Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

W ogródku Martki 09:05, 18 paź 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Bylas u Danusi też myślałam, że podjadę, ale zabrałam się z eM za obwódkę i nie wyrobiłam się ciągle czasu brak. Może w przyszłym roku.

Duże zbiory buraków. Też robię zakwas buraczany trzeba już zacząć pic.
U mnie Buraki to raczej na butwinke bardziej, korzenie to raczej małe

Elu, prace ogrodowe muszą być wykonane sezon się kurczy. Zakwas to byt bardzo pożyteczny To drzewko, o które pytasz, to klon Shirasawy Aureum, charakterystyczny limonkowy kolor na wiosnę zamienia się w jasną zieleń, a na jesień coś takiego pokazał, miedzianą czerwień. Tu jego forma z maja.

Ptasi gaj 06:35, 18 paź 2021

Do góry
CD zaległe jak słonko świeciło

Niech tylko słońce zaświeci, świat wygląda zupełnie inaczej Te dęby wciąż zachwycają. Znak rozpoznawczy Twojego ogrodu Gratuluję prac.
W ogródku Martki 00:12, 18 paź 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Sobota częściowo w ogrodzie, częściowo na rozkminkach, ale udało się zrobić plan. Warzywniki uprzątnięte, ostatnie plony zebrane (buraki i marchew). Nastawię zakwas buraczany, bo to ten czas Rozplantowałam ziemię na różańce, wydłubałam trawę z kostki, ot, niby niewiele, a cały czas coś. I jeszcze podlałam ogród, jest naprawdę sucho. Trawowe rozkminki trwają w tyle głowy nieustannie
Dobrego weekendu!

Martka co to za drzewko na tej fotce ma piękne liście pierwszy raz takie widzea.

Bylas u Danusi też myślałam, że podjadę, ale zabrałam się z eM za obwódkę i nie wyrobiłam się ciągle czasu brak. Może w przyszłym roku.

Duże zbiory buraków. Też robię zakwas buraczany trzeba już zacząć pic.
U mnie Buraki to raczej na butwinke bardziej, korzenie to raczej małe
Ptasi gaj 22:48, 17 paź 2021

Do góry
Cd

Mam kilka miskantow Memory. Młodziutka chryzantema bardzo ładny kolorek od Anabell

Ptasi gaj 22:37, 17 paź 2021

Do góry
CD zaległe jak słonko świeciło

Sąsiada jeszcze był biały, ale spłoszył sie

Ptasi gaj 22:31, 17 paź 2021

Do góry
Dziewczyny tak jak napisałam wyżej czekam teraz na ruch z ich strony.
Napisałam do nich. Trochę ich zawstydzilam że szanująca się szkółka takiego towaru nie wysyła. Trzeba się szanować weszłam im na ambicje. Klient nasz Pan its trulam...
Napisałam, że nigdy z żadnej szkółki nie dostałam tak marnego towaru. I tak dalej. Foty załączyłam.

Dzisiaj chodziłam obok tych drzewek z nerwami co mnie natknęli aby kupić te drzewka, ale do głowy mi nie przyszło, mnie może ktoś oszukać.

Ta szkółka jest od Wawy ok 45 min autostrada więc może się tam wybiorę jak będzie trzeba. Jak się wkurzę to wióry poleca, ale czekam.

Dzisiaj pogoda nie za bardzo ale najważniejsze że nie padało zrobiliśmy z eM obwódkę pod ewentualny murek z kamienia na sucho.
Trawy trzeba porozsadzsc bo nie tak sobie rondel wyobrażałam. Wiosna byli łyso więc sądziłam byle co. Teraz wiem jak trawy rosną i pirozsadzam

Rozplenica od Mirki

Ogród Basi 22:13, 17 paź 2021

Do góry
Witam Basiu

Aby było ładnie musi być najpierw bałagan. Każda z nas tak ma. Dzisiaj przycinalam dalie i inne rośliny sterty do wywiezienia nie mówiąc o liściach które co tydzień trzeba zgrabić aby nie zapuścić.

Piękne i dużo masz tej brunety. Tyle razy zastanawiałam się czy kupić brunere, może jednak się zdecyduje.
Jeszcze się chciałam zapytać czy ta hakomka w donicy nie przemarza.

Pozdrawiam Basiu
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:52, 17 paź 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Miałam przyjechać,ale nie dało rady. Ciągle czasowo się nie wyrabiam boje się, że mnie zima zastaniesz ja nie będę gitiwa.

Byłam w ogrodzie jak ledwo zbiornik był zrobiony teraz przepiękny widok nimfy. Jakby to eM zobaczył zaraz by na tym swoim trawniku coś w tym rodzaju postawil.
Twoja nimfa nie do powtórzenia, piękne otoczenie woda, rośliny,trawnik.

Bardzo mi się podobają te drzewa o liściach przebarwiających się na czerwono czy to klony czy ambrowce.
Ptasi gaj 20:22, 17 paź 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Ciekawa jestem,, który to sklep internetowy.

Kilka lat temu zamówiłam na wiosnę w sklepie Futu..Gar...8 szt miskantów Morning Long po 25 zł/szt. Przyszły suche, bez oznak życia.
Zareklamowałam, nie chcieli uwzględnić reklamacji.
Odesłałam im te rośliny na własny koszt i nie mogłam się doczekać zwrotu pieniędzy.
W końcu napisałam maila, że zgłoszę do Urzędu Skarbowego, żeby przeprowadzili u nich kontrolę i wtedy natychmiast pieniądze trafiły na konto.

Od tego czasu wyleczyłam się z zakupów przez internet.

Danka też drzewek nie kupuje przez internet na samym początku człowiek jeszcze ciemny się napalal. Kupiłam sporo właśnie w Futu.. Gard nawet klony Brendy Wine one były małe do metra,ale były to młode sadzonki wiedziałam o tym ale nie taki szmelc jak teraz dostałam. Z Fut.. mam Kaliny watanabe, Kilimandżaro, i jedno proso jakieś tam jeszcze sadzonki. Nie miałam problemów nigdy z internetem.

Zobacz jaki Watanabe i Kilimandżaro kwitnie non stop

A to Brendy wine

A raz dostałam róże które były wymieszane z ziemią w pudełku.

Mnie się wydaje,ze szkółki zatrudniają ludzi niewykwalifikowanych nie mają pojęcia o roślinach. Każą im kopać wysyłać a właściciel nie wie co wysyłają.
Nie mogę nic powiedzieć bo paczka była wzorowo zabezpieczona.napusalam do nich i w opiniach i e-mailem łącznie z fotkami. Więc czekam jutro pracują.
W razie czego jak będą się wymigiwac postrasze ich gdzie pracuje że im wyślę koleżanki na kontrolę. To PolskieOgrody24.pl jest to negatywna reklama.

Więc czekam aż się odezwa. Jeszcze taka możliwość że wezmę syna bo eMa nie i pojadę do nich. Ta szkółka jest za Mińskiem kto z Wawy to wie.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:56, 17 paź 2021

Do góry
Też mam nie wiem czy to rutbekia czy jeżówka. Gdzieś miałam metkę jak się nazywa przy okazji gdzieś znajdę. U mnie od 7 lat w tym roku ja podzieliłam i ładne kępki utworzyła. To bardzo ładna rudbekia nie zawodna.

Nigdy jej nie sialam, ale nic nie szkodzi aby ją wysiać. Będę dzisiaj zbierać nasiona z Jeżowek to zbiore i z niej.
Jezowkowe nasiona trzeba wysiać na przełomie stycznia lutego. To i te wysieje zobaczymy. A już nic nie miałam siać.

[ Ha ha Ja też co roku mówię nie będę siała i trzymała na parapetach ale co zrobić jak w lutym ręce same swedzą .Dzięki za wiadomości. Resztę opisałam wyżej o co chodzi.
Ogród w Klein Kottorz 22:14, 16 paź 2021

Do góry
W zeszłym roku opowiadał.mi ogrodnik że gracilimusy nie powinien kwitnąć u nas chyba że lato przedłuży się do listopada. U nas jest za zimno aby zakwitł.
To by się zgadzało bo zeszły rok był jedyny w swoim rodzaju piękna ciepła jesien i u mnie też kwitły gracilimusy. Mam je z dobrego źródła. W tym roku nawet dzisiaj zaglądałam raczej kwitnąć nie będą. Lato deszczowe jesień nie zbyt ciepła i bez zbytniego słońca.

Wszystkie te które kwitną to są gracilimusy z nasion.
Zresztą w tym temacie zawsze miała dużo do powiedzenia Kasia Pestka na tym forum.

Też nie mam cierpliwości do rozmnażania zamiast chodzić i zaglądać czy mają zielone czy nie wolę kupić i niech rosną.

Elu, u mnie też w tym roku nie kwitną Morning Long, i dobrze
Gracilimusów nie mam, chociaż kupiłam kilka lat temu 16 szt. Okazało się, że to jakieś miskanty, różne odmiany, ale żaden nie jest Gracilimusem. Wszystkie kwitną.
Ogród w dolinie 22:12, 16 paź 2021

Do góry
ajka napisał(a)

Fantastycznie to wygląda. Możesz przypomnieć jakie rośliny posadziłaś na tej nowej rabacie? Wiewióreczka cudna, u mnie nie ma lasów, więc raczej bez szans na takie widoki.

Aniu, dziękuję.
Już piszę.
Najwięcej jest seslerii i bodziszka korzeniastego, potem przetacznik długolistny Marietta, trzcinnik Overdam, rozchodnik okazały, tawuła japońska Albiflora, cis pospolity Anna, 3 szt. piwonii Louis van Houtea i 3 szt krzewuszki Victoria. Chyba wszystko...

Martka napisał(a)
Asiu, zachwytom nie ma końca, rabata i „sikorka” robią wieczór Sesleria w masie to jest to Gratulacje! Milowy krok do przodu w ogrodzie

Marta, dzięki Zachwycam się szczególnie światłem na tej rabacie, no i sesleria robi rzeczywiście robotę. Trzymaj kciuki, żeby wszystko się przyjęło

Nie chcę kopiowac wszystkich fot tylko jedna ale wszystkie ekstra. Pokazałam rodzinie nie wierzyli uśmiali sie. Udało ci się zrobić niesamowite fotki. Jak ona tam weszła to też ciekawe.

Mam też 2 wiewiórki na działce ale one bytują wszędzie u sąsiadów też. Mam leszczynę przy kompostowniku i tam czas spędzają.

Bardzo ładnie wyszła ta rabata nową teraz trzeba czekać na następne sezony.

Elu, wiewiórki dziś dwie biegały, one tu po okolicy biegają, są leszczyny i dęby to chyba sobie zbierają zapasy. Akurat wiewóry mąż ustrzelił jak ja sadziłam cebule, aparat był pod ręką
Bardzo dużo ptaków się pojawiło, może dlatego, że wkoło owoce na krzewach, bzach, śnieguliczkach, trzmielinach

Martka napisał(a)
Asiu, wpadłam jeszcze podziękować za zdjęcia trzcinnika krótkowłosego. Bardzo fajna trawka, muszę zamówić.

Marta, bardzo proszę. Mam nadzieję, że udało się wytłumaczyć z tego określenia, że jest nieporządna
Ptasi gaj 21:51, 16 paź 2021

Do góry
Dzisiaj jestem przez cały dzień wkurzona. Jak pisałam zamówiłam 2 sadzonki klona Oktober Glory. Rozpakowałam i wczoraj sądziłam nie spodziewałam się takich sadzonek. Jedna i druga ma mankamenty juz napisałam do szkółki jaki wybrakowany towar wysłali.

Próbowali ranę zakleić kora z drzewa ale się odlepiła.Jedna na szczepieniu ma ranę nie źródła się dobrze podkładka że zrazem pewnie zimy nie przeżyje. Sama korona ma wiele do życzenia

I druga sadzonka czarny korzeń podkładka zrobiona ze starej podkładki pewnie będą odrosty każdego roku.

Wstyd dla tej szkółki co taki materiał wysyła, dramat. Ja bym zażądała wymiany.
Ptasi gaj 20:32, 16 paź 2021

Do góry
Dzisiaj jestem przez cały dzień wkurzona. Jak pisałam zamówiłam 2 sadzonki klona Oktober Glory. Rozpakowałam i wczoraj sądziłam nie spodziewałam się takich sadzonek. Jedna i druga ma mankamenty juz napisałam do szkółki jaki wybrakowany towar wysłali.

Próbowali ranę zakleić kora z drzewa ale się odlepiła.Jedna na szczepieniu ma ranę nie źródła się dobrze podkładka że zrazem pewnie zimy nie przeżyje. Sama korona ma wiele do życzenia

I druga sadzonka czarny korzeń podkładka zrobiona ze starej podkładki pewnie będą odrosty każdego roku.

O joj fatalnie to wygląda.
Nie ładnie z ich strony że chore drzewka ci przysłali pewnie drogie były.
Elu ja nigdy drzew przez internet nie kupiłam i nie kupię właśnie dlatego aby nie dostać czegoś takiego jak ty dostałaś.
Gdzie je kupowałaś? Będziesz je reklamować ?
Ogród w Klein Kottorz 19:59, 16 paź 2021

Do góry
W zeszłym roku opowiadał.mi ogrodnik że gracilimusy nie powinien kwitnąć u nas chyba że lato przedłuży się do listopada. U nas jest za zimno aby zakwitł.
To by się zgadzało bo zeszły rok był jedyny w swoim rodzaju piękna ciepła jesien i u mnie też kwitły gracilimusy. Mam je z dobrego źródła. W tym roku nawet dzisiaj zaglądałam raczej kwitnąć nie będą. Lato deszczowe jesień nie zbyt ciepła i bez zbytniego słońca.

Wszystkie te które kwitną to są gracilimusy z nasion.
Zresztą w tym temacie zawsze miała dużo do powiedzenia Kasia Pestka na tym forum.

Też nie mam cierpliwości do rozmnażania zamiast chodzić i zaglądać czy mają zielone czy nie wolę kupić i niech rosną.
Ptasi gaj 19:33, 16 paź 2021

Do góry

Ogród w dolinie 19:13, 16 paź 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Na koniec nowy gatunek sikorki Sikorka ruda

Jutro dalej sadzę cebulki.

Nie chcę kopiowac wszystkich fot tylko jedna ale wszystkie ekstra. Pokazałam rodzinie nie wierzyli uśmiali sie. Udało ci się zrobić niesamowite fotki. Jak ona tam weszła to też ciekawe.

Mam też 2 wiewiórki na działce ale one bytują wszędzie u sąsiadów też. Mam leszczynę przy kompostowniku i tam czas spędzają.

Bardzo ładnie wyszła ta rabata nową teraz trzeba czekać na następne sezony.
Mój ogrodowy pamiętnik 13:16, 16 paź 2021

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Jeszcze klony a potem azalie czyli to co ładne też na jesień.

Piękne kloniki i reszta roślin. Na punkcie jesiennych przebarwień mam bzika.
W słoneczku wszystko ładnie wygląda. U mnie nie za dużo słońca, ale od czasu do coś tam rośliny łapią. Jednak nie jest ta jesie która była poprzednie lata
Gdzie wszystkie rośliny kipiały kolorami.

Też mi róże kwitną prawie każda ma pojedyncze kwiaty najładniej kwitnie Mariatheressa obsypana pąkami i Vanessa.

W tym roku po długiej przerwie kupiłam klony palmowe Katsura i andropurpurea ml iże nie zmarzną. Zawsze mi.marzly 10 lat temu.

Ładny widoczek z tarasu.
Pozdrawiam
Ptasi gaj 13:03, 16 paź 2021

Do góry
zawitka napisał(a)
Sliczny ten tulipanowiec czytałam ze podlewasz rodki ja też podlewam je i wszystko pod drzewami. Trawy Ci ładnie kwitną

Pracy w ogrodzie sporo .

Tak trzeba podlać bo jest już sucho. Miało padać a tu ledwo popatrzyli w nocy. Ruski i azalie mają już zawiązane paku kwiatowe jak nie będą miały mokro mogą odpaść.

Tak tulipanowiec zrobił się ładny bo wąski.
Ambrowiec też mam wąskiego, ale ma metr od ziemi korę nie zarośnięta na pniu i bije się aby się nie złamał lub choroba grzybowa go nie dorwała. Zabezpieczam go farba z dodatkiem preparatów.
Miałam w tym roku przeszczepić mu skórę z bocznego patyka, ale nie zdążyłam w przyszłym roku to konieczność
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 12:13, 16 paź 2021

Do góry
Też mam nie wiem czy to rutbekia czy jeżówka. Gdzieś miałam metkę jak się nazywa przy okazji gdzieś znajdę. U mnie od 7 lat w tym roku ja podzieliłam i ładne kępki utworzyła. To bardzo ładna rudbekia nie zawodna.

Nigdy jej nie sialam, ale nic nie szkodzi aby ją wysiać. Będę dzisiaj zbierać nasiona z Jeżowek to zbiore i z niej.
Jezowkowe nasiona trzeba wysiać na przełomie stycznia lutego. To i te wysieje zobaczymy. A już nic nie miałam siać.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies