Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na Łowieckiej

Na Łowieckiej

Mirka 19:42, 26 kwi 2016

inag napisał(a)
A teraz pokażę o czym dziś przypomniała mi babcia
Sok z pokrzywy. Robiłyście kiedyś oczyszczającą organizm kurację? To istna bomba witaminowa. Kiedyś w anemii się tym wspomagałam i efekty były więcej niż imponujące. Dodatkowo poprawia się stan skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo właśnie teraz pokrzywy są najcenniejsze jeżeli chodzi o wartości wszystkich mikroelementów. Jak ktoś chce to poczytajcie sobie np tutaj. Wg mnie jest to bardzo rzetelny artykuł:
http://agnieszkamaciag.pl/zwykla-pokrzywa-i-jej-niezwykla-moc/
W smaku może szału nie ma ale jest do wypicia. Z dodatkiem kilku kropel cytryny lub miodu jest całkiem znośna a korzyści dla organizmu są nie do przecenienia więc warto się poświęcić
Przepis podaj U mnie na końcu działki las pokrzyw Już zalałam na gnojowkę
inag 19:42, 26 kwi 2016

Mirka napisał(a)
Nie jest źle myślałam że gorzej wygląda.Najważniejsze że na drugi rok będziesz miała swoje nasionka i zastipujesz babci szklarenkę

Teraz wygląda rewelacyjnie! Dwa dni po pikowaniu była dosłownie wyschnięta! Jak siano. Dobrze, że zostawiłam ją babci bo gdyby była u mnie to już bym ją wyrzuciła
Hana75 19:46, 26 kwi 2016

inag napisał(a)
Miało być w dalszej perspektywie więc dotrzymuję słowa

Bomba te jagodowe tulipanki. Chętnie sobie takie kupię. Cudnie się prezentują pod sosenkami.
Lubię takie duże plamy kolorków
I tak jakoś ładny masz trawnik i to o tej porze roku
inag 19:46, 26 kwi 2016

Mirka napisał(a)
Przepis podaj U mnie na końcu działki las pokrzyw Już zalałam na gnojowkę

Po prostu mielisz bardzo drobno lub blendujesz (ja blendowałam ale jest trochę trudno bo pokrzywy są dosyć suche) i wyciskasz przez gazę sok. W zamkniętym pojemniczku może stać max 4 dni w lodówce. Pijesz rano i wieczorem po łyżce rozcieńczony z wodą. Możesz dodać cytrynę lub miód.
Warto teraz sobie zrobić zapas i pomrozić na zimę tak samo jak kostki lodu. Organizm Ci podziękuje
Mirka 19:46, 26 kwi 2016

inag napisał(a)

Teraz wygląda rewelacyjnie! Dwa dni po pikowaniu była dosłownie wyschnięta! Jak siano. Dobrze, że zostawiłam ją babci bo gdyby była u mnie to już bym ją wyrzuciła
A mówią że ogrodnik ma dużo cierpliwości Dobrze u u babci była Dziękuję za przepis
inag 19:48, 26 kwi 2016

Hana75 napisał(a)

Bomba te jagodowe tulipanki. Chętnie sobie takie kupię. Cudnie się prezentują pod sosenkami.
Lubię takie duże plamy kolorków
I tak jakoś ładny masz trawnik i to o tej porze roku

Dzięki!
Trawnik z tej strony nie wygląda źle - zgodzę się ale w innych miejscach jest koszmarny. Serio. Jak się dowiem czego potrzebuje to zabawię się w doktora
inag 19:48, 26 kwi 2016

Mirka napisał(a)
A mówią że ogrodnik ma dużo cierpliwości Dobrze u u babci była

To ja nawet obok ogrodnika nie stałam
Mysza 19:55, 26 kwi 2016

Ale czad ... z tulipkami hi hi.
nawigatorka 20:41, 26 kwi 2016

inag napisał(a)
Miało być w dalszej perspektywie więc dotrzymuję słowa

wiedziałam o co proszę bosko
nawigatorka 20:43, 26 kwi 2016

inag napisał(a)
A teraz pokażę o czym dziś przypomniała mi babcia
Sok z pokrzywy. Robiłyście kiedyś oczyszczającą organizm kurację? To istna bomba witaminowa. Kiedyś w anemii się tym wspomagałam i efekty były więcej niż imponujące. Dodatkowo poprawia się stan skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo właśnie teraz pokrzywy są najcenniejsze jeżeli chodzi o wartości wszystkich mikroelementów. Jak ktoś chce to poczytajcie sobie np tutaj. Wg mnie jest to bardzo rzetelny artykuł:
http://agnieszkamaciag.pl/zwykla-pokrzywa-i-jej-niezwykla-moc/
W smaku może szału nie ma ale jest do wypicia. Z dodatkiem kilku kropel cytryny lub miodu jest całkiem znośna a korzyści dla organizmu są nie do przecenienia więc warto się poświęcić

powiem tak:tez mam takie kieliszki