Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Iwony II 13:41, 29 mar 2016

Do góry
Dziś, jak pogoda pozwoli, planuję popracować nad tą rabatą:

Ziemia nawieziona, zasilona obornikiem, i kompostem, tydzień temu przekopana.
Plan jest taki:

Znak zapytana - to kulki - jakie?

A może powtórzyć kostkę bukszpanową z sąsiedniej rabaty?
Ogród tworzony z pasją 13:41, 29 mar 2016

Do góry
Dzisiaj z samego rana wzięliśmy się za przesadzanie tuji, musieliśmy przenieść maliny w inne miejsce.

Zaczęło się przekonywanie:

Wykopane maliny:

I posadzone nowe tujki, dosadzone do reszty żywopłotu
Ogród tworzony z pasją 13:38, 29 mar 2016

Do góry
Moje pierwsze krokusy, bardzo się ciesze.
Od czego zacząć - zapoczątkowanie ogrodu 13:34, 29 mar 2016

Do góry
Rok 2014 - kwiecień

Aeracja nożna trawnika, nim podsypałem nawozem za pomocą nożnego aeratora przeszedłem trawnik wzdłuż i wszerz. Nie wiem czy to coś pomogło. Pierwsze koszenie i nawożenie saletrą wapniową Tropicote.

Z boku od frontu po lewej stronie wsadziliśmy jodłę kalifornijską, która została nam po świętach zobaczymy czy się przyjmie.

Jak widać trawnik zaczyna robić się zielony

Jesienią kupiłem siewnik na kółkach. Strasznie dużo czasu zajmuje rozsypanie nawozu. Mam też obawy czy nawóz jest rozsypywany równomiernie.

Obawy się potwierdziły. Myśląc, że spaliłem trawnik piszę o pomoc na ogrodowisku. Na szczęście okazuje się, że nie jest on spalony, a tylko nawóz został rozsypany nierównomiernie. Tak, te jasne miejsca po prostu ominięto siewnikiem i nawóz nie mógł zadziałać.

Nie pozostało nic innego jak podsypać te miejsca. Kolejne nawożenie w maju.

Tymczasem zaobserwowałem, że coś zaatakowało magnolię.

Pytanie w wątku o magnoliach:

Lipiec 2014
Tył:
Przód:
Front:

Sierpień 2014:

Wrzesień 2014:
Trwają przygotowania do montażu ogrodzenia frontowego.
W tym czasie przychodzi kolej na posadzenie szpaleru tui Szmaragd po lewej stronie domu. To czego nie udało się zrobić wiosną, robimy jesienią.

Rabata została przygotowana w zeszłym roku i została przykryta agrowłókniną by nie rozrosły się w tym miejscu chwasty. Jak widać mata działa skutecznie, chwastów nie ma, ale ziemia dość mocno zbita.

Kolejne 30 tui odgrodzi nas od sąsiadów:

Żywopłot z lewej strony już jest. Ogrodzenie z frontu również postawione:

Jeszcze jesienią planujemy posadzenie świerków serbskich od frontu.

Po prawej stronie w tej chwili mamy: jodłę koreańską, jodłę kalifornijską (która miała odrosty i również się przyjęła), cis pospolity oraz świerk conica (to są jakieś przypadkowe zakupy ).

Świerki serbskie przyjechały - 5 sztuk co 2 metry. Do tego 10 worków z ziemią uniwersalną. Wykopałem naprawdę szeroki dół, tak by korzenie miały gdzie się rozchodzić.

Na samym początku tej rabaty przeniosłem świerki Conica, jodłę koreańską - może teraz wyeksponowana zacznie rosnąć, bo dotychczasowe miejsca nie stanowiły dla niej dobrego impulsu, znajdzie się tutaj również magnolia, dla której poprzednie miejsce również nie było zbyt mobilizujące do wzrostu.

Poniżej miejsce na posadzenie cebulek. Posadziliśmy cebulki tulipanów. Zagłębione zgodnie z instrukcją, przysypane żyzną ziemią i podlane. Zobaczymy wiosną z co z tego będzie. Na wysokości świerków serbskich posadziliśmy zaś krokusy w dwóch rzędach.

Koniec listopada, koniec sezonu. Trawnik wygląda trochę lepiej niż w zeszłym roku.

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 13:18, 29 mar 2016

Do góry
Donia72 napisał(a)
Gosiu, wszystkiego dobrego na te święta życzy Dorota

Super pomysł ze szklarenką i jajeczkach
Dziękuję za życzenia.
Buziaczki Dorotko
Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:15, 29 mar 2016

Do góry
Witam serdecznie! raz już prosiłem o pomoc ale za bardzo nikt nie wiedział skad się biorą malutkie kopce u mnie w trawniku. Jest ich naprawdę sporo jak się chodzi po trawniku to czuc pod stopami. NIe wiem co z tym zrobić skad one się biorą. Ktos sugerował turkucia podjadka lub dzdzownicę ale nie wydaje mi się turkucia nigdy nie widziełm chociaż kopałem szpadlem i nic. Może ktoś mi pomoc???

Małymi kroczkami do celu... 13:13, 29 mar 2016

Do góry
Uciekam sadzić warzywka dla wszystkich odwiedzających - tulipany

Od czego zacząć - zapoczątkowanie ogrodu 12:50, 29 mar 2016

Do góry
Tuje lekko zbrązowiały, myślałem początkowo że usychają lub winą jest złe posadzenie. Na szczęście ogrodowisko od razu mnie otrzeźwiło, że to wina mrozu. Kamień z serca.

Do raju daleko - u Ewy 12:50, 29 mar 2016

Do góry
Nareszcie mogę nacieszyć się swoimi krokusami

Małymi kroczkami do celu... 12:42, 29 mar 2016

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Tak właśnie jest.
To foki z zeszłego roku. Pierwsza zrobiona w marcu a druga pod koniec lipca. Mało tego. Nasiały się również w okolicznych rabatach w żwirku. Na jesieni je przesadziłam do doniczki (fotka nr 3).

Dzięki Basiu za informację, właśnie Pani też coś wspomniała, że się same wysiewają. A one tylko do słoneczka,czy w cieniu też dadzą radę? Pozdrawiam kochana!
Od czego zacząć - zapoczątkowanie ogrodu 12:36, 29 mar 2016

Do góry
W 2013 zrobiliśmy jeszcze rabatę na froncie.
Posadziliśmy tam 3 tuje Danici (bliżej domu), bezpośrednio przy ogrodzeniu zasadziłem trzy tuje jantar w przeplocie z dwoma tujami Szmaragd. Środek pozostał pusty z braku pomysłu.

Wiosną otrzymaliśmy krzew magnolii, która właśnie trafiła w to miejsce, a także jakiś rodzaj świerku karłowatego.

Zima dała się we znaki trawnikowi. Mimo, że nawoziłem jesienią nawozem Florovit jesienny zimowa pora spowodowała, że zrobił się zółty. Z wielką niepewnością cóż to będzie oczekiwałem wiosny.

Marzec 2014 wygląda tak:

Zielono zakręcona 12:33, 29 mar 2016

Do góry
wilana napisał(a)
W trzecim tygodniu marca posiałam moje pomidorki i brukselkę i lewkonię i aksamitki i cukinię

ale siewek ....nie ma to jak własny materiał produkcyjny a swoją drogą podziwiam Twoją pracowitość
Do raju daleko - u Ewy 12:30, 29 mar 2016

Do góry
Moja dekoracja świąteczna wyszła z kielicha i zakwitła

Do koszyczka też dodałam żonkili i teraz jest lepiej

W donicach też się dzieje

Gożdzikowa - wiejski ogród 12:29, 29 mar 2016

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Już masz sasnki Śliczności. Moje siedzą w ziemi i ani myślą wychodzic.
ta sasanka to w doniczce dlatego wcześniej[kupilam 4 ]...a te w ogrodzie to dopiero puchate łebki wytykają

Zielono zakręcona 12:28, 29 mar 2016

Do góry
wilana napisał(a)
Miałam nadzieję że w sobotę będzie ładna pogoda i tak się nastawiałam, że tyle zrobimy.. a tu guzik. Mimo wszystko coś musiałam popchnąć do przodu. I tak przekopałam i odchwaszczałam ziemię przy świerkach. Chciałabym zrobić tu ładną rabatkę, żeby była ciekawa o każdej porze roku. Mam na te świerki widok z okna w kuchni więc często je oglądam. Jest to też część przedogórdka. Czy macie jakieś pomysły co posadzić przed świerkami? Myślałam o berberysach golden carpet i o rozplenicach japońskich. Byłabym wdzięczna za pomysły

Ten komin wkrótce zostanie zrównany z ziemią i te wszystkie śmieci znikną.

Ewa
A jak z nasłonecznieniem tej rabaty?

PS Skrzynie piękne podziwiam za ten zapał warzywny ... u mnie takiego totalnie brak
Małymi kroczkami do celu... 12:27, 29 mar 2016

Do góry
Tak właśnie jest.
To foki z zeszłego roku. Pierwsza zrobiona w marcu a druga pod koniec lipca. Mało tego. Nasiały się również w okolicznych rabatach w żwirku. Na jesieni je przesadziłam do doniczki (fotka nr 3).

Do raju daleko - u Ewy 12:23, 29 mar 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Ewciu Ty masz rękę

Myślisz o moich siewkach?

Ruszyły już rozplenice jednoroczne od Przemka które dostałam od Mirki Wielkie dzięki

Małymi kroczkami do celu... 12:11, 29 mar 2016

Do góry
Święta, święta i po świętach wracając od teściow pojechałam po warzywa na ryneczek i przywleklam ze sobą jeszcze kilka bratkow i gęsiówke .

Dziewczyny czy to prawda,że te bratki co mają małe kwiatki kwitną całe lato?? Tak mi powiedziała Pani na rynku...
Gunnera - parzeplin 12:10, 29 mar 2016

Do góry
Smok się budzi.Dzisiejsze zdięcia matecznika. Ruszył trochę póżniej niż głębiej zakopany pąk, który miał cieplej.
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:10, 29 mar 2016

Do góry
Milka napisał(a)

Ależ podoba mi się ten pomysł
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies