Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Glina i zielsko 00:03, 28 paź 2021

Do góry
Ja pisałam o dużych kwiatostanach jak namokną. U mnie niektóre mają kwiaty jak wiadro 10 litrowe. A co tu się ma pokładać jak ona jest niska. Mam linki 7 letnie to kolosy. Mam też i mniejsze 2-3 letnia. Wiosna wszystkie ścinamy na 10 cm od ziemi.

Zajrzałam jeszcze aby ci powiedzieć, że dęby zwykle samosiejki które mają grzyba nalot mączniaka nie szkodzą innym rośliną (nie porażają). Inne grzyby są na różach inne na klonach to jest zupełnie coś innego.
Czytałam o tym i pytałam się w rodzinie mam dendrologia i potwierdził mi że tak jest.
Ogród z zegarem 23:50, 27 paź 2021

Do góry
LIDKA napisał(a)

Moje czerwone zdrowe. A obok mam jakąś odmianę bialo - zielonego i stale chory. Na wiosne go wywale.
U mnie mączniak bierze się z dębów samosiejek na sąsiedniej działce. Wszystkie chore.

Mączniak na dębach to inny grzyb niz ten na klonach. Czytałam i tym.

Ema zawsze ganilam za to, że nasadzil zwykłych dębów a one roznoszą grzyba ( mączniaka) a to nie prawda. Tak samo mączniak na różach też inny (czyli grzyb).

Widocznie różne są podatności na choroby grzybowe.
Ptasi gaj 23:42, 27 paź 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)

Owszem, bardzo ładny . Takie słoneczko w ogrodzie

A skorzystam z okazji i zapytam o trawę, czy to memory?

Tak to Memory. Ta fota to z zeszłego roku. Wiosna ja podzieliłam na 4 części. W ciągu jednego roku tak urosła tam dobra ziemia.
Te podzielone też w tym roku dobrze urosły.

Górna fotka klonu z tego samego w tym roku.
Ptasi gaj 23:31, 27 paź 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Dla Agatarka. Czy nie wart kupna? Zobacz jaki ładny klinik.

Owszem, bardzo ładny . Takie słoneczko w ogrodzie

A skorzystam z okazji i zapytam o trawę, czy to memory?
Glina i zielsko 21:39, 27 paź 2021

Do góry

Każda jedna hortensja się pokłada jak ma duży kwiat. Pod wpływem deszczu woda wsiaka w kwiat który robi się ciężki. Jednak po deszczu wystarczy kwiat otrzepac i łodyga z kwiatem wraca na swoje miejsce.
Trzeba hortensje wiosna nawozić aby miałem twarde łodygi i nisko przycinać co zmniejsza wiotkość łodyg.

Niestety piękny duży kwiat ma też minusy.

Nie pokładają się tylko hortensje tzw ażurowe.
Mam silwer dolar ale rosną między trawami miskantami. Silwer dolar ma luźny kwiat,więc może deszczówka łatwo spływać.

Ela dziękuje za Twoją opinię. Tylko się utwierdziłam że chce silver dolar na mojej bukowej. Na przyszły sezon kupię jak już bedą kwitły w szkółkach, żeby znów pomyłki nie mieć.

Co do leżenia hortek. Moja 3 sezonowa limka , czyli moja najstarsza i największa hortka , nie leży po nawet dużym deszczu.

Ogród prawie wymarzony … 21:38, 27 paź 2021

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Moja jesień cdn pierwszy raz widzę aby moje rozplenice przebarwiały się na pomarańczowo - czerwono. À propos rozplenic - czy wszystkie Wam zakwitły ? U mnie pierwszy raz odkąd mam je w ogrodzie niektóre gatunki nie wypuściły ani jednej pałeczki

W tym roku różnie to bywa z rozplenicami. Za dużo deszczu one jednak lubia bardziej suche podłoże przynajmniej u mnie
Zawsze ładnie pięknie kwitły jednak w tym roku bardzo skąpo kwitły. Nie wszystkie co prawda ale jednak.

Pomarańczowe końce może mróz je trochę dotknął.
Glina i zielsko 21:26, 27 paź 2021

Do góry
LIDKA napisał(a)
Justynka i Monika
A która z polecanych nie będzie sie kłała po deszczu?

Każda jedna hortensja się pokłada jak ma duży kwiat. Pod wpływem deszczu woda wsiaka w kwiat który robi się ciężki. Jednak po deszczu wystarczy kwiat otrzepac i łodyga z kwiatem wraca na swoje miejsce.
Trzeba hortensje wiosna nawozić aby miałem twarde łodygi i nisko przycinać co zmniejsza wiotkość łodyg.

Niestety piękny duży kwiat ma też minusy.

Nie pokładają się tylko hortensje tzw ażurowe.
Mam silwer dolar ale rosną między trawami miskantami. Silwer dolar ma luźny kwiat,więc może deszczówka łatwo spływać.
Ptasi gaj 21:11, 27 paź 2021

Do góry

Dla Agatarka. Czy nie wart kupna? Zobacz jaki ładny klinik.

Ogród z zegarem 21:07, 27 paź 2021

Do góry
Styraksa mam, ale bardzo mały ok 40 cm. Dostałam ukorzenionego ok 10 cm a on w tym roku się bujnał.

Z tymi klonami czerwonymi które mają zielone liście nie przejmuj się bo one też bardzo ładnie się przebarwiają. Widzisz mam sporo takich maluchów to są dzieci osiedlowego klona bardzo ładnego. Miałam dzisiaj zrobić foty.
Mam na działce 2duze i je uwielbiam nawet jak są zielone ładnie wyglądają a jesienią przepiękne.
Więc że zielone nie ma co rozpaczac.
Jeszcze ci powiem, że czerwone klony dostają mączniaka. Jezeli jest mokre i ciepłe lato liście mogą się pokryć białym nalotem w jeden dzień, więc nie ma tego złego. Cenowo zobacz może zielone tańsze.

Wstawię u siebie tego zielonego teraz.

Moje czerwone zdrowe. A obok mam jakąś odmianę bialo - zielonego i stale chory. Na wiosne go wywale.
U mnie mączniak bierze się z dębów samosiejek na sąsiedniej działce. Wszystkie chore.
Ogród z zegarem 21:02, 27 paź 2021

Do góry
Styraksa mam, ale bardzo mały ok 40 cm. Dostałam ukorzenionego ok 10 cm a on w tym roku się bujnał.

Z tymi klonami czerwonymi które mają zielone liście nie przejmuj się bo one też bardzo ładnie się przebarwiają. Widzisz mam sporo takich maluchów to są dzieci osiedlowego klona bardzo ładnego. Miałam dzisiaj zrobić foty.
Mam na działce 2duze i je uwielbiam nawet jak są zielone ładnie wyglądają a jesienią przepiękne.
Więc że zielone nie ma co rozpaczac.
Jeszcze ci powiem, że czerwone klony dostają mączniaka. Jezeli jest mokre i ciepłe lato liście mogą się pokryć białym nalotem w jeden dzień, więc nie ma tego złego. Cenowo zobacz może zielone tańsze.

Wstawię u siebie tego zielonego teraz.
Ogród z zegarem 20:39, 27 paź 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Najpierw porównanie kloników crimson sentry.

Widać różnicę . Ale jeśli ten najwyższy się nie przebarwi wiosną (na nowych liściach), to składam reklamację (szkółka jest uprzedzona). Jeśli tak będzie, to go wtedy przeniosę w inne miejsce, a na jego miejsce kupię w Pęchcinie.

Nowe z bliska (też nie jest to bordo, tylko taki ciemnorudy kolor, ale jest śliczny)

Agnieszka,ale to widać,że one są zielone ten posądzony. Trzeba było zobaczyć czy ten zielony przypadkiem też jest ładny. Tylko czy to ta odmiana.

Mam klony czerwone inne odmiany one mają takie przebarwienia teraz.
Bardzo ładne drzewka dobrze rozgałęzione. Będę obserwować u ciebie może i ja się skuszę.
Szmity mają drogo wszystko ale coś ci powiem masz pewne źródło i będą rosły.
Tak jak pisałam na priv Grab... Też mają drogo ale w ciemno można kupować.

Ile ja mam donic po wszystkich krzakach i drzewach pół drewniaka.

Możesz mieć bardzo dużo roślin, ale jak nie ma drzew to nie ogród.
Od razu się bojnie.

Drzewa ekstra
Ptasi gaj 20:19, 27 paź 2021

Do góry
Martka też się cieszę teraz mam ból głowy jak go przewioze. Bo to ładne drzewko i wysokie.
Ptasi gaj 20:18, 27 paź 2021

Do góry
AlinaP napisał(a)
Witaj Elu, dzięki Twojemu opisowi miskanta Vanilla Sky nabyłam go drogą kupna
Już nie mam miejsca Po tych pięknych zdjęciach dębów błotnych nie będę mogła spokojnie spać. Dlaczego nie zainteresowałam się nimi wcześniej?
Piękny ogród.
Pozdrawiam

Ala dzięki że tak ci się podoba. Będziesz zadowolona z Wanillki posadz w słonecznym miejscu. A ty wiesz że on u mnie drugi sezon tylko w bardzo dobrej ziemi bardzo ładnie się rozrosl. Może i ja wiosna uczkne kępy vanilli i jeszcze posadzę w jakimś miejscu.

A co stoi na przeszkodzie abyś jeszcze posadziła to wąskie drzewa. Kupuj są w sprzedaży jeszcze w listopadzie
Ogród... 14:17, 27 paź 2021

Do góry
A ty popatrz burze miałaś czy co. Jeszcze doczytam.
Rondel z berberysami piękny też mam admir... ale mój się tak pięknie nie przebarwia. Móje cięte każdej wiosny i nie takie piękne.

Teraz o tej porze są najładniejsze widoki nieba słońce nisko podświetla chmury i również rośliny.
Ptasi gaj 14:11, 27 paź 2021

Do góry
beamilusia napisał(a)
Witaj Elu, ależ wspaniałe kolory jesienne w ogrodzie. Dęby górują nad trawami, pięknie wyglądają. W lasku brzozowym, jak w parku, można poszurać liśćmi.
Listopad, najbardziej ponury miesiąc, ale ja zawsze mam ogrom pracy w ogrodzie w tym czasie i szybko mija. Najgorzej, kiedy padają deszcze i do ogrodu wyjść nie mogę.
Czytam o odzewie ze sklepu, jedno drzewo przyślą, ale co z drugim?
Miłego dnia, Elu.

Mam nadzieję, że szaruga listopadowych nie będzie. Chociaż popadać że 2 dni by mogli znowu sucho.
Bardzo żałuję że tak krótka ta piękna jesień. Może teraz będzie cieplej i trawy swoje kwiatostany pokażą w ładnej odsłonie. Dęby uwielbiam je.

Tak się z panią umówiłam i tak zostało. Drzewko już w domu bardzo ładne jestem zadowolona. Teraz dorodne 2 w 1 popatrzcie i bardzo wysokie nie wiem jak to wpakujemy do samochodu. Ma opatrunek aby w paczce się nie telepał.
Szczepienie zrośnięte dobrze nie to co poprzednie.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:32, 27 paź 2021

Do góry
Ewka witam

Trawnik masz jak brylant. Mój taki nie jest. Nie nawozilam w jesiennym. Powód był bardzo zieloniutki jeszcze we wrześniu. Teraz mam pełno liści.

U nas też słoneczko świeci. Rano przymrozek.

Masz bardzo wszystko uporządkowane.

Pozdrawiam

Rowniez z tego powodu nie nawozilam i teraz mam tragedie no nic, pod sniegiem go widac i tak nie bedzie
Ogród w Klein Kottorz 22:44, 26 paź 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Słoneczna jesień

Danusiu u mnie nie ma takich kolorów trawiastych. Może te słoneczne dni teraz kolorów doda Bardzo bym chciała.
Na dwóch ostatnich moja ulubienicą tak.
Co zauważyłam że trawy czerwone na dole 2 fota u ciebie jeszcze takie ładne. A wszędzie już szaro bure. To jakaś odmiana?
Pamiętajcie o ogrodach 22:21, 26 paź 2021

Do góry
Grzegorz witam

Przepięknie u ciebie jednak więcej słońca. Cudowne przebarwienia.
Trawy piękne.

Koncert jesienny. Chyba Madzia Umer o ile się nie mylę śpiewała.

Też mi do domu wpadają różne robaczki dzisiaj jednooki położyłam na doniczkowe na klatce. Biedronki też tam przenoszę.
Ogród z zegarem 22:11, 26 paź 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Moim zdaniem jeśli liście nie maja koloru to już go miały raczej nie będą, może być tak, że to rewersja, a ta należy wycinać od razu jak się pojawia, w tym przypadku już nie ma czego wyciąć jeśli wszystkie liście są zielone, już takie zostaną....
Chyba, ze trzymane były w jakimś głębokim cieniu i dlatego zielone( tak jest w przypadku berberysów, nie wiem czy może być podobnie z klonem.

To raczej nie możliwe, żeby szkółki sadziły drzewa w cieniu. Zawsze chcą wyeksponować kolor. Chyba że jesienią dostają takiego koloru. Mam 2 szt klona bordowego (czerwone) i jesienią jak zrzucają liście mają kolor bardzo ciemny.

Te klony mają wybarwienie czerwone.
Ogród z zegarem 22:01, 26 paź 2021

Do góry
Agnieszka odnośnie klonów zobacz na priv dałam namiary.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies