Widzę, że rozbuchałam hortensjowy temat...Dziękuję wszystkim za informacje i dyskusje... Sadząc je, obejrzałam, że system korzeniowy ładnie rozrośnięty, więc jest nadzieja, że się przyjmą...Może kogoś zadziwiłam ilością...Otóż nastawiłam się na hortensje w tym roku, próbując ukorzenić patyczki moich limek...Sadziłam je w lutym, ale nie wypuścił ani jeden badylek...A dalej wyglądają tak...
Elisa, od lutego stoja jak zaklete? Kurcze, to chyba sie nie przyjęły...Chociaz moze przyczaily się i od ziemi odbija. Nie wiem. Sama na pewno widzisz czy w nich zycie sie tli. Nie mają za sucho?
Ja przy wiosennym cieciu patyki prosto w ziemie wetknelam i poki co siłą rozpedu liscie rosną, ale wiem, ze nie musi byc to gwarancja powodzenia. Tez czekam.
Ja tez tak dla praktyki próbuję ukorzenić patyki,i tak...kilka wetknęłam w ziemię w pobliżu krzewu hortensji,i te puscily małe listki i wyjęłam jeden i są korzonki.Część włożyłam do wody puściły ładne liście ,ale korzeni nie widać,ale listki zaczęły ginąć....zobaczymy co będzie dalej
Elisa nawet jak rozbuchałaś to dla mnie dobrze, bo mój eM też tego mi nakupił i cieszę się ogromnie . Ja mam 6 tych unique i 6 pink lady - nawet jeśli się pokładają, to co? damy jakieś podpórki, a pięknie musi być!
Dobrze, że piszesz iż korzonki ładne, bo ja z sadzeniem swoich muszę poczekać na pojawienie się tuj, których jeszcze nawet nie kupiliśmy.
Mi też z patyczkami w lutym nie poszło a w kwietniu jak sadziłam nowo kupione to po obcięciu patyczki powtykałam koło rośliny - i wszystkie gałązki równo puszczają listki - zobaczę na następną wiosnę czy coś się przyjęło po tych ostatnich zakupach to już czuję luz - będzie jak będzie
edit: a sadząc przycinałaś je? bo ja się waham i nie wiem
ja dostalam od Irenki patyki, wsadzilam w ziemie i wszystkie co do jednego wypuscily listki, nie sprawdzalam jeszcze co z korzonkami ale wygladaja jak narazie super.
"Nie moge na dluzej zostac" -wyszeptala Chwila Szczescia - "ale wloze w Twoje serce wspomnienia"