Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:13, 10 kwi 2015

Do góry
Pomarancza napisał(a)
Nie krzyczcie na mnie proszę, jeśli palnę głupotę totalną, ale czy wąska długa rabata przy ścianie domu złożona z:
- azalii wielkokwiatowych
- małych iglaków (np cyprysik groszkowy filifera nana)
- hortensji limelight
- pierzastych traw (rozplenica czy coś wyższego?)
ma sens?
Rabata nasłoneczniona w godz. 12-15.00, wietrzna.

Brakuje mi czegoś dekoracyjnego wczesną wiosną, może omieg kaukaski upchnięty pomiędzy hortensje? Co dorzucić, żeby ładnie było też zimą? Rabata jest tuż przy domu, boję się sadzić większe krzewy ze względu na fundamenty.

Jak mocno korzenią się cisy i jałowce?

pytanie jak wąska jest ta rabata
w Rhododendrony bym nie szła przy ścianie, mogą być resztki budowlane no i brak cienia, choć azalie nawet lubią słońce
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:32, 09 kwi 2015

Do góry
Pokaz nam zdjecie

Pomarancza napisał(a)
Nie krzyczcie na mnie proszę, jeśli palnę głupotę totalną, ale czy wąska długa rabata przy ścianie domu złożona z:
- hortensji limelight
ma sens?

Brakuje mi czegoś dekoracyjnego wczesną wiosną, może omieg kaukaski upchnięty pomiędzy hortensje? Co dorzucić, żeby ładnie było też zimą? Rabata jest tuż przy domu, boję się sadzić większe krzewy ze względu na fundamenty.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:23, 09 kwi 2015

Do góry
- hortensji limelight
ma sens?

Kwitnące skarpy 22:17, 09 kwi 2015

Do góry
Robertop napisał(a)
Cześć Paweł, nie jestem ekspertem, ale podoba mi sie Miskant Morning light, niższe to Rozplenice a z przodu zimozielone Carexy.

Dziękuję za propozycję lecz trawy które wymieniłeś mam już w innych miejscach ja zastanawiam się nad połączeniem miskantów typu purple fall oraz Wodan plus rozplenica black beauty.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:58, 09 kwi 2015

Do góry
Na początek krokusiki, które u mnie dopiero zakwitły, ślicznie wyglądają między bukszpanami w 10 kępkach, jednak trudno to złapać na zdjęciu.

No i dzisiejsze zakupy.
Przetacznik Red Fox
Dwie odmiany ostróżek.
Floks Purple FLame
Pysznogłówka Kardinal.
Rozplenica Moudry
Miskant Morning Light.
Wszystko zgodnie z planem i na nic nie dałem się skusić, a było na czym zawiesić oko
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:09, 09 kwi 2015

Do góry
Wklejam plan

Pę - pęcherznica Lady in Red
Y - jukki
P - perłówka
R - rozplenica
M - mak Bolero

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:13, 09 kwi 2015

Do góry
Danusiu,

projektuję ten swój mikro ogródek, sprawia mi to ogromną frajdę, ale im dalej w las, tym więcej wątpliwości, bo nie mam żadnego doświadczenia. Będę wdzięcza za sugestie do tego co posadzić w miejscach zaznaczonych kółkami i numerami:

1. wrzoście? wrzosy? trzmieliny? coś innego? (po prawej są cisy pośrednie i bukszpan a dalej w stronę tarasu część owocowa: poziomki, truskawki, jeżyny, agrest; z tyłu przy płocie pnie się hortensja pnąca)

2. jeszcze jedną sosnę karłową jak te między 3. i 4. / 4. i 5. ? może jednak tę wejmutkę low glow lub sosnę gęstokwiatową? (to drzewko po środku trawnika co je ledwo widać to jabłoń royalty)

3. - 5. wrzoście? wrzosy? liriope szafirkowe? (z tyłu za 3. i 4. na płocie będą hortensje pnące, a za 5. przywarka japońska)

6. jeszcze jedną sosnę karłową[/b] jak te między 3. i 4. / 4. i 5. ? może jednak tę wejmutkę low low lub sosnę gęstokwiatową? (za 6. będzie przywarka japońska a w rogu ogródka rośnie choina kanadyjska)

7. - 8. tawułki arendsa? lawenda wąstkolistna? rozplenica japońska? (w rogu ogródka planuję cisy pośrednie i trzmielinę, które widać)

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 01:24, 09 kwi 2015

Do góry
Wybrane roślinki z ogrodniczego:

1. Carex Variegata i Calamagrostis Overdam

2. Miskan Morning lights (11,5zł)

3. Rozplenica japońska (10zł)

4. Miskan Graciella (16zł) i Cabaret (12,8zł)

5. Turzyce Ice Cream (11,5zł) i Ice Dance (9,5zł)

Jutro czas na szkółkę.
Skromny balkonik 20:10, 08 kwi 2015

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Witam Cię Gosiu w moich (skromnych) progach
Twoje powiedzonko całkiem ciekawe jak zawsze są plusy i minusy
A u mnie plusem jest to,że nie muszę wydawać majątku aby mieć busz na balkonie
Co do wstrzęmieźliwości z wyborem roślin to u mnie raczej słabo,chciałabym wszystko i dużo

Oj to ja bym też chciała mieć wszystko i dużo, właśnie siedzę na pintereście i zastanawiam się czy hakone, rozplenica, karl forester i kostrzewa sina mogą do siebie pasować, bo bardzo mi się podobają i chciałabym je mieć wszystkie, a i jeszcze red rum
Mój kawałek planety 21:20, 07 kwi 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Zapinsowalam po tobie te fotkę
Holendrzy sadzą hortensje z rozplenicami, to ich narodowe polaczenie. Ja mam 4 rozmiary rozplenic od mińiturek po giganty o wielkosci miskantow Własnie sie zastanwiam czy do incredibal nie dosadzic jakiejś trawy bo z obwódka bukszpanowa zbyt ciemnozlono jest. Myslę o stipie.

O grabach napisałam u Siakowej

Dziękuję Marzenko, myślałam o rozplenicach, ale myślę sobie że hortensje już są na tyle "tłuste" że potrzeba im tylko tła a rozplenica kwitnie i może to już za dużo szczęścia więc szukam czegoś po prostu zielonego aczkolwiek całkiem możliwe że będzie rozplenica

Gnam do Kasi poczytać o grabach
Mój kawałek planety 21:18, 07 kwi 2015

Do góry
katiaxx napisał(a)

Kasiu - tu jest podział na trawy niskie średnie wysokie, pewnie w każdym dziale jest rozplenica, może to Ci coś da

http://ogrodytraw.eu/category/trawy-ozdobne-trawy-niskie

tak. dzieki ale mialam tez nadzieje zobaczyc jedne obok drugich
bo tak to ciezko odniesc do czegos
Mój kawałek planety 21:16, 07 kwi 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

pokaz proszę swoje rozplenice
nie wiem jakiej wielkosci jest ktora odmiana

Kasiu - tu jest podział na trawy niskie średnie wysokie, pewnie w każdym dziale jest rozplenica, może to Ci coś da

http://ogrodytraw.eu/category/trawy-ozdobne-trawy-niskie
Mój kawałek planety 20:52, 06 kwi 2015

Do góry
rozplenica Halmen nie jest wysoka...
Duży ogród i brak pomysłów 17:28, 06 kwi 2015

Do góry
Myślałam to tak rozplanować , proszę o pomoc bo już bym chciała zacząć rabatkę. Rozplenica z jeżówka lub różą rózową i lawenda wzdłuz chodnika.
Moja codzienność - ogród Oli 12:36, 06 kwi 2015

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Mysle, jak jazz fajne to zestawienie srodkowe. Co do zielonego to rozplenica ok, ale już taki pokroj typu gracek typowo zielony nieZbyt mi się widzi. O wiele lepiej z ML. Albo taka niebieskawa ostra trawa z wydm

ML to moja pierwsza myśl tym bardziej, że mam go w ogrodzie
wydmuchrzyca piaskowa ?
Moja codzienność - ogród Oli 12:31, 06 kwi 2015

Do góry
Mysle, jak jazz fajne to zestawienie srodkowe. Co do zielonego to rozplenica ok, ale już taki pokroj typu gracek typowo zielony nieZbyt mi się widzi. O wiele lepiej z ML. Albo taka niebieskawa ostra trawa z wydm
Duży ogród i brak pomysłów 16:58, 03 kwi 2015

Do góry
Postanowione. Kule na pniu , rozplenica,lawenda, i jeżówka. Proszę o pomoc w rozplanowaniu tej rabaty.
W moim małym ogródeczku - Dorota 20:49, 02 kwi 2015

Do góry
lilia napisał(a)
Cieszę się, że udało się ze stipą. A u mnie oprocz stipy rosnie też miskant i rozplenica w doniczkach. Wszystko mam na razie na parapetach.
Werbenę chyba za wcześnie posiałaś. Irenka z Miłkowa poleca siać w kwietniu bezpośrednio do gruntu, jak jest już w miarę ciepło. No ale jak już wschodzi, to wszysto na dobrej drodze.

Dorotko, muszę powsadzać do gruntu wszystko co mam w doniczkach na balkonie, a sporo tego jest. Jak mi coś u Ciebie na wiosnę wpadnie w oko, a czego masz dużo, to Cię poproszę

Pozdrawiam!

Czytałam na forum, że trzeba wcześniej posiać werbenę patagońską, bo kapryśnie wschodzi, czasem nawet po pół roku. Podobno też długo rośnie zanim zakwitnie, dlatego wysiałam 2 lutego. U mnie minęło 2 miesiące jak zaczęły pojawiac się małe siewki, tylko ciekawe, czy to werbena?
Ogródek Iwony 12:04, 02 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aga, ognista będzie obsadzona do końca w połowie maja, teraz jest po części i nie ma jeszcze efektu. Niektóre roślinki dopiero startują po zimie.:
Napiszę ci więc, co na niej planuję:
Oto lista roślin, jakie planuję posadzić, lub już tam są:
Rośliny wysokie -
najwyższe piętro:
1. Szmaragdy, cięte poziomo na równej wysokości w ekran - mam
2. Trytomy - 5 sztuk - mam w doniczkach 3 sztuki, posadzę w maju na rabatę
3. Miskant Meleparlus lub inny (5 sztuk) - kupić
4. Paciorecznik (Kanny) o zielonych i bordowych liściach - mam, posadzić do doniczek w kwietniu
średnie piętro:
5. Dalia żółta (średniej wysokości) - mam 2 sztuki
6. Firletka chalcedońska "(czerwony)"- 2-3 sztuki dostałam, posiałam też, ale słabo wschodzi
7. Rudbekia - mam, zrobić dużą plamę
8. Gailardia - mam, zrobić plamę
9. Liliowce - wysokie pomarańczowe, mam, zrobić plamę, posadziłam jeszcze liliowce żółte i czerwone
10. Nachyłek - mam, posadzić w dwóch miejscach
11. Lilie cebule - kupić
12. Rozplenica - kupić
13. Pełnik europejski - nie mam
najniższe piętro
14. Dalia czerwona (3 sztuki) - kupiłam
15. Turzyca Frosted Curls (5-6 sztuk) - ? może inna trawka, turzycę wykorzystałam do hortensji
16. Turzyca Ice Dance (10 sztuk) - nie mam, kupić
17. Liliowce niskie, aby wychylały się z rabaty, jak trawy ( żółte, czerwone kwiaty)
18. Orlik - nie mam
19. Lilie - wsadzić za liliowcami po kilka sztuk nie mam, kupić
20. Kuklik albo jakąś żurawkę na brzeg nie mam, na razie pójdzie rozsada żurawki palace purple
21. Bergenia - mam
22. Imperata Red Baron - mam dostać
Prostokątna rabata:
23. Buk czerwony - Dawyck Purple - kupić
24. Jeżówki czerwone albo pomarańczowe (7 sztuk) - kupić
25. kostka z bukszpanu, obwódka z bukszpanu - muszę kupić
26. Żurawka czerwona - nie mam, muszę kupić
27. Trzmielina żółta - mam
28. Stipa - mam
mogę mieć: maczek czerwony, cynia czerwona, krokosmia

O matko! Ale lista!
Bogata rabata.

Bergenię trzeba koniecznie odmładzać, stare egzemplarze kiepsko wyglądają i gorzej rosną.
W moim małym ogródeczku - Dorota 09:26, 02 kwi 2015

Do góry
Cieszę się, że udało się ze stipą. A u mnie oprocz stipy rosnie też miskant i rozplenica w doniczkach. Wszystko mam na razie na parapetach.
Werbenę chyba za wcześnie posiałaś. Irenka z Miłkowa poleca siać w kwietniu bezpośrednio do gruntu, jak jest już w miarę ciepło. No ale jak już wschodzi, to wszysto na dobrej drodze.

Dorotko, muszę powsadzać do gruntu wszystko co mam w doniczkach na balkonie, a sporo tego jest. Jak mi coś u Ciebie na wiosnę wpadnie w oko, a czego masz dużo, to Cię poproszę

Pozdrawiam!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies