Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Zana 21:54, 21 cze 2017

Dziewczyny, sporobolusy to właśnie jakaś zagadka jest. Pamiętam z opisów, że to trawa polecana na pełne słońce, powinna mieć właśnie przepuszczalna glebę, bo zimą i wiosną nie lubi zbyt wilgotno. U mnie rośnie zdecydowanie w półcieniu, od ok. trzynastej pełny cień rzuca już na nią ściana domu, a wcześniej też nie jest cały czas w pełnym słońcu. Posadzona w ziemi nie tyle ciężkiej, ale dobrze trzymającej wilgoć i bałam się, że z tego powodu może nie przetrwać zimy, więc zrobiłam jej porządny drenaż z drobnego grysu bazaltowego.
Iza, sadziłam w ubiegłym roku naprawdę malutkie sadzonki, niedawno były nawet fotki z ubiegłego roku tej rabatki, tak więc nie denerwuj się, spokojnie poczekaj.

Aniu, tak to szałwia z Pęchcina. Nie było opisanej odmiany, ale to chyba jest Caradonna.
Zana 22:02, 21 cze 2017

mrokasia napisał(a)

Wiesz co Anula, tak gadasz, że nie pokazujesz mordorów i innych rozkopów a przechowalnik masz taki, że moje wg mnie wycackane rabaty mogą iść się schować .

Dobre, ale nie przesadzaj.

To jeszcze dołożę taki busz. Na zdjęciu tego nie widać, ale pomiędzy bordowym bukiem a żółtym bzem (przy którym wala się jakaś doniczka) jest pusty placyk mordorowy, zarastające chwastowisko. Czeka na obróbkę. Przed bukiem miały być małe rozplenice z jeżówkami, liatrami i trytomami, ale z pięciu bodajże rozplenic żyją dwie, reszta zaczęła wypuszczać i zatrzymały się w rozwoju. Trytomy zdechły, liatry i jeżówki żyją, ale to odmiana, która mi się nie podoba. Wszystko razem do przerobienia. A na zdjęciu taki sobie całkiem fajny busz

asiak 22:05, 21 cze 2017

O matko, jak ślicznie
Chciałabym mieć takie rabaty jak Ty przechowalnik
Zana 22:06, 21 cze 2017

UrsaMaior napisał(a)
U mnie tak Ostfriesland wygląda...chyba, że się w szkółce pomylili i mam Caradonnę.

Iza, Twoja nie jest tak wysoka. Ta moja z Pęchcina ma lekko licząc 70 cm.
22:06, 21 cze 2017
Zana napisał(a)
Przechowalnik o zmierzchu:

no nie wyrobie ...przechowalnik niczym najlepsza rabata w ogrodzie ...mój przechowalnik jest burdelikiem w takim razie ...do ogarniecia w sierpniu wrzesniu moze jak pogoda pozwoliła.
UrsaMaior 22:08, 21 cze 2017

Ech no zobaczymy... Posadziłam w słońcu, w piachu i nie dałam linii kroplującej, chyba błąd.
UrsaMaior 22:09, 21 cze 2017

Zana napisał(a)

Iza, Twoja nie jest tak wysoka. Ta moja z Pęchcina ma lekko licząc 70 cm.

Muszę ją zmierzyć. W każdym razie wylądowała vis a vis dotychczasowego miejsca, na tyłach kul i Pilgrima. Fajnie tam wygląda.
mrokasia 22:10, 21 cze 2017

Zana napisał(a)

Wszystko razem do przerobienia. A na zdjęciu taki sobie całkiem fajny busz

No fajny .
I w dodatku umiesz tak zdjęcia zrobić, by chwastowiska nie było widać! U mnie wszystkie niedoróbki widać jak na dłoni!
Zana 22:14, 21 cze 2017

asiak napisał(a)
O matko, jak ślicznie
Chciałabym mieć takie rabaty jak Ty przechowalnik

Asia, u Ciebie zmiany idą w bardzo dobrym kierunku. Zobaczysz jaki będziesz miała busz w przyszłym roku. U mnie na tym "przechowalniku" to rośliny za rok się chyba uduszą, już teraz mi tam ciężko wleźć, żeby chwaściory powyrywać. Na dodatek ta szałwia się w ubiegłym roku wysiała i mam młode sadzonki, a szkoda mi ich wyrywać. Za rok jak eksplodują to będzie jakaś masakra.
Zana 22:19, 21 cze 2017

eee_taam napisał(a)

no nie wyrobie ...przechowalnik niczym najlepsza rabata w ogrodzie ...mój przechowalnik jest burdelikiem w takim razie ...do ogarniecia w sierpniu wrzesniu moze jak pogoda pozwoliła.

Mówię na to przechowalnik, bo generalnie bardzo długa na około 20 metrów część pod płotem jest do zrobienia. Na lewo i na prawo od tej roślinnej "wyspy" są puste place, z jednej strony z wysuszoną trawą, bo podlewanie tam nie bardzo dochodzi, a z drugiej strony z chwastowiskiem. To wszystko razem jest dopiero do zagospodarowania, ale kiedy ja to zrobię to nie wiem... Co roku mam się wziąć za tę część i co roku odkładam, robię coś mniejszego, bo to miejsce mnie jednak jakoś przerasta. Koncepcji na tak dużą rabatę ciągle mi brak.