Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Od nowa ... na przekór wszystkim 10:21, 14 maj 2015

Do góry
iwka napisał(a)
Paulina bardzo proszę ale nie ma tu spektakularnego efektu, na razie to takie małe bzyczki

szmaragdy, miskant morning light, hortensje vanilla fraise, rozchodnik i może jeszcze dosadzę żurawki jakieś jak mi sadzonki podrosną.

Dziekuje za zdjecia ale bedzie pieknie,te malenkie z przodu to rozchodniki? Bo ja okulary do odebrania dopiero mam
Od nowa ... na przekór wszystkim 10:00, 14 maj 2015

Do góry
Paulina bardzo proszę ale nie ma tu spektakularnego efektu, na razie to takie małe bzyczki

szmaragdy, miskant morning light, hortensje vanilla fraise, rozchodnik i może jeszcze dosadzę żurawki jakieś jak mi sadzonki podrosną.

Ogródek Iwony 07:10, 14 maj 2015

Do góry
[img /img]
tu masz kleine za kocimiętką 3 szt, same liście mają ok.50cm., a kwitnący ma ok .100. Kanny zagłuszą tego miskanta.Szkółki podają albo wymiary samych liści albo kwitnących traw i dlatego te rozbieżności w wysokościach wychodzą.
Po prawej na zdjęciu masz kawałek grosse fontane i to jest wielki miskant.
Ogródek Iwony 06:54, 14 maj 2015

Do góry
W opisach szkółek miskant klaine fontane ma bardzo różne wysokości.
A twoja werbena, Ewa goni werbenę Małej Mi. Tylko Ani zakwitła w szklarni
Czasem słońce czasem deszcz 09:39, 13 maj 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
a jakiego masz miskanta za klonem?
duży, tak jak mój Graziella

miskant to prawdopodobnie silberfeder, ale jeszcze nie próbowałam go identyfikować na bank
Ogród Ani :) 09:13, 13 maj 2015

Do góry
Lista roślin, które mi się podobają i już co nieco o nich czytałam.
Lista nie jest zamknięta, tworzę ją żeby mi nic nie umknęło.
Będę modernizować w marę potrzeb:

Bukszpany (wszelkie z nich kule, stożki, obwódki ),
Cisy,
Trzmieliny,
Magnolie,
Miłorząb dwuklapowy Mariken (mam takiego malucha, w formie krzewu, nie na pniu – do przeniesienia),
Hosty,
Azalie (mam trzy - białą, czerwoną, różową – właśnie zaczęły kwitnąć, do przeniesienia. Rozumiem, że muszę dokupić więcej sztuk i sadzić plamami)
Rododendrony,
Żurawki,
Wrzosy (z tyłu działki chcę mieć wrzosowisko),
Choiny kanadyjskie Jeddeloh (podpowiedziała mi Toszka, bardzo mi się podobają),
Hortensje bukietowe Limelight,
Forsycja maluch szczepiona na pniu – tutaj jeszcze nie jestem pewna (?),
Ambrowiec amerykański na pniu,
Katapla,
Grab Pospolity Pendula,
Brzoza brodawkowata Youngii, chyba też szczepiona na pniu,
Grujecznik,
Świerki serbskie,
Platan,
Rozplenica słoniowa Vertigo,
Miskant Gracilimus,
Hakonechloamacra All Gold,
Turzyca japońska Ice Dance,
Świerk kłujący Brynek na pniu, z ogrodu Tosi (bardzo mi się podobają )
Cyprysik groszkowy Filifera Aurea Nana

Chyba trochę za dużo drzew na tej mojej liście, najwyżej usunę
Garden Party 23:16, 12 maj 2015

Do góry
Na pewno jest to jakiś miskant, ale jaki to ja nie wiem

A dlaczego chcesz zasłaniać anabelki? One nawet zimą są piękne,tym bardziej w szpalerze. Ja na zimę nie ścinam i fajnie wyglądają takie zasuszone kwiatostany pokryte śniegiem. Na wiosnę po ścięciu jest przez chwilę pusto.

Ja bym anabelki podsadziła czymś innym, nie wiem może jakieś trawki, żurawki, rozchodnik okazały.

Ostatnio sadziłam u siebie szmaragdy, hortensje vanilla fraise i rozchodnik właśnie. Zaznaczam,że to nie moja kompozycja tylko Any z ogrodowiska.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:51, 12 maj 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

bardzo kuszące

zapraszam na leżak Kasiuambrowiec kolumnowy, 4 lata, hałda w tle, to kompost, będzie do magnolii i nie tylko
są planowane w kręgu, 6 sztuk w tamtym miejscu, w innym kolejne
magnolia tripetala 4 lata, może zechce zakwitnąć

ostróżki gigant, część do przesadzenia, miskant ML z kolei zakrywa jezówki, też do przeniesienia

potwór hosta już ogromna
msze od dołu liście wycinać, bo wszystko zakrywa

szałwie prawie już
Ogródek Iwony 14:12, 11 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Reniu, to jest na rabacie, jeśli o te linki chodzi. Czy może podejrzałaś co innego na pincie? Chciałabym uzyskać podobny efekt, tylko zdjęcia czasem przekłamują i ja użyłam ciut innych roślin. Doszły np. żółte róże. Inny miskant, poczekam, aż się wszystko rozrośnie

Podejrzałam ciut więcej
Ogródek Iwony 13:15, 11 maj 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Iwonko
Masz śliczną inspirację z donicami ... podejrzałam sobie Planujesz coś takiego u siebie?

Reniu, to jest na rabacie, jeśli o te linki chodzi. Czy może podejrzałaś co innego na pincie? Chciałabym uzyskać podobny efekt, tylko zdjęcia czasem przekłamują i ja użyłam ciut innych roślin. Doszły np. żółte róże. Inny miskant, poczekam, aż się wszystko rozrośnie
Ogródek Iwony 12:42, 11 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ewuniu, posadziąłm część werbeny na rabatę z różami i perovską. Trochę jeszcze mi zostało do posadzenie i nie wiem, czy dosadzić jeszcze tam, czy na inną rabatę? Wysadziłam też część stipy i białe jeżówki. Przez pewien czas hartowałam wszystko na tarasie.
Wiesz, że cała moja perovska się obudziła? Mimo przesadzania, wszystkie mają nowe gałązki, ale i tak w plecy róż dosadziłam dwa nowe krzaczki. Chciałabym otrzymać podobny efekt na rabacie: Od tyłu mam miskant, perovska i werbena, żółte róże, stipa, lawenda, obwódka z bukszpanu.
https://www.pinterest.com/pin/529876712384627652/
https://www.pinterest.com/pin/213146994841239092/
Drugą fotkę wszyscy znają, pierwsza, to ta sama rabata, tylko inne ujęcie

Iwonko
Masz śliczną inspirację z donicami ... podejrzałam sobie Planujesz coś takiego u siebie?

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 07:12, 11 maj 2015

Do góry
Toszka napisał(a)
Nie powiem ażebym rozpieszczała mojego Barona z podlewaniem. Susze przeżywał bez problemu. To na prawdę taki ozdobny perz.

Warto go czasami, partiami rozsadzić. Podlać Korzonkiem w płynie. I dać mu spokój. On robi sam co chce. I tak to mu najlepiej wychodzi
Śmieszy mnie tylko jak widzę w reklamach Red Barona rosnącego w kępkach jak miskant Baron zostawiony sam sobie tworzy łączki, rzeczki a nie kępki

Iwonko, czy polecasz wszystkie rośliny po posadzeniu podlać korzonkiem??

Ogródek Iwony 22:08, 10 maj 2015

Do góry
bacowa napisał(a)
Iwonko , werbena "poszła" wczoraj do gruntu, a ty już swoją wysadziłaś ?

Ewuniu, posadziąłm część werbeny na rabatę z różami i perovską. Trochę jeszcze mi zostało do posadzenie i nie wiem, czy dosadzić jeszcze tam, czy na inną rabatę? Wysadziłam też część stipy i białe jeżówki. Przez pewien czas hartowałam wszystko na tarasie.
Wiesz, że cała moja perovska się obudziła? Mimo przesadzania, wszystkie mają nowe gałązki, ale i tak w plecy róż dosadziłam dwa nowe krzaczki. Chciałabym otrzymać podobny efekt na rabacie: Od tyłu mam miskant, perovska i werbena, żółte róże, stipa, lawenda, obwódka z bukszpanu.
https://www.pinterest.com/pin/529876712384627652/
https://www.pinterest.com/pin/213146994841239092/
Drugą fotkę wszyscy znają, pierwsza, to ta sama rabata, tylko inne ujęcie
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:24, 10 maj 2015

Do góry
Nie powiem ażebym rozpieszczała mojego Barona z podlewaniem. Susze przeżywał bez problemu. To na prawdę taki ozdobny perz.

Warto go czasami, partiami rozsadzić. Podlać Korzonkiem w płynie. I dać mu spokój. On robi sam co chce. I tak to mu najlepiej wychodzi
Śmieszy mnie tylko jak widzę w reklamach Red Barona rosnącego w kępkach jak miskant Baron zostawiony sam sobie tworzy łączki, rzeczki a nie kępki
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:35, 10 maj 2015

Do góry
Kasiek, też zrobiłam takie łał jak zobaczyłam u Stefana te trawki

Ewka, miskant ML, carex Silver Sceptre, cisy Wojtki i Red Baron

Olik, ja mam doła jak oglądam zdjecia z Twojego perfekcyjnego ogrodu
Pomocy! Jak mądrze zaplanować kawałek ziemi o długości 32m? 13:18, 10 maj 2015

Do góry
Margarete napisał(a)

Ja też bym wywaliła jałowca i te krawedzie też bo one uroku nie dodają, albo zostaw same kanciki ( efekt porządkuje przestrzen) albo wykończyłabym jakims płaskim materiałem typu kostka,kamien czy klinkierowa cegła a jeszcze lepiej cegła "stara" z rozbiórki ale to w zależności od tego jak masz wykończone pozostałe rabaty, żeby nie było od sasa do lasa.
Jestem za rozjasnieniem na pewno, może jakies dwie tawuły japońskie - one o tej porze roku maja pieky złoty kolr, sa niewysokie - stworza ci pośrednie pietro i łatwe w prowazeniu, łatwe do ciecia....albo jasne berberysy nieduże, a do tego tak jak radza dziewczyny z tłu wyższe trawy - ze 3 szt co najmniej może miskant ML a przed mikantami jakies zawilce japońskie, lub jezówki wted latem byłoby fajnie a na jesien daj dużo cebulowych to i wiosną byłoby pieknie. A jaka to jest wystawa ? południe ? pólnoc? bio może na brzegu dałabys niskie żurawki w jasnym kolorze - kilka sztuk - obwódka zawsze porządkuje przestrzen....
Pozdrawiam

Witam, dzięki za porady, strona jest od wschodu, cyprysy posadzone są ok. 50 cm od domu. Chciałabym, żeby rabata była atrakcyjna o każdej porze roku, bo jest zaraz przy schodach frontowych. Pozdrawiam
a czasem nie na temat ... 22:12, 09 maj 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Ja jak ostatnio wybrałam się po miskant morning light, musiałam poprosić Pana o pomoc, bo nie mogłam znaleźć i skończyło się na tym, że chciał mi wcisnąć inną, bo twierdził, że to to samo tylko pod inną nazwą, później, że widocznie jej już nie ma, grzebał, grzebał, aż w końcu sama znalazłam

Twoja szkółka powinna nosić nazwę "niespodzianka" a moja " zgadnij co to "

Fotki nei zrobiłam, gapcio ze mnie
a czasem nie na temat ... 20:35, 09 maj 2015

Do góry
Ja jak ostatnio wybrałam się po miskant morning light, musiałam poprosić Pana o pomoc, bo nie mogłam znaleźć i skończyło się na tym, że chciał mi wcisnąć inną, bo twierdził, że to to samo tylko pod inną nazwą, później, że widocznie jej już nie ma, grzebał, grzebał, aż w końcu sama znalazłam
Pomocy! Jak mądrze zaplanować kawałek ziemi o długości 32m? 16:54, 08 maj 2015

Do góry
Megi1 napisał(a)
Dziewczynki, a jak ożywić tą rabatkę? Dwa cyprysy szczepione na pniu dwukolorowe, chociaż na zdjęciu nie widac, bo je przycięlam (bez komentarza;-0)i niestety jalowiec zielony,płożący (wiem jakie zdanie macie na ich temat, ale póki co muszą zostać- czy nie?), miejsce od wschodu, raczej malo slońca, przy murze domu.

na drugim zdjęciu w rogu widać wiciokrzew pomarańczowy kolor kwiatów, tam gdzie piach ma byc wysypany kamyk jak będzie robiony podjazd z kostki.

Ja też bym wywaliła jałowca i te krawedzie też bo one uroku nie dodają, albo zostaw same kanciki ( efekt porządkuje przestrzen) albo wykończyłabym jakims płaskim materiałem typu kostka,kamien czy klinkierowa cegła a jeszcze lepiej cegła "stara" z rozbiórki ale to w zależności od tego jak masz wykończone pozostałe rabaty, żeby nie było od sasa do lasa.
Jestem za rozjasnieniem na pewno, może jakies dwie tawuły japońskie - one o tej porze roku maja pieky złoty kolr, sa niewysokie - stworza ci pośrednie pietro i łatwe w prowazeniu, łatwe do ciecia....albo jasne berberysy nieduże, a do tego tak jak radza dziewczyny z tłu wyższe trawy - ze 3 szt co najmniej może miskant ML a przed mikantami jakies zawilce japońskie, lub jezówki wted latem byłoby fajnie a na jesien daj dużo cebulowych to i wiosną byłoby pieknie. A jaka to jest wystawa ? południe ? pólnoc? bio może na brzegu dałabys niskie żurawki w jasnym kolorze - kilka sztuk - obwódka zawsze porządkuje przestrzen....
Pozdrawiam
Tu ma być ogród :) 11:19, 08 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Moje dzisiejsze nabytki

Miskant Morning Light, Choina Jedelloh i jedna seledynowa hosta do kolekcji

Super! Miskanta ML i choinę też potrzebuję.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies