Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Kulą w płot 22:25, 29 cze 2016

Do góry
Psiamama napisał(a)
dziewczyny będę im lać ile wlezie damy radę.
Poradźcie mi proszę bo chciałabym trawy pod moją brzózkę. Hosty objadają ślimaki i słabo wyglądają a to miejsce przy tarasiku. Myslalam o hameln albo może coś niższego lepiej np. little bunny lub little honey? Jadę też w sobotę po ambrowca slender silouette

Niskie rozplenice później startują i później kwitną niż te średnie. Hameln już wypuszcza małe kotki a mój 'little boy' dopiero w powijakach. Rozplenice lubią wilgoć. Na suchym stanowisku są marne

Na suche lub umiarkowane miejsce nadaje się świetnie stipa, ew. sesleria. Na korzyść tej drugiej przemawia fakt, że szybko startuje i bez problemu zimuje.

Może niskie berberysy + carex bronze form, albo zamiast berberysów tzrmielina cięta w kulki
ew. przywrotnik 'alchemilla molis' (ślimaki nie przepadają za nim + Carex elata 'Aurea' + niska, compaktowa szałwia (np.Marcus) lub równie kompaktowe przetaczniki.
Co i jak? Nowicjuszka 22:18, 29 cze 2016

Do góry
A uwierzysz Ania, że pomidory tak jak stipa z nasion na parapecie wyhodowane Sama jestem ciekawa smaku, bo mają być malinówki.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:54, 29 cze 2016

Do góry
malgol napisał(a)
Zauważyłam, że Danusia do nas wróciła po chwilowej nieobecności i nieśmiało chciałabym poprosić o wsparcie...
Mam rabatke ,która widoczna jest z salonu i tarasu. Teoretycznie jest w słonecznym miejscu ,ale z uwagi na okoliczne drzewa stale któres rzuca na nią cień i wydaje mi się smutna.Chciałabym żeby jakoś jaśniała i była najbardziej przyciagającą wzrok.
Na razie rosną tam białe goździki( teraz ścięte)na obwódce, potem lawenda , kilka Stip i werbena patagońska.Przy samej ścianie piwniczki rosna zioła- do usunięcia oczywiście bo mnie wkurzaja
Myślałam, żeby usunąc goździki, zastąpić je np. żurawkami albo jakims Carexem, a lawendę przesadzić pod piwniczkę...?
Nie wiem co da przyciągający wzrok efekt i co rozjaśni to miejsce.Sama zieleń jest tu smutna a wiosna zupełnie nie ma na co patrzeć.
Acha, kępę Anabelek pod brzozą chciałabym zostawić

Danusiu, pomóż proszę

może ja pomogę?
Anabelka jest tam sliczna, pewnie że warto ją zostawić/
Akurat masz tam poza nią gatunki wysoce światłolubne, faktycznie lepiej je stamtąd zabrać.
Może zamiast goździków daj plamy żurawki i w nich kępy np Hakonehloa, lub jeśli jest tam mało wody to selerię heuflerianę albo jesienną ( ta byłaby najlepsza ale mus mieć dość sporo słońca, jednak nei tyle co lawenda czy stipa. Gdześ dalej od hortensji gromadkę ciemierników, albo brunnery wielkolistnej ( tej to nawet kilka punktów po 3 szt).
a bliżej sciany świecznice brunette- tak z 5szt i jarzmianka większa pomiędzy czy lekko przed nią- sporo jej.
Zakładam że nie masz tam bardzo sucho

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 12:08, 29 cze 2016

Do góry
Gnojolanie to dość specyficzny sposób na świętowanie rocznicy.
Kradzione ponoć nie tuczy
Stipa i żurawki cudne! Jeżówki też, ale to już pisałam
Z Pszenicznej ... 10:09, 29 cze 2016

Do góry
Stipa od Krysi ma się dobrze, chyba spodobało jej się u mnie

LO puszcza "bicze" w przyszłym roku koniecznie kratka do rozpięcia, są 3 szt

jest szansa na edenkę, krzak zbudowała piękny, pączki też już są

Mała Eleczka 07:01, 29 cze 2016

Do góry
Stipa dała czadu!!
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:06, 28 cze 2016

Do góry
Brzozy przed cięciem. Dzisiaj zrobiłam z nich parasolki

Marnie rośnie lawenda

A stipa znów pozera bukszpany....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:38, 28 cze 2016

Do góry
JulkAd napisał(a)

Wojsławice 25 września som?...uuu i znowu mam imprezę 24, hę...trza pomyśleć

Madżen szukam traw do róż...stipa nie chce ze mną gadać, jeszcze nie w tym roku....coś cienkiego i do kolan?

Pozdrówka

Cienka do kolan to zdecydowanie sesleria jesienna, gorąco polecam. No i oczwyiwście medium rozplenice, jeśli masz cierpliwość do końca czerwca. Dla mnie rozplenice są piękne. Oczywiście jeszcze molinie ale jaka odmiana pytaj Olę Leon

Sesleria i róze

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 21:36, 28 cze 2016

Do góry
gierczusia napisał(a)

Ps..zajac faaaajowy a ta rabata hostowa..
Ps2. Zawsze myślalam ,że łaczenie dwóch traw to dość średni pomysł ale Twoja rabata ze stipa kompletnie to zburzyła
Ps3.. Cieszę się,ze noga lepiej

Dzięki za kfiatucha...
Hmmmmm...toś mnie teraz zaskoczyła wiesz.... nawet nie pomyślałam o tym, że łączenie różnych traw może być "passe" zaczęłam od Ice Dance którą dostałam od Uli i mi się rozrosła, potem dołożyłam stipę bo mi się spodobała i na koniec Prairie Fire - bo kupiłam na inne miejsce ale tu były luki więc pokroiłam i jest chociaż jej trochę jeszcze nie widać
I cieszę się tym jak mi to wszystko na wietrze faluje i rośnie i rośnie Jak Ci się podoba to się cieszę
Zając jest naprawdę fajowy - ino tego ogrodu to by mógł mi nie zjeść najwyżej chwasty - to proszę bardzo
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 21:24, 28 cze 2016

Do góry
Anusiuuuuu pół tysiaca.. Gratulacje samych sukcesów ogrodowych życzę i szybciorkiem dojścia do tysiaka

Nooo i kfffiatuch

Ps..zajac faaaajowy a ta rabata hostowa..
Ps2. Zawsze myślalam ,że łaczenie dwóch traw to dość średni pomysł ale Twoja rabata ze stipa kompletnie to zburzyła
Ps3.. Cieszę się,ze noga lepiej
Moje małe wielkie marzenie 21:05, 28 cze 2016

Do góry
alis napisał(a)
Mirelko, to moja stipa-kupiona w sobotę i dzisiaj troszkę większa kwitnąca Różnicę widać.

Te rozyczki z szalwia wygladaja cudnie. Jaka to odmiana? Ja mam plozace obok lawendy i nie ma tak ladnego efektu jak u Ciebie
Ja i mój ogródek, a może ogród 20:29, 28 cze 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Dominiko, też mam podobna stipkę z własnego siewu. Czy ona nam zakwitnie tego roku?
u mnie stipa pierwszy rok sama jestem ciekawa jak się będzie sprawować
Ja i mój ogródek, a może ogród 20:23, 28 cze 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
takie róże dostałam w zeszłym roku od teścia mam jeszcze białą czekam na kwitnięcie

co do stipy mam nadzieję, że będzie tak jak mówisz - zimy ci nie przetrwały ???

Stipa w alei zmarzła Trochę odbiło więc wykopałem, wyczyściłem i poszła do warzywnika Obecnie kwitnie ale jest maleńka i nieciekawa
Moje małe wielkie marzenie 20:19, 28 cze 2016

Do góry
Mirelko, to moja stipa-kupiona w sobotę i dzisiaj troszkę większa kwitnąca Różnicę widać.

Ja i mój ogródek, a może ogród 20:17, 28 cze 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Załapałem się na świeże fotki
Widzę że lubisz róże w mocnej czerwieni Wszystkie pięknie się prezentują
Stipa na nasionek u mnie w podobnym stadium Na jesień będzie potforem ... miałem tak w ubiegłym sezonie
takie róże dostałam w zeszłym roku od teścia mam jeszcze białą czekam na kwitnięcie

co do stipy mam nadzieję, że będzie tak jak mówisz - zimy ci nie przetrwały ???
Ja i mój ogródek, a może ogród 20:14, 28 cze 2016

Do góry
Załapałem się na świeże fotki
Widzę że lubisz róże w mocnej czerwieni Wszystkie pięknie się prezentują
Stipa na nasionek u mnie w podobnym stadium Na jesień będzie potforem ... miałem tak w ubiegłym sezonie
Ogród Loczka 19:35, 28 cze 2016

Do góry
Lukasz2013 napisał(a)

No stipa ogromniasta.

A nie mówiłem że będzie hicior

Sąsiada zmobilizowałeś do koszenia, będzie gdzie spacerować
Ogród Loczka 19:30, 28 cze 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Ta stipa mnie dobija za każdym razem
A te macki jak prawdziwe, brrr!

No stipa ogromniasta.
Ogród Loczka 19:27, 28 cze 2016

Do góry
Ta stipa mnie dobija za każdym razem
A te macki jak prawdziwe, brrr!
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:39, 28 cze 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Kasik i Alinka trzeba juz sobie robić rezerwacje w kalendarzu na 25 wrzesnia

Marto dziekuję za przemiły wpis. Okulary zwłaszcza niebieskie skrywają zmarszczki, ktore nie wiedza co to botoks

Wojsławice 25 września som?...uuu i znowu mam imprezę 24, hę...trza pomyśleć

Madżen szukam traw do róż...stipa nie chce ze mną gadać, jeszcze nie w tym roku....coś cienkiego i do kolan?

Pozdrówka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies