Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Konkurs 4 pory roku z trawami ozdobnymi 09:10, 08 lut 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
No właśnie limonkowa u mnie limonki nie widać ciągle szarawa. Pojadę na wieś to zrobię fotki dokładne i popatrzysz jaka to odmiana.

Ela, ja też mam tę szarawą, jest dużo brzydsza, masz rację, że się niepokoisz - to może być sesleria Heuflera.
Ptasi gaj 00:29, 08 lut 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Elu, piękne trawy, trzcinnikiem zaraziłam się od Was, u Ciebie, Milki i Roociki pięknie się prezentuje. Piękne też Twoje ciemierniki. Ceny ich w O. szalone. Nie wiem, co je uzasadnia?

Odnośnie ciemiernikow już pisałam i o głowę zachodze dlaczego takie drogie. W ciągu 2 lat z nasiona może urosnąć dosyć ładny krzaczek. Są to samosiejki.

Nie jedna róża z górnej półki tyle nie kosztuje co ciemiernik w donicy.

Jeszcze znalazłam fotki trzcinnika Bea.... Bez kwiatostanow

A poniżej ostrowlosy mam jednego rodzynka będę go wiosna rozsadzała też ladny ostrokwiatowy overdam

Ptasi gaj 23:46, 07 lut 2022

Do góry
April napisał(a)

Bardzo smakowity ten miskant

Szkoda że ja nie bardzo już mam gdzie upychać takie światłoluby.

Tak polecam Vanilla sky. Może gdzieś jeszcze znajdziesz.
Ogrodowe wariacje 23:03, 07 lut 2022

Do góry
Wiann Wiola napisała w marcu, ale to zależy jaka będzie pogoda. Jak będą przymrozki to raczej nie. Ja bym przyciela jak będziesz widziała że końcówki żółkną czyli szykują się do wzrostu.
Moje duże to różnie przycinam nawet w lecie. To nie ma znaczenia kiedy ale jak chcesz wiosna to przytnij.
Są bardzo ładne jak przytniesz to nabiorą masy w szerz.
Wybierz najniższa utnij z 10 cm i wyrównuj do niej.

U mnie lobelie też żyją i mają się dobrze jednak zadolowalam w donice w foliaku.
Ptasi gaj 22:53, 07 lut 2022

Do góry
Wiaan napisał(a)
Elu sprawdzałam moje lobelie, które posadziłam na różance i wypuściły od ziemi nowe listki, czyli przeżyły wiem, że też kupowałaś na próbę.

Myślę jakie lobelie ja kupowałam i zasoczyłam teraz czerwone. Moje lobelie rosną zadołowane w donicach w foliaku też się dobrze trzymają dosyć sporawe i zielone. Oby tylko nie przymarzły. Nie chciałam ich wsadzać do ziemi na stałe aby nie przymarzły bo młode.
Może na skalniak przesadze będzie kontrast.
Blaski i cienie nowego życia 22:43, 07 lut 2022

Do góry
Witam Urszula

Sądź trzcinniki jak masz miejsce wcale się nie pokladaja.
Mam kilka bardzo jestem zadowolona z trzcinnika brachytricha.
Trzcinnik ostrokwiatowy overdam też ładny i nie pokłada się.

Pozdrawiam
Bylinowa łąka 22:35, 07 lut 2022

Do góry
Ja też uważam, że ogród bylinowy bardzo ładny. Jest inny taki lubisz i nie zmieniasz kierunku pod jakimś wpływem wiesz czego chcesz. Rabaty piękne. Ja to ciągle się zastanawiam czy perz ci nie wchodzi na te rabaty czy nie ma szans czy jest tak dobrze ziemia przygotowana.

Piszesz Gosiu, że u ciebie lawenda nie za bardzo. Jak.masz kretowiny to zbierz kopczyki i posadz w tej ziemi lawende. Ziemia lekka lawendy będą dobrze rosły.
W ogródku Martki 21:46, 07 lut 2022

Do góry
Zobaczyłam przekazałam EMowi. chciałabym aby taras był przyszkolny. Abym mogła sobie wieczorem usiąść i ewentualnie rośliny przetrzymać.

Najważniejsze aby być zadowolonym z firmy. Oni przywożą wszystko w częściach i na miejscu docinaja i szkła pewnie.

Napisz jeszcze jak szukałeś firmy czy są konkurencyjni cenowo. L...c znam to na Śląsku opolskim.

Jeszcze odnośnie rozdrabniarki. Martka u mnie grube miskanty dobrze rozdrabnia, ale muszą być suche. Zresztą jak masz gałązki mokre to też nie za bardzo rozdr.. tnie.
Zawsze ścinamy miskanty i odstawiam do altanki aby wyschły wtedy dobrze rozdrabnia i daje na najmniejsze gardło.
W ogródku Martki 20:08, 07 lut 2022

Do góry
Witam Martka

Nie wiem o co chodzi z tą rozdrabniarka czy sieczkarnia nie mogę się doszukać w czym rzecz.
Mój sprzęt do rozdrabniania odstukac sprawdza się dużo już przemielilam. Kupowałam w Merlinie. Po niedzieli będziemy przycinać drzewa i krzaki więc znowu będzie rozdrabnianie.
Ja moim rozdrabniaczem miele rowniez miskanty one są twarde i sztywne. Wyrzucam na rabaty. Rozplenice daje na spód kompostownika po roku przegniłe.

Altanka może też będę w tym roku zmieniać taras przy domu. Mamy inne gusta z eM i nie możemy się zdecydować.
Czy możesz na priv podać gdzie kupowałas altanę i cenę.

Popatrz jaka wstrętna pogoda już nie wytrzymuje przygnębiona jestem co wychodzę to deszcz albo śnieg pada.

Pozdrawiam
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 19:40, 07 lut 2022

Do góry
Witam Morela

Pokazałaś na wątku konkursowym piękne fotki traw. To jakieś rozplenice czy inne trawy..jesienią się pięknie przebarwiają co to za trawka.

Poza tym u mnie wiosny jeszcze nie widać. Dzisiaj tak śniegiem sypało, ale jest ciepło i śnieg nie poleży.

Pozdrawiam

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 17:20, 07 lut 2022

Do góry

Witam Asiu

Miałam ścinać suche kwiaty hortensji, po takim widoku jeszcze zaczekam.
Może i u mnie spadnie taki śnieg i zmrozi. Takiej zimy to u nas nie było ledwo śniegiem okrasilo.
Czy ty agapantow na zimę nie ściągasz do domu?

Masz też bardzo dużo cięcia traw i to tej niższej trawy masakra. Przy brzozach ruda trawka to hakoma a jaka to odmiana.

Jak znajdę trochę czasu przejrzeć jeszcze wątek w letniej szacie

Trzcinniki kupuj polecam jak masz jeszcze miejsce

Pozdrawiam

Hej Ela!
Agapanty miałam tylko dwa.
Jeśli chodzi o trawy, to ja lubię ciąć.
Lecę nożycami elektrycznymi i trymerem do traw, więc szybko leci.

Jeśli chodzi o kwiaty lodowe, to działa przy minus szesnastu, więc tnij śmiało.
Takich temperatur nie planujemy już
Wilczy ogród 17:04, 07 lut 2022

Do góry

Madziu obejrzałam prawie całe zestawienie twoich osiągnięć z zeszłego sezonu sporo tego.
Piękne masz te klony szybko ci urosły czym je karmisz. Jak się ten nazywa powyżej.

Traw masz od groma kobieto nożycami to można się zajechać kupuj pile. EM niech tnie ty przytrzymuj za czupryny raz dwa zetknięcie i bez bałaganu.

Pozdrawiam

Elu niczym nie karmię -co wiosnę sypię trochę obornika w granulkach na cały ogród i tyle
To są klony Shaina

Do miskantów mam nożyce żywopłotowe i spełniają bardzo dobrze swoją powinność -są lekkie i nie zacinają się na wielkich kępach

teraz zależy mi na małym sprzęcie do niskich trawek i jakiejś pile do przecinania karp miskantowych -dlatego Ciebie prosiłam o opinie ,czy te szablaste przecinają karpy
Wilczy ogród 16:59, 07 lut 2022

Do góry
Witam Madziu

Pile szablasta mamy od zeszłego roku eM kupił do przycinania drzew. Niestety mam już co przycinać znowu w tym roku cięcia od groma.

Mam na akumulator kupiona w Li..u popatrz sobie wysyłają. Akumulator jest poręczniejszy niż spalinowa gdyż jest lżejszy.

Madziu to zależy co tniesz bo nie wiem czy się orientujesz wkłada się w zależności co tniesz brzeszczoty. EM wszystko tnie jednym ale jak chcesz coś bardzo dokładnie przyciąć to wkładasz brzeszczot o mniejszych żabkach.

Ja suche trawy przytrzymuje a eM tnie i idzie to sprawnie.
Kiedy nożycami przycinalam sam się męczyłam eM jak to zobaczył wyciągnął spalinowa i miskanty poprzycinał a mam tego sporo. W zeszłym roku chyba na zmianę przycinalismy już nie pamiętam.

Szablasta warto mieć w domu cokolwiek możesz przyciąć nie trzeba spalinowej.

Elu dziękuję
zaraz sobie pooglądam te Li..e
trzeba sobie ułatwiać prace ogrodowe

ja zakupiłam sobie nowe elektryczne nożyce żywopłotowe Stt..a-jestem z nich bardzo zadowolona -spalinowe są dla mnie za ciężkie ....
fajne są akumulatorowe ,ale tu znowu cena miała dla mnie znaczenie ....

jak narazie to chciałabym jeszcze sobie kupić małe nożyce akumulatorowe do niskich trawek -już mam na oku jedne Stt..a....no i właśnie te szablaste też mam na liście chciejstw sprzętowych
April podbija las... 13:58, 07 lut 2022

Do góry
Witam Aprilku

Dobrze, że napisałaś o tym trzcinniku że się rozsiewa. Moje rosną w takim miejscu, że raczej tam nie pielę więc mogły się rozsiać. Będę się przyglądać wiosna jeszcze przy scięciu wytrzepie nasiona.
Trawy zazwyczaj ciężko dzielić mowa o miskantach najpierw wykopać graniczy z cudem. Trzeba mocnego osiłka a później przy dzieleniu drwala.

Trzcinnik nie ma dużych korzeni. Dziel jak ma już zielone na wierzchu i wsadzaj do luźnej ziemi i dobrze podlej. Ostatnio dzieliłam Memory i Gracilimusa wykopałam korzenie później eM przecinał kępy piła szablasta akumulatorowa idzie jakbyś chleb kroiła.

Oprócz kici podziwiam też ciemierniki u mnie tak kwitnących w glebie jeszcze nie ma. Bardzo ładne.

Elu, to teraz może się okazać że tam masz masę kępek trzcinnika. Popatrz dokładnie. On tworzy małe kępki a już u małych trawek, takich 10cm widać to środkowe przedzielenie liścia. No i są sztywniejsze niż trawa.
Ja miskanty dzieliłam tylko takie co miałam w donicy. Piłą spalinową. Takich w gruncie jeszcze nie i nie pali mi się do takich działań. U mnie tak szybko nie przyrastają bo piach. Dobra ziemia w dołku nie wystarcza na długo. Chcę wcześnie przyciąć rabatę z trawami i wysypać na nią cienką warstwę obornika przekompostowanego i na to kora. Ciekawa jestem jak na to zareagują rośliny.
Ciemierniki też czekają na przycięcie liści, zwłaszcza Niger. One jeszcze niezbyt wyrywne. Nie widać ich wśród suchych hakonek. Tak więc roboty czeka mnie mnóstwo.
Ptasi gaj 09:45, 07 lut 2022

Do góry

Vanilla sky

Bardzo smakowity ten miskant

Szkoda że ja nie bardzo już mam gdzie upychać takie światłoluby.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 00:30, 07 lut 2022

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Lodowe bukiety

Witam Asiu

Miałam ścinać suche kwiaty hortensji, po takim widoku jeszcze zaczekam.
Może i u mnie spadnie taki śnieg i zmrozi. Takiej zimy to u nas nie było ledwo śniegiem okrasilo.
Czy ty agapantow na zimę nie ściągasz do domu?

Masz też bardzo dużo cięcia traw i to tej niższej trawy masakra. Przy brzozach ruda trawka to hakoma a jaka to odmiana.

Jak znajdę trochę czasu przejrzeć jeszcze wątek w letniej szacie

Trzcinniki kupuj polecam jak masz jeszcze miejsce

Pozdrawiam
Wilczy ogród 23:53, 06 lut 2022

Do góry
Magleska napisał(a)
jeszcze pazdziernik ,bo klony mają wtedy obłędny kolor

Madziu obejrzałam prawie całe zestawienie twoich osiągnięć z zeszłego sezonu sporo tego.
Piękne masz te klony szybko ci urosły czym je karmisz. Jak się ten nazywa powyżej.

Traw masz od groma kobieto nożycami to można się zajechać kupuj pile. EM niech tnie ty przytrzymuj za czupryny raz dwa zetknięcie i bez bałaganu.

Pozdrawiam
Wilczy ogród 23:28, 06 lut 2022

Do góry
Witam Madziu

Pile szablasta mamy od zeszłego roku eM kupił do przycinania drzew. Niestety mam już co przycinać znowu w tym roku cięcia od groma.

Mam na akumulator kupiona w Li..u popatrz sobie wysyłają. Akumulator jest poręczniejszy niż spalinowa gdyż jest lżejszy.

Madziu to zależy co tniesz bo nie wiem czy się orientujesz wkłada się w zależności co tniesz brzeszczoty. EM wszystko tnie jednym ale jak chcesz coś bardzo dokładnie przyciąć to wkładasz brzeszczot o mniejszych żabkach.

Ja suche trawy przytrzymuje a eM tnie i idzie to sprawnie.
Kiedy nożycami przycinalam sam się męczyłam eM jak to zobaczył wyciągnął spalinowa i miskanty poprzycinał a mam tego sporo. W zeszłym roku chyba na zmianę przycinalismy już nie pamiętam.

Szablasta warto mieć w domu cokolwiek możesz przyciąć nie trzeba spalinowej.
Ptasi gaj 23:13, 06 lut 2022

Do góry
Mirka napisał(a)
Elu też masz dorodne już Trzcinniki.
Z pieleniem musisz uważać ja jak bez okularów pielę to wtedy wszystko wypielam.
W tym roku pracuję już w okularach to może i werbenę w końcu wypatrzę

Mirka ja każdego roku werbene wyrzucam. Pod domem w żwirze zawsze tyle tego wschodzi że zielono mam. Ona wschodzi całe lato.

Zostawię w jakimś miejscu dla ciebie jak będziesz chciała.
Ja od kilku lat wcześna wiosna nie pielę bo sobie dużo roślin wcześniej pousuwalam.
Ptasi gaj 20:30, 06 lut 2022

Do góry
Dzisiaj u nas piękna pogoda była jutro taka sama.wiec spacerek trzeba zrobić.

Na balkonie mam takie ciemierniki

Piękne ciemierniki kwitną, no to masz już wiosnę.
Bardzo podobają mi się Twoje metalowe ozdoby do ogrodu, ale będą pięknie wyglądać na przykład wśród traw. Chociaż trawy masz tak ogromne i bujne, że chyba jednak musisz im znaleźć inne miejsce.
Wycieczka super.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies