Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:41, 06 cze 2017

Do góry
Witam,

Mam na imię Iza. Oglądam te wszystkie piękne "ogrodowiskowe" ogrody i sama też chciałabym stworzyć taki choć nie bardzo mi to wychodzi

Działka ma 20arów, głównie jest trawnik ( który mam nadzieję będzie się z czasem zmniejszał)wkoło tuje szmaragd i jedna rabata na froncie.

Nie wiem co dosadzić w miejscu gdzie jest znak zapytania. Będę wdzięczna za podpowiedz.
Tam gdzie te małe czerwone kropki będzie jeszcze Budleja Dawida Silver Anniversary i szałwia omszona.

Moje główne pytanie dotyczy rabaty za domem, widok na tą rabatę będzie z okna tarasowego.

Rośnie tam już teraz świerk serbski i modrzew europejski pendula oraz jakaś zwykła "choinka". Poprowadziłam wstępnie linię rabaty. Obok jest warzywnik, nie wiem może powinnam go jakoś oddzielić niskim żywopłotem?
Myślałam o tym, aby powtórzyć kosodrzewinę, tak 3 szt może, aby nawiązywała do tej rabaty na przodzie. A dalej nie mam pomysłu. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Ogród w skali mikro cz.II 09:52, 06 cze 2017

Do góry
I mała relacja z mikro ogrodu
Moje donice giardina a w drugiej mikro perovskia ( a co ) żurawka i tojeść aurea..do tego turzyca złota..katastrofa - ale to była pomyłka sprzedawcy więc jest gratis i dzięki Bogu bo się do niczego nie nadaje nie ma to jak stipa

A obok nowy nabytek , po rozwaleniu kompostownika..utworzyły się ..nowe možliwości rabatowe tak więc świeżynka szałwia marcus , carex elata aurea i leonadro da vinci

Leonardo w zbliżeniu

A to giardina no wiecie..już trzecia

I rzut oka na ogród zza wiciokrzewu obecnej gwiazdy ogrodu

Buziole dla Was i dobrego dnia

Typografia ogrodu 22:39, 05 cze 2017

Do góry
inag napisał(a)
Pamiętam jak krzyżowałaś to drzewko. Takie maleńkie było a teraz już pokazuje na co je stać
Twoje Artemisy zaczynają już kwitnąć? Wychodzi na to że moje róże będą chyba ostatnie na forum do kwitnienia Mają dopiero niewielkie pączki.
Rabata z tymi szałwiami powędrowała na mojego pinteresta i znajduje się obok domku dla owadów Cuuuuuuuudo!
lipa była maleńka początkowo modlą być kostka sle plany widać się zmieniają ma jeszcze młodsza koleżankę ale ta jeszcze straszy i nie dodać co poeta miał na mysli
Artemis kwitnący nas na nasza rocznice a ta niebawem Teoje tez zaskoczą cię na pewno pierwszymi kwiatami
Szałwia rozwija się etapami wiec najlepszy efekt dopiero będzie. Ale miło być przez Ciebie przypiętym
Miejski azyl 21:58, 05 cze 2017

Do góry
Szałwia zaczęła koncert

Podmiejski ogródek 21:49, 05 cze 2017

Do góry
Obejrzałam I odcinek metamorfozy rabaty pod domem. No niezły stan wyjściowy był, niezły . Czekam na odcinek II tzn. obsadzenie w całości. A ten berberys green carpet to zamiarujesz jakoś ciąć jeśli Ci się tam zmieści? Bo mam kilka sztuk u siebie i zastanawiam się jak on będzie przyrastał i jak go ewentualnie ograniczać.
Fajna ta rabata przedpłociowa (jeny, co za wyraz ). A nie boisz się, że ktoś Ci gwizdnie tego buksa stamtąd?
Rabata przy podjeździe taka śródziemnomorska Ci wyszła . Z szałwia nie pomogę, też zakupiłam taką różową no name, tylko moja chyba trochę wyższa jest.

Ps. Fajnego masz inspektora robót ogrodowych
Ogród z widokiem na jezioro 20:34, 05 cze 2017

Do góry
an_tre napisał(a)

To szałwia? ciekawy kolorek

Tak to szałwia
Ogród z widokiem na jezioro 20:30, 05 cze 2017

Do góry
yolka napisał(a)

To szałwia? ciekawy kolorek
Ogród z widokiem na jezioro 20:24, 05 cze 2017

Do góry
adewzuol napisał(a)
Jolu wpadłam do Ciebie i podziwiam ławeczkę, świetnie pasuje do lampy, jeszcze do tego fajne poduchy.
Z większym zachwytem podziwiam kwiecie i wzdycham. Cudnie!
Ta niska szałwia, to jakaś konkretna odmiana - znasz nazwę?

ps. Bodziszka chętnie przyjmę.

Niska szałwia nazywa si Marcus, jest piękna
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:07, 05 cze 2017

Do góry
Krzewuszka i szałwia dostały swoje miejsce w ogrodzie

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 15:55, 05 cze 2017

Do góry
W innych częściach ogrodu zaczyna też kwitnąć szałwia omszona:
'Caradonna'

'Viola Klose'

'Rhapsody in Blue'

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 15:41, 05 cze 2017

Do góry
A co Ty tak skąpisz tych fotek? Tylko 4 sztuki? Na palcach jednej ręki policzyć można.
Szałwia ładna, prawie jak Caradonna Katsura śliczny.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 15:33, 05 cze 2017

Do góry
Na rabacie w "kamiennym kręgu" do czosnków i orlików dołączyła z kwitnięciem trzykrotka andersa w trzech kolorach i szałwia omszona 'Caradonna'.

Podmiejski ogródek 13:40, 05 cze 2017

Do góry
Może dlatego w doniczce zrobiła się rozlazła, bo doniczki skrupulatnie codziennie podlewałam:
Chcę ją posadzić w samym rogu przy ścieżce, tam gdzie najbardziej sucho będzie.

A jak nie, to ją dam koło podjazdu, gdzie jest EKSTREMALNIE* sucho, gorąco i słonecznie i - jak się okazuje - niektóre rośliny po prostu to uwielbiają

Dwa zdjęcia: jedno trochę bardziej wyględne (bo mniej widać murek), a drugie bardziej realistyczne

Jak widać: busz. Jukka, przegorzan, czosnek główkowaty, czyściec, szałwia, chaber górski. Perowskia się nie załapała w kadr
Chaber sam przylazł i rozrasta się jak głupi - szkoda mi go wyrzucać
Szałwię kupiłam w sklepie nieopisaną, ale chcę jej więcej - jest cudownie gęsta, niska i różowiutka - właśnie takiej potrzebuję na rabatkę południową Ktoś pomoże zidentyfikowac?

Na przesadzanie jestem mentalnie gotowa - jeszcze wiele wody w Wiśle upłynie, zanim nabiorę wprawy w komponowaniu bylin

*naprawdę ekstremalnie - to jest rabata najrzadziej podlewana, a ma 50 cm szerokości i w całości między podjazdem a murem. Wszystko mi tu najlepiej kwitnie
Doświadczalnia bylinowo-różana 13:05, 05 cze 2017

Do góry
Czosnki w towarzystwie róż i szałwii, róża Louise Odier, na kolejnym zdjęciu też w towarzystwie szalwii i czosnków, szałwia Amethyst.

Doświadczalnia bylinowo-różana 13:01, 05 cze 2017

Do góry
Caradonna i Blaukoenigin, czosnki obok St. Cecilia i LO, piwonia Festiva Maxima, szałwia Amethyst.

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:46, 05 cze 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Czosnki wszyscy pokazują, a u mnie brak. Chyba jesienią muszę posadzić. Twoje również bardzo fajnie się prezentują. Czy te wysokie przy silnym wietrze się nie połamią?

Szałwię podlałam florovitem

Te wysokie trochę się powyginały ale przytupałam i znowu stoją prostoMusze im już liście przyciąć, bo już są brzydkie...
Moja szałwia dostanie zupki z pokrzywy przy okazji podlewania traw. Zamierzam jutro chodzić i perfumować ogród i okolicę przy okazji
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:31, 05 cze 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
u mnie zaczynaj czosnki krzysztofa
póżniej będa piwonie i szałwia
hortki
jeżówki
rozchodniki

aa no i róże jeszcze

To sie będzie działo.
Moje piwnonie kupione w kłączach w Auchan zamierają. W marcu były wieksze niż teraz....ale wypatrzyłam jedną na niczyim terenie po ogródkach działkowych. Na jesień chyba się przyczaję
Jeżówka jedyna padła a z nasion nic nie wyszło....

Może z tych kilku siewek werbeny coś urośnie. Na razie siewki mają po ok 5-10 cm....
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:15, 05 cze 2017

Do góry
Kilka fotek dla koloru .

Różowa szałwia (nowy nabytek):

Fioletowa szałwia szaleje:

Żurawka Solar Power - zbiera się po dzieleniu:

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:04, 05 cze 2017

Do góry
Wczoraj widziałam zdjęcia na telefonie, dzisiaj podziwiam na większym ekranie
Szałwia w trawie wygląda obłędnie!!! Cud miód!
Ścianka rzecz oczywista również imponująca, no i wgłębnik z okolicami

U Ciebie, żeby komentować, to trzeba chyba zacząć ze słownika synonimów korzystać, żeby się nie powtarzać
Np. Piękny masz ogród: ambrozyjski, anielski, arcy-piękny, atrakcyjny, boski, cudny, cudowny, czarowny, dorodny, doskonały, fantastyczny, fascynujący, fenomenalny, godny podziwu, godny pozazdroszczenia, jak z bajki, jak z obrazka, kapitalny, krasnolicy, krasny, kwitnący, ładny, nadzwyczajny, najwyższej próby, nieziemski, niezwykły, olśniewający, oszałamiający, pierwszej klasy, pierwszej wody, piękniutki, pięknolicy, porywający, przecudny, przecudowny, przepiękny, przepyszny

Resztę zostawiam na kolejne wpisy
Z południa Polski - ogród Marzeny 08:24, 05 cze 2017

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Hortensja i szałwia

Przepiękne te tulipany pamietasz może nazwę proszę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies