Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 17:00, 07 mar 2016

Do góry
Dziękuje,że rządziłyście się beze mnie.

Ja oczywiście poleciałam do ogrodu! Skorzystałam z promyków, które rano przedzierały się prze chmury. Było różnie, ze słońcem i bez, tak na zmianę.

Co zastałam?
Jedna szyba ze szklarniowego dachu zjechała na dół. Mam dziurę. Mus szklarza wołać.
Po ogrodzie chodził jakiś kopytny, ślady są i odchody. Ale młode azalie miałam przykryte, to nie mam oskubanych. Udało się! Trawy wyblakły, truskawki brązowe.
Wszędzie pełno liści, nagonionych przez wiatr. Lak o karminowym kolorze od Hani przezimował. Badyle po jeżówkach sterczą oskubane, opatulona piwonia drzewiasta ma pąki zielone, ale jeszcze nie odkrywam.Tak to wygląda. Robota mnie czeka ostra!

Tu ma być ogród :) 16:57, 07 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

U mnie kilka patyczków ładnie się ukorzeniło.

Ale najlepszy sukces odniosłam robiąc sadzonki ze świeżych odrostów jednorocznych, tych niezdrewniałych. Tu sadzonka rok po ukorzenianiu:

A Toszka pisała, ze 100% sukcesu jest robiąc odkłady. W zeszłym roku tez tak ukorzeniłam

Iwonko, dałaś mi nadzieję, napisz coś więcej jak te patyki traktowałaś, najpierw w wodzie na parapecie, potem do doniczek z ziemią i na dwór, czy do gruntu?
Bawarka 16:52, 07 mar 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Teraz na drzewa czekamy

Sebus zrobie zrobie, teraz zaczal padac deszcz, nigdzie nie ide
Na pocieche fotka piwonii z tamtego tygodnia, moze byc?

Skąpana w słońcu 16:52, 07 mar 2016

Do góry
Tereniu, dziękuję za miłe słowa

Kochani, zobaczcie co ja dzisiaj na necie znalazłam, patent na podlewanie pomidorów w doniczkach, może się komuś przyda

Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 16:37, 07 mar 2016

Do góry
Mazan, dziękuję za odpowiedz. Nie mam pojęcia co im dolega, wiec trudno mi się zgodzić z Tobą lub nie. Sadzone były w listopadzie kiedy juz nie było liści na drzewach. Wręcz bałam się, że słońce za mocno im przyświeca. Doły kopałam naprawdę duże i na żadne korzenie nie natrafiłam. No, nie wiem co jeszcze Może jak dostaną nawozu na wiosnę do odżyją?
Tutaj jedyna fotka jaką mam zrobiona po zakupie:

Może uda Ci się coś istotnego dojrzeć.
Wilcza Góra 16:32, 07 mar 2016

Do góry
WilczaGora napisał(a)
Popełniłam kolejny kolaż.

Crocus "Golden Yellow":

Wyborny z nutka ajerkoniaku
Ogród Mirelli 16:30, 07 mar 2016

Do góry
Od Alicji otrzymałam dzisiaj przesyłkę z nasionami Rozplenicy Purple Majestry.

Dziękuję Alicja

Ogród tworzony z pasją 16:23, 07 mar 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Wiecie może kiedy pikowac werbene? Aktualnie wygląda tak:

kiedy pikować nie wiem ,ale obracaj pojemniki bo się pochylila do światla
Ogród Małej Mi - sezon 2016 16:21, 07 mar 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Potwierdzam mój wpis u Ciebie. I przesuwam prawdopodobieństwo na 95%. Nigdy nie miałam lwich paszczy..
Ale poczekaj aż podrośnie.. zawsze zdążysz wyciepać.
U mnie z roślin podobnych do Twojej rośliny znalazłam lobelię, penstemona i wiesiołka.. ale są tylko podobne..
Wiesiołek

Lobelia

Penstemon

Jak widać moje byliny jeszcze nie uporządkowane,.,.

przy okazji kilka ślimaków ubiłam bo już szamają..

Aniu, dziekuje Ci bardzo Nawet w deszcz polecialas zobaczyc. Buziam

W necie poszukalam tej wierzbownicy no i tez mysle, ze to ona. W N jest to tez popularna bylina. Moze jakis sasiad ma jaks szlachetna odmiane... Wiesiolek, penstemon i lobelia bardzo ladne sa, wiec nie obrazilabym sie, gdyby sie okazalo, ze to ktoras z nich
Poczekam az podrosnie i tak jak piszesz, zawsze zdaze wyciepac Dziekuje

Ogród tworzony z pasją 16:13, 07 mar 2016

Do góry
Wiecie może kiedy pikowac werbene? Aktualnie wygląda tak:
Ogrodowa symfonia 15:31, 07 mar 2016

Do góry
Anomalie pogodowe

Z 2 tygodnie temu - Wiosna

1 tydzień temu - Zima

Teraz bliżej nie określenie, na pewno deszczowo.
Szmaragdowy Zakątek 15:28, 07 mar 2016

Do góry
Nikita napisał(a)
Wczoraj rozpoczęłam dzień od zakupów….80 bukszpanów(malutkich), 5 tuji „Danica” i trochę przez przypadek kupiona 1 wierzba „Hakuro Nishiki”

We wtorek po południu przyjedzie po to całe towarzystwo kurier i pojadą sobie wygodnie do NL. A ja w środę wsiadam w samolot i mam nadzieję, że na miejscu odbiorę je osobiście. Potem szpadel, grabki, rękawice i działam w ogródku i przedogródku u syna. Oj, będzie się działo !!!

Co to sie porobiło...rosliny z PL do Holandii wysyłać....nie dziwił sie kurier ze rosliny jada tam...a nie z tamtąd do nas ???!!
Kosolkowa Pasja 15:19, 07 mar 2016

Do góry
Krakus napisał(a)

skąd to znam ;/ ale pamiętaj 500 + więc się łapiesz przynajmniej na jedno

Nie, no proszę nie rozśmieszaj mnie , ale ja się kurde nie łapię.
Pszczelarnia 15:11, 07 mar 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Dla przypomnienia, w tamtym roku rosły u mnie takie.

Ewo ubiegły rok był bardzo niekorzystny dla dalii, a u Ciebie rosły takie pięknotki.
Ta różowa uroczo wygląda, jaka to odmiana ?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:58, 07 mar 2016

Do góry
Sliwowisnia
4 na pniu przesadzalam i juz ida pąki

Kolejne 3 piwonie drzewiaste w pakach, czy zakwitną?
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 14:57, 07 mar 2016

Do góry
Witam. Czy ktoś mógłby rzucić swoim fachowym okiem na poniższe zdjęcia moich jesienią sadzonych rododendronów (ten sam gatunek)? Jednemu z nich zaczynają czarnieć listki. Nie były przykryte na zimę, więc może przemarzły? A może to jakaś zaraza? Wsadziłam je w mieszankę ziemi ogrodowej, rodzimej, kwaśnego torfu i przekompostowanej kory. Były podlewane w czasie zimy od czasu do czasu. Posadzone są pod dużym drzewem liściastym.

Będę wdzięczna za podpowiedz.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 14:54, 07 mar 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Aniu droga, czy moglabys rzucic Twoim fachowym okiem i ocenic, czy chwast i wyrywac czy nie?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6070-doswiadczalnia-bylinowo-rozana?page=309#post_6

Potwierdzam mój wpis u Ciebie. I przesuwam prawdopodobieństwo na 95%. Nigdy nie miałam lwich paszczy..
Ale poczekaj aż podrośnie.. zawsze zdążysz wyciepać.
U mnie z roślin podobnych do Twojej rośliny znalazłam lobelię, penstemona i wiesiołka.. ale są tylko podobne..
Wiesiołek

Lobelia

Penstemon

Jak widać moje byliny jeszcze nie uporządkowane,.,.

przy okazji kilka ślimaków ubiłam bo już szamają..
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:53, 07 mar 2016

Do góry
Szafirek tuż tuż

Powojnik, co znalazlam kawalek ukorzeniony idzie w górę
A jeszcze 2 są, ciekawe czy tez wybiją

Moje patyki hortensji juz puszczają pąki
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:50, 07 mar 2016

Do góry
Podobnie u mnie, zostawiam na lepszy czas, nieczasowa i grandze, ale musze pokazać
Ten juz kwitnie, reszta prawie

I forsycja
Przycinanie - cięcie tui 14:50, 07 mar 2016

Do góry
Czy te młode tuje szmaragd -(u mnie już będą 2 rok) mają szansę się zagęścić? Mają ponad metr wysokości a są takie brzydkie. Co mam z nimi zrobić? Najgorsze to, że rośnie wokół trawa i to może być dużą konkurencją dla korzeni tuj. W tym roku zamierzam zlikwidować trawę wzdłuż siatki gdzie są posadzone tuje i dosypać kompostu i torfu kwaśnego. Poza tym nie mam pojęcia co może być nie tak, że są takie gołe, rzadkie jak nie tuje szmaragd.

Nie kładłam mat, w suszę latem podlewałam obficie, nawożone 2 razy (kwiecień i lipiec) w zeszłym roku nawozem długo działającym dla iglaków. Czy może są przenawożone i tak "wybujały"? Jesienią zaczęły chorować i opadały im gałązki, które wcześniej robiły się szybko pomarańczowe, dlatego tak wyłysiały nie wiem do końca co to było, czy choroba czy jednak dotknęła je ubiegłoroczna susza.

Tak wyglądały we wrześniu 2015. Były opryskane dwa razy preparatem przeciwko szarej pleśni.

Zauważyłam dzisiaj, że pylą bardzo z tych końcówek. Czy to normalne?
Szmaragd

Jantar

A tak wyglądały po zakupie w październiku 2014r.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies