aż musiałam zacytować, gdzie takie okazy dostałaś, czy ogród Łobzów rozpoczął już sezon sprzedażowy?
laurowisnia 09:34, 15 mar 2016

Jolu, Mirko, myślę, że wejdzie, zwłaszcza, że pojawiają się ciągle jakieś nowe jej odmiany i krzyżówki. Moda wciąż nawraca, więc wniosek dla nas taki, że nie można pochopnie pozbywać się roślin tylko je gromadzić i podmieniać te mniej modne. Taka szafa by się przydała, jak chcemy choć trochę z nią podążać.

Reniu, dziś spróbuję kupić, ciekawe czy będzie jeszcze.

Aganiu, strzał w dziesiątkę, nie obyło się bez dokładki.
07_Rene 14:41, 15 mar 2016

U Ciebie zawsze ciekawe dyskusje Niemodny ogród? rośliny? Nigdy nie myślałam o tym w tych kategoriach
Piękne ciemierniki.
Dostałam w ubiegłym roku siewki, ale chyba nie przetrwały zimy, jeszcze ich nie wypatrzyłam.
Ewik 16:39, 15 mar 2016

Ciemierniki cudne.a aksamitki lubię, teraz mam kremowe
mirkaka 06:40, 20 mar 2016

Mnie ciemierniki też się podobają, szczególnie zbliżenia kwiatów. Ja jakoś nie mogę się zdecydować na kupno tych roślin, w sklepach są bardzo drogie, a nie wiadomo czy przetrwają zimę. Zatem wolę kupować te już sprawdzone jak np hiacynty
laurowisnia 10:11, 22 mar 2016

Renato, witaj, szukaj je, bo one śliczne są, a jak moje zaczną się wysiewać to też mogą trafić do Ciebie.

Ewik, takie aksamitki wysiewałam w tamtym roku i nie wzeszły mi, nie wiem czy coś zrobiłam nie tak, czy coś z nasionami było nie tak. Mam je jeszcze i zastanawiam się czy wysiewać znowu.

Mirko, warto spróbować, szukaj ich gdzieś w dobrej cenie, są duże różnice, może gdzieś trafisz. Miejsce, trzeba im też znaleźć odpowiednie, nie za mokro, pod krzewami dobrze rosną, a Ty masz ich trochę i gdzieś blisko domu, by cieszyły na wiosnę. Poniżej fotki, mojego najciemniejszego, w tamtym roku kupiłam bez kwiatka i w tym mnie zaskoczył, że kwitnie i to jeszcze tak ładnie.

I jeszcze fotki dla Gabrysi, penstemony.

I przetacznikowiec.
renatamama3 11:47, 22 mar 2016

Agatko ,kupiłaś mączkę R ,ja w tamtym tygodniu ,było jeszcze sporo na Balickiej .Zaskoczenie ,ma śliczny kolorek .