Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:21, 09 kwi 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Moim magnoliom brakuje tydzień albo dwa w stosunku do Twoich - ale są w cieniu, to pewnie dlatego

Sebciu nie wiem czy dlatego, że są w cieniu, późniejsze odmiany rozkwitają w drugiej połowie kwietnia ja nie wiem jakie masz, ja mam ich 13 i na nich buduję doświadczenie, gwiaździste kwitną wcześniej i one już kończą kwitnienie, reszta magnolii dopiero startuje, dla nich zaczyna się kwitnienie od drugiej połowy kwietnia
Jak Aleksandrina, Susan, Lennei...ogólnie soulangeany...tylko Pinkie i Rustica Rubra zaczynają wcześniej z gwiaździstymi jest ich pewnie więcej, ale moja wiedza jest jeszcze uboga
Odrodzona Aleksandrina się budzi

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 18:19, 09 kwi 2016

Do góry
Matko i córko!!! Ale Ci się złożyło dzisiaj Pięćsetka!!!

Mój ogródek - tasiemiec 18:18, 09 kwi 2016

Do góry
Witam wszystkich, którzy tu zajrzą
Założyłam ten wątek, gdyż dopiero zaczynam przygodę z ogródkowaniem, a mój ogródek jest mały, długi i wąski, w kształcie litery L, a do tego w połowie zacieniony i wilgotny. Słowem - trudne warunki aranżacyjne i duże ograniczenie w doborze roślin. Liczę bardzo na wszelką pomoc i wskazówki.
Ale od początku...
Mój ogródek jest położony na parterze przy bloku, nad garażem (co dodatkowo ogranicza), mieszkanie narożne i ogródek w kształcie L, którego krótsze ramię wychodzi na pd-wsch, a dłuższe - na pn-zach.
Oto kilka zdjęć podglądowych, dorzucę też mapkę z wymiarami i moimi planami (jak już je zrobię)
Poniżej dłuższa część - ta zacieniona przez większość dnia, częściowo zasłonięta dodatkowo balkonem sąsiada (no i wysokim płotem), a przez to bardzo wilgotna, w szczególności pod balkonem. Słońce z tej strony jest przez jakieś 3 godz. dziennie, bo niestety jak już się wynurzy zza mojego bloku, to kilkanaście metrów od niego, jest równoległy blok i słońce chowa się za nim, więc nie dociera do mojego ogródka aż do zachodu, ale tylko przez te kilka godzin :/

Widok od zewnątrz:

A to widok na drugą część - za zakrętem

Narożnik:

Trawa jak wygląda, każdy widzi :/ Od strony pn-zach jest pełno chwastów, mchu i robactwa się wylęga masa, a od tej drugiej, gdzie słońce grzeje latem od ok.8 do 14-15 jest przesuszona, ale przyznaję - nie podlewałam trawnika.
Jak widać częściowo, na razie na tle przęseł z kratką są posadzone po 3 Szmaragdy i w rogu coś, co kwietnie na różowo i te kwiaty przypominają mi trochę malwy, ale nie wiem co to. Główne problemy aranżacyjne dla mnie, to szerokość tych pasów ziemi, a od strony pn-zach cień i wilgoć.
Wstępnie zaplanowałam drewniany taras (modrzew syberyjski) na dłuższej części na długość 4 przęseł płotu, tj. pod balkonem i kawałek dalej, i całą szerokość ogródka, bo inaczej nie ma sensu. Taras drewniany to moje marzenie, nie wyobrażam sobie innego materiału, tylko... czy drewno wytrzyma takie warunki - cień i wilgoć, nie wypaczy się szybko, czy coś? :?
W rogu, tym na zakręcie, marzy mi się jakieś drzewko na pniu, ale z uwagi na małą powierzchnię i garaż pod ziemią ciężko z tym może być. Myślałam więc o zbudowaniu ocieplanej donicy (takiej, jak w kilku wątkach były prezentowane), max 1m x 1m i 50-60 cm głębokość, ale czy to wystarczy? Z tego co przeszperałam z polecanych drzewek do donic i znoszących półcień/stanowiska pół słoneczne, to wyszło mi, że miłorząb mariken, albo trzmielina powinny się nadać. Mam rację? Do tego chciałabym podsadzić jakieś trawy/miskanty, albo bluszcz (co lepiej?), a pod donicą hosty i/lub żurawki, bo nie wiem, czy wszystko by się zmieściło.
W drugim rogu, całkiem zacienionym i najbardziej wilgotnym mam największy kłopot. Myślałam o tym, żeby zmienić krańcowe przęsło (to przy ścianie bloku) na kratkowe, co da więcej światła i wtedy obsadzić całą tą ścianę jakimś pnączem cieniolubnym, żeby się osłonić od wścibskich spojrzeń Co by się nadało w takie warunki? Poza tym, myślałam o tym, żeby w tej części w ogóle zlikwidować trawnik, bo jak wyżej pisałam ciężko utrzymać jego wygląd i lęgnie się tam mnóstwo żyjątek. Zamiast trawy myślałam żeby wysypać jakiś jasny żwir/grys. Co myślicie?
A na drugim boku ogródka, tym bardziej słonecznym, chciałam stworzyć wzdłuż płotu rabatę. Nie wiem jeszcze czy wzdłuż całego płotu, czy tak na środku na długość kilku metrów. Marzę o hortensjach - myślałam, żeby posadzić je w długiej donicy, ale węższej niż ta w rogu (np. 50 cm szerokości - czy to im wystarczy?) i czymś je podsadzić. Generalnie bardzo chciałabym mieć: hortensje Limelight, miskanty, żurawki pomarańczowe i citronella i tawułki RED SENTINEL GEOLIA. Podobają mi się też hostie zielone i zielono-białe, żurawki bordowe i berberys Thunberga. No i bukszpany.
Chyba dalsze rozpisywanie się nie ma sensu bez rysunku ogródka z wymiarami i moim szkicem Kończę więc tymczasem.
Pozdrawiam!
Nieuporządkowana działeczka. 18:14, 09 kwi 2016

Do góry
i jeszcze bym zapomniała nowi czlonkowie rodziny dolaczyli do nas
Z Pszenicznej ... 18:14, 09 kwi 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
Dzieczynki jak by co to szukam kosaćców w kolorze granatu, bieli, ciemnego fioletu.. ale nie syberyjskich bo takie mam

Agata ja mam takie

i mogę Ci je kopnąć,nawet juz

W Kruklandii 18:13, 09 kwi 2016

Do góry
Ostatki

A tu początki

Nieuporządkowana działeczka. 18:10, 09 kwi 2016

Do góry
Krzewy i kwiatuchy tez daja radę jest pięknie tylko po co te chwasty, dla rozrywki nowy nabytek
Moja codzienność - ogród Oli 18:08, 09 kwi 2016

Do góry
i szafirki

Moja codzienność - ogród Oli 18:07, 09 kwi 2016

Do góry
grujeczniki

grabiszcza

pomidory słońca wypatrują..

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:07, 09 kwi 2016

Do góry
Sobota podlewa mi ogród, a ja się byczę...czas miło przy leniuchowaniu leci...najbrzydszy fragment podkuchenny umilają mi sowy i młodziutka grusza Chanticleer...lekki horrorek mam za oknem

Nieuporządkowana działeczka. 18:07, 09 kwi 2016

Do góry
W koncu dlugo oczekiwana wiosna, a moze juz lato sama nie wiem. Praca wre warzywnik moze nie idealny ale wlasnorecznoe przekppany i wykonany z tego co znalazłam i drzewka juz owocowe kwitna pięknie pierwsze brzoskwinki moze zimno im nie zaszkodzi
Moja codzienność - ogród Oli 18:07, 09 kwi 2016

Do góry
s. jesienna dla Jagody ładnie odbiła po ścięciu ma już 25cm wysokości

pogoda paskudna...

przy okazji s.skalna

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 18:03, 09 kwi 2016

Do góry
Przyszła mi już ostatnia zamawiana przesyłka roślin- trzeba to wszystko teraz posadzić.

A tu moje przechowywane dalie- niestety za późno wyciągniete z piwnicy

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 18:01, 09 kwi 2016

Do góry
Juz w domku,krasnale ogarniete i chwilka dla siebie
odchwascilam do konca co mialam odchwascic ,ale szlo mi to dzisiaj ze ojej-jak slimak
ale juz mam spokoj do pierwszych deszczow,jak to wszystko ruszy to bedzie znowu apiać od nowa ,juz musialam dzis co nieco podlać bo susza niemiłosierna jeszcze takie cisnienie wody ze o zgrozo
i obiadek ugotowalam na dzialeczce,zacnie smakował na łonie natury
Krasnale machają Wam
Do raju daleko - u Ewy 17:59, 09 kwi 2016

Do góry
Prace dziś wykonane:
1. Rozsypana mączka rogowa na wszystkich rabatach
2. Podsypany nawóz dla bylinowych
3. Podsypany nawóz do rodedendronów
4. Skoszony trawnik, wykonana wertykulacja, nawieziony trawnik
5. Wyrwana część chwastów
5. Podlany ogród

Trawnik w czasie wertykulacji
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 17:55, 09 kwi 2016

Do góry
Kasik napisał(a)
Nowy nabytek- urodzinowy prezent

Magnolia 'Mag's Pirouette' --Pachnie obłędnie

Kasiu buziak na urodziny prezent kupiłas sobie sliczny,bedziesz zadowolona tez ja mam razem z Bozenka kupowałyśmy,ale moja mniejsza ,a jak cena jesli mozna wiedziec w Twoich stronach
Mój ogród pod górkę... 17:55, 09 kwi 2016

Do góry
Ale patrzcie jaka ja "mądra", tu po lewej od schodów też mam Golden Carpet posadzony. Czyli coś tam z zasłanianiem murków mi przeszło przez głowę
Do raju daleko - u Ewy 17:54, 09 kwi 2016

Do góry
Flower1 napisał(a)
Mi by sie podobal ten ambrowiec na miejscu trampoliny fajnie jak bys miała na niego widok z okna...Ja ostatnio zamowilam w Damerze Ambrowca slendera i milorzeba czekam na wycene.

Po przeczytaniu Twojej wiadomości zadzwoniłam do Dammery, ale o Gumballu nie słyszeli Wymyśliłam teraz 3 Gumballe, ale w miejscu, gdzie niestety nie będę ich widziała z okna, ale będą widoczne z ulicy

Tak ruszają moje berberysy kolumnowe Orange Racket

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 17:53, 09 kwi 2016

Do góry
Wow ranny ptaszek,super czekamy na nowinki
a co do lubczyka Izuniu specjalnie dla Ciebie dzis zrobilam foty mojego,zeszłego roku przesadzilam go winne miejsce i prosze jak rosnie ,porownaj ze swoim ,moj pachnie maggi jak tylko zgniote lekko lisc
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies